Primaria Voluntari, condusa de primarul Florentin Pandele, nu va termina lucrarile de extindere a bulevardului Pipera pana la sfarsitul acestui an, asa cum era prevazut in contract, ci abia in iunie 2016, potrivit unui raspuns trimis de institutie la solicitarea HotNews.ro. Reprezentantii instuitutiei nu au explicat clar cine sunt vinovatii pentru aceasta situatie si cum au fost sanctionati, mentionand doar ca "intarzierea cu care Enel a emis avizele necesare, a facut ca termenul stabilit sa nu poata fi respectat".

Bd. Pipera 8 - oct 2015Foto: Hotnews

"Lucrarile de extindere de la doua la patru benzi a bulevardului Pipera au demarat in primavara anului 2015. Initial, termenul de executie avansat de constructor a fost de 18 luni, dar in urma unei reevaluari a fost redus la 9 luni. Intarzierea cu care Enel a emis avizele necesare, a facut ca termenul stabilit sa nu poata fi respectat, intrucat devierea de retele trebuie facuta inaintea lucrarilor de reabilitare, modernizare si extindere a carosabillului", se arata in raspunsul trimis de Primaria Voluntari la solicitarea HotNews.ro.

Cu toate acestea, reprezentantii institutiei spun ca "lucrarile au avansat in ritm sustinut, astfel ca in momentul de fata traficul se desfasoara pe patru benzi de circulatie pe aproape intreaga lungime a bulevardului, existand un singur tronson de 900 de metri, din cei 6 km ai bulevardului, pe care se circula pe doua benzi, executandu-se lucrari de amenajare a celorlalte doua benzi prevazute in proiectul tehnic".

In plus, intrucat proiectul este realizat cu fonduri europene, nu este clar daca prelungirea cu inca 6 luni a contractului atrage dupa sine si pierderea banilor care nu au fost decontati pana la 31 decembrie 2015.

"Urmare a HG nr. 678/2015 privind incheierea programelor operationale finantate in exercifiul financiar 2007-2013 si a Deciziei CMPOR din 19.11.2015 prin care se stabileste lista proiectelor ce pot fi prelungite, a fost emisa Instructiunea nr. 144/10.12.2015 a Autoritatii de Management POR, prin care s-a aprobat prelungirea duratei proiectului pana la 30.06.2016, si tinand cont de faptul ca proiectul prevedea un termen de finalizare a lucrarilor de 28 luni (35 de luni din momentul semnarii contractului de finantare), partile au convenit incheierea unui act aditional care prevede prelungirea perioadei de executie a lucrarilor pe bulevardul Pipera pana la data de 30.06.2015, perioada in care se va realiza si receptia la terminarea lucrarilor", se arata in raspunsul institutiei.

Primaria Capitalei a anuntat recent ca a pierdut finantarea europena pentru trei proiecte care nu au fost finalizate pana la 31 decembrie - Pasajul subteran de la Piata Sudului, spitalul Foisor si amenajarea unui circuit turistic pe lacurile Floreasca-Tei. Si in acest caz contractele au fost prelungite pana la finalul lunii iunie, insa dupa 31 decembrie nu se mai pot face decontari, iar lucrarile trebuie suportate din bugetul local. Daca nici termenul de 30 iunie nu va fi respectat, atunci Primaria Capitalei trebuie sa dea inapoi banii decontati pana la sfarsitul anului 2015.

"Avand in vedere complexitatea lucrarilor, care cuprind introducerea de retea de canalizare menajera, retea de canalizare pluviala, retea de apa, devierea de retele electrice si de retele de telecomunicatii, modernizarea iluminatului public stradal, extinderea de la doua la patru benzi a carosabilului, durata de executie, de maxim 15 luni (martie 2015 ¬ iunie 2016), se va situa sub termenul de 18 luni propus in oferta castigatoare a licitatiei. Atat Primaria Orasului Voluntari cat si constructorul ar fi dorit ca pentru confortul locuitorilor, dar si al celor care tranziteaza zona, lucrarile sa fie terminate pana la finalul acestui an, insa acest lucru nu a fost posibil din cauze obiective", mai spun reprezentantii Primariei Voluntari.

Primaria Orasului Voluntari a demarat in primavara anului 2015 lucrarile pentru reabilitarea si extinderea Bulevardului Pipera. Proiectul este finantat prin Programul Operational Regional 2007-2013. Valoarea totala a proiectului aprobata prin contractul de finantare este de 83.934.288,09 lei, din care valoarea eligibila este 61.389.616,86 lei. Contributia orasului Voluntari la cheltuielile eligibile si neeligibile este de 9.484.554,93 lei.

Valoarea contractului de lucrari incheiat cu Asocierea S.C. DELTA ACM `93 S.R.L.- S.C. TELEMONTAJ EDILITAR S.R.L. - S.C. ELECTROCONSTRUCTIA ELCO GIURGIU S.A. este de 52.380.666,80 lei.

"Noul bulevard Pipera va avea patru benzi, ceea ce va determina reducerea timpului de calatorie precum si a timpilor de stationare in trafic. Reteaua de canalizare menajera va fi extinsa pe intreg bulevardul, de la Podul Pipera pana la Podul Tunari. Este prevazut de asemenea un sistem de colectare si evacuare a apelor pluviale, cu 270 de guri de scurgere, care va elimina disconfortul dat de baltirea apelor in urma precipitatiilor abundente. Sistemul de alimentare cu apa deja existent in cartierul Pipera va fi modemizat prin realizarea unei conducte principale de alimentare cu apa si doua conducte secundare, cate una pe fiecare parte a bulevardului. Reteaua de fibra optica dezvoltata de-a lungul strazii va fi mutata in subteran astfel incat sa fie indeplinite criteriile de siguranta si sa nu mai deranjeze vizual. Reteaua electrica stradala va fi imbunatatita prin montarea a 416 stalpi cu corpuri de iluminat noi si performante", descriu reprezentantii Primariei proiectul.