Cetatea din Oradea a fost reabilitata de Primarie printr-un proiect cu fonduri europene in valoare totala de 87,6 milioane de lei, finantarea nerambursabila fiind de circa 66,3 milioane lei. Aceasta va putea fi vizitata incepand din 1 ianuarie 2016, in cadrul unor tururi ghidate, potrivit Agerpres.

Reabilitarea cetatii a inceput in 2010, aceasta fiind lasata in paragina dupa 1989. Potrivit managerului de proiect, Dumitru Sim, cele opt cladiri ale cetatii cuprind 468 de incaperi (25.380 metri patrati), la fel si curtea interioara si spatiile exterioare (26.401 mp). Toate spatiile reabilitate au denumiri proprii si vor avea destinatii speciale: Muzeul Cetatii si al Municipiului Oradea, Muzeul Painii, Lapidarium, Galeria gastronomica, Strada breslelor, Consortiu cultural si multiplex cultural, Administratia Cetatii. De asemenea, cetatea va gazdui un Centru de restaurare, Centru de studii religioase, Casa casatoriilor, Centru de excelenta in domeniul culturii si artelor.

"Cu multi ani in urma, ma intrebam: oare ce ar trebuie sa se intample in tara asta pentru ca aceasta crima impotriva istoriei si impotriva urbanismului sa fie oprita? Si a venit si vremea aceasta. Chiar daca intentii bune am avut inca din 1990, doar in 2007 am reusit sa castigam proiectul. S-a realizat un vis. De acum sarcina noastra este sa reinviem cetatea, pentru ca acest obiectiv turistic sa devina centru de gravitatie al turismului din zona, nu numai pentru oradeni, ci pentru cei din toata lumea", a precizat luni, la incheierea lucrarilor, viceprimarul Huszar Istvan, citat de Agerpres.

Proiectul "Revitalizarea Cetatii Oradea in vederea introducerii in circuitul turistic. Cetatea Oradea - Complex cultural turistic european" a fost depus in 2008 si finantat, in doua etape, prin Programul Operational Regional. Primaria Oradea va mai depune, pentru noua perioada de finantare, un proiect pentru reabilitarea zidurilor exterioare si a bastioanelor.

Cetatea Oradea, monument istoric de categoria A, este cea mai mare si mai bine pastrata cetate pentagonala din Europa Centrala. Lasata in paragina dupa 1989, cetatea - intinsa pe 15 hectare, cu opt corpuri de cladire etajate, biserica, parcuri, lac si santuri de aparare - a fost reabilitata, incepand din anul 2010, prin ample lucrari de consolidare, conservare, restaurare.