Prima parcare multietajata din Brasov, situata langa Spitalul Militar 'Regina Maria', in centrul orasului, a fost deschisa luni, anunta Agerpres. Parcarea are un numar de 306 locuri, dispuse pe sapte niveluri, patru subsoluri, parter, etaj si etaj tehnic.

Un numar de 10 locuri sunt destinate persoanelor cu dizabilitati, opt pentru masini electrice si 29 de locuri pentru biciclete.

'Tariful este de 1,5 lei/ora, acelasi ca in parcarile publice din centrul orasului, astfel ca cei care vin in zona centrala a orasului sa nu plateasca mai mult decat pana acum. In perioada urmatoare, ne propunem sa introducem un sistem de abonamente si vom analiza posibilitatea de a crea facilitati pentru cei care au domiciliul in aceasta zona, astfel incat sa nu ne mai confruntam cu parcari ilegale in zona istorica a orasului', se arata intr-un comunicat al municipalitatii.

La fiecare dintre etajele parcarii exista intre 40 si 48 de locuri, iar cele pentru biciclete sunt la sol (20 de locuri) si la etajul tehnic (9 locuri), parcarea acestora fiind gratuita pentru ca municipalitatea doreste sa incurajeze pe cat posibil deplasarea cu bicicleta in zona istorica a orasului.

Parcarea este dotata cu o instalatie de televiziune cu circuit inchis (CCTV), compusa din sase camere fixe care asigura supravegherea video a zonelor de acces in parcarile de la parter, zona de la intrarea principala pentru vizitatori, zonele de acces in parcari de la etajul tehnic.

Plata se efectueaza prin intermediul casei automate, care permite utilizatorului plata stationarii fara ajutorul unui operator, prin intermediul bancnotelor si monedelor, iar in curand se va introduce si plata cu cardul de credit/debit. De asemenea, printre dotarile specifice se mai afla iluminatul de siguranta pentru evacuare si marcarea hidrantilor, instalatie de semnalizare incendiu, instalatie de protectie contra socurilor electrice, instalatie de ventilatie.

Investitia a fost realizata intr-un an de primaria Brasov si a costat 17,915 milioane de lei, cu o finantare din fonduri europene de 98%, si o cofinantare de 2% din bugetul local. Municipalitatea mai are in constructie o parcare aproape de intrarea in Poiana Brasov, cu peste 400 de locuri.