Consiliul General al Municipiului Bucuresti a alocat marti inca 47 milioane de lei pentru subventia la RADET. In total, regia primeste anul acesta 975 milioane lei din bugetul Primariei Capitalei (buget total de circa 4 miliarde lei), adica aproape 25% din buget. Asta in conditiile in care Bucurestiul se sufoca din cauza unor investitii - cheie in infrastructura tocmai din lipsa banilor.

Calorifer cu repartitorFoto: Agerpres

De aceasta subventie, reprezentand circa 50% din pretul gigacaloriei, beneficiaza circa 1,2 milioane de persoane, care traiesc in 570.000 de apartamente, racordate la RADET. Restul bucurestenilor, pana la 1,8 milioane, care locuiesc la case, sau in cladiri neracordate la RADET, nu beneficiaza de nimic. In plus, de aceasta subventie beneficiaza toti cei 1,2 milioane bucuresteni, indiferent de veniturile si nevoile lor.

Pana in acest an, municipalitatea platea catre RADET o subventie de circa 600 milioane lei.

Suma de anul acesta a fost alocata pentru a tine in viata RADET, insa banii practic merg intr-o gaura neagra pentru plata unei datorii de 3,2 miliarde lei, pe care RADET o are catre ELCEN, o buna parte din aceasta suma fiind penalitati acumulate din cauza unei legislatii care, potrivit multor analisti, defavorizeaza RADET. Astfel, RADET da tot banii catre ELCEN, nu face investitii, si este doar o chestiune de timp pana sistemul se va prabusi, fie din cauza faptului ca municipalitatea nu va mai avea bani sa plateasca subventia, fie din cauza avarilor si pierderilor in retea.

Cum a ajuns RADET datoare 3,2 miliarde lei la ELCEN

ELCEN furnizeaza energie termica catre RADET in baza unui contract semnat in 2009 si aprobat printr-un ordin emis de presedintele de la acea vreme al Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE) Petru Lificiu (PDL). Contractul prevede ca RADET trebuie sa achite facturile catre ELCEN in termen de 15 zile. Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, spunea ca aceasta prevedere este cea care a generat acumularea acestei datorii uriase deoarece RADET are nevoie de 30-40 de zile pentru a colecta banii de la populatie, deci nu poate plati in 15 zile. Pe 30 decembrie 2013, presedintele ANRE, Emil Calota, a emis un ordin prin care a aprobat un nou contract cadru pentru vanzarea energiei termice intre ELCEN si RADET, insa termenul de 15 zile pentru plata facturilor a fost pastrat.

"ANRE a emis reglementari evident in defavoarea distribuitorului de energie termica RADET Bucuresti, favorizand in schimb producatorul de energie termica Electrocentrale Bucuresti SA... Lovitura mortala pe care ANRE a dat-o in favoarea producatorului este Ordinul 50 din 2009, al Presedintelui ANRE privind Contractul Cadru de Vanzare-Cumparare a Energiei Termice, care stipula ca ordinea platilor facturilor se face - mai intai in contul penalitatilor, si - abia in al doilea rand, in contul consumului curent si respectiv a datoriei principale", spunea Oprescu in iulie 2015.

Astfel, banii platiti de RADET catre ELCEN (ambele entitati economice cu actionar majoritar statul roman) s-au dus la plata penalitatilor, care tot cresteau, si nu la stingerea datoriei de baza.

In decembrie 2008, RADET avea la ELCEN o datorie de circa 1,4 miliarde lei, jumatate penalitati, jumatate facturi neplatite. In 2008, municipalitatea a cerut reesalonarea datoriei de baza - 743 milioane lei - pe 3 ani. Mai erau si penalitatile de aproape 700 milioane lei, insa acolo trebuia facuta o discutie cu Ministerul de Finante pentru anularea lor. Oprescu a platit primele doua rate din batoria de baza, insa cea de-a treia, 259 milioane lei, nu s-a mai platit. Edilul a motivat ca ELCEN l-a pacalit si banii au fost dati pentru plata penalitatilor, nu pentru stingerea datoriei. In orice caz, "RADET Bucuresti impreuna cu Municipiul Bucuresti au platit in ultimii 10 ani aprox. 9,7 miliarde de lei, pentru un cost al agentului termic consumat de aprox. 8 miliarde de Lei, restul fiind numai penalitati. Iata cum RADET si Municipalitatea, desi au platit cu 1,7 miliarde de lei mai mult decat au consumat, inca mai au datorii de 3,8 miliarde. Jaf pe fata din banii bucurestenilor", a declarat Oprescu in vara acestui an.

Pentru recuperarea datoriei, in ultimii 2 ani, conturile RADET au fost poprite in mod constant de catre ELCEN in proportie de 50-100%, astfel ca regia nu a putut face investitii, ramanand bani foarte putini doar pentru reparatii.

Astfel, s-a ajuns in situatia ca in pragul iernii, RADET sa ramana cu zece mari avarii nerezolvate, ceea ce pune in pericol furnizarea caldurii in anumite cartiere.

Datoriile RADET catre ELCEN ar fi putut fi sterse daca fuziunea dintre cele doua entitati s-ar fi produs, potrivit memorandumului din martie 2013. Insa nu s-a mai intamplat nimic in acest sens.

Populismul fostului primar Oprescu

Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice (RADET), care distribuie bucurestenilor apa calda si caldura, a ramas cu o gaura de circa 227 milioane lei (cifra actualizata in iunie 2015) din cauza faptului ca din 2011 pana in 2015 pretul energiei termice a crescut cu circa 23% (majorare aprobata de Agentia Nationala de Reglementare in domeniul Energiei pentru ELCEN - producatorul de energie termica), insa aceasta majorare nu a fost propusa de primarul Oprescu pentru aprobare Consiliului General al Municipiului Bucuresti, deci nu a putut fi insusita si aplicata la populatie sau subventionata. In plus, o parte dintre consilierii generali s-au exprimat clar impotriva majorarii (grupul PSD).

Astfel ca RADET a cumparat energie scumpa de la ELCEN, dar a fost nevoita sa o vanda mult mai ieftin catre populatie, din cauza ca primarul Sorin Oprescu nu si-a asumat sa propuna aceasta majorare. RADET sustine ca a cerut majorarea pretului la gigacalorie anul trecut, inainte de alegerile prezidentiale, insa cererea nu a fost aprobata.

"In prezent RADET practica tarifele aprobate in 2011, in timp ce furnizorii de energie termica, apa, gaze naturale au majorat anual preturile. ... In data de 21 martie 2014 RADET a depus la Primaria Capitalei o solicitare pentru majorarea preturilor. Solicitarea a fost respinsa in urma obtinerii unui aviz nefavorabil din partea Autoritatatii Municipale de Reglementare a Serviciilor Publice (n.r. autoritate in subordinea Consiliului General al municipiului Bucuresti)", se arata in planul de administrare al RADET aprobat la inceputul anului de Consiliul General al Municipiului Bucuresti.

Cati bani a primit RADET in 2015

Marti, RADET a probat 47 milioane lei. In luna decembrie, CGMB a aprobat alocarea 37 milioane lei pentru RADET, iar in noiembrie, Consiliul General a aprobat accesarea unui imprumut de 248 milioane de lei de la Ministerul Finantelor Publice, bani ce au fost dati catre RADET ca regia sa poata asigura furnizarea energiei termice in aceasta iarna.

La inceputul anului, RADET a primit o subventie de 570 milioane lei, iar in aceasta toamna suma a fost suplimentata cu inca 70 milioane lei.