​Bucuresti: Marile restante ale Primariei in 2015 - largirea strazilor Fabrica de Glucoza si Prelungirea Ghencea, pistele pentru biciclete

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Luni, 4 ianuarie 2016, 16:50 Actualitate | Administratie Locala


Prelungirea Ghencea 5
Foto: Hotnews
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, cercetat de procurorii DNA pentru fapte de coruptie si suspendat din functie, a promis ca in 2015 vor incepe lucrarile la doua mari proiecte de infrastructura, largirea strazilor Fabria de Glucoza si Prelungirea Ghencea, dar si la cei 100 de km de piste de biciclete pentru care Guvernul a dat banii inca din 2014. Anul a trecut, insa niciunul dintre aceste proiecte nu a inceput si nu este sigur ca vor incepe nici in 2016 din cauza faptului ca inca nu s-au finalizat licitatiile.

Largirea strazii Fabrica de Glucoza

Primaria Capitalei a decis sa largeasca strada Fabrica de Glucoza, inca din 2010, aceasta lucrare fiind necesara
Str Fabrica de Glucoza, Bucuresti
Foto: Google Street View
pentru preluarea traficului de pe autostrada A3 Bucuresti - Ploiesti, atunci cand ea va intra in Capitala. Tot in 2010, Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) a aprobat culoarul de exproprieri si despagurile - 163 milioane lei. Lucrarea nu a inceput, in 2014 s-a modificat legislatia, iar hotararea prin care s-au aprobat indicatorii tehnico-economici si exproprierile trebuia re-aprobata.

Primaria a redus suma necesara exproprierilor de la 163 milioane lei la 60 milioane lei, insa proiectul a fost reaprobat abia in primavara anului 2015 din cauza scandalului dintre partidele politice din CGMB si conducerea primariei, consilierii fiind nemultumiti de costul mare al exproprierilor.

In bugetul pe anul 2015 au fost prevazuti pentru aceasta lucrare circa 55 milioane lei. Primarul de la acel moment al Capitalei, Sorin Oprescu, aflat acum in arest la domiciliu, a declarat in mai multe randuri ca lucrarile de largire a strazii Fabrica de Glucoza vor incepe in 2015, existand bani in buget pentru lucrare. Cu toate acestea, reprezentantii municipalitatii s-au apucat abia in luna octombrie sa faca exproprierile, iar licitatia pentru desemnarea constructorului inca nu a fost finalizata, cel mai optimist termen pentru inceperea lucrarii fiind primavara lui 2016, daca nu vor fi contestatii. Daca sunt contestatii, tinand cont si de faptul ca in iunie sunt alegeri locale, lucrarea ar putea incepe abia in 2017.

"Conform hotararii Consiliului General al Municipiului Bucuresti nr. 27 / 12.02.2015, suma destinata exproprierilor pentru obiectivul de investitii Largire Soseaua Fabrica de Glucoza intre Barbu Vacarescu si strada Petricani - Tronson I este de 47.795.266 lei. La data de 01.10.2015 suma a fost consemnata in totalitate in conturile de afectatiune speciala ale Primariei Municipiului Bucuresti. In termen de 30 de zile lucratoare, proprietarii vor fi notificati in vederea eliberarii proprietatilor. Dupa expirarea termenului de 30 de zile, Primarul General va emite decizia de expropriere", au declarat la inceputul lunii noiembrie 2015, reprezentantii municipalitatii pentru HotNews.ro.


In ceea ce priveste licitatia pentru desemnarea constructorului pe 14.04.2014 a avut loc depunerea ofertelor, la licitatie participand 8 oferte, insa nu a fost desemnat inca un castigator.

Intre timp insa, pe 18 decembrie 2015, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania a semnat contractul pentru constructia a celor 3 km din autostrada Bucuresti - Ploiesti care intra in Capitala prin zona Petricani. Contractul de proiectare si executie a fost atribuit Asocierii Asocierii Aktor - EuroContruct Trading 98  si are o durata de implementare de 22 de luni. Valoarea totala a contractului este de 129.180.727,51 lei fara TVA, finantarea fiind asigurata de la bugetul de stat. Autostrada A3, intre Ploiesti si Bucuresti trebuia terminata in 2012, insa au ramas de facut 3 kilometri din tronsonul Bucuresti - Moara Vlasiei, la intrarea in Bucuresti,  contractul cu constructorul fiind reziliat. Anul trecut ANADNR a facut o noua licitatie pentru continuarea lucrarii. 

Ce prevede proiectul de largire a strazii Fabrica de Glucoza, pana la intersecttia cu bd. Barbu Vacarescu:

- Largirea la patru benzi a 1,8 km de strada;
- Reconfigurarea intersectiilor pa care soseaua Fabrica de Glucoza le traverseaza si racordarea la viitoarea intersectie cu sens giratoriu a autostrazii A3 Bucuresti "Ploiesti" Brasov;
- Asigurarea scurgerii apelor prin prevederea unei canalizari pluviale precum si prin repozitionarea gurilor de scurgere existente in zonele cu canalizare existent;
- Reamenajarea spatiilor verzi si a trotuarelor;
- Asigurarea iluminatului stradal;
- Lucrari de instalatii electrice, instalatii pentru gaze;

Pentru aceasta lucrare Primaria Capitalei este dispusa sa dea maxim 110 milioane lei fara TVA, iar termenul de finalizare este de 18  luni incepand de la data atribuirii contractului.


Lagrirea strazii Prelungirea Ghencea

Prelungirea Ghencea 4
Foto: Hotnews
In 2007, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a alocat circa 400 milioane de lei pentru largirea bulevardului Prelungirea Ghencea la 3 benzi pe sens plus trotuare de cinci metri, pana la limita administrativa a orasului. Pe 8 noiembrie 2007, Primaria Capitalei a semnat cu asocierea de firme Alpine Bau - Search Corporation un contract de 135 milioane de lei pentru construirea drumului, potrivit informatiilor de pe site-ul municipalitatii.

In 2013, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, promitea ca lucrarile vor incepe in 2014 si se vor finaliza pana in 2016. Desi au trecut aproape 9 ani de cand a inceput sa se discute despre acest proiect, pana acum nu s-a facut nimic. Cetatenii din Prelungirea Ghencea au protestat de mai multe ori anul trecut si in 2014, nemultumiti ca primarul Sorin Oprescu si premierul Victor Ponta nu s-au tinut de promisiune.

Reprezentantii Primariei Capitalei au declarat in 2014 pentru HotNews.ro ca firma care trebuia sa faca drumul a intrat in faliment.

In prezent, pe Prelungirea Ghencea, circulatia rutiera se desfasoara pe cate o banda pe sens, blocajele se intind pe sute de metri, nu exista trotuare, nu sunt amenajate statii RATB, iar cand ploua nu ai pe unde sa pasesti din cauza noroaielor.


Dupa protestele cetatenilor, Oprescu a promis ca lucrarea va incepe in 2015, punand in bugetul pe anul 2015 - 70 milioane lei cu aceasta destinatie. In 2015, proiectul a fost regandit, urmand ca artera sa aiba doua benzi de circulatie pe fiecare sens fata de trei initial, trotuare de 1,5 m si piste pentru biciclisti, pe ambele sensuri.


Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat la finalul lunii iunie 2015 sumele necesare exproprierilor - 18,8 milioane lei - insa nu a fost demarata licitatia pentru alegerea unui nou constructor. In aceste conditii, chiar daca licitatia va fi lansata in urmatoarele saptamani, daca luam in considerare si perioada de contestatii, cel mai probabil lucrarea va incepe in 2017.

Piste pentru biciclete

Pista de biciclete impracticabila
Foto: USER UPLOADED
A trecut aproape doi ani de cand Ministerul Mediului a dat Primariei Capitalei 10 milioane de euro pentru a face 100 de km de piste pentru biciclete, insa nici pana acum municipalitatea nu a folosit acei bani. Asta desi primarul Sorin Oprescu a promis in mai 2014 ca noile piste vor fi gata cel tarziu la sfarsitul anului 2015.

In prezent, Bucurestiul are circa 7 km de piste pentru biciclete. Si asta desi in perioada 2008 si 2010 Primaria Capitalei a  platit 11 milioane de euro pentru amenajarea a 122 km de piste pentru biciclete. Acestea au fost amenajate pe trotuar, prin vopsirea asfaltului, insa fara ca bordurile sa fie aduse la nivel si avand tot felul de obstacole pe traseu (chioscuri de ziare, florarii, stalpi, pomi, tomberoane), iar Politia Rutiera le-a inchis pentru ca nu erau sigure.

Reprezentantii municipalitatii au declarat in august 2014 pentru Hotnews.ro ca inca nu s-au apucat sa construiasca noile piste pentru biciclete deoarece nu au finalizat reanalizarea traseelor dupa discutiile din Grupul de Mobilitate de la Primarie din care fac parte specialisti si ONG-isti.

Citeste aici mai mult.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5831 vizualizari

 • +9 (9 voturi)    
  Oprescu Promite (Luni, 4 ianuarie 2016, 16:59)

  CititorulComentator [utilizator]

  Cautati pe Google si veti avea o lista intreaga despre promisiuni facute in vant pentru prosti atat inainte de primul mandat cat si al doilea.

  Cum de l-au votat si a doua oara...va spun eu:

  Se coreleaza cu rezultatele sondajelor din care reiese ca o mare parte din romani duc lipsa comunismului. Ca atare, in comunism, doctorul era unul dintre cei mai respectati asa ca votantii comunisti au gandit ca daca Oprescu e doctor, trebuie sa fie bun de primar.

  Rezultatele se vad!

  "Nu suntem toti neam de hoti"... - citat din Oprescu. Asa e, nu toti, doar el si clica din parlament!
 • +1 (1 vot)    
  Prelungirea Ghencea (Luni, 4 ianuarie 2016, 17:57)

  Comentatorul-x [utilizator]

  Primaria e incompetenta, functionarii sai nu stiu ce au de facut. Pur si simplu habar nu au cum sa faca actele, cum sa coordoneze proiectul Acum s-au blocat la negocierile cu detinatorii de utilitati; Apa Nova, Distrigaz, Enel, care refuza sa depuna proiecte tehnice de mutare. Primaria, in lipsa unui primar adevarat, devine impotenta si lasa lucrurile la intamplare.
  Asta e. Sa vedem ce ne va aduca 2016.
  Tks.
 • 0 (0 voturi)    
  Prelungirea Ghencea (Luni, 4 ianuarie 2016, 19:20)

  ccteddy [anonim]

  Atata vreme cat DNA a luat parte din banii furati de securistii de la Alpine - Search nu vom avea nici o sosea largita. Daca va uitati pe actionariatul acestor firme veti descoperi cu surprindere (sau nu!) un intreg comandament al defunctei dar foarte prosperei Securitati. Din cand in cand, cade magareata pe cate unii sa le cotizeze bani din bugetul propriu sau al institutiei. Urmariti portofoliul Search Corporation si o sa-mi dati dreptate.
  • +1 (1 vot)    
   aha (Luni, 4 ianuarie 2016, 21:42)

   andrei [anonim] i-a raspuns lui ccteddy

   si de unde pana unde ai tu siguranta ca a luat dna bani?
   doar pt ca nu ii investigheaza pe astia inca (sau nu stii tu) nu inseamna ca au luat bani. sunt cateva sute de insi la dna si au peste 7000 de dosare. ia vezi, reusesti tu sa fii mai bun ca ei?
 • 0 (0 voturi)    
  Prelungirea Ghencea (Marţi, 5 ianuarie 2016, 9:19)

  eu [anonim]

  Important e sa ca se construieste ca la balamuc... In capatul prelungirii a inceput constructia a 11 turnuri a cate 100 de apartamente fiecare... dar important e ca incaseaza bani primaria pt a pune banci noi si panselute
 • 0 (0 voturi)    
  Dar linia 19 ? (Marţi, 5 ianuarie 2016, 10:32)

  Tati [anonim]

  Dar "modernizarea " liniei de tramvai 19 din cartierul Titan cand se va termina ? Precizez ca a inceput acum...7(sapte ) ani si nu este terminata nici acum ! Cred ca in acesta perioada puteau face mai repede o noua linie de metrou decat cea de tramvai ! Am uitat insa sa va spun esentialul : in cartierul Titan sunt prea multi pensionari, strungari, frezori, lacatusi,etc si ii putem lasa mai la coada cu investitiile , in schimb cei din sectorul 1, Centru sau Ilfov....
  Succes in continuare Primariei Generale...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by