RADET anunta ca sistarea caldurii si apei calde in Bucuresti este iminenta. ELCEN spune ca situatia s-a rezolvat cel putin temporar

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Vineri, 6 noiembrie 2015, 16:50 Actualitate | Administratie Locala


Calorifer cu repartitor
Foto: Agerpres
Cercul vicios al incalzirii Bucurestiului continua: reprezentantii Regiei Autonome de Distributie a Energiei Termice (RADET) Bucuresti spun ca oprirea apei caldei si caldurii in Capitala este iminenta. Motivul? Regia a fost anuntata vineri de ELCEN (furnizorul agentului termic) ca ROMGAZ intrerupe furnizarea gazelor naturale, incepand cu ora 12.00. Contactat de HotNews.ro, directorul ELCEN, Marcel Nicolaescu, a declarat ca pentru urmatoarele zile situatia este rezolvata dupa ce Primaria Capitalei a platit vineri 70 milioane de lei catre RADET, astfel incat Regia sa isi mai poata plati datoriile catre ELCEN, iar ELCEN mai departe catre furnizatorii de gaze.

Daca ELCEN nu reuseste sa isi reesaloneze datoriile de peste 500 milioane de lei, iar RADET nu isi plateste datoriile catre ELCEN, bucurestenii risca sa ramana fara apa calda si caldura, spune Nicolaescu.

"Sistarea activitatii este generata de notificarea primita de la SC Electrocentrale Bucuresti SA, prin care ni s-a comunicat faptul ca incepand de vineri, 6 noiembrie, ora 12.00, SNGN ROMGAZ SA  va intrerupe furnizarea gazelor naturale catre ELCEN. De asemenea, neaprobarea bugetului rectificat pe anul 2014 si a celui pentru anul in curs va avea drept rezultat, incepand cu data de 15 noiembrie 2015, blocarea din punct de vedere economic a activitatii regiei. Dupa aceasta data regia nu mai poate angaja nicio cheltuiala, conform prevederilor Ordonantei nr.26/2013. Avand in vedere cele de mai sus, Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice Bucuresti someaza Primaria Municipiului Bucuresti, Ministerul Afacerilor Interne/ Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Ministerul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri in luarea tuturor masurilor care se impun pentru evitarea sistarii furnizarii energiei termice pentru apa calda si caldura catre bucuresteni in sezonul rece", se arata intr-un comunicat RADET remis HotNews.ro vineri.

"Am facut numeroase apeluri, atat in spatiul public, cat si catre toate institutiile administrative implicate, pentru constientizarea situatiei, astfel incat factorii responsabili sa poata lua deciziile necesare sprijinirii sistemului de termoficare. Foarte multe dintre aceste demersuri au ramas insa fara raspuns. Tocmai de aceea, situatia in care ne aflam azi, este foarte grava si afecteaza bucurestenii in mod direct. Va asigur ca vom face tot ce depinde de noi din punct de vedere uman si profesional pentru deblocarea situatiei actuale", a declarat Valentin Vitalariu, directorul general RADET.

Marcel Nicolaescu, directorul general al ELCEN, spune insa ca situatia este rezolvata temporar.

"S-a ajuns in situatia asta fiindca RADET (distribuitorul de energie termica) nu si-a platit datoriile catre ELCEN. Numai in 2015 are datorii de 200 de milioane, plus subventia de 350 milioane, exact 550 milioane lei cat trebuie noi sa platim catre ROMGAZ. Astazi a avut loc o intalnire intre subsemnatul , primarul general interimar si ministrul Energiei, iar Primaria a livrat catre RADET 70 milioane lei. Acesti bani vor ajunge la noi din contul special, iar apoi la furnizorul de gaz, luni. Am vorbit cu cei de la Romgaz si deocamdata nu opresc furnizarea gazelor. Acum incercam sa facem esalonarea datoriilor pe 3 ani, ca sa nu mai fie probleme", a declarat marcel Nicolaescu, directorul ELCEN.

Ministrul Energiei, IMM-urilor si Mediului de Afaceri, Andrei Gerea, da asigaruri bucurestenilor ca nu va fi oprit agentul termic in aceasta iarna.

"Vreau sa repet un mesaj pe care l-am transmis si pana acum: dau asigaruri bucurestenilor ca nu va fi oprit agentul termic in aceasta iarna. Avem consultari permanente, sunt discutii, toata lumea a inteles, de la furnizorii de gaze pana la furnizorii de agent termic, ca trebuie facut un efort pentru ca bucurestenii sa nu sufere din cauza unor datorii istorice acumulate de RADET. Respingem cu fermitate orice incercari de manipulare sau de politizare a acestui subiect, mai ales in aceasta perioada de efervescenta sociala, si facem apel la responsabilitate din partea tuturor partilor. Respingem orice fel de tentativa de alarmare gratuita a populatiei. Ne vom face datoria pana cand vom preda mandatul la ministerul Energiei, IMM-urilor si Mediului de Afaceri, in asa fel incat sa nu existe, cel putin din punctul de vedere al furnizarii agentului termic, probleme in aceasta iarna. Speram in continuare la o atitudine responsabila si de colaborare din partea RADET si a Consiliului Municipal", spune Gerea.

Potrivir reprezentantilor RADET, factorii care au generat situatia actuala a regiei autonome sunt:


-     Nerealizarea procesului de transfer al Electrocentrale Bucuresti de la Ministerul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri catre Municipiul Bucuresti si fuziunea de creare a Sistemului de Alimentare Centralizata cu Energie Termica, incalcand Memorandumul adoptat de Guvernul Romaniei in data de 23 martie 2013;

 

-          Datoriile Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice catre regia autonoma, in suma de aproximativ 715 milioane de lei (715.352.764 lei), conform prevederilor OG nr.36/2006;

 

-          Datoriile Primariei Municipiului Bucuresti catre regia autonoma care sunt in valoare de aproximativ 260 de milioane de lei (258.969.243 lei). Aceste datorii sunt inregistrate ca

 

urmare a nerespectarii protocolului incheiat intre Primaria Municipiului Bucuresti, ELCEN si RADET, protocol aprobat prin Hotararea Consiliului General al Municipiului Bucuresti nr. 424 / 2008;

 

-          Neachitarea la termen a deconturilor Primariei Municipiului Bucuresti catre RADET privind subventia la incalzire. In prezent, suma totala este de aproximativ 250 de milioane de lei (249.978.156 lei), aferenta perioadei februarie - august 2015;

 

-          Datoriile acumulate de RADET Bucuresti catre furnizori, in special ENEL  (22.250.124 lei), Apa Nova Bucuresti (8.468.586 lei) si  GDF Suez (5.100.000 lei);

 

-          Imposibilitatea efectuarii investitiilor in ultimii 10 ani din cauza nealocarii de fonduri privind modernizarea instalatiilor care apartin patrimoniului public al Municipiului Bucuresti. Pentru normalizarea furnizarii de apa calda si caldura sunt necesare investitii de aproximativ 100 de milioane de euro anual, timp de 10-12 ani, in retelele si centralele apartinand Municipiului Bucuresti.

 

-          Refuzul Primariei Municipiului Bucuresti  de a inainta spre aprobare Consiliului General al Municipiului Bucuresti actualizarea tarifului din anul 2011 pana in prezent. Ceilalti furnizori de servicii au preturi majorate cu peste 40 de procente.

 Elcen are o datorie de 362 milioane de lei catre Romgaz. Insa si Elcen are recuperat o creanta de peste 3,6 miliarde de lei de la furnizorul de apa calda si caldura RADET.

Compania producatoare de gaze Romgaz a lansat pe 16 octombrie un nou avertisment producatorului de energie termica Elcen. Daca Elcen nu va prezenta pana la data de 15 noiembrie 2015 un program ferm de stingere a datoriilor restante inregistrate fata de Romgaz, incepand cu 16 noiembrie va fi sistata furnizarea gazelor necesara producerii energiei termice livrate in Bucuresti. Romgaz a mai amenintat Elcen cu sistarea gazelor si la sfarsitul lui septembrie, insa atunci au ajuns la o intelegere si au decis prelungirea contractului pana la 15 octombrie. Pe 14 octombrie, Consiliul de Administratie Romgaz a decis iar prelungirea contractului de livrare gaze naturale insa doar cu o luna, pana la data de 15 noiembrie 2015.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


11148 vizualizari

 • +9 (9 voturi)    
  Inca un monopol sprijinit de stat (Vineri, 6 noiembrie 2015, 17:06)

  Gugurila [anonim]

  Ati demonstrat timp de 26 de ani ca nu puteti functiona eficient. Cat va mai ia sa muriti?
 • +7 (9 voturi)    
  uite motiv (Vineri, 6 noiembrie 2015, 17:08)

  Dodel540 [utilizator]

  uite asta e motiv de iesit in strada. Al tuturor bucurestenilor.
  Propun o colinda incepand de la blocurile noi din spatele guvernului, prin cartierul primavarii , apoi usor usor spre baneasa.
  • +4 (4 voturi)    
   pai asta e ideea (Vineri, 6 noiembrie 2015, 18:22)

   Captain Obvious [utilizator] i-a raspuns lui Dodel540

   Sa se iasa in strada pentru chestia asta, sa se rezolve, ca in Bucuresti bani sunt, diluand astfel orice fel de protest legat de clasa politica murdara. KGB style
 • -1 (7 voturi)    
  30 % din datori puteau fi evitate (Vineri, 6 noiembrie 2015, 17:16)

  rov [utilizator]

  daca se aplica la timp legea privind contorizare la nivel de apartament.
  Inca 30 % prin decapusarea de politic.
  si inca 30 % printr-un management bun si corect.

  Astfel nu mai era nevoie nici de subventie.
  Si app de subventie aceasta trebuie acordata doar celor nevoiasi, o suma de bani, sau in limita sa zicem 0.5 gcal/ apartament ( medie), adica pentru atingerea temperaturii de minim confort de 21 Grade.
  In prezent fiecare consuma la discretie din subventie, iar daca se ating 26 de grade in apartamente se deschide si geamul...astfel se mai incalzeste si cealalta jumate de Bucuresti neracordata la termoficare, dar care achita si ea subventia.
  • +1 (5 voturi)    
   n-ai nici cea mai vaga idee (Vineri, 6 noiembrie 2015, 18:59)

   mmmircea [utilizator] i-a raspuns lui rov

   cat de nocive sunt repartitoarele si ce efect devastator au, practic vor da lovitura de gratie radet-ului asa cum au facut-o deja in Constanta. Zic sa te informezi cum stau lucrurile la malul marii si-ti va da de gandit.
 • +1 (1 vot)    
  Stat mafiot (Vineri, 6 noiembrie 2015, 17:34)

  marcelp [anonim]

  Trebuie ca toți să mulțumim acestui stat mafiot în același fel. Sa nu platim nimic la stat timp de 6 luni, să vedem cum se descurca !!!
  • +2 (2 voturi)    
   ai dreptate ! (Vineri, 6 noiembrie 2015, 17:52)

   Florin [anonim] i-a raspuns lui marcelp

   ai dreptate doar ca atunci ne ducem noi la puscarie :) atunci noi furam milioane de euro doar suntem simplii cetateni fara imunitate :)
 • +3 (13 voturi)    
  taiati subventia si rezolvati! (Vineri, 6 noiembrie 2015, 17:34)

  lili [anonim]

  Mariti pretul gigacaloriei, la pretul maxim din tara la gigacalorie!
  NU este posibil ca bucurestenii care au cel mai mare salariu mediu pe tara sa aiba cel mai mic pret la gigacalorie din suventii, multe venite de la Guvernul Romaniei, de fiecare data cand apareau situatia ca cea de acum sarea Guvernul si dadea bani, din banii nostri, ai tuturor!
  Sa plateasca si bucurestenii preturi corecte, ca toata tara, daca nu le convine sa-si puna centrala termica, asa cum avem noi, in majoritatea oraselor tarii unde NU mai exosta incalzire centralizata de la inceputul anlor 2000, la noi NU mai exista din anul 2004!!!
  De ce primesc subventie de la Guvern practic si bucurestenii cu salarii uriase, cand in tara primesc subventie pentru caldura pe perioada iernii numai oamenii cu venituri mici si asta din veniturile Primariilor!
  Rusine, dati subventii ca sa va voteze, sa nu iasa in strada impotriva voastra!
  Rusine, d-aia am ajuns aici, sa moara tineri nevinovati din cauza coruptiei, a minciunilor si a manipularii grosolane!
  • +1 (3 voturi)    
   Bucurestenii (Vineri, 6 noiembrie 2015, 19:23)

   termopan [utilizator] i-a raspuns lui lili

   Poti sa descrii in culori sentimentele tale?

   Ce simti cand spui asta?
   • +4 (4 voturi)    
    greata, o greata de nedescris... (Vineri, 6 noiembrie 2015, 20:34)

    lili [anonim] i-a raspuns lui termopan

    Vad numai cum minciuna, manipularea, interesele politicienilor ne-au distrus vietile in astia 25 de ani!
    Caldura pe bani, ca in toata tara!!
    Nici un politician nu are curajul sa faca ceea ce este corect, de frica voturilor!
    Cladura pe bani, ca in toata Romania, subventii numai la oamenii fara posibilitati, ca in toata Romania si numai din banii Primariei!
   • +1 (1 vot)    
    a-propos... (Sâmbătă, 7 noiembrie 2015, 10:21)

    lili [anonim] i-a raspuns lui termopan

    Probali ca Guvernul va pompa iar bani catre RADET desi NU este LEGAL, nu exista nici o LEGE care sa prevada asta sau Guvvernul va proceda la stergerea datoriilor RADET !
    Dvs ce reactie ati avut de fiecare data cand diferite Guverne au sters datoriile unor companii, majoritatea de stat, acele gauri negre care de 25 de ani fac pierderi acoperite din buget?!
    La fel e si acum, Dvs vreti subventie de la stat si va bucurati cand guvernnatii incalca legi si subventioneaza dupa bunul plac, dar la fel s-au bucurat si patronii de la Colectiv unde aceiasi guvernanti au inchis ochii lasad clubul sa functioneze ILEGAL si ducand la moartea tinerilor nevinovati!
    LEGEA trebuie sa fie pentru toti, nu se poate ca sotias Primului Ministru Ponta sa-si deschida cofetarie de lux, fara sa aiba autorizatie de functionare!
    Ba, se poate, din pacate!
    Asa cum se poate subventiona ILEGAL caldura si apa calda de la Guvern pentru bucuretsenii care ii voteaza!
    Daca Primaria Bucuretsi are bani de subventii sa subventioneze, dar NU are, vedeti bine ca populistul si penalul Oprescu cot la cot cu populistul Ponta au mintit cand de fiecare data au spus ca Primaria are bani pentru subventii desi la fiecare inceput de iarna a fost scandal si a intervenit Guvernul cu bani de la Bugetul tarii!
    NU e-n regula, REGULA trebuie sa fie si pentru bucuresteni ca pentru toti cetatenii Romaniei!
    Ce parere aveti?!
  • +3 (3 voturi)    
   whatt? (Vineri, 6 noiembrie 2015, 19:59)

   popic82 [anonim] i-a raspuns lui lili

   Si daca ai centrala crezi ca rezolvi ceva? Si eu am centrala dar nu ma pot debranja de la mafioti de la RADET Constanta. Au monopol..invoca tot felul de proceduri si legi. Am sigilii pe calorifere si platesc 25% din pretul total ( adica platesc 3 milioane degeaba). Nu reusesc sa ma debranjez, ma tin legat de sistem. Nu se ia nici o masura in privinta asta, nu imi pot alege metoda prin care sa ma incalzesc, sau daca o aleg...o platesc si pe cea a RADETULUI
  • 0 (0 voturi)    
   De acord (Luni, 23 noiembrie 2015, 20:06)

   Ioana Branea [anonim] i-a raspuns lui lili

   Prețul scăzut din București e o măsură populistă, în sensul corupt al cuvântului. Nu e menită să ajute cetățenii, ci doar să cumpere voturi. Cum sunt, de altfel, mai toate măsurile populiste din România: rar în interesul românilor, ades în al politicienilor.
 • +1 (1 vot)    
  Toti (Vineri, 6 noiembrie 2015, 20:15)

  Yoda [anonim]

  Ar putea sa mearga DNA pe la toti cei in cauza? Sau, si mai bine, ca sa scuteasca timp si bani, ar putea sa-i cheme pe la ei? Si ca sa mearga si mai repede, sa le ceara sa vina deja incatusati? Vor fi eliberati peste 20 ani, daca pot dovedi ca sunt inocenti.

  Nu stiu, e doar asa, o idee care mi-a fluturat prin cap... Credeti ca s-ar rezolva situatia?
 • +1 (1 vot)    
  cu multa, multa caldura... (Sâmbătă, 7 noiembrie 2015, 14:49)

  revo [utilizator]

  Cred ca incendiul de la Colectiv a fost doar incalzirea pentru ce va urma in Bucuresti.
  Daca se taie caldura si apa calda in 15 zile, nu vom putea instala rapid centrale pe gaz, ci vom folosi calorifere, radiatoare si boilere electrice. Este si asta o varianta de urgenta.
  Problema cea mare este: duce reteaua electrica un consum atat de mare? Ca in ruptul capului n-a fost proiectata pentru asa ceva.

  RUGAMINTE PENTRU GUVERNANTI & ALESII NEAMULUI: va rugam sa DISTRIBUITI, gratuit si in regim de urgenta, DOZE DE CIANURA. Preferam chinul de cateva minute in locul arderii de vii. In sprijinul cererii noastre, va rugam sa tineti cont de faptul ca totusi, de 25 de ani, noi v-am trimis acolo unde sunteti, in fruntea bucatelor, si v-am asigurat viitorul imbelsugat pentru urmatorii 500 de ani.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by