Cele sapte hectare din Parcul Herastrau recastigate in instanta de Primaria Capitalei si Clubul Sportiv Sportul Studentesc in luna mai 2015, dupa 14 ani de procese, sunt din nou in pericol. Firma care a pierdut bucata de parc cere in instanta revizuirea deciziei Curtii de Apel Bucuresti, iar Ministerul Tineretului si Sportului si Gabriela Szabo sunt de partea ei. Asta desi pe o bucata din cele 7 hectare isi desfasoara activitatea Clubul Sportul Studentesc, sectia de Yachting, iar de restul spatiului verde beneficiaza toti bucurestenii, acesta redevenind parc. Clubul Sportiv se afla in subordinea Ministerului Educatiei.

Parcul HerastrauFoto: Adrian Ilincescu/ HotNews.ro
  • HotNews.ro a solicitat un punct de vedere oficialilor din  Ministerului Tineretului si Sporturilor insa pana la aceasta ora nu am primit niciun raspuns.

Cele 7 hectare din Parcul Herastrau au ajuns in proprietate privata in 1999 dupa ce au fost vandute de Biroul de Turism si Tranzactii S.A. (BTT) firmei SC Domino 94 Impex SRL, controlata prin interpusi de omul de afaceri Bartolomeu Finis. Inainte, in 1999, printr-un ordin al Ministerului Tineretului si Sportului, condus la vremea respectiva de Crin Antonescu, Biroul de Turism si Tranzactii S.A. (BTT) a primit un certificat de proprietate asupra terenului in suprafata de sapte hectare din Parcul Herastrau. In 2002, reprezentantii Clubului Sportiv Sportul Studentesc, sectia de Yachting, (club ce se afla in subordinea Ministerului Educatiei si care isi desfasurau activitatea sportiva pe acest teren), au dat in judecata BTT si Ministerul Tineretului si Sportului, sustinand ca instrainarea terenului s-a facut ilegal deoarece nu a apartinut niciodata MTS.In 2009, a intrat in proces de partea Clubului Sportiv si Primaria Capitalei. In mai 2015, Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a decis ca suprafata de 7 hectare din Parcul Herastrau, sa ramana in proprietatea Municipalitatii, iar clubul sportiv isi poate pastra baza sportiva. Decizia este definitiva si irevocabila.

In august 2015, SC Domino 94 Impex SRL a cerut revizuirea deciziei Curtii de Apel. Pe 29 septembrie 2015, Ministerul Tineretului si Sportului, condus de Gabriela Szabo, a depus la instanta o intampinare prin care cere Curtii de Apel Bucuresti admiterea cererii de revizuire formulata de SC Domino 94 Impex SRL. Acum procesul este pe rol.

Clubul Sportiv Sportul Studentesc si Primaria Capitalei se apara inca o data. Cele doua entitati sustin ca Domino 94 Impex a formulat tarziu cererea de revizuire si cer instantei sa o respinga. "Domino 94 Impex SRL a depus cerea de revizuire pe 8 august 2015. Revizuirea este o cale exceptionala de atac impotriva unei hotarari definitive. Dupa parerea noastra, aceasta cerere a fost depusa la peste 60 de zile distanta de termenul legal, la Curtea de Apel Bucuresti, nu la Inalta Curte de Casatie si Justitie, instanta competenta. Dupa parerea mea este o tergiversare. Domino 94 Impex SRL a construit pe cele 7 hectare mai multe cladiri (patru-cinci imobile, dintre care una are circa 3000 mp) fara autorizatie. Legea spune ca ei trebuie sa predea Primariei Capitalei terenul la forma initiala, adica trebuie sa demoleze cladirile si sa replanteze copacii. Trag de timp si asteapta sa vina un primar care sa le rezolve problema", a declarat pentru HotNews.ro Liviu Doara, reprezentantul sectiei de Yachting a Clubului Sportiv Sportul Studentesc.

documente

Scrisore MTS

(20 Oct 2015) PDF, 320KB

In ceea ce priveste reactia Ministerului Tineretului si Sportului, Liviu Doara spune ca era de asteptat. "Ministerul Tineretului si Sportului nu a fost niciodata de partea cluburilor sportive. Toti ministrii au fost pusi sa fure bani si sa ii dea la partid, nu sa ajute sportul din Romania. Din 30 si ceva de cluburi sportive cat existau in perioada interbelica si in perioada comunista pe malul lacului Herastrau, am mai ramas doar doua-trei, in rest toate au devenit terase si cluburi de fite. Cand doamna Szabo a fost intrebata ce face pentru a ajuta cluburile sportive de pe malul lacului Herastrau, a spus ca pe ea nu o intereseaza. Si un lighean daca ai avea si acolo ai avea o baza sportiva, ar trebui sa tii si cu dintii de el", a mai spus Doara.

Cum a ajuns acest teren pe mana unei firme controlate prin interpusi de Bartolomeu Finis

In 1999, printr-un ordin al Ministerului Tineretului si Sportului, condus la vremea respectiva de Crin Antonescu, Biroul de Turism si Tranzactii S.A. (BTT) a primit un certificat de proprietate asupra terenului in suprafata de sapte hectare din Parcul Herastrau.

Dupa ce BTT a intrat in posesia terenului, s-a asociat cu firma Domino 94 Impex SRL pentru exploatarea bazei sportive si realizarea unor investitii. Imediat dupa, Domino 94 Impex SRL a dat in judecata BTT motivand ca aceasta nu si-a respectat obligatiile luate in cadrul asocierii si a cerut instantei sa oblige BTT sa vanda activele si terenul. Intrucat BTT nu s-a prezentat la proces, spun surse apropiate cazului, instanta a dat castig de cauza societatii comerciale si a obligat BTT sa vanda cladirile pentru 100.000 de dolari, iar terenul de circa sapte hectare pentru 1,5 milioane de dolari. Actionarii firmei Domino 94 Impex SRL sunt: Ion Petre (5%), Olimpia Ulrich (45%) si Mihaela Carmen Finis (50%). Carmen este sotia lui Bartolomeu Finis, controversat om de afaceri, apropiat al lui Dorin Cocos si Alexandru Bittner.

In 2002, reprezentantii Clubului Sportiv Sportul Studentesc, sectia de Yachting, (club ce se afla in subordinea Ministerului Educatiei si care isi desfasurau activitatea sportiva pe acest teren), au dat in judecata BTT si Ministerul Tineretului si Sportului, sustinand ca instrainarea terenului s-a facut ilegal deoarece nu a apartinut niciodata MTS.

"Terenul nu a apartinut niciodata Ministerului Tineretului si Sportului. El a apartinut intotdeauna Primariei Municipiului Bucuresti de pe vremea lui Carol I pana in prezent. MTS sustine ca a dat acest teren in baza HG 834/1991 care da posibilitatea de a da bazele sportive unor societati cu capital de stat, insa cu conditia ca ele sa nu fie domeniu public. Cele sapte hectare sunt domeniu public al Municipiului Bucuresti. In plus, MTS nu era ministerul de resort si nu putea emite niciun certificat de proprietate pe acest teren care este domeniu public. Ei nu au avut niciodata acest teren in proprietate. Cand am aflat asta, i-am dat in judecata. Lupt in instanta pentru acest teren deoarece am fost sportiv la acest club din 1978 si am avut o activitate incununata de succes ca si campion national, apoi ca antrenor. Acest teren a apartinut clubului nostru din 1932 si nu voi permite sa ajunga in mainile altcuiva. Ne-au facut diverse sicane, ne-au luat terenurile de tenis, ne-au taiat apa, curentul, ne-au pus lacate pe poarta, insa nu vom permite sa ne dea afara si din bucatica aceasta care ne-a mai ramas. Suntem sportivi si vom lupta pana la capat", a declarat pentru HotNews.ro, Liviu Doara, reprezentantul sectiei de Yachting a Clubului Sportiv Sportul Studentesc.

La sfarsitul anului 2008, Tribunalul Bucuresti - Sectia a IV-a civila a constatat nulitatea absoluta a certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor, emis de Ministerul Tineretului, precum si nulitatea contractului de vanzare-cumparare incheiat intre BTT si SC Domino 94 Impex SRL, insa acestia au facut recurs.

"La momentul emiterii Certificatului de Atestare a Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor, seria M15 nr. 0053/22.12.1999, Ministerul Tineretului si Sportului nu reprezenta minister de resort pentru S.C. B.T.T. S.A., prin urmare nu putea emite un astfel de Certificat", se arata in sentinta data. Mai mult, este scris negru pe alb ca terenul, situat in Soseaua Nordului, nr. 7-9, face parte din domeniul public al Municipiului Bucuresti.

Din 2009, Primaria Municipiului Bucuresti a intrat in proces alaturi de Clubul Sportiv Sportul Studentesc. Reprezentantii Primariei spun ca acest teren le apartine de pe vremea regelui Carol I, cel care a infiintat Parcul Herastrau, iar acesta a despagubit la vremea respectiva toate persoanele care detineau terenuri in zona, parcul fiind trecut in domeniul public al statului.

In 2010, Curtea de Apel Bucuresti-Sectia III-civila a admis recursurile facute de Ministerul Tineretului si Sportului, BTT si SC Domino 94 Impex SRL. Astfel, s-a casat decizia si s-a trimis cauza spre rejudecare la Tribunalul Bucuresti.

"Curtea de Apel a intors dosarul la Tribunal pe motiv ca Clubul Sportiv Sportul Studentesc nu are interes in promovarea actiunii si ca nu s-a facut o expertiza din care sa reiasa clar ca terenul face parte din Parcul Herastrau. Terenul este in mijlocul parcului si a facut intotdeauna parte din parc" a declarat Liviu Doara.

In 2014, Tribunalul Bucuresti a dat o sentinta in care a spus ca cele sapte hectare nu fac parte din Parcul Herastrau. Aceasta sentinta a fost atacata de Primaria Capitalei si Clubul Sportiv Sportul Studentesc, la Curtea de Apel Bucuresti, probabil ultimul termen de judecata fiind marti, 17 februarie 2015.

Desi n-a fost usor, reprezentantii Clubului Sportiv Sportul Studentesc au incercat sa desfasoare in toata aceasta perioada activitatea pe terenul care le apartine inca din 1932.