Primaria Capitalei se va imprumuta 248 milioane de lei de la Ministerul Finantelor Publice, bani ce vor fi dati catre RADET ca regia sa poata asigura furnizarea energiei termice in aceasta iarna. Hotararea adoptata luni de Consiliul general al municipiului Bucuresti arata ca banii trebuie restituiti in cel mult 20 de ani. Cei 248 milioane de lei vor fi folositi pentru acoperirea unei gauri negre rezultate din cauza faptului ca din 2011 pana acum pretul energiei termice a crescut cu circa 23%, insa aceasta majorare nu a fost aprobata de Consiliul General al Municipiului Bucuresti, deci nu a putut fi aplicata la populatie sau subventionata.

Calorifer cu repartitorFoto: Agerpres

Acelasi lucru s-a intamplat si cu tariful de distributie a energiei termice.

Astfel ca RADET a cumparat energie scumpa de la ELCEN, dar a fost nevoita sa o vanda mult mai ieftin catre populatie, din cauza ca primarul Sorin Oprescu si consilierii generali nu si-au asumat aceasta majorare. Oficialii RADET sustin ca au cerut majorarea pretului la gigacalorie anul trecut, inainte de alegerile prezidentiale, insa cererea nu a fost aprobata. Si primarul Sorin Oprescu si consilierii generali, cei care urmau sa decida daca aproba sau nu scumpirea, au declarat ca nu sunt de acord cu aceasta majorare, ba mai mult, ca doresc scaderea pretului la populatie. Din punct de vedere legal, Sorin Oprescu trebuia sa initieze proiectul de hotarare privind majorarea pretului la gigacalorie. HotNews.ro a semnalat de mai multe ori aceasta situatie.

"Suma de 248 milioane de lei a rezultat din diferenta dintre costul real de producere si transport a energiei termice si tarifele aprobate de municipalitate. Cu cei 248 milioane lei acoperim aceasta diferenta de tarif pana la finalul anului 2015. Ca lucrurile sa intre pe un fagas normal, Consiliul general al Municipiului Bucuresti trebuie sa ia act de aceste majorari apoi sa decida daca le va suporta populatia sau vor fi subventionate", a declarat Gabriel Dumitrascu, seful Consiliului de Administratie al RADET pentru HotNews.ro, luni.

Anul acesta din bugetul Primariei Capitalei au fost alocati pentru subventionarea pretului la gigacalorie pentru populatie suma de 570 milioane lei, suplimentata cu inca 70 milioane lei la ultima rectificare bugetara. Astfel s-a ajuns la suma de 640 milioane lei. Daca adaugam si cei 248 milioane lei se ajunge la aproape 900 milioane lei din bugetul municipalitatii de 3,9 miliarde lei. Daca adaugam si subventia la RATB - circa 550 milioane lei si cheltuielile de functionare a primariei si institutiilor din subordine plus credite - 1,8 miliarde lei, pentru investitii nu ramane aproape nimic.

De exemplu, cu 450 milioane de lei, s-ar putea face trei pasaje, unul la intersectia Sos. Andronache cu Sos. Fundeni, unul la intersectia Sos. Colentina cu str. D-na Ghica si unul la Piata Delfinului, ca traficul in zona de est a orasului sa se desfasoare civilizat.

Cum a ajuns RADET cu gaura de 248 milioane lei

"In prezent RADET practica tarifele aprobate in 2011, in timp ce furnizorii de energie termica, apa, gaze naturale au majorat anual preturile. Mentionam ca in anul 2011 pretul energiei termice cumparate de la Electrocentrale Bucuresti (furnizorul de agent termic) era de 151,42 lei/Gcal pentru toti consumatorii, iar in anul 2014 pretul energiei termice aprobate prin decizie ANRE pentru Electrocentrale Bucuresti era de 168,81 lei/Gcal pentru consumatorii casnici (o crestere de 11,48%) si de 212,64 lei pentru consumatorii noncasnici (o crestere de 40,43%. In anul 2015 pretul energiei casnice aprobate prin decizii ANRE pentru Electrocentrale Bucuresti este de 186,07 lei/Gcal pentru consumatorii casnici (o crestere de 22,88%) si de 216,70 lei/Gcal pentru consumatorii non-casnici (o crestere de 43,11%). In data de 21 martie 2014 RADET a depus la Primaria Capitalei o solicitare pentru majorarea preturilor. Solicitarea a fost respinsa in urma obtinerii unui aviz nefavorabil din partea Autoritatatii Municipale de Reglementare a Serviciilor Publice (n.r. autoritate in subordinea Consiliului General al municipiului Bucuresti)", se arata in planul de administrare al RADET aprobat vara trecuta de Consiliul General al Municipiului Bucuresti.

Din aceste diferente intre tariful real si cel platit de populatie, RADET a ramas cu o gaura de circa 227 milioane lei, iar RADET spune ca banii trebuie platiti de Primaria Capitalei. "La 31 decembrie 2013, datoria Primariei Capitalei, reprezentand diferenta de pret pentru energia termica furnizata populatiei conform deconturilor justificative era in suma de 177 milioane lei aferenta perioadei aprilie-noiembrie 2013. La 31 decembrie 2014, datoria Primariei Capitale, reprezentand diferenta de pret pentru energia termica furnizata populatiei conform deconturilor justificative era in suma de 227 milioane lei aferenta perioadei februarie-noiembrie 2014", se arata in documentul citat.

Pretul real al Gigacaloriei este de 328 de lei. Populatia plateste 170 de lei, iar Primaria, prin subventii, restul de 158 lei. Aproape jumatate. In acest moment, toti bucurestenii, atat cei care castiga 600 de lei pe luna, cat si cei care castiga cateva mii de euro primesc subventia de la municipalitate.In 2012, Sorin Oprescu anunta ca institutia pe care o conduce va plati subventia la caldura doar persoanelor al caror venit este mai mic de 2500 de lei/luna/membru de familie, deoarece "nu mai poate face fata cu banii", insa nu s-a concretizat nimic in acest sens.

RADET apartine Consiliului General al municipiului Bucuresti si deserveste 570.000 de apartamente cu peste 1.220.000 locuitori, circa 72% dintre locuitorii Bucurestiului si 5429 de institutii si agenti economici.