Luminitele de Craciun din Capitala costa in acest an circa 10,7 milioane de lei. Din aceasta suma 7,7 milioane lei vin, cu titlu gratuit, de la Luxten, compania care care administreaza sistemul de iluminat public din Capitala, iar 3 milioane de lei ii plateste Primaria Capitalei. Aceste sume sunt impresionante in conditiile in care zeci de strazi din Bucuresti raman in bezna in fiecare seara pentru ca nu sunt bani suficienti pentru investitii in modernizarea sistemului. In comparatie, iluminatul de sarbatori in Viena costa circa 1,5 milioane de euro (6,7 milioane lei).

Luminitele de CrăciunFoto: Hotnews

"Primaria Municipiului Bucuresti nu plateste pentru echipamentele si instalatiile necesare realizarii iluminatului festiv 2015/2016. Acestea sunt proiectate si produse de catre Luxten (costurile lor ridicandu-se la 6.282.049 lei+ TVA) si puse la dispozitia Municipalitatii, cu titlu gratuit, in baza unui contract de comodat incheiat intre cele doua parti. Primaria Municipiului Bucuresti suporta doar contravaloarea lucrarilor de montare, demontare, conectare si deconectare (de) la sistemul de iluminat public, in valoare de 2.469.496,99 lei fara TVA", se arata intr-un raspuns trimis de municipalitate la solicitarea HotNews.ro.

Aproape 3 milioane de beculete de tip LED impodobesc in acest an Capitala cu ocazia sarbatorilor de iarna. Traseul iluminatului festiv insumeaza 29 de kilometri si cuprinde 46 de zone din Bucuresti.

Astfel, luminitele ornamentale sunt amplasate pe bulevardele Magheru, Nicolae Balcescu, I.C Bratianu si Unirii, de la Palatul Parlamentului pana la intersectia cu Mircea Voda, Piata Unirii, Piata Universitatii si Piata Romana, bulevardul Dacia intre Piata Romana si Piata Gemenii, bulevardul Lascar Catargiu, intre Piata Romana si Piata Victoriei, Regina Elisabeta intre Piata Universitatii si Piata Kogalniceanu, bulevardul Carol intre Piata Universitatii si Piata Rosetti, bulevardul Dimitrie Cantemir si bulevardul Tineretului.

Tot pentru sarbatorile de iarna au mai fost impodobite: Fantana de la Arhitectura, Calea Dorobanti (Piata Charles de Gaulle - Piata Dorobanti), Piata Victoriei, Calea Victoriei (Piata Victoriei - Splaiul Independentei), Bd. Aviatorilor intre Piata Victoriei si Piata Charles de Gaulle si intre Piata ChCric, Piata Roma, Piata Natiunilor Unite, Piata Constitutiei, Piata Rosetti, Piata Regelui, Piata Operei, Calea Mosilor ( Sos Mihai Bravu si Bdul Carol) si Sos. Colentina ( Sos Mihai Bravu si Str. Dna Ghica).

Au mai fost aprinse beculete in mai multe intersectii din Capitala, dupa cum urmeaza: Calea Rahovei cu Ferentari , bulevardul Timisoara cu bulevardul Vasile Milea, in zona AFI Cotroceni, Sos Progresului si Calea Rahovei, Colentina cu Mihai Bravu si la intrarea in Bucuresti de pe DN1, A2, A1 si la cea dinspre Giurgiu.

Cum se intampla la Viena

Anul acesta, pe langa strazile comerciale din centrul Vienei, pentru prima oara este iluminata de sarbatori si o parte din Ring, bine-cunoscutul bulevard din Viena, potrivit unui comunicat al municipalitatii. Astfel este marcata celebrarea a 150 de ani de la inaugurarea sa.

Pe langa cele 52.000 de beculete si 36 de arcuri de lumini de pe Ring, alte 2,2 milioane de beculete imbodobesc 35 de strazi comerciale din capitala Austriei. "Pentru Municipalitatea Vienei, luminitele de Craciun inseamna o investitie anuala de peste 500.000 euro, la care se adauga contributia Camerei Economice Vieneze de 500.000 de euro si cea a comerciantilor vienezi, 500.000 euro.Sunt insa bani bine investiti: in topurile metropolelor cu cele mai frumoase luminite de Craciun Viena se numara la nivel mondial intre primele zece clasate, iar 98% dintre turistii sositi la Viena se declara incantati de ele", se arata in rapsunsul trimis la solicitarea HotNews.ro.

Ce investitii in iluminatul public se puteau face de 11 milioane lei

In 2014, Primaria Capitalei a modernizat sistemul de iluminat public de pe Bulevardul Iuliu Maniu, costurile investitiei ridicandu-se la 7 milioane de lei plus TVA. Reteaua era veche de peste 40 de ani, cetatenii sesizand mereu avarii. Toate cablurile de pe stalpi au fost mutate in subteran, s-au pus stalpi de iluminat noi pe langa cei existenti, iar becurile clasice au fost inlocuite cu un sistem tip led.

In ultimii ani, tot mai multe strazi din Bucuresti raman noaptea in bezna din cauza ca reteaua de iluminat public este foarte veche si nu au mai fost facute lucrari de modernizare. Pe de o parte, aceste lucrari trebuie facute de Luxten, firma desemnata de Primaria Capitalei sa opereze sistemul de iluminat public din Bucuresti. Pe de alta parte, nici Primaria Capitalei nu a dat, cel putin pana in 2014, partea ei de bani pentru investitii.

In plus, sistemul de iluminat public din Bucuresti are mai multi proprietari: becurile apartin Primariei Capitalei, stalpii apartin Primariei si ENEL, la fel si reteaua. "In total, in Capitala sunt circa 120.000 de puncte luminoase. Dintre acestea 115.195 sunt gestionate de Primaria Capitalei prin Luxten. Stalpii de iluminat nu ne apartin insa in integralitate. Din cei 92.017 de stalpi, 47% apartin ENEL , 41% apartin municipalitatii, 11% RATB (regie in subordinea Primariei Capitalei) si 1% Romtelecom. In ceea ce priveste reteaua subterana din cei 3.766 km de cabluri, 67% apartin ENEL, iar restul municipalitatii", se arata intr-un raspunsul trimis de municipalitate catre HotNews.ro, in 2012.

Municipalitatea se plangea ca Enel nu a facut toate investitiile asumate in contractul de privatizare. Mai mult, reprezentantii Primariei au cerut Enel sa le transfere partea de retea pe care o au in proprietate, insa societatea comerciala cere 25 milioane de euro, desi pentru modernizarea retelei sunt necesare investitii de 100 milioane de euro.

Pe de alta parte, reprezentantii Enel spun ca s-au intalnit de nenumarate ori cu reprezentantii Primariei, incercand sa gaseasca impreuna o solutie cu privire la predarea retelei de iluminat public. "In acest sens s-a discutat anul trecut despre un prim proiect pilot care viza o artera principala din capitala, unde sumele vehiculate au fost de ordinul zecilor de mii de euro. In ceea ce priveste suma de 25 milioane euro, la care faceti referire, aceasta nu a fost niciodata mentionata in discutiile avute cu reprezentantii Primariei. Ulterior, Primaria a inteles amploarea si complexitatea gestionarii unei astfel de retele, precum si costurile aferente. De atunci nu am mai fost contactati pe acest subiect. Ne aratam deschiderea pentru orice posibila discutie pe acest subiect cu Primaria Capitalei", spun reprezentantii companiei.

HotNews.ro sa solicitat Municipalitatii sumele alocate in acest an catre Luxten si ce investitii s-au facut, insa pana la data publicarii acestui articol nu am primit un raspuns.