Cum arunca pe foc Primaria Capitalei banii bucurestenilor: un sfert din bugetul orasului se duce in subventii pentru caldura de care beneficiaza milionari si saraci deopotriva

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Marţi, 22 decembrie 2015, 17:18 Actualitate | Administratie Locala


Calorifer cu repartitor
Foto: Agerpres
Consiliul General al Municipiului Bucuresti a alocat marti inca 47 milioane de lei pentru subventia la RADET. In total, regia primeste anul acesta 975 milioane lei din bugetul Primariei Capitalei (buget total de circa 4 miliarde lei), adica aproape 25% din buget.  Asta in conditiile in care Bucurestiul se sufoca din cauza unor investitii - cheie in infrastructura tocmai din lipsa banilor.

De aceasta subventie, reprezentand circa 50% din pretul gigacaloriei, beneficiaza circa  1,2 milioane de persoane, care traiesc in 570.000 de apartamente, racordate la RADET. Restul bucurestenilor, pana la 1,8 milioane,  care locuiesc la case, sau in cladiri neracordate la RADET, nu beneficiaza de nimic. In plus, de aceasta subventie beneficiaza toti cei 1,2 milioane bucuresteni, indiferent de veniturile si nevoile lor.

Pana in acest an, municipalitatea platea catre RADET o subventie de circa 600 milioane lei.

Suma de anul acesta a fost alocata pentru a tine in viata RADET, insa banii practic merg intr-o gaura neagra pentru plata unei datorii de 3,2 miliarde lei, pe care RADET o are catre ELCEN, o buna parte din aceasta suma fiind penalitati acumulate din cauza unei legislatii care, potrivit multor analisti, defavorizeaza RADET.  Astfel, RADET da tot banii catre ELCEN, nu face investitii, si este doar o chestiune de timp pana sistemul se va prabusi, fie din cauza faptului ca municipalitatea nu va mai avea bani sa plateasca subventia, fie din cauza avarilor si pierderilor in retea.

Cum a ajuns RADET datoare 3,2 miliarde lei la ELCEN

ELCEN furnizeaza energie termica catre RADET in baza unui contract semnat in 2009 si aprobat printr-un ordin emis de presedintele de la acea vreme al Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE) Petru Lificiu (PDL). Contractul prevede ca RADET trebuie sa achite facturile catre ELCEN in termen de 15 zile. Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, spunea ca aceasta prevedere este cea care a generat acumularea acestei datorii uriase deoarece RADET are nevoie de 30-40 de zile pentru a colecta banii de la populatie, deci nu poate plati in 15 zile. Pe 30 decembrie 2013, presedintele ANRE, Emil Calota, a emis un ordin prin care a aprobat un nou contract cadru pentru vanzarea energiei termice intre ELCEN si RADET, insa termenul de 15 zile pentru plata facturilor a fost pastrat.

"ANRE a emis reglementari evident in defavoarea distribuitorului de energie termica RADET Bucuresti, favorizand in schimb producatorul de energie termica Electrocentrale Bucuresti SA... Lovitura mortala pe care ANRE a dat-o in favoarea producatorului este Ordinul 50 din 2009, al Presedintelui ANRE privind Contractul Cadru de Vanzare-Cumparare a Energiei Termice, care stipula ca ordinea platilor facturilor se face - mai intai in contul penalitatilor, si - abia in al doilea rand, in contul consumului curent si respectiv a datoriei principale", spunea Oprescu in iulie 2015.

Astfel, banii platiti de RADET catre ELCEN (ambele entitati economice cu actionar majoritar statul roman) s-au dus la plata penalitatilor, care tot cresteau, si nu la stingerea datoriei de baza.

In decembrie 2008, RADET avea la ELCEN o datorie de circa 1,4 miliarde lei, jumatate penalitati, jumatate facturi neplatite. In 2008, municipalitatea a cerut reesalonarea datoriei de baza - 743 milioane lei - pe 3 ani.  Mai erau si penalitatile de aproape 700 milioane lei, insa acolo trebuia facuta o discutie cu Ministerul de Finante pentru anularea lor. Oprescu a platit primele doua rate din batoria de baza, insa cea de-a treia, 259 milioane lei, nu s-a mai platit. Edilul a motivat ca ELCEN l-a pacalit si banii au fost dati pentru plata penalitatilor, nu pentru stingerea datoriei. In orice caz, "RADET Bucuresti impreuna cu Municipiul Bucuresti au platit in ultimii 10 ani aprox. 9,7 miliarde de lei, pentru un cost al agentului termic consumat de aprox. 8 miliarde de Lei, restul fiind numai penalitati. Iata cum RADET si Municipalitatea, desi au platit cu 1,7 miliarde de lei mai mult decat au consumat, inca mai au datorii de 3,8 miliarde. Jaf pe fata din banii bucurestenilor", a declarat Oprescu in vara acestui an.

Pentru recuperarea datoriei, in ultimii 2 ani, conturile RADET au fost poprite in mod constant de catre ELCEN in proportie de 50-100%, astfel ca regia nu a putut face investitii, ramanand bani foarte putini doar pentru reparatii.

Astfel, s-a ajuns in situatia ca in pragul iernii, RADET sa ramana cu zece mari avarii nerezolvate, ceea ce pune in pericol furnizarea caldurii in anumite cartiere.
Datoriile RADET catre ELCEN ar fi putut fi sterse daca fuziunea dintre cele doua entitati s-ar fi produs, potrivit memorandumului din martie 2013. Insa nu s-a mai intamplat nimic in acest sens.

Populismul fostului primar Oprescu

Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice (RADET), care distribuie bucurestenilor apa calda si caldura, a ramas cu o gaura de circa 227 milioane lei (cifra actualizata in iunie 2015) din cauza faptului ca din 2011 pana in 2015 pretul energiei termice a crescut cu circa 23% (majorare aprobata de Agentia Nationala de Reglementare in domeniul Energiei pentru ELCEN - producatorul de energie termica), insa aceasta majorare nu a fost propusa de primarul Oprescu pentru aprobare Consiliului General al Municipiului Bucuresti, deci nu a putut fi insusita si aplicata la populatie sau subventionata. In plus, o parte dintre consilierii generali s-au exprimat clar impotriva majorarii (grupul PSD).

Astfel ca RADET a cumparat energie scumpa de la ELCEN, dar a fost nevoita sa o vanda mult mai ieftin catre populatie, din cauza ca primarul Sorin Oprescu  nu si-a asumat sa propuna aceasta majorare. RADET sustine ca a cerut majorarea pretului la gigacalorie anul trecut, inainte de alegerile prezidentiale, insa cererea nu a fost aprobata.

"In prezent RADET practica tarifele aprobate in 2011, in timp ce furnizorii de energie termica, apa, gaze naturale au majorat anual preturile. ... In data de 21 martie 2014 RADET a depus la Primaria Capitalei o solicitare pentru majorarea preturilor. Solicitarea a fost respinsa in urma obtinerii unui aviz nefavorabil din partea Autoritatatii Municipale de Reglementare a Serviciilor Publice (n.r. autoritate in subordinea Consiliului General al municipiului Bucuresti)", se arata in planul de administrare al RADET aprobat la inceputul anului de Consiliul General al Municipiului Bucuresti.

Cati bani a primit RADET in 2015

Marti, RADET a probat 47 milioane lei. In luna decembrie, CGMB a aprobat alocarea 37 milioane lei pentru RADET, iar in noiembrie, Consiliul General a aprobat accesarea unui imprumut de 248 milioane de lei de la Ministerul Finantelor Publice, bani ce au fost dati catre RADET ca regia sa poata asigura furnizarea energiei termice in aceasta iarna. 
La inceputul anului, RADET a primit o subventie de  570 milioane lei, iar in aceasta toamna suma a fost suplimentata cu inca 70 milioane lei.



















6747 vizualizari

 • -1 (15 voturi)    
  da, dar cand se platesc impozitele, (Marţi, 22 decembrie 2015, 17:37)

  bancher [anonim]

  tot egale sunt? Pai nu sunt, adica bogatii platesc mult mai mult decat saracii..una e sa platesti impozit pe o vila in Primaverii si pe o masina cu motor de 4litri diesel, si alta e sa platesti pe o garsoniera cf 2 si pe un tico pe gaz.
  Asa ca, daca cei cu bani participa cu mai mult la bugetul orasului decat cei saraci lipiti, e normal sa primeasca si ei ceva inapoi din partea orasului (cum ar fi aceste subventii pt caldura).
  Nu mi se pare drept ca doar saracii sa primeasca subventia. In plus, cei cu adevarat saraci nu platesc nimic la caldura, sunt scutiti in intregime se fac niste liste, si daca venitul e prea mic, aduc actele la administrator si sunt scutiti).
  • +14 (14 voturi)    
   nu-i chiar asa (Marţi, 22 decembrie 2015, 18:51)

   sampras [anonim] i-a raspuns lui bancher

   in primul rand la radet nu-s conectate vile, ci doar apartamente, deci oricum aia nu primesc. in al doilea rand problema e foarte grava. un sfert din buget pe subventii e enorm. de ex la Sibiu nu se dau astfel se de subventii, doar pt cei conectati la reteua centralizata, se dau subventii, mult mai mici, doar celor cu probleme financiare, dar nu neaparat daca-s conectati la sistemul centralizat. pot sa aiba si centrale de apartament si sa solicite subevntie la gaz. rezultatul...doar cateva sute de apartamente mai sunt conectate la incalzirea tralizata (stiu ca erau vreo 800 in 2013, probabil acum sunt mai putine sau deloc).
   Bugetul Sibiului a mers in ultimii ani pe investitii in infrastructura, s-au putut acorda chiar facilitati investitorilor, ceea ce a dus la atragerea acestora si dezvoltarea orasului.
   Vezi un pic de diferenta de abordare? E mai populist sa dam la toata lumea, dar pe termen lung inseamna faliment sigur. O paralela la scara redusa intre comunism si capitalism.
 • +4 (6 voturi)    
  Articolul despre Radet este aiurea (Marţi, 22 decembrie 2015, 19:21)

  Cristian [anonim]

  Am citit in ultima vreme mai multe articole asemanatoare care sustin cresterea pretului Gigacaloriei. Toate aceste articole nu tin cont de termenul eficienta energetica pe care orice inginer care a facut Facultatea de Constructii a inteles-o la cursurile de termotehnica.
  Pretul cu care Radet vinde in prezent Gigacaloria este de 168 lei.
  Familiile care au instalat in ultimul timp centrale pe gaz (centrale cu un randament foarte ridicat) produc Gigacaloria cu preturi intre 170-175 lei. Daca Radet va face pretul Gigacaloriei cu mult mai mare decat valoarea cu care se poate obtine cu o centrala de apartament , acest lucru va duce la un dezastru social. Sute de mii de familii vor renunta la incalzire ceea ce va duce la desfiintarea Radet.
  Solutia nu este cresterea pretului Gigacaloriei catre populatie ci reducerea pretului de productie al acesteia. Aici sunt multe variante si solutii pe care ar trebui ca specialistii in domeniu sa le avizeze.
  Personal am vazut ca in Italia sunt atat centrale de apartament cat si centrale de bloc. In Germania doar vilele au centrala proprie , majoritatea blocurilor au centrale de bloc ( dar exista si centrale pentru un grup de blocuri care fac parte din acelasi ansamblu imobiliar).
  • +1 (1 vot)    
   mai ales ca (Marţi, 22 decembrie 2015, 21:10)

   nick24 [utilizator] i-a raspuns lui Cristian

   de exemplu, in sectorul 1, aproape toate blocurile sunt izolate termic si cu o centrala termica individuala, se pot face economii de 50%, fata de cand nu erau izolate.
 • +5 (11 voturi)    
  si eu ce fac? (Marţi, 22 decembrie 2015, 19:29)

  gigel de luxembourg [utilizator]

  am centrala proprie, mie cine-mi subventioneaza caldura, ca si eu platesc impozite?
 • +10 (10 voturi)    
  PREȚUL REAL (Marţi, 22 decembrie 2015, 20:20)

  nick24 [utilizator]

  Quote:
  Originally Posted by skySK View Post
  ... subventiile la incalzire care totalizat ajung si la 2/3 din pretul real....
  Preț real calculat de cine?
  De o companie/regie necontrolată de nimeni, care e monopol și ține consumatorii captivi?

  Așa în mare putem stabili un preț real, dacă din prețul lor "real" scădem
  un procent format din:
  - procentul de rude existente în companie plus angajații impuși de primărie, partide, parlament.
  - salariile obținute de un CA, care nu e în slujba consumatorului și nici a companiei/regiei
  - diferența între prețul curentului electric realizat de o centrală care nu vinde agent termic și prețul "negociat" cu băieții destepți
  - externalizarea păguboasă a multor servicii/reparații/revizii către alți băieți deștepți
  - aprovizionarea cu piese schimb la niște prețuri necontrolate
  - licitații trucate pt cele 2 puncte de mai sus
  - salarii, beneficii sindicale și prime ciudat de mari, la o regie care e în pragul falimentului
  - refuzul de a accesa fonduri europene de modernizare și creșterea randamentului ( de 20 de ani se știe că țevile care pleacă de la centrală sunt dimensionate pt alimentarea locuințelor dar și a fabricilor și uzinelor, care nu mai sunt - deci trebuiau înlocuite, pt a elimina pierderile uriașe cu unele de diametru mai mic și izolate corespuzător anilor 2000)
  - restructurarea personalului prea numeros
  - reformarea modului de conducere, bazat pe corupție, nepotisme, comisioane, tunuri și după mine-potopul
 • -4 (6 voturi)    
  Urmează marea debranșare (Marţi, 22 decembrie 2015, 20:24)

  nick24 [utilizator]

  prețul plătit la București este cel corect, restul ("subvenția") este ceea ce FURĂ Elcenul și Radetul prin metodele menționate mai sus.
  CE nu dă fonduri pt centrale individuale, dar dă pt modernizare (centrale, generatoare, turbine, distribuție, țevi) pt izolarea termică a blocurilor și pt contorizare inteligentă, adică pt economia de ENERGIE.

  În fond de ce s-au debranșat primii brașoveni de la CET? Cum și de ce a început debranșarea? Nu cei de acum!
  Și pun încă o dată întrebarea ce fac Elcenul, CETul dacă toți se debranșează și nu mai vând deloc energie termică? Mai vănd energie electrică la băieții deștepți? Sau încep restructurările, modernizările și devin eficienți - așa cum ar trebui să facă acum!

  Întreb pt că în București nu e ușor deloc să te debranșezi și de aceea cei debranșați sunt o cantitate neglijabilă.

  Nu sunt de acord cu subvențiile ( mai ales că se subvenționează hoțiile Elcen, Radet, Metrorex) și cred că soluția viitorului apropiat, este izolarea termică a blocurilor și trecerea pe încalzire electrică, mai ales că gazele se vor TERMINA, iar România are și va avea surplus de energie electrică (nucleară, unitățile 3,4,5, eoliană, fotovoltaică, hidro pe Dunăre cu bulgarii). Apartamentele izolate consumă 50-60% mai puțină energie, deci cu o ieftinire a electricității din cauza supraproducției, ar deveni convenabil.
  • +1 (1 vot)    
   Salarii (Miercuri, 23 decembrie 2015, 12:39)

   nick24 [utilizator] i-a raspuns lui nick24

   Pai să facem salariile între 5000-15000 de euro de la femeie de serv la director la Radet și Elcen și să marim prețul gigacaloriei la 1000 de lei, nu?
 • +3 (3 voturi)    
  toate-s de la frauda..... (Marţi, 22 decembrie 2015, 21:17)

  TRABI [utilizator]

  De la frauda pleaca toate relele ...
  Toate functiile de decizie din conducera retelelor si CET-urilor sunt si au fost detinute numai de trupe politice prin care s-au fraudat tot ce s-a putut
  De precizat ca toate partidele s-au perindat la conducerea acestor societati care ruleaza sume destul de mari .
  Nu se intreaba nimeni nici acum de ce Curtea de Conturi nu a scos si nu scoate la suprafata adevaratele gauri financiare care s-au adancit cu timpul si sunt suportate in continuare de populatie
  Nu am avut si nu avem primari , prefecti si consilieri care sa doreasca lucruri asezate , prefera in continuare sa treaca prin mana lor subventii si lucrari publice prin care se poate fura chiar daca tin populatia in continuu in mizerie .
  Exemplu : la Bacau , furnizorul de energie termica ( care este sub mana primariei ) s-a ocupat si se ocupa chiar cu patos pentru debransarea populatiei ( pe care o tin in continuu in avarii ) - au fost chiar echipe instituite ad-hoc care faceau debransari pe ciubuc si de care politicienii nu erau straini . --> trageti concluzie ...ce mocirla bolboroseste sub oblodirea primarilor , consilierilor si chiar a unora care-i apreciaza din parlament .
 • +5 (5 voturi)    
  Mizeria cu RADET-ul a fost perpetuata politic (Marţi, 22 decembrie 2015, 22:18)

  rov [utilizator]

  in loc sa o retehnologizeze si sa o faca eficienta, toate partidele ce s-au perindat in consiliu au folosit radet-ul pe post de capuse pentru ei si pomana politica pentru alegatori.
  Frapant este faptul ca subventia se da la gramada si nelimitat. Adica nu iti subventioneaza o temperatura de comfort, de minim de 21 de grade de exp. si se subventioneaza toata cantitatea de caldura ce o poti folosi, inclusiv calorifere de pe balcon(ce consuma cat un apartament intreg).
  Toate acestea in conditiile in care si legislatia romaneasca si cea europeana prevad contorizarea, fiind posibil astfel sa acorzi 0.5 Gcal/ pers /luna ...de exemplu.
  Stiti ce face un bucurestean necontorizat cand ii este cald ?... DESCHIDE GEAMUL...catre subventie !!!
  In loc sa gandeasca, "eminentele politice" au inchis ochii, au blocat si contorizarea -singura care limita consumul nejustificat, aruncand banii nostri la gramada si fara noima.
  Nu stiu daca e posibil sa fie trasi la raspundere pentru pierderile datorate lor, dar macar salariile sa le fie imputate...
 • +4 (8 voturi)    
  Calcul (Marţi, 22 decembrie 2015, 23:26)

  n.dumiritu [anonim]

  975 milioane subventie / 570.000 de apartamente = 1.710 lei/ap
  O centrala termica pe gaz de 24kW = 1700-1800 lei cu tot TVA.
  In fiecare an, primaria ar putea da cite o centrala noua cadou la fiecare subventionat. In plus, tineti seama ca pretul gazului s-a injumatatit si va sta asa multa vreme, daca nu chiar o sa mai scada. Rusii abia reusesc sa vinda cu 200$/mia mc. Statul poate renunta la TVA-ul pe centrale noi, la accizele si TVA-ul pe gaz, face incalzirea individuala mai rentabila si atunci prostia cu subventionarea care baga carute de bani in apa calda carata kilometri si pierduta jumatate pe drum va trebui sa dispara definitiv.
  • +2 (2 voturi)    
   Fff bun calculul (Miercuri, 23 decembrie 2015, 9:51)

   nick24 [utilizator] i-a raspuns lui n.dumiritu

   Când au făcut podul Basarab s-a zis că prin scurtarea drumului se economisesc nu știu căte sute de tone de cmbustibil pe an ( import)

   Acum de ce nu se face, ca mai sus, același calcul pt Radet și Elcen, care consumă anual banii primăriei prin incompetență, ineficiență, corupție?
  • +3 (3 voturi)    
   de ce individual? (Miercuri, 23 decembrie 2015, 10:33)

   ion [anonim] i-a raspuns lui n.dumiritu

   nu stiu daca e mai bine individual la bloc, pana la urma blocul este o locuinta comuna, poate merita sa fie instalate centrale in fiecare bloc separat, sau daca blocurile sunt unul langa altul sa fie o centrala comuna. Blocurile ar trebui sa cumpere gaz sau ce consuma de pe o piata libera (bursa) .

   nu mai zic ca in unele blocuri incalzesc pana in mai ... cand e cald afara, nu poti sta decat cu geamul deschis, caloriferele in multe locuinte nici nu se pot inchide.

   trebuie gandit si din punct de vedere al sigurantei, daca ai 100 de apartamente fiecare cu centrala lui, va fi un numar mare de defectiuni, e cam periculos

   ce imi este clar, este ca sistemul e foarte prost, si se incapatineaza sa-l mentina cu orice pret
   • +4 (4 voturi)    
    Discutii (Miercuri, 23 decembrie 2015, 12:12)

    n.dumiritu [anonim] i-a raspuns lui ion

    Consumul la comun naste mii de nemultumiri si discutii, ca de ex:
    a. nu se poate contoriza cantitatea de caldura pe care o consuma fiecare; impartirea costurilor se face pausal, proportional cu suprafata;
    b. unul vrea apa mai fierbinte la robinet; altul se plinge ca are copii care se pot accidenta cu apa prea fierbinte;
    c. unul vrea sa se incalzeasca din octombrie pina in aprilie, altul spune ca e un lux sa platesti pt. caldura cind nu e destul de rece;
    d. pleci temporar din locuinta, dar caldura tot trebuie sa o platesti.
    Din experienta, la blocurile ANL a fost montata centrala comuna; in timp, toti au trecut pe cheltuiala lor pe centrala individuala. Sint orase in care toti consumatorii sint individuali si nu se aude de accidente. Oamenii aleg solutiile cele mai potrivite nevoilor lor, atita timp cit nu li se impune ceva.
 • +4 (4 voturi)    
  Centralizare sau, poate, nu (Miercuri, 23 decembrie 2015, 9:05)

  Nedumeritu' [anonim]

  Greu de inteles asta cu subventionarea cu sute de milioane de euro a incalzirii. Inchideti o data gaurile negre numite CET-uri sau RADET-uri si treceti pe centrale de apartament ! Am centrala de apartament, pe gaz, de 15 ani, nu ma subventioneza nimeni si platesc mai putin decat cei racordati la sistemul centralizat. Nu mai zic de confort, ca imi fac caldura cand si cat vreau.
 • +4 (4 voturi)    
  alala (Miercuri, 23 decembrie 2015, 9:27)

  foarte bine [anonim]

  sa faca pretul cat vor ei, dar sa dea liber la debransari. Nu le convine, nu?
 • +5 (5 voturi)    
  bogatii si saracii (Miercuri, 23 decembrie 2015, 9:44)

  Motanul_incaltat [utilizator]

  Pai da ca asta ne dorim la 26 de ani de la revolutie: clasa proletara sa aiba orice subventionat iar mana de prosti care muncesc 50 de ore pe saptamana sa plateasca.
  Caldura, asistenta medicala, transport in comun - gratis toate sa fie!
  • +2 (2 voturi)    
   clasa proletara care lucreaza la Radet si Elcen (Miercuri, 23 decembrie 2015, 12:35)

   nick24 [utilizator] i-a raspuns lui Motanul_incaltat

   ca astia fura, nu bucurestenii!
 • +1 (1 vot)    
  milionari (Miercuri, 23 decembrie 2015, 11:41)

  dan.d [utilizator]

  in blocurile comuniste, bransate la Radet? poate vreo cativa ghertzoi cu X6 care se dau milionari... si care oricum nu platesc intretinerea, nici cu, nici fara subventie.
  titlu de doi lei ( vechi), pacat de articol


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă