Transparenta promisa de noul primar al Bucurestiului s-a opacizat dupa doar o luna: nu poate publica detaliile contractelor controversate pentru ca nu-l lasa juristii

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Luni, 19 octombrie 2015, 17:04 Actualitate | Administratie Locala


Stefanel Dan Marin
Foto: PMB
Cand a fost numit in functia de primar general interimar al Capitalei, Stefanel Dan Marin a promis ca va publica toate contractele derulate de Primaria Capitalei. De atunci a trecut mai bine de o luna, iar pe site-ul Primariei a aparut o sectiune cu "Situatia contractelor atribuite conform OUG 34/2006, aflate in derulare la Municipiul Bucuresti".  Surpriza insa, acolo, nu se regasesc contractele incheiate de municipalitate asa cum ne-am fi asteptat, ci o lista a acestora, la fiecare contract fiind trecuta firma/firmele cu care a fost incheiat, data incheierii, modul de atribuire, valoarea acestuia, obiectul contractului si daca se afla in derulare sau este sistat. Aceste informatii sunt insa publice de multa vreme, ele regasindu-se pe site-ul de licitatii publice, fara a fi insa sistematizate.

"Trebuie sa fim constienti ca problemele bucurestenilor pot fi rezolvate doar printr-o viziune larg impartasita asupra prioritatilor pe termen scurt. Aceste prioritati sunt: demararea unui audit complex la nivelul tuturor institutiilor aflate in subordinea Primariei si a Consiliului General, transparentizarea actului administrativ prin: publicarea contractelor de achizitii publice, aplicarea riguroasa a transparentei decizionale si implicarea societatii civile in procesul de luare a deciziilor, repunerea urgenta a regiilor autonome pe baze economice corecte si urgentarea definitivarii actualelor proiecte de investitii", a declarat Stefanel Dan Marin atunci cand a fost numit in functie, pe 15 septembrie 2015.

Pe 5 octombrie, primarul interimar a dat o dispozitie prin care "in vederea asigurarii transparentei decizionale, toate contractele atribuite in baza OUG 34/2006, cu modificarile si completarile ulterioare de catre aparatul de specialitate al Primarului General al Municipiului Bucuresti si institutiile publice de interes local aflate sub autoritatea Consiliului General al municipiului Bucuresti, aflate in derulare, vor fi postate pe site-ul PMB, conform anexelor 1a,1b, 2a si 2b".

Prin dispozitie,  Directia Generala de Operatiuni a fost obligata sa creeze o rubrica distincta pe site-ul Primariei pentru afisarea contractelor si sa actualizeze datele pana pe data de 25 a fiecarei luni.

Anexele reprezinta de fapt niste tabele in care directiile de specialitate trebuie sa completeze urmatoarele date:
- numarul contractului;
- data la care a fost atribuit;
- firma/firmele cu care a fost semnat;
- obiectul contractului;
- valoarea;
- stadiu contract.

Pe 7 octombrie 2015, Stefanel Dan Marin a trimis un comunicat de presa in care spunea ca a cerut persoanelor responsabile din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti,  informatii privind actiunea de transparentizare a activitatii institutiei. "In acest sens, edilul-sef a solicitat termene concrete si scurte pentru publicarea pe site-ul Municipalitatii (  www.pmb.ro) a tuturor contractelor de achizitii publice, corespunzator primei promisiuni facute in momentul preluarii functiei de primar general interimar", se arata in comunicat.

documente
(19 Oct 2015) PDF, 808KB
Astazi a aparut pe site-ul municipalitatii rubrica si lista contractelor, insa nici vorba de publicare acestora. Contactat de HotNews.ro, primarul interimar  a declarat ca nu se pot publica niste copii ale contractelor derulate de municipalitate. "Se vor publica date de referinata din aceste contracte, valoare lor, cum au fost atribuite, cand, cu ce firme. Am vorbit insa cu juristii si acestia spun ca nu se pot publica niste copii ale contractelor deoarece exista clauze de confidentialitate. Ca sa le publicam trebuie sa obtinem acordul celeilalte parti. Altfel ma dau in judecata", a declarat primarul interimar pentru HotNews.ro.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3706 vizualizari

 • +16 (16 voturi)    
  pe banii mei? (Luni, 19 octombrie 2015, 17:12)

  hdd [utilizator]

  confidentialitate pe banii mei???
  confidentialitate poti sa faci in Ministerul Apararii, la Securitate Nationala, la serviciile secrete.

  Pe banii mei, la contractele de utilitate publica, nu exists confidentialitate! La judecata si la rezilierea contractelor!
  • +1 (1 vot)    
   Lasa ca el publica DNA... (Marţi, 20 octombrie 2015, 9:29)

   Close [utilizator] i-a raspuns lui hdd

   ...La urmatorul proces daca pe el nu-l lasa juristii.
 • +5 (5 voturi)    
  ... (Luni, 19 octombrie 2015, 17:19)

  a.nonim [utilizator]

  Pana la urma exista sau nu, un cadru legal referitor la introducerea de clauze secrete in contractele cu institutiile publice? Inclin sa cred ca nu, de vreme in atatea cazuri juristii sustin ca au clauze de confidentialitate. Daca ar exista o prevedere explicita, astfel de clauze ar fi nule din start. Dar ati verificat acest lucru cu un specialist?
 • +3 (3 voturi)    
  confidentialitatea (Luni, 19 octombrie 2015, 17:54)

  goty [anonim]

  Confidentialitatea nu are legatura cu informatiile clasificate. Ea se stabileste intre partile conttractante. Din pacate legea permite iar contractele care au clauze de confidentialitate nu se constituie in informatii de interes public.
 • +8 (8 voturi)    
  ok... (Luni, 19 octombrie 2015, 18:07)

  liviu_ [utilizator]

  in acest caz si venitul meu este confidential.
  sa ma impoziteze ca si cum as avea venitul minim pe economie
 • +4 (4 voturi)    
  Confidentialitate? (Luni, 19 octombrie 2015, 18:26)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Pina la urma, cit e de confidential, fruturile si mita tot se afla. COnsiliul si primarul sint aceeasi gasca de hoti si curopti din vremea lui Oprescu. Acest Stefanel e dintr-un partid pus pe jaf sub toate guvernarile, urmasii vechilor securisti si progeniturile lor. BUCURESTI = cenrul hotiilor din ROMANIA. Cei mai multi primari puscarisi, cei mai ODIOSI hoti.
 • +4 (4 voturi)    
  popor prost (Luni, 19 octombrie 2015, 18:44)

  popor [anonim]

  Cum adica poporul care plateste taxe si impozite nu poate sti pentru ce folosesc banii o gassca de hoti?
  asa de prost e acest popor si institutiile statului sunt de fapt gasti de hoti?
  degeaba maai exista SEAP, Ord. 34, si alte institutii de ordine publica si securitate nationala.
 • +4 (4 voturi)    
  Chiar crede c-o sa-l credem? (Luni, 19 octombrie 2015, 19:47)

  django [anonim]

  Clauzele astea de confidentialitate or fi valabile intre entitati private. O institutie care ruleaza bani publici ar putea sa prevada expres in caietul de sarcini ca nu se admit clauze de confidentialitate. Si sa vedem pe urma cine renunta la un contract numai pentru un asemenea fleac. Numai ca politrucul romanesc imbecil, incompetent si agramat, a descoperit de curand "virtutile" - vai! - contractului comercial (el care, alaltaieri, bea "pe caiet" la birtul comunal).
  Nu, zau, coane Ștefănel?!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by