Planul Urbanistic General al Municipiului Bucuresti a fost prelungit pana in decembrie 2018

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Marţi, 15 decembrie 2015, 14:58 Actualitate | Administratie Locala


Bucuresti
Foto: USER UPLOADED
Consiliul general al municipiului Bucuresti a prelungit marti  perioada de valabilitate a Planului Urbanistic General al Capitalei cu inca 3 ani - pana pe 30 decembrie 2018. PUG-ul a expirat pe 21 decembrie 2010 si a fost prelungit cu cate un an, in 2010 si 2011, apoi cu 3 ani in 2012. Documentatia ar fi expirat  pe 21 decembrie 2015.

In cazul in care alesii locali nu ar fi adoptat aceasta hotarare, dupa expirarea PUG-ului primariile din Bucuresti nu ar mai fi putut emite nicio autorizatie de construire, blocand astfel toate investitiile.
Planul Urbanistic General al Municipiului Bucuresti - legea care reglementeaza regulile urbanistice in Capitala - expira la data de 21 decembrie 2015. Fara un Plan Urbanistic General, nu se mai pot elibera documentatii de autorizare pe teritoriul Municipiului Bucuresti.

In anul 2012 a fost lansat concursul de solutii pentru elaborarea PUG, iar in octombrie 2013 s-a semnat un contract pentru revizuirea legii urbanistice a Bucurestiului.

Cu o valoare de 35.225.000 lei (fara TVA) si un termen de implementare de 41 de luni, contractul prevedea parcurgerea urmatoarelor etape:
 1.    Etapa 1: elaborarea formei sintetizate a Planului Urbanistic General in vigoare si stadiul actual al dezvoltarii urbane - 4 luni;
 2.    Etapa 2: elaborarea Planului Urbanistic General si a Regulamentului Local de Urbanism - 17 luni;
 3.    Etapa 3: intocmirea documentatiilor specifice obtinerii avizelor necesare aprobarii Planului Urbanistic General al Municipiului Bucuresti si a Regulamentului Local de Urbanism de catre Consiliul General al Municipiului Bucuresti si obtinerea acestor avize ¬ 4 luni;
"Pana in acest moment, desi au trecut 22 luni, suntem in continuare in faza 1 de lucru, aceea a evaluarii situatiei actuale. Cea mai mare problema a planului a fost lipsa de coordonare intre Primaria Capitalei, primariile de sector, detinatorii retelelor de utilitati si alte institutii ale statului, rezultatul fiind imposibilitatea completarii datelor (date cadastrale, pozitionare retele utilitati, date imobiliare etc) pentru elaborarea planului. Primarul general Razvan Sava a initiat demersurile pentru a debloca procedurile de revizuire a PUG", se arata intr-un comunicat emis de Primaria Capitalei saptamana trecuta.
 ¬Toti decidentii institutionali trebuie sa inteleaga ca planul urbanistic nu este doar un document ca oricare altul care se adopta formal o data la 10 ani. Este un model matematic cu un grad inalt de predictibilitate, care, devenit operational, poate spune, spre exemplu, ca dezvoltarea imobiliara dintr-o zona va duce blocarea infrastructurii rutiere, ofera indicii pentru ajustarea programului de transport public, estimeaza daca retelele de utilitati sunt corect dimensionate. Un alt efect benefic al existentei unui plan urbanistic general coerent il reprezinta eliberarea rapida a mai multor documentatii, precum certificatul de urbanism, autorizatii de constuire, alte avize si autorizatii locale¬, a mai spus primarul general Razvan Sava.5137 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  "model matematic cu grad inalt de predictibilitate (Marţi, 15 decembrie 2015, 15:32)

  _deci [utilizator]

  In realitate niste planuri pe care impinge fiecare proiectele prorii, cu mai mult sau mai putin succes (spaga).

  Vrei cartier in zona x (actualmente camp)? Te duci la cei care decid, ulterior la cei care deseneaza (cu acordul primilor) PUG-ul si ii rogi cat de frumos poti sa prevada in zona x fix dezvoltarea pe care vrei tu sa o faci, cu tot cu circulatie auto si retele de utilitati si tot.

  PUG-ul din Constanta a intarziat 2 ani ca sa treaca si ultimii mototoli pe la primarie, sa spuna ce vor si sa dea tainul.

  PUG-ul nu este rezultatul planificarii pentru binele orasului, este rezultatul bataii pentru resurse viitoare a dezvoltatorilor. Si cele doua nu prea coincid. Pentru ca spaga.
 • +1 (1 vot)    
  se poate prelungi? (Marţi, 15 decembrie 2015, 15:51)

  Filip [anonim]

  Legea 350/2001, Art. 46 (1^3) Termenul de valabilitate a Planului urbanistic general se prelungeşte o singură dată, pe bază de hotărâre a consiliului local/Consiliului General al Municipiului Bucureşti, până la intrarea în vigoare a noului plan urbanistic general, dar fără a se depăşi 10 ani de la data depăşirii termenului de valabilitate.
  Asta ar fi a patra prelungire, nu? 4 > 1
  • 0 (0 voturi)    
   ... (Marţi, 15 decembrie 2015, 16:24)

   _deci [utilizator] i-a raspuns lui Filip

   Toate autorizatiile de constructie eliberate dupa data celei de-a doua expirari sunt nule.

   Membrii RUR-Bucuresti (registrul urbanistilor din Romania) stiu asta de cativa ani, dar tac. Tac pentru scandalul ar fi monstruos.

   La fel sunt si deciziile comisiilor de urbanism care isi depasesc mandatul.Ei intrunesc comisiile si dau decizii si doi ani dupa expirarea mandatului lor, fara sa organizeze comisia si sa faca concurs / numiri pentru un nou mandat. Deciziile lor sunt tot nule.

   ...
   • 0 (0 voturi)    
    update (Miercuri, 16 decembrie 2015, 16:52)

    Filip [anonim] i-a raspuns lui _deci

    Am greșit, au introdus în L 303/2015 și, înainte de asta, în OUG 85/2012 o clauză privind PUG-urile elaborate înainte de 2003, unde nu se aplică limitarea referitoare la numărul de prelungiri.
    • 0 (0 voturi)    
     update 2 (Miercuri, 16 decembrie 2015, 17:03)

     Filip [anonim] i-a raspuns lui Filip

     De fapt, cred că excepția pre-2003 nu exclude obligația limitării la o singură modificare. Vedeți aici textul:
     http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/173539
     Aș zice că PUG-ul e în aer din decembrie 2012 încoace.
 • 0 (0 voturi)    
  model matematic cu grad inalt de predictibilitate (Marţi, 15 decembrie 2015, 23:16)

  gogu [anonim]

  ce minciuna. l-au aburit pe domnul primar.
 • 0 (0 voturi)    
  8 milioane EURO pentru un PUG?!! (Marţi, 15 decembrie 2015, 23:41)

  dan [anonim]

  8 milioane de euro pentru un PUG? Nu se intreaba nimeni de ce atat de mult? Ce model matematic? si de ce nu se vede nimic din ce s-a lucrat in doi ani, pe bani publici?


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă