​FOTOGALERIE Mobilizarea cetatenilor: Un grup de bucuresteni din cartierul Floreasca a anulat in instanta autorizatia de construire pentru un bloc construit pe spatiul verde

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Joi, 10 decembrie 2015, 10:16 Actualitate | Administratie Locala


Str. Ghita Padureanu 4 - 2015-1.JPG
Foto: Hotnews
Un grup de cetateni din cartierul Floreasca a obtinut anularea in instanta a autorizatiei de construire pentru blocul de pe strada Ghita Padureanu nr. 4, care se ridica pe un spatiu verde dintre blocuri, la numai cativa metri de ferestrele lor. Autorizatia a fost emisa de Primaria sectorului 2, condusa de Neculai Ontanu, iar decizia, ce poate fi atacata cu recurs, a fost pronuntata de Tribunalul Bucuresti. Blocul este inaltat deja pana la etajul trei.

Totodata, instanta a constatat si nelegalitatea Planului Urbanistic de Detaliu aprobat de Consiliul local sector 2, in baza caruia primaria a eliberat autorizatia de construire. HotNews.ro a scris despre caz inca din 2013, cand au inceput lucrarile.

"Instanta admite actiunile, astfel cum au fost modificate formulate de reclamantii Asociatiei de proprietari Bloc Ghita Padureanu nr. 2, Constantin Traian Gabriel, Patrascu Ioana, Georgescu Mihai Florin, Vacaru Elena si Corcodel Veronica impotriva paratilor Primarul sector 2, Primaria sector 2 Bucuresti, Consiliul Local sector 2 si Stefan Marius Razvan. Admite exceptia de nelegalitate invocata de reclamanti si constata nelegalitatea partiala a HCL Sector 2 Bucuresti nr. 14/2011 respectiv in ceea ce priveste pct 4 din anexa 1 la aceasta hotarare prin care a fost aprobat PUD aferent imobilului din str. Ghita Padureanu nr. 4 Bucuresti. Anuleaza autorizatia de construire nr. 675/82/P/19 decembrie 2012 emisa de Primarul sector 2 Bucuresti. Obliga paratii la plata catre reclamanti a sumei de 2058 lei cu titlu de cheltuieli de judecata constand in taxa de timbru si onorariu expert. Cu drept de recurs in 15 zile de la comunicare. Calea de atac se depune la sediul Tribunalului Bucuresti.  Document: Hotarare  8782/2015  07.12.2015", se arata pe portalul instantelor de judecata.

Anterior, in 30.04.2013, Tribunalul Municipiului Bucuresti suspendase autorizatia de construire constatand indicii de nelegalitate a autorizatiei, decizia devenind definitiva in 2015. Desi solutia de suspendare era executorie, dezvoltatorul a construit nestingherit aproape 3 etaje fara sa fie deranjat de catre autoritatile competente (Inspectoratul de Stat in Constructii, Politia Locala), a declarat pentru HotNews.ro Traian Constantin, unul dintre proprietarii afectati de constructie.

"Sentinta data de Tribunalul Municipiului Bucuresti este o victorie importanta impotriva practicilor autoritatilor locale din zona Floreasca si o confirmare a faptului ca Justitia/judecatorii nu se lasa intimidati de dezvoltatorii imobiliari cu resurse consistente, cenzurand ilegalitatile autoritatilor locale. Aceasta victorie se datoreaza unor oameni inimosi care au avut curajul sa spuna ca "asa nu se mai poate" si care au crezut pana la capat ca pot sa demonstreze ilegalitatile autoritatilor locale. Este si un mesaj pentru toti cei care se confrunta cu acest tip de desconsiderare din partea autoritatilor:  uniti, cu rabdare si perseverenta, se poate castiga. Autoritatile trebuie sa invete sa asculte de interesul general al cetatenilor, NU de interesul particular al unor persoane cu influenta financiara. Ca o consecinta a cazului Ghita Padureanu, incepand de anul trecut s-au pus bazele, la nivelul cartierului Floreasca, unei initiative civice - Grupul de Initiativa Civica Floreasca, ce doreste sa stopeze fenomenul de distrugere a spatiilor verzi dintre blocuri (https://grupulfloreasca.wordpress.com/ https://www.facebook.com/grupulfloreasca). Asteptam ca dupa aceasta solutie a Tribunalului Municipiului Bucuresti si Parchetul Sectorului 2  precum si D.N.A. (sesizate deja) sa-si faca datoria si sa atraga raspunderea penala a celor vinovati de aceste ilegalitati, certificate astazi si de Tribunalul Municipiului Bucuresti", a declarat pentru HotNews.ro Traian Constantin, unul dintre proprietarii afectati de blocul care rasare langa fereastra lor.

Acesta spune ca pe parcursul procesului, autoritatile locale - Primaria Sectorului 2, Politia Locala Sector 2, Inspectia de Stat in Constructii - "nu au sprijinit deloc comunitatea; din contra, nu au facut decat sa protejeze interesul dezvoltatorului in detrimentul interesului general si al locuitorilor invecinati neadministrand nicio amenda, sustinand pana in panzele albe ca totul este legal si incercand zadarnicirea procesului prin transmiterea trunchiata a documentelor de urbanism, fabricarea unor probe la limita legalitatii, totul pentru a permite construirea intre blocuri a unui imobil de 4 etaje - structura care deja a privat de lumina si spatiu verde locuitorii din zona".

In 2012, primaria sector 2 a dat autorizatie pentru construirea unei cladiri cu subsol, parter si trei etaje pe str. Ghita Padureanu nr. 4. Beneficiar: Stefan Marius Razvan. In 2013, terenul in suprafata de 280 metri patrati, un spatiu verde dintre blocuri potrivit Cadastrului Verde al municipiului Bucuresti, a fost defrisat fiind taiati doi tei, un salcam, un nuc, doi brazi, trei magnolii si mai multi trandafiri.

Spatiul verde de pe str. Ghita Padureanu nr. 4 inainte de defrisareSpatiul verde de pe str. Ghita Padureanu nr. 4 dupa defrisareStr. Ghita Padureanu nr. 4- in timpul lucrarilorStr. Ghita Padureanu nr 4. - blocul a fost ridicat


Potrivit unui raspuns al Garzii de Mediu spatiul verde a fost defrisat fara toate avizele necesare. Tot in 2013 a inceput si construirea cladirii.

 In 30.04.2013, Tribunalul Municipiului Bucuresti suspendase autorizatia de construire, insa lucrarile au continuat, potrivit vecinilor. Acum blocul este ridicat.


Citeste mai multe despre   
12784 vizualizari

 • +15 (19 voturi)    
  ucigasiii (Joi, 10 decembrie 2015, 10:32)

  Dedalus [anonim]

  Nu cetatenii ar trebui sa se lupte pentru asa ceva!

  Spatiul verde al unui oras ar trebui sa ramana asa - verde!

  Daca altfel nu se poate - onor guverrn technocrat - DATI O LEGE DE INTERZICERE A CONSTRUCTIILOR PE SPATIUL VERDE!

  De fapt, ura impotriva spatiului verde se vede in multe locuri din Capitala si din tara. S-a construit in sectorul 3 pe spatial unui parc un ditamai Mall-ul, evident fara nici o clientela...

  Peste spatial verde de pe troatoare s-au lipit pietre cu prenadez! Daca puteti crede asa ceva - s-a acoperit spatial verde cu pietris amestecat cu prenadez. Asta e o crima impotriva mediului si primarii care fac asa ceva ar trebui sa plateasca.

  Tot Burcurestiul e plin de astfel de exemple de marlanie , de obsesie pentru contructii , de distrugere a spatiului verde.

  Cred ca nici un bombardament nu ar fi distrus mai mult.

  Distrugem spatial verde, ceea ce duce la boli de plamani, in special pentru copiii. Apoi cerem mai multe spitale . Adica ne imbolnavim cu buna stiinta copiii si dupa aia cerem spitale sa ii vindecam!

  Este o atitudine incalificabila, a tuturor cetateni, autoritati locale si centrale deopotriva.

  Ma bucur cand vad ca mai sunt oameni care lupta, dar ma intriztez cand vad ca e nevoie de asa ceva.
  • +4 (4 voturi)    
   Animale... (Joi, 10 decembrie 2015, 13:28)

   Adri70 [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

   Ok, dar spatiul verde a fost deja distrus... Animalele care au dat aprobarile, fac puscarie, sau nu? p.s. A se vedea si constructiile ridicate pe strada Copaceni, din sectorul 3... din pacate, acolo nu a avut cine sa-i opreasca pe banditi.
   • +1 (1 vot)    
    sa fie verde la loc (Joi, 10 decembrie 2015, 15:14)

    Dedalus [anonim] i-a raspuns lui Adri70

    Nu este nevoie de nici o puscarie. Spatiul verde distrus trebuie pur si simplu facut la loc.

    Nu incalzeste pe nimeni puscaria cuiva si nici nu cred ca putem sa cladim o societate normala daca incepem prin a ne ura unii pe altii si prin a cere puscaria pentru orice.

    Cand am spus "sa plateasca" m-am referit la faptl ca ar trebui sa munceasca pentru a reda spatial verde orasului. Atat.
 • +16 (18 voturi)    
  bravo lor (Joi, 10 decembrie 2015, 11:00)

  oaresicare [utilizator]

  Renaste spiritul comunitar, ucis de comunsti!
  Politia locala S2 sub conducerea inteleapta a doctorului in stiinte militare general (r) Ontanu are ca misiune de baza doar apararea infractorilor sa nu fie deranjati de cetatenii ale caror drepturi sunt incalcate
 • +15 (15 voturi)    
  Cand? (Joi, 10 decembrie 2015, 11:35)

  A [anonim]

  Cand autoritatile locale reprezentate de functionarii publici vor raspunde pentru autorizarea acestui imobil??? Nu inteleg de ce trebuie sa ajungem aici? Pe banii cui va fi demolata aceasta cladire autorizata cu incalcari grave ale legilor???
  Abia cand functionarii publici vor raspunde poate si penal , abia atunci aceste cazuri se vor rarii. Poate abia atunci nu vor mai autoriza imobile fara a respecta litera legii. Eu stiu foarte bine legea, de ce nu o aplica? Cazuri de genul asta sunt in toate sectoarele din Bucuresti, dar si in alte orase din Tulcea. Asteptam DNA-ul sa faca curatenie si prin departamentele de urbanism unde coruptia e legea nescrisa aplicata de functionari publici.
  • +3 (3 voturi)    
   pai simplu! (Joi, 10 decembrie 2015, 12:22)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui A

   Primaria sa darame blocul, sa recupereze banii de demolare de la tzepari iar dupa aceea... tzeparii sa-si recupereze la randul lor banii scotzand condicutza cu cei carora le-au dat spagile ;)

   Pai... nu dam shpaga ashaaaa.... degeaba, tovarshi! Prejudiciul trebuie recuperat! :P
 • +14 (14 voturi)    
  Se cere deratizare (Joi, 10 decembrie 2015, 11:37)

  benicio [utilizator]

  Cu ocazia asta poate intra si DNA pe fir sa inceapa o deratizare la sectorul 2.
 • +3 (3 voturi)    
  Cand oamenii se unesc, se face dreptate. (Joi, 10 decembrie 2015, 12:57)

  TheDudeLebowski1988 [utilizator]

  "Unde-i unu' nu-i putere, unde-s doi puterea creste"
 • +3 (3 voturi)    
  S-au intalnit hotii cu prostii (Joi, 10 decembrie 2015, 14:21)

  liviul2006 [utilizator]

  Adica hotii de la primarie + hotii de la Inspectoratul de Stat (degeaba) in Constructii + hotii cu blocul cu prostii de la Politia Locala, care cu Legea in mana nu stiu sa o aplice, fac ochii mari, mari ca niste natangi. Sa se duca la Jandarmerie astia care nu stiu sa citeasca Legea si s-o aplice, acolo nu au nevoie de oameni cu creier...
 • +3 (3 voturi)    
  Demolarea cladirii (Joi, 10 decembrie 2015, 14:22)

  Comentatorul-x [utilizator]

  Trebuie odata si odata sa se demoleze cladirile construite ilegal. Pe asta se bazeaza functionarii astia corupti, ca nu se va demola si ca ei nu vor pati nimi odata cu procesul normal, de intrare in legalitate. O mizerie permisa de unele instante si autoritati locale.
  Sunt cazuri similare. Unul este in Prelungirea Ghencea 38-40 unde se construieste un bloc lipit de o bezinarie. Acte false, avize anulate de ISU si totusi nimeni nu face nimic. Politia, ISC, Prefect etc toti se fac ca nu vad si blocul merge mai departe.
  Romania se schimba, greu dar se schimba.
  Felicitari cetatenilor.
 • +1 (1 vot)    
  legal dar imoral (Joi, 10 decembrie 2015, 15:15)

  Dedalus [anonim]

  Problema mare nu este a cladirilor construite illegal, ci a celor construite legal, dar care au mancat din spatial verde al orasului.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version