​ANALIZA De ce doar 7% dintre scolile din Romania au autorizatie de securitate la incendiu si cine trebuie sa se ocupe de obtinerea documentului

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Miercuri, 11 noiembrie 2015, 17:13 Actualitate | Administratie Locala


Elevi la scoala
Foto: Agerpres
Premierul interimar Sorin Cimpeanu a afirmat recent ca, din cele 19.000 de scoli din Romania, doar 7% (1.295 de scoli) au autorizatie cu privire la protectia contra incendiilor. In Bucuresti si Judetul Ilfov, potrivit informatiilor furnizate de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, la solicitarea Hotnews.ro, doar 53 de scoli si gradinite si 2 universitati au astfel de autorizatii. Daca in tara se poate spune ca scolile functioneaza asa dinainte de 1990, cand legislatia nu prevedea aceasta autorizatie, in Bucuresti lucrurile stau altfel: Primaria Capitalei a cheltuit 233 milioane euro pentru reabilitarea/consolidarea si modernizarea a 102 unitati de invatamant. Primariile de sector desfasoara si ele in paralele programe de modernizare a scolilor. Cu toate acestea, lipseste autorizatia de securitate la incendiu in majoritatea cazurilor.

Informatia pe scurt

- in Bucuresti si judetul Ilfov doar 53 de scoli si gradinite au autorizatie de securitate la incendiu;

- reprezentantii ISU spun ca administratorul sau conducatorul scolii/gradinitei are obligatia sa ceara/obtina aceasta autorizatie;

- reprezentantioi Primariei Capitalei spun ca scolile trebuie sa obtina acest document, iar reprezentantii  Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti spun ca este treaba administratiei locale;

- urmeaza ca ISU sa lamureasca cine trebuie sa ceara/obtina aceasta autorizatie


Cate scoli din Bucuresti au autorizatie de securitate la incendiu

De remarcat ca din cei 233 milioane euro cheltuiti de Primarie, 112 milioane de euro povin dintr-un imprumut rambursabil acordat de Banca Europeana pentru Investitii (BEI).

"Din numarul total al unitatilor de invatamant preuniversitar existente la nivelul municipiului Bucuresti si judetului Ilfov, 53 astfel de unitati detin autorizatie de securitate la incendiu. Din numarul total al unitatilor de invatamant universitar existente la nivelul municipiului Bucuresti, doua astfel de unitati detin autorizatie de securitate la incendiu", se arata in raspunsul trimis de ISU Bucuresti-Ilfov la solicitarea HotNews.ro.

Reprezentantii ISU spun ca "in conformitate cu prevederile legale in vigoare, Legea 307/2006 privind apararea impotriva incendiilor, art. 19, lit. c) "Administratorul sau conducatorul institutiei, dupa caz, are obligatia sa solicite si sa obtina avizele si autorizatiile de securitate la incendiu, prevazute in lege, si sa asigure respectarea conditiilor care au stat la baza eliberarii acestora".

Intrebati de ce nici macar scolile reabilitate recent prin programul cu Banca Europeana pentru Investitii (BEI) nu au autorizatie de securitate la incendiu, reprezentantii Primariei Capitalei spun ca e treaba conducerii institutiei de invatamant sa se ocupe de aceste formalitati.

"Din cadrul Proiectului "Reabilitarea Infrastructurii Educationale in Bucuresti" au facut parte 102 scoli. Mentionam ca pentru un numar de 12 unitati de invatamant nu s-a efectuat receptia la  terminarea lucrarilor, contractele aflandu-se in derulare.Pentru scolile unde in Certificatul  de Urbanism s-a solicitat Avizul de securitate la incendiu, acesta a fost obtinut. 79 de scoli au acest aviz de securitate la incendiu.Pe baza acestuia, precum si a altor avize s-a emis Autorizatia de Construire. In comisiile de receptie la terminarea lucrarilor au participat si reprezentantii ISU, care au avizat procesele verbale, cu sau fara obiectiuni. Aceste obiectiuni au fost insusite de comisia de receptie si urmarite pentru a fi puse in aplicare, in termenele precizate in procesele verbal", se arata intr-un raspuns trimis de Primaria Capitalei la solicitarea HotNews.ro.

Reprezentantii institutiei spun ca scolile reabilitare ar fi trebuit sa isi ia autorizatiile de securitate la incendiu in termen de 6 luni. "In conformitate cu prevederile Legii Nr. 307/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, privind apararea impotriva incendiilor, art. 30, alin 1 si alin 2, HG 1739/2006, pentru aprobarea categoriilor de constructii si amenajari care se supun avizarii si sau autorizarii privind securitatea la incendiu si OMAI nr. 3/2011 privind aprobarea Normelor metodologice de avizare si autorizare privind securitatea la incendiu si protectia civila, obtinerea autorizatiei de securitate la incendiu se emite dupa efectuarea receptiei la terminarea lucrarilor, in termen de maximum 6 luni de la data incheierii procesului - verbal de receptie la terminarea lucrarilor de constructii, de catre Beneficiarii de drept (unitatile de invatamant)", explica reprezentantii municipalitatii.

De ce nu sunt in regula nici macar scolile proaspat reabilitate


Florian Lixandru, Inspector Scolar General, a declarat pentru HotNews.ro ca Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti a facut catre ISU o adresa oficiala in care se solicita institutiei sa comunice care sunt obligatiile unitatilor de invatamant din acest punct de vedere si care este legislatia actuala in domeniu, existand mai multe prevederi contradictorii.

"Avizul de la ISU este necesar pentru constructiile noi si lucrarile de modernizare si se obtine pentru autorizatia de construire. Cum majoritatea scolilor functioneaza in aceste cladiri de foarte multi ani si nu s-au mai facut lucrari de modernizare, nu au aceste avize/autorizatii. Insa, scolile respecta normele PSI (protectia si stingerea incendiilor), anumite unitati de invatamat chiar au externalizat aceste servicii", a explicat Lixandru.

Intrebat de reporterul HotNews.ro de ce nici macar scolile reabilitate recent nu au autorizatie de securitate la incendiu, Lixandru spune ca scolile sunt in administrarea consiliilor locale, iar lucrarile sunt facute de administratia locala, deci ei ar trebui sa se ocupe de obtinerea acestor documente. "Am facut adresa catre ISU si asteptam lamuriri de la ei dupa care vom face ce este necesar ca scolile sa functioneze in legalitate", a mai spus Lixandru.

Potrivit ISU Bucuresti-Ilfov, autorizatia de securitate la incendiu este obligatorie din 1998.  "Totodata, obligativitatea de a obtine acte care certifica realizarea cerintelor esentiale de securitate la incendiu (aviz/autorizatie de securitate la incendiu) pentru constructii si alte amenajari cu destinatia de invatamant este mentionata initial in art. 1, pct. 6 din HG 571/1998 pentru aprobarea categoriilor de constructii, instalatii tehnologice si alte amenajari care se supun avizarii si/sau autorizarii privind prevenirea si stingerea incendiilor (Hotarare de Guvern abrogata la acest moment). Pe cale de consecinta, cladirile/constructiile/amenajarile cu destinatie de invatamant care au fost construite inainte de data intrarii in vigoare a HG 571/1998 si care nu au adus modificari/amenajari incadrate in prevederile legale de obtinere a avizarii/autorizarii privind prevenirea si stingerea incendiilor, nu necesita astfel de documente de securitate la incendiu, conform reglementarilor in vigoare", se arata in raspunsul ISU.

Cat costa intrarea in legalitate


Premierul interimar Sorin Cimpeanu a explicat ca procedura de autorizare pentru paza si securitate contra incendiilor "nu este nici simpla, nici rapida si nici ieftina".

"S-a ajuns in timp prin faptul ca aceasta autorizare nu este nici simpla, nici rapida si nici ieftina. Proiectul de autorizare trebuie facut de catre factori atestati. Are costuri ce se situeaza intre 10, 12 - 15.000 de euro si durata de realizare de 6, 7, 8, 12 luni in functie de complexitatea fiecarei cladiri, fiecarui amplasament. Exista o slaba capacitate cu privire la asigurarea acestor servicii. A existat si o atentie insuficienta acordata in ultimii 25 de ani acestui aspect", a spus Cimpeanu.


Un arhitect vrea sa ajute scolile sa obtina avizele necesare


Horia Bejan, doctor in arhitectura si fost profesor la Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu (UAUIM), a scris pe pagina sa de Facebook ca va suspenda activitatea firmei sale pentru a ajuta scolile, alaturi de alti voluntari, sa obtina avizele si autorizatiile de functionare referitoare la siguranta in caz de incendii.

"Ce pot EU sa fac? In aceasta dimineata Primul Ministru (interimar) al Romaniei domnul Sorin Campeanul, a recunoscut ca din 19 000 de institutii de invatamant la nivelul tarii aproximativ 7% au autorizatie ISU de functionare. Mentionez ca scolile si spitalele sunt responsabilitatea primariilor si nu a ministerului educatiei respectiv a ministerului sanatatii (am scris in mod deliberat fara majuscule). Acum cateva zile strigam in strada Unitate - Solidaritate - si faceam apel la societatea civila. Asa ca inainte ca altii sa se implice ma voi implica eu. Conduc un birou de proiectare de arhitectura, pe care l-am infiintat in 2011, in acest timp am realizat peste o suta de proiecte si zeci de autorizatii PSI, in principal pentru asta suntem angajati sa intocmim documentatia pentru autorizarea PSI. (...) Incepand de luni activitatea biroului meu de arhitectura va fi suspendata (proiectele in desfasurare vor fi finalizate), si voi activa ONG-ul pentru a oferi asistenta gratuita pentru institutiile de invatamant din Bucuresti si Ilfov pentru elaborarea Documentatiei Tehnice pentru Autorizarea "la foc" - Securitatea la incendiu. (...) Daca cineva doreste sa se alature acestui demers este invitat sa o faca de aceea nu imi dau nume, nici a companiei si nici a ONG-ului. Avem nevoie de arhitecti, de ingineri de instalatii, de verificatori de multi voluntari si s-ar putea chiar de donatii. Dar intai sa ne apucam de lucru, si dupa sa cerem bani. (..) Doresc sa punem la dispozitia scolilor si liceelor, documentatia completa si corecta, in baza carora acestea sa poata lansa licitatii publice pentru ca aceste institutii sa poata functiona corect. In care copii nostri sa poata studia in siguranta" , a scris Horia Bejan pe reteaua de socializare.

Horia Bejan spune ca este nevoie de urmatoarele lucruri:

- asistenta juridica, sa reglementam statutul pro-bono, in masura in care este cazul. Sa oferim consiliere pentru directorii scolilor care risca sa fie speriati, in contextul in care recent patru oameni au fost retinuti.
- asistenta IT, pentru a realiza o platforma de informare si comunicare. Avem nevoie de transparenta totala, sa putem incarca date si informatii.
- oameni cu experienta de project management, care sa ne ajute sa ne coordonam in mod profesionist.
- oameni cu experienta in comunicare, care sa ne asiste in transmiterea mesajului si in asimilarea feedback-ului primit.
- oameni cu experienta financiara, pentru identificarea surselor si modalitatilor de finantare.
- oameni cu experienta tehnica, pentru intocmirea proiectelor.


In Bucuresti functioneaza in prezent 478 unitati de invatamant de stat dintre care 125 de gradinite, 157 scoli gimnaziale, 111 licee, restul fiindc scoli de arte, meserii, scoli speciale, cluburi ale copiilor.








Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.















.*.


5290 vizualizari

 • +5 (5 voturi)    
  "Logica"autoritatilor romanesti.... (Miercuri, 11 noiembrie 2015, 17:30)

  gigiN [anonim]

  ...".este sublima,dar lipseste cu desavarsire"! De ce mama dracului mai este necesara acea autorizare daca scolile au voie sa functioneze si fara ea ?!?!?!?!
  • +1 (3 voturi)    
   "merge şi aşa" (Miercuri, 11 noiembrie 2015, 17:49)

   Soarele [utilizator] i-a raspuns lui gigiN

   Chestia este că aprobările alea sunt necesare, dar, vorb-aia, ce să faci cu copiii? Unde să se ducă dacă şcoala e închisă? unde să înveţe să înjure, să fumeze, să mintă, etc.?
 • +3 (3 voturi)    
  paza buna trece primejdia rea... (Miercuri, 11 noiembrie 2015, 17:31)

  UnulDeDeparte [anonim]

  In alte parti (in Canada) sunt alarme de incendiu in fiecare apartament si casa iar la locurile de munca mai mari au loc periodic exercitii unde lumea este indrumata pe unde sa iasa din cladire. De multe ori la vreo alarmade incendiu sunt evacuate etajele de sus si ce de jos locului de unde a fost declansata alarma.

  numai bine
 • -3 (3 voturi)    
  titlu - De ce doar 7%? (Miercuri, 11 noiembrie 2015, 17:47)

  boogiewoogie [utilizator]

  pentru ca:
  - sunt cladiri vechi si nu au nspe mii de iesiri

  - nu poti sa faci nspe mii de iesiri

  - previi mai bine : hidranti - mai usor de montat decat facut iesiri noi, pe langa acestia pui si extinctoare in locuri accesibile care sa acopere toata cladirea in cazul in care nu functioneaza hidrantul, detectoare de fum, detectoare de gaz, materiale ignifugate folosite in cladire, sistem de stropitori pentru stingerea incendiului in anumite spatii precum laboratoare, etc.

  - accesul in cladiri sa fie permis DOAR persoanelor autorizate

  - si nu in ultimul rand EDUCAREA scolarilor
 • +2 (2 voturi)    
  Curios! (Miercuri, 11 noiembrie 2015, 18:35)

  , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator]

  Domnul ministru al invatamantului, actualmente prim ministru interimar, se mira ca doar 7% dintre scoli au autorizatie!
  Ce a facut madam abramburica (mama ranitilor), domnul marga (tipul ala cu caloriferul si cu manualele alternative), Funeriu nu se pune - nu are diloma de BAC, Miclea la fel, ala avea fata de .... (latrina 3 stie cel mai bine!)?
  Ce au facut toate leprele astea comuniste?
  Abia acum fac pe miratii?
  Dar de platit cand platesc?!
  Cum si cat?
 • 0 (2 voturi)    
  UE, 2015. Paradoxal.. (Miercuri, 11 noiembrie 2015, 19:23)

  max# [utilizator]

  dar ar fi interesant de ce majoritatea școlilor de stat AU autorizație sanitară de funcționare (cel puțin cele din orașe cam au), pusă frumos în ramă, dar nici una nu are la toalete hârtie igienică, săpun, prosoape. În multe cazuri părinții trebuie să le achiziționeze și stau în clase. Inclusiv mopul de spalat pe jos tot de părinți trebuie cumpărat. Când facem și niște controale sanitare pe la școli?
 • 0 (0 voturi)    
  Opinie (Miercuri, 11 noiembrie 2015, 22:14)

  Adrian Popescu [anonim]

  Institutiile publice ale statului roman nu se faulteaza intre ele ; nu isi dau amenzi una altora pentru ca nu ar face decit sa circule bani de la un buget la altul ( uneori chiar in interiorul aceluiasi buget ) fara sa se rezolve nimic in folosul cetateanului . Institutiile publice din Romania , in mare parte , sint pline de neaveniti infipti acolo pe criterii politice . Nu fac altceva decit sa beneficieze de bani prin jecmanirea persoanelor fizice si juridice aplicind legi antipopulare . Legi care le fac niste ordinari nemernici in parlament fara sa se consulte cu corpul social si cu mediul de afaceri . Interesul cetateanului este pus pe planul doi in cel mai bun caz. Clasa conducatoare de la orice nivel nu urmareste decit sa fie beneficiar net al sumelor care se string la bugetele publice prin efectul unor legi idioate .
 • 0 (0 voturi)    
  prostie declamata retoric de rector (Joi, 12 noiembrie 2015, 10:08)

  Ca-n camp ea nu [anonim]

  cimpeanu pur si simplu a spus o tampenie

  aconfundat autorizatia PSI / ISU cu Autorizatia de functionare

  sunt mult mai multe scoli cu autorizatie PSI / ISU decat 7%

  unele scoli nu au insa nicio sansa sa obtina autorizatia de functionare care este legata si de autorizatia sanitara pentru ca se afla in cladiri vechi care nu pot fi modificate dupa standardele de azi.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by