Instanta a dispus oprirea lucrarilor la blocurile din Parcul Tineretului, dar vecinii spun ca pe santier se lucreaza in continuare si acuza complicitatea autoritatilor

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Vineri, 23 octombrie 2015, 16:51 Actualitate | Administratie Locala


Constructii Tineretului 4
Foto: Hotnews
Tribunalul Bucuresti a suspendat pe 16 octombrie autorizatia de construire emisa de Primaria sectorului 4 pentru ridicarea unui cartier de blocuri  cu subsol, parter, doua etaje si mansarda pe doua hectare din Parcul Tineretului. Hotararea poate fi atacata cu recurs, dar este executorie, adica suspenda lucrarile de construire. Cu toate acestea, vineri dimineata pe santier inca se lucra, dupa cum spun localnicii.

Vecinii care doresc oprirea constructiei si pastrarea spatiului verde spun ca au cerut Primariei sectorului 4 si Inspectoratului de Stat in Constructii sa opreasca lucrarile, dar acestea nu au facut nimic pana acum. Mai mult, vecinii reclama ca investitorul ar fi ridicat un etaj in plus fata de cat prevede autorizatia. Reprezentantii Primariei sector 4 spun ca au dispus vineri oprirea lucrarilor, iar constructorul a fost amendat cu 4.000 lei pentru incalcarea autorizatiei de construire.
Vineri, pe santier se lucra de zor

Vecinii spun ca pe santier se lucreaza in continuare. In prezent, doua dintre cele sase blocuri au fost ridicate, iar la al treilea s-a turnat fundatia. In plus, din mai 2014 pana in prezent, circa 30% dintre arborii de pe cele doua hectare au fost taiati ilegal, potrivit unui inventar realizat de Primaria Capitalei, pentru a face loc imobilelor.

"Se lucreaza in continuare pe santier. Chiar in afara orelor de program. Azi au inceput de la 6.30 dimineata in conditiile in care programul incepe de la ora 8.00, potrivit autorizatiei. Am sesizat autoritatile. Au spus ca deocamdata nu pot opri lucrarile deoarece nu li s-a comunicat certificatul de grefa. Atat Primaria sectorului 4 cat si firma care construieste sunt insa parte in proces, deci stiu ca au pierdut si instanta a suspendat lucrarile", a declarat Dumitru Lupescu, unul dintre locatarii din zona, care lupta pentru pastrarea parcului.

"Saptamana trecuta am fost in audienta la Inspectoratul de Stat in Constructii si am sesizat ca blocurile care se construiesc aici sunt mai inalte decat ce s-a aprobat prin autorizatia de construire si ca nu sunt retrase de la strada cat trebuie. Ne-au spus ca ei au informatii ca totul este legal. Am cerut sa vina un inspector sa constate, a venit vineri, insa nu stim ce s-a intamplat fiindca pe santier se lucreaza in continuare. Se lucreaza si dupa ce instanta a suspendat autorizatia, luni. De ce nu aplica nimeni legea?", a declarat pentru HotNews.ro Elena Iancu, unul dintre cetatenii care locuiesc vizavi de parc si care lupta pentru pastrarea spatiului verde.

Vecinii spun ca un etaj s-ar construi ilegal, iar Primaria sectorului 4 a confirmat ca nu a fost respectata autorizatia de construire

Autoritatile sunt complice cu cei care construiesc in parc, spune un alt cetatean care locuieste in zona.  "Am sunat sa fac o sesizare privind faptul ca inca se lucreaza la santierele din parc, cu toate ca din 16.10.15 exista o decizie a instantei care suspenda executarea autorizatiei de construire. Mai ales ca la intalnirea noastra cu presa, de aici de la fata locului, arhitectul sef Caramida, a spus ca "maine (miercuri 21.10) venim sa suspendam lucrarile si daca nu le opresc le facem dosar penal". Cei de la disciplina in constructii  de la Primaria sectorului 4 mi-au spus ca au venit miercuri si au dispus oprirea lucrarilor. Azi am sunat din nou si mi s-a spus ca tot azi le-au comunicat o sanctiune contraventionala, nu stiu pe baza carui document. Este o reactie complice, de non-combat, ca de obicei", a declarat Cristian.

Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul spune ca este penal ce se intampla. "Constructorul si proprietarul au fost parte in proces, deci au cunostinta de decizia instantei de oprire a lucrarilor. Faptul ca ei continua lucrarea este penal. In ceea ce il priveste pe primarul scetorului 4 - Cristian Popescu Piedone- si el a fost parte in proces, deci si el stie ca s-a decis suspendarea autorizatiei. Este obligatia lui sa trimita Politia locala sa dispuna oprirea lucrarilor. La Inspectoratul de Stat in Constructii s-a depus o cerere de oprire a lucrarilor din partea vecinilor, dar la fel, nu s-a intamplat nimic. Tocmai din cauza ca aceste institutii nu functioneaza, fiecare face ce vrea. Intr-o tara civilizata nu cred ca isi permitea cineva sa nu puna in aplicare o hotarare judecatoreasca", a explicat Nicusor Dan.

Contactati de HotNews.ro, reprezentantii sector 4 spun ca au dispus vineri oprirea lucrarilor, iar constructorul a fost amendat cu 4.000 lei pentru incalcarea autorizatiei de construire. "Inspectorii Politiei Locale sector 4 s-au deplasat vineri in teren si in baza Legii 50/1991 actualizata si republicata, constructorul a fost amendat cu 4.000 de lei pentru incalcarea prevederilor autorizatiei de construire si s-a dispus oprirea lucrarilor. In situatia in care constructorul va continua, Politia locala sector 4 va sesiza Politia Nationala deoarece este vorba de o infractiune", a declarat Cristina Popa, purtator de cuvant Primaria sector 4. Aceasta a explicat ca Politia Locala a dispus oprirea lucrarilor vineri deoarece abia acum a luat la cunostina oficial despre decizia instantei.

Contactati de HotNews.ro vecinii spun ca pe santier se lucreaza in continuare si vineri seara.


Procesul de suspendare a autorizatiei de construire si a documentatiei de urbanism a fost intentat de Asociatia pentru Conservarea Integrata a Patrimoniului Natural si Cultural. Pe rol exista si un ligiu pentru anularea autorizatiei de construire.

Marioara Micsunescu a cumparat in 2004 cele doua hectare  din Parcul Tineretului, in zona Salii Polivalente, aceste terenuri fiind retrocedate fostilor proprietari. Ulterior, aceasta a vandut o mare parte din teren, acesta fiind cumparat de Firma Constructii Locuinte Noi Chi care construieste ansamblul rezidential.


Marioara Micsunescu a cerut aviz de defrisare de la Primaria Capitalei, insa institutia a refuzat sa emita documentul, legea spatiilor verzi interzicand construirea in parcuri si pe spatiile verzi. Aceasta a dat in judecata Primaria incercand sa o oblige in instanta sa emita avizul. In luna martie a acestui an, Curtea de Apel Bucuresti a respins cererea Mariorei Micsunescu, decizia fiind definitiva. Marioara Micsunescu a cerut revizuirea dediciei.

Alaturi de Primaria Capitalei, parte in proces au fost si Asociatia Salvati Bucurestiul, Asociatia Ecocivica si o asociatie de proprietari din blocul de vizavi de parc care doreste pastrarea spatiului verde.

Incepand din primavara anului 2014, locuitorii din zona au reclamat ca zeci de arbori au fost pusi la pamant fara sa existe aviz de defrisare. Firma Constructii Locuinte Noi Chi, care a cumparat o mare parte din cele doua hectare de la Marioara Micsunescu, a fost amendata de Garda de Mediu de doua ori anul trecut pentru defrisarile ilegale din Parcul Tineretului.

Prima oara a fost amendata ca a taiat 19 arbori aflati in regim de protectie forestiera pe 14 mai 2014, date consemnate in procesul verbal. Amenda a fost de 40.000 lei.

Pe 5 iunie 2014, societatea a contestat amenda in instanta. Pe  28 ianuarie 2015, Judecatoria sectorului 4 a decis anularea amenzii. "Se anuleaza procesul-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei seria AA nr. 13829 intocmit la data de 20.05.2014. Exonereaza petenta de plata amenzii contraventionale in cuantum de 40.000 lei. Obliga parata la plata sumei de 20 lei, cu titlu de cheltuieli de judecata. Cu apel in 30 zile de la comunicare, care se va depune la Judecatoria sector 4 Bucuresti", se arata pe portalul instantelor de judecata.

A doua oara a fost amendata cu suma de 100.000 lei, ITRSV Bucuresti constatand ca s-au taiat nelegal 59 de arbori aflati in regim de protectie forestiera pe 31 iulie 2014.

Imediat dupa, pe 22 august 2014, a fost contestata si aceasta amenda in instanta, iar procesul se afla pe rol.


Astfel, potrivit celor doua procese verbale s-a constatat ca s-au taiat circa 80 de arbori. Locuitorii din zona au semnalat ca au avut loc mai multe taieri ilegale insa nimeni nu i-a bagat in seama.

Dupa ce au inceput defrisarile, cetatenii care locuiesc vizavi de parc, Asociatia Salvati Bucurestiul si Ecocivica au cerut instantei prin ordonanta presedentiala oprirea lucrarilor de defrisare si de construire. Procesul era programat sa se judece pe 6 august, insa el a tot fost amanat din diverse motive, iar sentinta a fost publicata pe 29 august. Judecatoria sectorului 4 a decis suspendarea defrisarilor care se desfasoara in Parcul Tineretului, pe cele circa  2 ha detinute de Marioara Micsunescu. Cetatenii au cerut si oprirea lucrarilor de construire, insa instanta a respins aceasta cerere. In paralel, cele trei parti au cerut in alt dosar readucerea spatiului verde la starea initiala. Procesul se judeca.

Cum a devenit Marioara Micsunescu proprietara in Parcul Tineretului


Marioara Micsunescu a cumparat in 2004 terenurile din Parcul Tineretului, in zona Salii Polivalente, aceste terenuri fiind retrocedate fostilor proprietari. Inca din 2005, deoarece erau mai multe cereri de retrocedare in parc, unele chiar in mijlocul acestuia, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) prin care a stabilit, la marginea parcului, o fasie de teren de 7 ha unde sa fie relocati toti cei care aveau teren pe spatiul verde. Potrivit PUZ, in acea zona se puteau construi cladiri cu maxim doua etaje. In 2008, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat un schimb de terenuri prin care Marioara Micsunescu renunta la terenul de langa Sala Polivalenta si primea la schimb un teren echivalent in fasia de relocare.

In 2009, Consiliul Local al Sectorului 4 a aprobat un Plan Urbanistic de Detaliu (PUD) care reglementa cum va arata cartierul rezidential pe care Marioara Micsunescu urma sa-l construiasca in Parcul Tineretului. Dupa aprobarea PUD-ului, urmatorul pas ar fi fost eliberarea autorizatiei de construire, insa primarul de sector Piedone s-a opus. Marioara Micsunescu a obtinut in instanta o hotarare judecatoreasca prin care l-a obligat pe primarul Sectorului 4 sa emita autorizatia de construire pentru un ansamblu de vile cu doua etaje si mansarda. Aceasta autorizatie a fost emisa in urma cu doi ani.

In 2010, PUZ-ul care stabilea fasia pentru relocare a terenurilor retrocedate in Parcul Tineretului a expirat. In acest moment zona respectiva este spatiu verde - Parcul Tineretului. Legea interzice construirea in spatiile verzi.

Potrivit unor documente obtinute de HotNews.ro, pe 28 noiembrie 2013, Marioara Micsunescu, a incheiat un antecontract de vanzare-cumparare pentru o suprafata de 15.000 mp din cele doua hectare detinute in parc cu firma Constructii Locuinte Noi CHI.

Interesant este ca autorizatia de construire emisa de Primaria sectorului 4 pe 26.10.2012, institutia fiind obligata de instanta sa faca acest lucru, a fost prelungita pe Primarie pe 26.10.2013, avand termen de valabilitate inca un an. Asta desi primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a declarat in nenumarate randuri ca apara parcul.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4993 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  inspectia in constructii (Vineri, 23 octombrie 2015, 16:56)

  ..13 [utilizator]

  .
 • +5 (5 voturi)    
  lasa (Vineri, 23 octombrie 2015, 17:03)

  dum_i [utilizator]

  Lasa politia locala, unde e politia generala? E caz penal deja.
  • +7 (7 voturi)    
   Ai uitat (Vineri, 23 octombrie 2015, 17:47)

   tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui dum_i

   Ai uitat ca traiesti in Romanika ? Tu crezi ca rumegatoare asta de Marioara a primit hectarele alea de teren in parcul Tineretului pe ochi frumosi ? Iti dai seama ca a mituit in stanga si in dreapta la primarie ... poti sa ghicesti cui ii este subordonata Polutia (sic) Locala ? Exact, primariei !

   Politia locala e posibil sa apara la fata locului, dar nu sa ii opreasca pe cei care construiesc ilegal, ci dimpotriva sa ii pazeasca pe infractori, ca nu cumva tu ca cetatean sa iti vina vreo idee traznita si sa incerci sa ii opresti pe infracori.

   Ce imi vine sa mictionez pe tara asta !
 • +8 (8 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 23 octombrie 2015, 17:38)

  [anonim]

 • +8 (8 voturi)    
  CORUPTIE CONSILIERI (Vineri, 23 octombrie 2015, 18:01)

  san [anonim]

  Vrajala de doi bani ! micsuneasa a cumparat niste drepturi litigioase si apoi a intervenit coruptia! a primit de la S4 un teren de 2 ha pe deal unde se construiesc blocuri de 12 etaje acum! a aranjat prin coruptie cu consilierii de la pmb numai pentru ea ! un schimb cu cele 2 ha din parc pt niste motive mincinoase ! apoi a cumparat si justitia si a obtinut dreptul de a construii! a mai incercat si in parlament o lege pentru cele 2ha sa fie despagubita cu milioane de euro da nu a reusit! STATUL prin angajatii sai este coruptul pricipal !
  • 0 (0 voturi)    
   sa (Sâmbătă, 24 octombrie 2015, 1:03)

   samurai_x [utilizator] i-a raspuns lui san

   sa ii puna cu banii investitorilor sa demoleze ce au ridicat ilegal , sa reamenajeze spatiul verde - sa readuca copaci maturi ( care costa o caruta de bani sa fie relocati ), sa plateasca pentru copacii taiati in diversele forme juridice posibile
 • +7 (7 voturi)    
  bunul simt si legea nu functioneaza in tara asta (Vineri, 23 octombrie 2015, 18:46)

  rov [utilizator]

  aici trebuie sa blochezi bulevardele ca mizerabilii de angajati ai statului sa-si faca treaba.
  App pana nu se demoleaza o cladire construita ilegal, nu se termina cu nesimtirea.
 • -1 (1 vot)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 23 octombrie 2015, 21:52)

  [anonim]

 • 0 (0 voturi)    
  amenda (Sâmbătă, 24 octombrie 2015, 18:15)

  Tiberiu [anonim]

  Ce amenda lol, 4000 ron pentru o constructie de cateva milioane de euro...

  Nu cred ca simte prea mult. Pai asa as face si eu 1 etaj in plus daca as sti ca o sa fiu amendat cu 4000 lei.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by