Curiozitatile traficului din Bucuresti: marti dimineata si vineri seara sunt cele mai aglomerate momente in trafic. Plus: Bucurestiul are cele mai mari ambuteiaje din Europa
Cat de aglomerat este Bucurestiul
TomTom, producatorul de sisteme GPS, efectueaza anual un studiu privind congestiile din trafic la nivel mondial (200 orase). Studiul defineste congestia ca fiind procentajul timpului suplimentar de calatorie necesar efectuarii unei calatorii in comparatie cu timpul necesar aceleiasi calatorii efectuate in afara orelor de varf. Astfel, de exemplu, daca o calatorie necesita 10 minute pe timp de noapte si 15 minute in timpul zilei, indicele de congestie este de 50%.
Conform studiului realizat in 2014, Bucurestiul este orasul cu cele mai mari ambuteiaje din Europa, cu un nivel de congestie de 41%. Alte orase europene cu valori ridicate de congestie sunt Varsovia (40%) si Roma (38%). Bucurestiul a depasit orase precum Londra (37%), Marsilia (36%) si Paris (35%).
Clasamentul mondial este condus de Istanbul (58%), urmat, in ordine, de Mexico City (55%), Rio de Janeiro (51%), Moscova (50%), Salvador (46%), Recife (45%), Saint Petersburg (44%), Bucuresti (41%), Varsovia (40%), Los Angeles si Taipei (39%).
In 2012, "campionul" European al congestiei a fost Varsovia (42%), urmata de Marsilia (40%) si Palermo (39%). Totusi, aceste orase au fost capabile sa isi reduca nivelul de congestie. "De exemplu, Marsilia si-a redus congestia cu 10%, de la 40% la 30% prin imbunatatirea retelei LRT. In 2014, Marsilia a deschis o noua extensie LRT. Aceasta extensie a creat 5 noi statii si o legatura directa cu centrul orasului. In plus, Marsilia construieste trei noi linii rapide pentru autobuz (BRT) ca modalitate de a face metroul mai eficient si mai atractiv. Liniile vor conecta locuri cu statiile terminus de metrou", se arata in raportul intermiar al Planului Mobilitate Urbana Durabila Regiunea Bucuresti-Ilfov 2016-2030.
Care sunt orele de varf in Bucuresti si pe ce rute
"Datele din masuratorile traficului arata clar orele de varf din traficul auto: 7:00-9:00 dimineata si 16:00-18:00 dupa-amiaza. Totusi, aglomeratia pe rutele de intrare si iesire din oras este pe tot parcursul zilei. Durata deplasarii spre nucleul central al orasului variaza mult la orele de varf fata de restul intervalului de timp, inregistrand o crestere de aprox. 25% dimineata la orele de varf si de 30% dupa-amiaza la orele de varf. Durata deplasarii spre periferie este mai stabila, iar traficul prezinta variatii mai mici la orele de varf si in restul zilei, cu o crestere de doar 10% dimineata la orele de varf si de 25% dupa-amiaza la orele de varf. Acest lucru evidentiaza ca centrul orasului este un factor de atragere atat a deplasarilor obligatorii (serviciu si scoala) cat si a celor in scopuri recreative si comerciale", se arata in raportul intermiar al Planului Mobilitate Urbana Durabila Regiunea Bucuresti-Ilfov 2016-2030.
Studiul concluzioneaza ca ca indicele de congestie in timpul orelor de varf este mult mai mare, 84% in timpul diminetilor de marti si 87% vineri seara, decat valorile medii. "Indicele de congestie mediu in timpul orelor de varf din timpul serii este de 82 % si este mai ridicat decat cel din timpul orelor de varf din cursul diminetii - 78%. In plus, congestia pe strazile secundare este mult mai mare decat congestia pe strazile principale", se arata in raportul intermiar al Planului Mobilitate Urbana Durabila Regiunea Bucuresti-Ilfov 2016-2030.
66% dintre conducatorii auto din orele de varf de dimineata se deplasau fie spre serviciu fie in interes de serviciu. "Scoala reprezinta doar 6% din scopul deplasarilor, ceea ce s-ar putea datora veniturilor mici ale elevilor/studentilor si numarulul mic de autoturisme personale. Pe traseele RATB, 55% dintre calatoriile in orele de varf erau in interes de serviciu, iar 13% in scopuri educationale, 11% erau in drum spre casa si 14% erau pentru cumparaturi si alte scopuri. Similar, 56% dintre calatoriile cu metroul la orele de varf erau in interes de serviciu iar 14% pentru cumparaturi si alte scopuri. Doar 7% erau spre domiciliu, iar 19% in scopuri educationale. In timp ce 55% din numarul total al deplasarilor cu mijloacele de transport in comun din Ilfov sunt in interes de serviciu si 14% pentru cumparaturi si alte scopuri, 22% din numarul total al deplasarilor cu mijloacele de transport in comun din Ilfov sunt in scopuri educationale", se mai arata in studiu.
Cati oameni folosesc masina si cati transportul public
"Deplasarile cu autoturismul constituie aproximativ jumatate din numarul total al deplasarilor pe distante mai mari de 1 km, si sunt mult mai numeroase decat toate deplasarile cu transportul public. Majoritatea deplasarilor din timpul zilei sunt realizate prin moduri sustenabile, in timp ce majoritatea deplasarilor spre/de la serviciu se realizeaza cu autoturismul. Acest lucru este important deoarece momentul in care se realizeaza majoritatea deplasarilor coincide cu momentul in care se inregistreaza cel mai mare aflux de automobile. Acest lucru sporeste congestiile in orele de varf. In consecinta, oferirea unui acces imbunatatit la transportul public pentru centrele de ocupare a fortei de munca va spori sustenabilitatea in regiune", se arata in raportul intermiar al Planului Mobilitate Urbana Durabila Regiunea Bucuresti-Ilfov 2016-2030.
De ce aleg bucurestenii sa mearga cu masina
Raportul arata ca majoritatea conducatorilor folosesc parcarea gratuita, pe strada. "Parcarea gratuita contribuie major in alegere utilizarii autoturismului, in detrimentul altor alternative. De fapt, potrivit sondajului privind preferintele, introducerea unui tarif de parcare unic de 5 lei ar reduce gradul de utilizare al autoturismelor cu pana la 56% din traficul auto curent", se arata in document.
Un alt factor determinant este transportul public. "Unul din doi calatori RATB schimba autobuzul, tramvaiul sau troleibuzul in timpul unei calatorii. Aceasta rata de transfer este mare si arata ca serviciul nu satisface nevoia de accesibilitate. Rata de transfer a calatorilor cu metroul spre alte servicii de transport public, precum RATB, este de aproximativ 1, adica relativ putini utilizatori de metrou schimba un mijloc de transport, in special RATB. Aceasta indica o slaba integrare a serviciilor de metrou cu reteaua RATB. In Bucuresti, calatorii din Ilfov care utilizeaza mijloacele de transport in comun au multe optiuni de transfer pentru finalizarea calatoriei si ajungerea la destinatie. Autobuzul, tramvaiul si troleibuzul sunt folosite, fiecare in parte, de 26% dintre calatori. Totusi, in Ilfov, calatorii trebuie sa se bazeze, aproape in totalitate, 87%, pe deplasarea pe jos spre/dinspre statie", se arata in document.
Cine foloseste transportul in comun
Veniturile reprezinta un factor major in alegerea modului de deplasare. "Utilizatorii RATB si de metrou au venituri destul de mici, desi veniturile utilizatorilor de metrou sunt mai mari, cu 9%, fata de cele ale utilizatorilor RATB, iar 18% dintre utilizatorii metroului au venituri de peste 3.000 lei pe luna. Numai 26% dintre calatorii RATB si 23% din utilizatorii metroului au venituri intre 2.000 si 3.000 lei pe luna, ceea ce inseamna ca majoritatea calatorilor RATB si cu metroul castiga sub 2.000 lei pe luna. Aproape jumatate dintre utilizatorii transportului public din Ilfov, in principal locuitorii judetului Ilfov, castiga intre 2000 si 3000 lei pe luna, iar 18% castiga intre 1600 si 2000 lei pe luna. Efectul este ca locuitorii cu venituri medii din Ilfov folosesc transportul public din Ilfov, in timp locuitorii cu venituri mai mari fac naveta cu masina iar cei cu venituri mai mici evita naveta spre Bucuresti din cauza multiplelor transferuri si, implicit, a costurilor ridicate pentru bilete", se arata in studiu.
Jumatate dintre calatoriile cu mijloacele de transport in comun dinspre Ilfov spre Bucuresti sunt in interes de serviciu. Aproximativ 75% dintre utilizatorii mijloacelor de transport in comun din Ilfov nu detin un autoturism personal, iar 9% detin un autoturism, care este folosit de altcineva.
"Marea majoritate a utilizatorilor mijloacelor de transport in comun din Ilfov ar fi interesati de un serviciu de transport public suburban, iar 75% dintre ei ar folosi acest serviciu zilnic. Acest lucru indica o neindeplinire a cererii si, desi toate rutele din Ilfov fac legatura cu Bucurestiul, putine ofera servicii intra-regionale intre localitati", se arata in studiu.
Cat de mult se deplaseaza bucurestenii
"In Bucuresti si judetul Ilfov se inregistreaza zilnic un numar total de 6.077.931 calatorii. Numarul mediu de calatorii pe persoana este de 2,7, dar de doar 1,8 calatorii pe zi cand nu este inclus mersul pe jos. Acest raport este mic in comparatie cu alte orase europene cu numar mult mai mari de calatorii pe persoana: Amsterdam - 3,1, Budapesta - 3,6 si Paris - 4,2. Peste 41% dintre calatorii sunt cele spre/dinspre domiciliu, ceea ce inseamna ca aprox. 20% dintre deplasari se fac intre alte locuri, cum ar fi de la serviciu la activitati de recreere. In plus, 24% din totalul deplasarilor sunt in interes de serviciu iar 11% pentru cumparaturi. Peste 83% din toate deplasarile din Bucuresti nu depasesc 10 km, iar distanta medie de deplasare este de 6,8 km. Acest lucru implica o planificare axata pe accesibilitate, nu doar pe mobilitate. Distanta medie parcursa in Ilfov este mai mare, de 14,4 km", se arata in raportul intermiar al Planului Mobilitate Urbana Durabila Regiunea Bucuresti-Ilfov 2016-2030.
De ce a ajuns Bucurestiul cel mai aglomerat oras din Europa
Potrivit raportului intermiar al Planului Mobilitate Urbana Durabila Regiunea Bucuresti-Ilfov 2016-2030, vinovatii pentru situatia actuala sunt:
- Politicile si strategia de facto ale autoritatiilor locale prefera transportul cu autoturismul si NU modurile sustenabile. Aceasta politica este reflectata de pretul relativ redus la parcari, de aproape nici o restrictie legata de parcarea masinii pe strada si aproape nici o alocare de prioritate de trecere pentru mijloacele de transport public de suprafata si a utilizatorilor TNM). Se observa o lipsa de atentie acordata utilizatorilor TNM si in special lipsa dotarilor de infrastructura pentru TNM.
- Reteaua rutiera Bucuresti-Ilfov nu are capacitatea de a face fata cererii in crestere. Arterele rutiere majore au un numar limitat de benzi de circulatie, iar in multe cazuri capacitatea legaturii este si mai mult redusa de capacitatea limitata a terminatiilor conexiunilor (intersectii si sensuri giratorii cu design defectuos).
- Reteaua rutiera existenta din Bucuresti-Ilfov nu este bine administrata, iar sectorului public ii lipsesc resursele si pregatirea profesionala necesare pentru managementul modern al traficului. Acest lucru se reflecta prin absenta unui sistem de management al parcarilor stradale, lipsa prioritatii pentru mijloacele de transport public de suprafata si existenta unui centru de control al traficului care functioneaza doar partial.
- Reteaua rutiera existenta nu are o ierarhie clara, care sa separe traficul de trecere de traficul local. Astfel, sistemului ii lipsesc arterele rutiere, iar stazile care au fost proiectate ca artere functioneaza cu rol de stazi colectoare, cu vehicule parcate la bordura care reduc semnificativ capacitatea sectiunii de drum.
- Transportul public de suprafata (autobuze si tramvaie) nu are prioritatea necesara in trafic pentru a functiona in mod atractiv. Cele mai multe autobuze, troleibuze si tramvaie opereaza in trafic mixt si sunt afectate de congestiile cauzate de autoturime. Optiunea de a oferi prioritate mijloacelor de transport in comun la intersectii este disponibila (partial) dar nu este aplicata. De asemenea, in multe intersectii, senzorii de trafic electro-magnetici care trebuie sa reactioneze in timp real la situatii de trafic nu functioneaza.
- Se remarca o absenta a instituirii reglementarilor primare de trafic, in special in ceea ce priveste parcarea stradala si incalcarea prioritatii tramvaielor.
- Automobilele blocheaza frecvent calea de rulare a tramvaielor, de cele mai multe ori datorita manevrelor de virare realizate peste sine. In viitor trebuie controlate toate virajele la stanga care trec peste sinele de tramvai, prin semaforizare cu faza dedicata, pentru a elimina blocarea miscarilor tramvaiului.
Solutii
Potrivit raportului intermiar al Planului Mobilitate Urbana Durabila Regiunea Bucuresti-Ilfov 2016-2030, introducerea unei taxe de parcare de 2 lei ar produce mici modificari in caracteristicile deplasarilor individuale. Totusi, marirea tarifelor la 5 lei / tichet parcare ar reduce numarul persoanelor care ar plati pretul parcarii la 56%, 21% ar alege alt loc de parcare gratuit, iar 14% mijloacele de transport in comun.
Implementarea sistemelor de taxare pe autostrazi spre Bucuresti ar produce de asemenea schimbari majore in comportamentul navetistilor. "Doar 41% dintre conducatorii auto ar plati o taxa de 10 lei in loc sa utilizeze alta ruta cu viteza redusa, transportul public, sa foloseasca o masina in comun cu alte persoane sau sa-si schimbe destinatia. Doar 25% dintre conducatorii auto ar fi dispusi sa plateasca o taxa de drum de 20 lei, iar numarul utilizatorilor transportului public si al autoturismelor folosite in comun ar creste", se arata in raport.
Pe de alta parte, cresterea atractivitatii transportului in comun nu ofera o modificare prea mare a optiunilor privind modul de deplasare si destinatia, desi economisirea a 10 minute, fata de autoturism, arata ca 24% dintre conducatorii auto ar opta pentru transportul public. "Cand au fost intrebati daca ar fi interesati de servicii de transport in comun in suburbii, 88% dintre utilizatorii mijloacelor de transport in comun din Ilfov au raspuns afirmativ. 76% dintre acestia ar folosi zilnic acest serviciu iar 16% saptamanal", se arata in raport.
Consultantul considera ca amenajarea si constructia unei retele masive pentru biciclete in Bucuresti, alaturi de dotari suficiente pentru parcare pot transfera cel putin 15% dintre utilizatorii de autoturisme catre bicicleta, reducand astfel semnificativ congestia si poluarea.
Despre Planul de Mobilitate Urbana Durabila Regiunea Bucuresti-Ilfov 2016-2030
Planul de Mobilitate Urbană Durabilă este un document strategic și un instrument de politică de dezvoltare, folosind un software de simulare a transporturilor având ca scop rezolvarea nevoilor de mobilitate ale persoanelor și întreprinderilor din orașe și împrejurimile acestora pentru a îmbunătăți calitatea vieții, contribuind în același timp la atingerea obiectivelor europene privind protecția mediului și eficienta energetică. Proiectul este finanţat din fondurile BERD, iar titularul contractului de finanţare este Guvernul României, urmând ca Bucureştiul şi celelalte localităţi din judeţul Ilfov să fie principalii beneficiari ai acestui program.

Scandalurile care au marcat la tot pasul scurtul mandat al lui Vlad Voiculescu
VIDEO Demonstrație cu un elicopter de atac la București. Elicopterul multirol pe care Airbus îl propune Armatei române: „E ca un briceag elvețian, bun la toate”
Scurt ghid de făcut Bugetul franjuri: 10 excepții fiscale care au sărăcit Educația și Sănătatea, tolerate de toți- de la PSD la PNL și USR-PLUS
Ce metode au folosit Franța și Germania pentru a vaccina cât mai multe persoane vulnerabile și cum s-ar aplica și în România
Nici viața de vegetarian nu e ușoară...fasolea, uleiul, pâinea și brânzeturile sunt în topul scumpirilor comunicate de INS
-1)traficul de dupa masa nu este aglomerat intre 16-18. As spune ca maximul este de pe la 17 (17.30)-19.
La ora 16 se circula inca bine; aglomeratia incepe dupa ce pleaca oamenii de la serviciu, adica dupa ora 17;
-2)o alta situatie in care apare aglomeratia, in afara de vineri seara, este prima zi cu vreme rea . Indiferent ca este ploaie sau ninsoare, prima zi de vreme rea ii face pe toti sa vina cu masinile (folosite pe post de umbrela)
-3)dupa cateva zile de vreme rea, cand vine prima zi de soare, e si mai mare aglomeratie: toti se bazeaza pe faptul ca ceilalti isi lasa masinile acasa, si ies cu masina. E paradoxal sa vezi soare afara, si aglomeratie de parca ar fi viscol
Tot in aceasta situatie as incadra si aglomeratia de primavara, cand se topeste total zapada, da soarele, si multi simt o foame nebuna de a conduce, dupa mai multe saptamani de inactivitate (generate de zapada si polei)
-4)de sarbatori, Craciun, Paste aglomeratia creste simtitor, dar scade incepand cu 1 ianuarie;
-5)incepand cu 15 sept si 1 octombrie, cand incep cursurile la scoli si universitati, iar creste aglomeratia
-5)duminica seara se aglomereaza intrarile in Buc (in Baneasa pe DN1, in Miltiari dinspre A1, etc)
-6)sunt zile in care se aglomereaza brusc, fara nicio regula (probabil multi se bazeaza pe faptul ca ceilalti isi lasa masina acasa, si ies cu masina personala).
estimarea aia cu 15% biciclisti este extrem de optimista. la prima ploaie 14% vor descoperi ca nu sunt pregatiti pentru asa ceva. la prima ninosare 14.9%... pe restul de 0.1% ii vor amenda politistii.
imi este sila
important este ca in Romania abonamentul este mult mai ieftin decat costurile implicate de un autoturism personal, deci pe soferi nu-i opreste pretul abonamentului sa se urce in autobuze, ci mizeria si faptul ca sunt impredictibile.
cat costa? costa cat face. de ce ar trebui subventionat pentru toata lumea? daca Xulescu are un venit net de 2-3000 euro, e corect sa-l pun si pe amaratul care abia castiga minimul pe economie sa-i subventioneze transportul? poate el (cel sarac) nici macar nu-l foloseste..
avem in Bucuresti infrastructura necesara pentru a aduce trenuri cu navetisti pana la inelul median. daca pui pe el un tren Hyperion de la Softronic si legi Snagov-ul de Gara Obor sau Comana de Gara Filaret (au furat sinele, dar se pot pune la loc), iar de acolo iei un RATB civilizat unde urci prin fata, platesti bilet, nu pute, nu-ti baga nimeni mainile in buzunare, cati bani ii ceri? exact atat cat face. important este ca in loc sa conduca o ora, poate sa deschida un laptop 15 de minute in tren si sa mai citeasca o carte in autobuz.. si tot ajunge mai repede.
Cel cu 3000 de euro e mai putin probabil sa se dea cu tramvaiul prin Bucuresti, deci subventionarea ar fi tot pentru cei amarati din banii majoritar ai celor cu venituri mari.
Dupa mine as scumpi biletele individuale si amenzile si as ieftini abonamentele generale, cum sunt proportiile probabil cam peste tot in lume; ca sa merite si sa atragi lumea catre calatoriile nelimitate.
poti sa te inscrii in PSD.. doar acolo milionarii din conducere au mare grija ca amaratii aia care-i voteaza sa ramana o categorie sociala captiva.
btw subventia este platita de toti contribuabilii si folosita de toti utilizatorii serviciului. pretul intreg si ajutorul social inseamna ca doar cel care are cu adevarat nevoie va primi bani.
Eu am propus modelul logic, intalnit in mod rational si in alte tari: bilete scurte mai scumpe decat acum (sunt foarte ieftine acum), amenzile mai mari si abonamente mai ieftine.
Nici p-asta n-ai vazut-o.
Sau daca vrei modelul cel mai capitalist, sa se privatizeze regia. Mie-mi convine sa nu-i mai subventionez pe saraci si pe hipsteri. Sa vedem atunci ce fac. Poate chiar va fi mai bine si pentru ei.
tu spui ca astia merg cu masina pentru ca abonamentul RATB/Metrou e prea scump. ar trebui ca toata populatia, inclusiv aia amarati, sa le subventioneze abonamentele. daca ar fi 80 in loc de 120 ar lasa masina acasa. de ce? pentru ca Praga...
alte argumente mai serioase ai?
Tu iar te incurci cu care pe care categorie subventioneaza. Cei cu masini pot plati taxe cat nu castiga intr-o luna amaratii care te plangi ca subventioneaza pe instariti.
Abonamentul e scump pentru toata lumea. E scump in mod obiectiv comparat cu alte capitale din zona noastra, unele dintre care in Schengen si cu alte conditii (zone deservite, aglomeratie, orar, curatenie, numar vehicule, stare vehicule, stare statii, sine rupte, batjocura, etc etc) si nivel de trai. Si asta e o realitate generala, nu doar in contextul folosirii masinii. Ca iei masina sau te milogesti cu cartele de N calatorii sau rupi picioarele pe jos, el e scump.
oare pretul abonamentului ii impiedica sa dea 10 lei pe o amarata de cartela gratuita cu cateva calatorii pe ea si sa o foloseasca ocazional?
80 e pretul pe care cred ca-l merita, judecand dupa preturile din Praga si alte capitale mai de la estul UE.
Dar da, romanii cu 1000 lei salariu probabil accepta cu placere sa dea 12% din el pe un transport in comun mizer si jenant.
Altfel, tot prostul stie sa puna taxe mai mari si in rest sa nu faca nimic. Ce-o sa facem, o sa ne inghesuim in RATB mai rau ca pe vremea lu ceausescu, cand mergeau cu usile deschise? O sa mergem pe acoperisul troleelor, agatati de bara tramvaielor?
Sa se gaseasca solutii pentru cei care locuiesc in suburbiile Bucurestiului astfel incat sa le convina sa vina scu un mijloc de transport in comun.
Crsterea pretului parcarii ca prim pas e o prostie care va duce la crestea preturilor cerute de retelele de parcagii(cei care blocheaza locuri de parcare legale sau ilegale si le deblocheaza contra unei sume de bani) carora nimeni nu le face nimic.
De ce in Bucuresti nu exista sisteme de genul celor din alte orase din Romania in care sa poti plati parcarea cu un SMS? Oare se ia painea de la gura retelelor de parcagii?
Concluzia comentariului meu este ca propunerile sunt facute in ordine gresita.
Ce se intampla pe trotuare nu face subiectul discutiei, iar 2 lulele din centru nu sunt destule pentru tot orasul.
Principalul motiv al ambuteiajelor NU este in nici un caz parcarea (exista bulevarde unde nu se parcheaza dar cozile sunt imense), ci infrastructura subdimensionata, inclusiv lipsa unei centuri decente (A0).
ai dreptate cu "cresterea" preturilor. mai intai ar trebui sa existe niste preturi, abia apoi sa creasca. momentan 80-85% parcheaza gratuit pe trotuare, de parca si le-ar fi cumparat. eu as scoate in fiecare an la licitatie locurile de parcare special amenajate pe langa blocuri, as baga un tarif minim de tip abonament pentru parcarea "la bordura" si le-as da abonament doar celor care fac dovada ca locuiesc in cartier, iar pentru restul.. 2 lei/ora! vrei sa vii la mall si parchezi in fata blocului la mine ca e parcarea de la mall plina? 2 lei/ora.. vii la munca in centru cu masina si n-ai parcare la birou? 2 lei/ora... nu lasi liberi 1.5 metri regulamentari de la perete/gard pe trotuare? amenda si ridicat masina. daca trotuarul are 1 metru? ghinion!.. mergi un pic pe jos sau iei un taxi (uber?)
De fapt nu sunt favorizati nici unii nici altii.
Ce-au facut primarii? Pasaje, desi erau ultimele puncte.
și sindicaliștii RATB nu le văd să ia atitudine să facă greve la transportul cu tramvaiul.Și populația capitalei nu face nimic să organizeze mitinguri și să facă plângeri în privința asta.Particularizând pentru linia comună 24 42 45 46 s-a lucrat în jurul anului 2012 la căile de rulare dar refugiul de pe Bulevardul Ion Mihalache de la intersecția cu Șoseaua Nicolae Titulescu a rămas același refugiu îngust lipsit de gard de protecție,pericolul fiind astfel prelungit.Să facă populația capitalei plângeri în cât mai multe direcții pe seama existenței refugiilor înguste lipsite de garduri de protecție.
Am inregistrat aceasta inovatie la OSIM, probail de-aia nu vrea primaria s-o puna in aplicare, pentru ca ar presupune sa-mi plateasca drepturi de autor.
Capacitatea parcarii doar in Dragonul Rosu este de 5000 de autoturisme, inclusiv o sectiune pentru autocare si dube, iar gradul de ocupare este 80-90% pana la pranz.
Cel putin in acest caz, decongestionarea traficului pe soseaua Colentina cu adiacenta Fundeni - Pantelimon s-ar rezolva prin largirea soselei de centura, ca ruta alternativa la traversarea zonei centrale a orasului.
De asemenea, nu este prevazuta nici astazi prelungirea metroului in zona Colentina, o zona unde necesitatea lui este mai mare decat, spre exemplu, in zona Basarab - Straulesti, unde exista in constructie magistrala M4.
nu ai unde sa faci infrastructura in bucuresti... si chiar daca ar fi loc dureaza.... solutia rapida e marirea taxelor pt cei ce merg cu masina in oras... doar asa se poate elibera cat de cat transportul in comun...
alta problema e ca nu vin la timp... si asta se intampla tot din cauza masinilor de pe strada nu din cauza ca ratb-ul e full.
asa ca mai usor cu afirmatiile... te-ai nascut in masina ... macar recunoaste.
nu o sa va civilizati decat cu arsul in buzunar... stiti ca vine vremea asta si va omoara asta.
Masinile sunt pe strada fiindca nu exista infrastructura. Intelegi sau sa-ti desenez?
Daca de exemplu acum vine un autobuz la 8 minute, avand banda dedicata poate s-ar putea asigura o frecventa de 5 minute.
Este imposibil sa tai cate o banda de circulatie fara sa nenorocesti si mai mult traficul. Pana nu se face MACAR autostrada de centura, asa ceva iese din calcul.
1. Metroul.
Sa mai introduca garnituri astfel incat la orele de varf sa se circule corespunzator. Chiar cu riscul de a mari cu 10 - 20 % tarifele.
2. Tramvaiul.
Tramvaiul are banda lui prorpie. De ce nu o exploatam?
Tramvaie curate cu 1 controlor pe tramvai. Marirea numarului de garnituri astfel incat sa circule cate un tramva la maxim 5 minute, indiferent de ora.
3. Banda speciala pentru autobuze si trolee NUMAI pe bulevardele princilpale aglomerate unde NU este tramvai. Binenteles ca va fi o linie de autobuz care va circula pe banda speciala de la un cap la altul, asigurand la maxim 5 minute un autobuz in statie.
4. Daca dupa ce s-a asigurat un tramvai / autobuz la fiecare 5 min pe arterele principale care traverseaza orasul si un controlor prezent pe aceste linii, se constata gradul scazut al calatorilor, se va trece la scumpirea parcarilor in Bucuresti.