Proiectul de amenajare a lacurilor Floreasca si Tei, blocat din cauza ca a fost modificat prea mult pe parcurs. Primaria Capitalei risca sa piarda finantarea europeana

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Miercuri, 14 octombrie 2015, 16:26 Actualitate | Administratie Locala


Floreasca Tei
Foto: Hotnews
Proiectul Primariei Capitalei care prevede legarea lacurilor Floreasca si Tei printr-o ecluza si amenajarea unui circuit turistic in zona este blocat, iar municipalitatea risca sa piarda finantarea europeana obtinuta - circa 23 milioane lei - 25% din valoarea proiectului. Lucrarile au inceput la inceputul acestui an si trebuiau finalizate pana pe 31 decembrie 2015. Primaria a reusit sa realizeze circa 45%  din proiect insa din cauza ca proiectul tehnic a fost modificat foarte mult pe parcurs, este nevoie de un nou aviz de la Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, iar lucrarile s-au sistat inca din septembrie. Obtinerea documentului va dura circa doua luni, sustine viceprimarul Capitalei, Cornel Pieptea, astfel ca devine imposibil ca municipalitatea sa finalizeze lucrarile pana la sfarsitul anului.

"Un nou proiect al Primariei Capitalei, cu finantare nerambursabila de la Uniunea Europeana, intra in zona de risc maxim de pierdere a finantarii. Acesta are o valoare totala de peste 88 de milioane lei din care aproape 24 milioane lei finantare externa. Durata de executie a lucrarilor a fost 35 de luni (12.02.2013-31.12.2015), iar in prezent stadiul fizic este de 45%. Din cauza diferentelor dintre proiectul initial si realitatea din teren, Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor a decis sa nu acorde avizul pentru continuarea lucrarilor. Obtinerea documentului, cu toate etapele procedurale, va dura circa 7 saptamani. In aceste conditii este greu de crezut ca lucrarile se vor putea incheia pana la 31.12.2015", a declarat Cornel Pieptea, viceprimarul Capitalei.

Acesta a explicat pentru HotNews.ro ca in prezent se lucreaza doar la montarea de mobilier urban si amenajarea pontoanelor, insa nu se poate lucra la ce este mai important - decolmatarea lacurilor, ecluza si reabilitarea malurilor. "Asa am preluat proiectul de la domnul Sorin Oprescu si incercam sa rezolvam situatia", a declarat Pieptea.Proiectul de amenajare a unui circuit turistic pe lacurile Floreasca si Tei presupune decolmatarea si curatarea celor doua lacuri, reabilitarea malurilor si conectarea lor printr-o ecluza cu lacul Herastrau. Astfel, proiectul isi propune realizarea unui traseu turistic ce va putea fi parcurs cu bicicleta, pietonal si nautic. Pe apa, traseul porneste din Lacul Herastrau, trece prin ecluza in Lacul Floreasca si va ajunge, printr-o noua ecluza, in Lacul Tei.

De-a lungul circuitului turistic vor fi amenajate 2 amfiteatre pentru activitati culturale si de agrement (1 pe Lacul Floreasca si 1 pe Lacul Tei), o sala poli-functionala cu o suprafata de 260 mp si o capacitate de 360 de persoane (Lacul Floreasca), 5 platforme pentru activitati culturale si de agrement (4 pe Lacul Floreasca si 1 pe Lacul Tei), care ofera posibilitati de filmare, fotografiere a peisajului albastru si verde, relaxare), 3 piscine destinate agrementului (2 in Floreasca si 1 in Tei), 6 porturi turistice (4 in Floreasca si 2 in Tei), 12 debarcadere (8 pe Floreasca si 4 pe Tei) pentru ambarcatiuni mici de agrement si ambarcatiuni turistice (vaporase, barcute, echipamente pentru wind surf si kite surf, canoe si hidrobiciclete), un loc de joaca pentru copii cu o suprafata de 832 de mp (Lacul Floreasca) si piste de biciclete cu o lungime de 4.410 metri. O pasarela ciclo-pietonala va asigura legatura intre cele doua maluri ale lacului Floreasca. Pasarela permite continuitatea traseului ciclo-pietonal intre Parcul Bordei si malul de nord al lacului fiind situata in zona podului de pe Bd. Aviatorilor. Aceasta va avea  o latime de 3 m si o lungime desfasurata de 200 m.

Primaria Capitalei a demarat lucrarile la inceputul acestui an lucrarile, in prezent acestea fiind realizate in proportie de 45% potrivit reprezentantilor municipalitatii.

La sfarsitul lunii august, rerezentantii municipalitatii au anuntat intr-o conferinta de presa ca au finalizat lucrarile de decolmatare si reabilitare a malurilor de lac.

"Proiectul a fost structurat in cadrane de interventie, iar pana in acest moment au fost realizate lucrarile privind crearea celor trei peninsule si lucrarile de decolmatare si de refacere a malurilor, acestea fiind si cele mai complexe tipuri de lucrari. De asemenea se pregatesc lucrarile pentru constructia cladirii polifunctionale pe lacul Floreasca si a pasarelei ciclopietonale si ecluza Floreasca - Tei", a declarat in august managerul de proiect, Cristina Parvulescu. 

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat in aceeasi perioada ca lucrarea se va finaliza in primele luni ale anului 2016.

Proiectul de amenajare a unui circuit turistic pe lacurile Floreasca si Tei este finantat prin Programul Operational Regional 2007-2013, axa prioritara 5 "Dezvoltarea durabila si promovarea turismului", Domeniul major de interventie 5.2 "Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale si cresterea calitatii serviciilor turistice". Valoarea investitiei este de 88.355.487,98 lei, din care asistenta financiara nerambursabila 23.519.736,61 lei, contributie proprie 47.859.566,60 lei si 16.976.184,77 lei TVA. Proiectul de finantare pentru fonduri europene a fost semnat la sfarsitul anului 2013.

Despre starea jalnica in care se afla lacurile din Bucuresti
Cu exceptia lacurilor care se afla in marile parcuri, salba de lacuri a Capitalei este lasata in paragina de 20 de ani.  Pe luciul apei plutesc insule de gunoi (pungi de plastic, pet-uri, mobila veche, chiar cate un vas de WC), malurile sunt surpate, iar drumul care serpuieste pe malul apei este murdar si darapanat. Cuprinsi de dorinta de a vedea o imagine cat mai frumoasa, oamenii si-au ticsit casele cat mai aproape de lac venind in anumite situatii cu gardul pana in apa. Asta desi Planul Urbanistic General al Capitalei prevede ca noile constructii sa se departeze intre 30 si 50 de metri fata de malul apei.

In 2007, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat indicatorii economici pentru un proiect de reabilitare a salbei de lacuri Colentina, curatarea zonelor adiacente si introducere acestora intr-un circuit turistic.  Proiectul, in valoare de circa 33 milioane de euro, ar fi trebuit finantat in proportie de 85 la suta din fonduri europene. Cu un an inainte, in 2006, Primaria Capitalei a cerut Guvernului sa-i transfere in patrimoniu si cele 3 lacuri aflate la Apele Romane pentru a putea realiza un proiect unitar de amenajare. O data cu schimbarea primarului general, in 2008, acest proiect a fost dat uitarii desi a fost singurul, din ultimii 20 de ani, care a tratat in ansamblu salba de lacuri Colentina. In 2010, Primaria Capitalei a venit cu un nou proiect, amenajarea unui circuit turistic pe lacurile Floreasca si Tei si zona adiacenta lor, proiect care se realizeaza in prezent.

Primaria sectorului 2 in parteneriat cu Primaria sectorului 1 are si ea un proiect de amenajare a salbei de lacuri Colentina, proiect care prevede construirea unei telegondole intre Casa Presei si capatul Soselei Pantelimon. Telegondola va pleca de la nivelul solului si va circula la o inaltime de circa 50 de metri. In cel mai inalt punct va ajunge la inaltimea de 85 metri. Viteza de deplasare va fi de 5 metri pe secunda, iar capacitatea de transport a unei singure telecabine va fi de 1.500 de persoane pe ora.

"Construirea unei telegondole peste salba de lacuri din Capitala va avea la baza mai multe functiuni si anume: turism, agrement si transport public, oferind tuturor utilizatorilor posibilitatea de a admira zonele verzi de-a lungul traseului si a luciul de apa. Se preconizeaza amenajarea de parcari de descurajare la capetele liniei telegondolei care sa permita descongestionarea traficului rutier prin traversarea Capitalei prin acest sistem de transport. Un alt avantaj al realizarii acestui proiect este amplasarea unor zone pietonale sub traseul telegondolei", sustin reprezentantii Primariei sector 2.

Proiectul nu prevede insa si curatarea salbei de lacuri astfel ca turistii vor putea admira in voie gunoaiele si saracia din zona. Deocamdata acest proiect nu a fost aprobat.


In data de 16.12.2014 a fost semnat contractul pentru executia lucrarilor intre Municipiul Bucuresti si Asocierea  SC CONSTRUCTII ERBASU SA & SC GARDEN CENTER GRUP SRL & SC ECO HORTICULTURA SRL & VEGA 93 SRL & SC AEDILLIA CONSTRUCT 90 SRL, desemnata prin licitatie. Valoarea contractului este de 61.328.313,90 lei, din care cheltuieli diverse si neprevazute in valoare de 4.087.027,83 lei, la care se adauga TVA de 14.718.795,34 lei. Potrivit contractului, termenul de finalizare al lucrarilor este 31 decembrie 2015.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7710 vizualizari

 • +8 (8 voturi)    
  45% realizat (Miercuri, 14 octombrie 2015, 19:04)

  Costi [anonim]

  Nu sunt sanatosi la cap cei de la primarie, nu au realizat nici macar 5%.

  Nimic din cele enumerate mai jos :
  - nici o platforma
  - nici o piscina
  - nu pista biciclete
  - nu sala polivalenta
  - nu amfiteatre
  - nu loc de joaca
  - nu reparatii maluri
  - nu decolmatare

  Au lucrat in ritm de melc si in bataie de joc.

  Domnilor ziaristi, mergeti la fata locului si dupa aceea scrieti articolul.
  • +1 (1 vot)    
   La ce va trebuie voua? (Joi, 15 octombrie 2015, 9:36)

   , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui Costi

   Io sunt la bulau si voi vreti sa mai fac ceva?
   Pai asa ne/a fost vorba?
   Pa proteza mea, chiar sunteti....!
 • +6 (6 voturi)    
  nu chiar asa (Miercuri, 14 octombrie 2015, 19:22)

  gigi [anonim]

  "blocat din cauza ca a fost modificat prea mult pe parcurs" - de fapt...BLOCAT DIN CAUZA PROIECTANTULUI INITIAL care a depus un proiect incomplet pe care Ministerul si ADRBI l-a aprobat doar cu ochii inchisi doar ca sa se primeasca acceptul pentru contractul de finantare! PS. NU aveti informatii, mai interesati-va!
 • +5 (7 voturi)    
  ramanem mai rau, ca inainte (Miercuri, 14 octombrie 2015, 22:39)

  Absurdistanul [utilizator]

  cum era de asteptat, s-a deschis un santier care va dura la nesfarsit datorita placerii unor de a sustrage bani cu gramada si la nesfarsit!

  ceea ce e trist e ca un santier neterminat e mai rau decat unul .... neinceput!

  la cat praf va genera santierul de langa sos.Petricani nu va avea Agentia Mediului etalon ca sa ascunda poluarea!
  • +1 (1 vot)    
   OARE? (Joi, 15 octombrie 2015, 9:46)

   nick24 [utilizator] i-a raspuns lui Absurdistanul

   Oare unde se fură mai bine? La șantierele unde nu se face nimic și durează cu anii sau acolo unde se lucrează și se respectă termenii contractuali?
 • +2 (2 voturi)    
  de ce ... (Joi, 15 octombrie 2015, 9:34)

  liviu_ [utilizator]

  bataia de joc din banii publici nu se pedepseste PENAL?!
  pana la urma neglizenta in serviciu e infractiune penala...

  pana cand alesii nu o sa poata fi pedepsiti cu adevarat pentru manariile care le fac nu se va schimba ceva cu adevarat in romania
 • +1 (1 vot)    
  Voi ati fost acolo? (Joi, 15 octombrie 2015, 9:48)

  don giovanni [utilizator]

  Bai, Hotnews, va este chiar asa de greu sa dati o fuga pana in Floreasca sa vedeti cum a fost distrus lacul si ce a mai ramas din el? Ce tot puneti fantezii grafice facute pe calculator cu toate aberatiile 'suspendate' visate de dom' general Oprescu? Unde dracu' sa faca atatea sali polivalente, amfiteatre, debarcadere si alte alea? Unde mai ramane loc si pentru lac?
  • +1 (1 vot)    
   am fost din intamplare cu catelul meu (Joi, 15 octombrie 2015, 14:50)

   cristi [anonim] i-a raspuns lui don giovanni

   vis-a-vis de anrp peste sosea si m-am mirat sa vad de-a lungul malului la cca. 30-40 m spre larg o indiguire metalica unde a fost desecata portiunea pana la fostul mal de beton, apoi aruncat pamant inauntru, m-am si mirat de unde pt ca nu erau urme din sosea, acum m-am lamurit, din decolmatarea lacului se pare

   chiar credeam ca s-a mai castigat ceva teren pt vile, dupa modelul snagov ;/)

   a propos de giovanni (becali), citeam pe vremuri ca a curatat copacii spre lac pt a-l vedea mai bine din masina
 • +1 (1 vot)    
  Bine ca DNA a spart embargoul (Joi, 15 octombrie 2015, 9:53)

  v_sile [anonim]

  Primarul Oprescu si actuala dministratie a Bucurestiului (primari sectoare, consilii) au beneficiat de o tacere suspecta si cvasi-generalizata din partea presei. Nu stiu cum a fost obtinuta, dar banuieli pot sa am.

  Fara DNA, imi e ca si acum era totul bine si frumos.

  Sub aceasta tacere, orasul s-a administrat mizerabil, inertial. Regiile autonome (RATB si RADET) sunt in pragul falmentului, pentru ca de acolo s-a taiat in continuu la rectificari din capitolul investitii. Reteaua RADET e la limita de supravietuire. Toate proiectele majore de dezvoltare au fost blocate sau intarziate ani de zile, vezi proiectul de mai sus sau reparatiile majore din Pantelimon sau largirea din Fabrica de Glucoza, de care e nevoie ca de aer.

  Pe scurt: administratia s-a ocupat doar de buzunarul propriu (vezi Chiliman, Oprescu, Vanghelie, tot consiliu general - afacerea ApaNova), nu de problemele Bucurestiului.

  Desi primarul general si consiliul general au apartinut de facto partidului de guvernamant, guvernul a ignorant complet marile probleme ale capitalie: linia de metrou din Drumul Taberei e in lucru de ani de zile, cu banii de investitii taiati, si nu se stie daca se va termina vreodata, soseaua de centura nord e de 4 ani de zile in lucru si nu se termina nici anul asta, soseaua de centura sud si deja celebrul pasaj de la Domnesti nu sunt nici macar in faza de proiect, liniile de metrou Piata Victoriei-Otopeni sau Universitate-Pantelimon sau Colentina nu mai sunt decat niste vise.

  Guvernul Ponta a taiat masiv investitiile si se lauda cu excedent si cu aruncarea unei sute de lei din balcon, catre bugetari. Dar costul platit e deja prea mare, o tara in care infrastructura e la nivelul unor tari africane.

  In concluzie: e foarte bine ce face DNA-ul, dar nu e destul. Daca nu reusim sa schimbam substantial calitatea oamenilor care conduc Bucurestiul, nu o sa schimbam nimic. Si vorbim nu de un oras fara resurse, ci de un oras cu un buget anual de aproape 1 milliard de euro.
 • +1 (1 vot)    
  daca nemernicii basisti l-au arestat pe Primar! (Joi, 15 octombrie 2015, 9:54)

  hot news [utilizator]

  Nu este de mirare ca NIMIC nu mai merge in oras!

  Daca justitia aservita marinarului chior nu l-ar fi arestata ilegal pe Domnul Primar, cel mai cinstit primar al Capitalei, si acest proiect era finalizat cu bine, chiar inainte de termen, si am fi avut lacuri si parcuri frumoase!

  Asa, nu numai ca se alege praful de proiect si de banii europeni cheltuiti, dar si bietul om isi risca viata, Domnul Oprescu a dat in cancer din cauza grijilor si a terorii!

  Nemernicii or sa il aiba pe constiinta ...

  NU ESTE UN DERBEDEU!

  FREE SORINEL!!!
 • +1 (1 vot)    
  Intrebare (Joi, 15 octombrie 2015, 10:04)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Daca nu iesea nici o spaga, nici o mita, de ce s-ar fi grabit? Romania e tara de hoti, daca nu iese ceva nu se face nimic. In cazul autostrazilor, nu s-a facut nimic chiar daca spagile au fost uriase.
 • 0 (0 voturi)    
  mai bine (Joi, 15 octombrie 2015, 16:26)

  Bogdan31415 [anonim]

  1. Acum ei REDUC suprafata lacurilor (mergeti in teren sa vedeti)

  2. Proiectul DISTRUGE spatii verzi, nu le creste.

  3. Se vor pune carciumi => zgomot si poluare.

  4. Se poate mai simplu: 1 alee de 2m latime cu pietris asa cum e in Izvor.
 • 0 (0 voturi)    
  intrebare (Marţi, 28 iunie 2016, 16:11)

  anonim [anonim]

  Pe parte vestica al Lacului Tei sint trei mari cluburi ale caror constructii sint amplasate chiar pe malul lacului si in cea mai mare parte pe (fostul) luciu de apa. Presupunandca tot ce s-a construit s-a facut pe baza autorizatiilor necesare, poate cineva sa-mi spuna pe unde va trece pista aceea pietonala de 4.4 km care urmeaza sa lege Lacul Tei de Herastrau? Sper sa nu ramana doar in imaginatia noastra.....


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by