Primaria Capitalei plateste circa 4 milioane lei pentru pentru cateva basoreliefuri copiate de la Columna lui Traian. Operele vor fi expuse in Pasajul Latin, unde miroase insuportabil

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Marţi, 6 octombrie 2015, 12:23 Actualitate | Administratie Locala


Pasaj Latin inaugurare
Foto: PMB
Primaria Capitalei, prin Administratia Monumentelor, va plati in acest an circa 1,6 milioane de lei pentru turnarea in bronz a basoreliefurilor din Pasajul pietonal Latin care lega terminalul de tramvai de la Sf. Gheorghe cu str. Lipscani, un pasaj intunecos si care miroase a urina. Basoreliefurile ilustreaza scene de pe columna lui Traian, harta Imperiului Roman in timpul imparatului Traian, harta Daciei in timpul imparatului Traian, harta Bucurestiului in timpul domnitorului Constantin Brancoveanu, iar machete ale acestora, turnate in ipsos, au fost amplasate in pasaj inca din 2012. Acum, mulajele au fost luate, iar in locul lor vor fi aduse pana la sfarsitul anului basoreliefurile turnate in bronz. Pentru realizarea machetelor, municipalitatea a mai platit 1,86 milioane lei, iar pentru realizarea in bronz a efigiilor reprezentand portretele "Imparatul Traian" si a "Regele Decebal" inca 700.000 lei.

Artistul care a primit aceste lucrari  in valoare de peste 4 milioane lei este Valentina Adriana Ivan, contractele fiind atribuite prin negociere.

"Autorul lucrarilor de arta basorelief Pasaj Latin, d-na Valentina Adriana Ivan, a demontat aceste basoreliefuri, in vederea transpunerii in material definitiv - bronz si remontarii  acestora. Costul acestor servicii artistice este de 1.250.000 lei fara TVA, cu termen de finalizare data de 15.12.2015", se arata intr-un raspuns trimis de Primaria Capitalei la solicitarea HotNews.ro.

Cum arata in prezent Pasajul Latin
Pentru realizarea machetelor acestor basoreliefuri,  municipalitatea a platit inca 1,86 milioane lei aceleiasi artiste, potrivit site-ului de licitatii publice. Contractul a fost atribuit pe 24 noiembrie 2010 prin negociere, fiind primita o singura oferta.

"Realizare machete la scara 1/1 din material intermediar pentru amenajarea Pasajului Latin . Machetele sunt: 1. Relief decorativ reprezentand harta Imperiului Roman in timpul imparatului Traian 2. Relief decorativ reprezentand harta Daciei in timpul imparatului Traian 3.Relief decorativ reprezentand harta Bucurestiului in timpul domnitorului Constantin Brancoveanu 4. Relief decorativ reprezentand harta Tarilor Romane in timpul domnitorului Constantin Brancoveanu 5.Relief decorativ reprezentand Km O 6. Relief decorativ reprezentand Sf. Gheorghe Nou 7. Relief decorativ reprezentand portretul Imparatului Traian 8. Relief decorativ reprezentand portretul Regelui Degebal. 9. doua frize decorative cu cate 10 reproduceri ale basoreliefurilor sculptate pe Columna lui Traian, una pentru fiecare latura(perete) a pasajului", se arata pe site-ul de licitatii publice.

Seprat, pentru turnarea in bronz a efigiilor reprezentand portretele "Imparatul Traian" si "Regele Decebal", amplasate deja in pasaj, municipalitatea a platit circa 700.000 lei artistei, contractul fiind incheiat pe 12 decembrie 2011, prin negociere.

Adriana Ivan a absolvit in 2002 Universitatea de Arta Bucuresti, Facultatea de Arte Decorative si Design, sectia Scenografie.In 2009, Valentina Adriana Ivan a primit un contract de circa 340.000 lei pentru  lucrarea de arta plastica "Obiect simbol" dedicat inventatorilor din domeniul aviatiei romanesti.

Primaria Capitalei, prin Administratia Monumentelor si Patrimoniului Turistic, va cheltui in 2015 circa 10 milioane de lei pentru realizarea si amplasarea mai multor sculpturi in Capitala. Pentru finalizarea monumentului "Aripi", ce ar urma sa fie amplasat la Casa Presei, municipalitatea a alocat 3 milioane lei. Initial, primarul Sorin Oprescu a cerut 5,5 milioane lei, insa consilierii locali au mai taiat din suma. Pentru realizarea statuii din bronz dedicata printului Rainier al III-lea de Monaco si realizata de Ionel Stoicescu au fost alocati 3,9 milioane lei, dintre care 1,2 milioane lei pentru soclul statuii.

Consiliul General al Municipiului Bucuresti a mai bugetat in 2015 urmatoarele lucrari:

- soclu din piatra si lucrari de amplasare monument de for public Nicolae Cajal - 250.000 lei;
- soclu din piatra si lucrari de amplasare monument de for public Emil Cioran - 220.000 lei;
- soclu din piatra si lucrari de amplasare monument de for public Mircea Eliade - 200.000 lei;
- Realizare monument de bronz "Lacatele Dragostei" (Romeo si Julieta pe banca) - 535.000 lei;
- Altorelief bronz Corneliu Coposu - 220.000 lei;
- 1,6 milioane lei pentru lucrarile din Pasajul Latin.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4345 vizualizari

 • +1 (3 voturi)    
  Cum arunca Ponta cu banii nostri! (Marţi, 6 octombrie 2015, 13:08)

  Miky60 [utilizator]

  Este inadmisibil cum Ponta arunca cu banii nostri, cu taxele noastre platite primariei in bunul stil al penalului de Oprescu! Nu vrem copii dupa basoleriefe, vrem drumuri, parcari, spitale, scoli! Pe ce trebuie nu da bani, dar pe prosti arunca!
 • +9 (9 voturi)    
  o mica corectie (Marţi, 6 octombrie 2015, 13:08)

  andrei_2013 [utilizator]

  Pasajul latrin
 • +7 (7 voturi)    
  Ia uite ce sanatos era in poze, dom'premar! (Marţi, 6 octombrie 2015, 13:11)

  , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator]

  Nici urma de cancer, nici cu "oncologia" nu avea nimic, nici cu cordul inimii, ...
  Doamne, ce barbat!
  Cum a luat spaga si a fost prins, toate alea rele in kkkurul primarei mele!
  Ntz, ntz, ntz!
 • +4 (4 voturi)    
  sau cum zice romanul (Marţi, 6 octombrie 2015, 13:17)

  Manon [anonim]

  chelului tichia de margaritar ii lipseste...
 • -1 (5 voturi)    
  nici mie nu imi place Oprescu, (Marţi, 6 octombrie 2015, 14:05)

  bancher [utilizator]

  dar nu este vina lui ca oamenii urineaza pe ziduri si nu intretin pasajul Latin. Lucrez in zona, si l-am vazut inca de la inaugurare: frumos, luminos, cu pereti galbeni, cu sculpturi din ipsos pe pereti, imitand scene de pe columna lui Traian. Un pasaj reusit.
  Din pacate romanul nu intretine ceea ce are pe spatiul public,...pe zi ce trece l-am vazut degrandadu-se, cu peretii scrisi, murdari, cu urma de talpi de adidasi pe el...Totul s-a petrecut mai ales noaptea, cand veneau cheflii de pe la tavernele din Centrul Istoric, si isi faceau nevoile in pasaj.
  Cata dreptate avea un cetatean, chiar in ziua inaugurarii. ,,De acest pasaj se va alege praful in 2 ani", a zis acesta, uitandu-se cu mahnire la sculpturile de ipsos de pe pereti...
  • +3 (3 voturi)    
   intretinere (Marţi, 6 octombrie 2015, 14:52)

   andrei_2013 [utilizator] i-a raspuns lui bancher

   Ok, inteleg ce zici, asta se intampla si in tari mai spalate, de catre tot felul de turisti/imigranti/oameni maro. Totusi nu e o scuza, orice se amenajeaza pe spatiul public trebuie gandit impotriva vandalismului. Iar in ceea ce priveste nevoile fiziologice, sa stii ca nu e nici o treagedie daca se amenajeaza un hidrand acolo sa spele din cand in cand zona.
  • 0 (0 voturi)    
   Mie îmi place Oprescu, (Marţi, 6 octombrie 2015, 16:08)

   ValT [utilizator] i-a raspuns lui bancher

   dar oare prețurile astea sunt și vina lui?
   - soclu din piatra si lucrari de amplasare monument de for public Nicolae Cajal - 250.000 lei;
   - soclu din piatra si lucrari de amplasare monument de for public Emil Cioran - 220.000 lei;
   - soclu din piatra si lucrari de amplasare monument de for public Mircea Eliade - 200.000 lei;
   - Realizare monument de bronz "Lacatele Dragostei" (Romeo si Julieta pe banca) - 535.000 lei;

   Soclu din piatră și amplasare de 2.500.000.000 lei vechi (că poate nu înțelegem toți despre ce sumă e vorba???) Monument de bronz de 5.350.000.000 lei?? Ce naiba, e Rodin?
   Din păcate, românul nu e atent la cheltuielile din banul public. Pe zi ce trece le văd "degradându-se" :))
  • 0 (0 voturi)    
   Am vazut pasaje si in vestul Europei... (Marţi, 6 octombrie 2015, 17:10)

   mcris [utilizator] i-a raspuns lui bancher

   dar aveau cate o camera la fiecare capat si poti fi sigur ca daca faceai mizerie acolo incasai o amenda de te lecuiai.
 • +4 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 6 octombrie 2015, 14:11)

  [anonim]

 • +2 (2 voturi)    
  Statui?!?!? Si de ce Monaco?!? (Marţi, 6 octombrie 2015, 14:21)

  Razvan [anonim]

  Asta ne trebuie noua in Bucuresti? Sunt tare curios cum a fost facuta negocierea asta directa, cum a fost nuntata de fapt si cine e in spatele acestui artist. Cel mai normal ar fi fost sa fie o licitatie de proiecte si sa fie ales cel mai interesant artistic...

  Si inca o chestie, de ce naiba ne trebuie noua o statuie cu printul de Monaco?!? Ce a facut atat de notabil pentru Bucuresti acest print?

  As zice ca ar fi bine sa raspunda primarul...dar e deja la puscarie. Macar sa justifice nevoia consilierii locali care le-au aprobat. Si daca nu pot justifica sa i se alature lui Oprescu.
 • 0 (0 voturi)    
  Nu este adevarat (Marţi, 6 octombrie 2015, 15:27)

  IOnut [anonim]

  In pasajul Latin nu miroase insuportabil doamna Catiusa Ivanov. Este o exagerare de dragul titlului bombastic.
  • 0 (0 voturi)    
   ba miroase (Marţi, 6 octombrie 2015, 16:35)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui IOnut

   si de dimineata am trecut pe acolo...si miroase a urina. Nu miroase intr-atat incat sa iti pui masca pe fata, dar miroase. Mi-e mila de bietii cantareti ambulanti care isi petrec ziua in pasaj.
  • 0 (0 voturi)    
   O replica din Men in Black 3 difuzat recent: (Marţi, 6 octombrie 2015, 17:09)

   mcris [utilizator] i-a raspuns lui IOnut

   Tie nu-ti miroase pentruca nasul tau deja miroase asa.
   • 0 (0 voturi)    
    Exagerati (Miercuri, 7 octombrie 2015, 9:07)

    IOnut [anonim] i-a raspuns lui mcris

    Nu miroase insuportabil, nu mai exagerati. Iz-ul de uree se simte putin la capatul dinspre Sf Gheorghe, in rest e bine.

    Mirosul nu este INSUPORTABIL, sa fim seriosi. Exagereaza duduia Catiusa de dragul audientei.
 • 0 (0 voturi)    
  ... (Marţi, 6 octombrie 2015, 17:07)

  a.nonim [utilizator]

  Poate repara si peretii, desi au doar doi ani de la renovare, arata mai rau decat inainte. Si poate-l ia si la intrebari pe cel care a aprobat lucrarea cu materiale de cea mai proasta calitate.
  Cat despre miros, va recomand sa faceti o tura prin jurul facultatii de arhitectura. Sa fie asta explicatia calitatii arhitecturii romanesti contemporane?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by