Comisia Juridica de la Camera Deputatilor va discuta marti un proiect de lege care prevede instituirea aprobarii tacite a autorizatiei de construire daca autoritatile locale nu emit actul administrativ in 30 de zile. Initiatorii sunt deputatii Mircea Dusa, Relu Fenechiu si Vasile Gherasim, proiectul fiind mai vechi.

BucurestiFoto: USER UPLOADED
  • UPDATE Discutarea proiectului a fost amanata pentru o sedinta viitoare

Proiectul de lege "pentru modificarea si completarea articolului 7 din Legea 50/1992 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii" introduce doua alineate care prevad urmatoarele"

  •     "Daca in termen de 30 de zile de la data depunerii documentatiei complete, in conformitate cu anexa 1, autorizatia nu a fost emisa de catre autoritatile prevazute la articolul 4, aceasta va fi considerata aprobata tacit"
  •      "Termenul de 30 de zile curge de la momentul completarii documentatiei"

Potrivit initiatorilor, aceasta modificare ar trebui sa reduca timpul de asteptare pentru autorizatia de construire care si in legislatia actuala este de 30 de zile. "Autorizatia de construire se emite in cel mult 30 de zile de la data inregistrarii cererii. In practica, durata reala a obtinerii autorizatiei de construire se poate prelungi pana la cateva luni, ceea ce blocheaza executarea lucrarilor si poate cauza pierderi pentru stat prin neplata unor taxe ulterioare emiterii autorizatiei de construire", se spune in expunerea de motive.

Initiativa este mai veche, din 2009, a fost aprobata la vremea respectiva de Camera Deputatilor, insa Presedintele Romaniei a trimis-o in Parlament pentru reexaminare.

Seful statului arata atunci, in motivarea cererii de reexaminare trimisa Parlamentului, ca Legea nr. 50/1991 privind autorizarea lucrarilor de constructii sanctioneaza deja contraventional nerespectarea termenului de 30 de zile de emitere a autorizatiilor de constructii, astfel incat nu sunt necesare noi garantii pentru respectarea acestui termen, actualele reglementari asigurand emiterea cu celeritate a autorizatiilor de constructii.

"Procedura aprobarii tacite a autorizatiilor de constructie poate da nastere unor practici periculoase, prin autorizarea unor lucrari de constructii care incalca prevederile legale de acordare a autorizatiilor de constructii, precum si normele de urbanism, de disciplina in constructii ori de demolare a unor imobile cu valoare istorica si arhitecturala", atragea atentia presedintele Traian Basescu.

documente

Decizie CCR - Modificare L 50

(6 Oct 2015) PDF, 235KB

In 2011, a fost din nou aprobata de Camera, dar presedintele a sesizat Curtea Constitutionala, institutia declarand legea neconstitutionala. In 2013, legea a fost reexaminata si respinsa de Senat. Acum, proiectul a ajuns din nou la Camera Deputatilor, aflandu-se in dezbatere la Comisia Juridica.

Guvernul a dat un punct de vedere negativ pentru acest proiect de lege in urma cu cateva luni.

"Se au in vedere cel putin doua aspecte de importanta fundamentala, care nu pot fi eludate prin efectele Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 27/2003 privind procedura aprobarii tacite, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv argumentul tehnic si cel urbanistic. Din perspectiva argumentului tehnic, precizam ca, avand in vedere faptul ca Romania este o tara cu regim seismic sever, problema sigurantei constructiilor impotriva actiunilor distructive ale miscarilor seismice este de o importanta majora, care nu poate fi decisa de liberul arbitru. Din persectiva argumentului urbanistic, mentionam ca este in interesul autoritatii administratiei publice locale/judetene sa controleze si sa gestioneze activitatea de constructii ca o componenta a dezvoltarii durabile, autorizatia de construire/desfiintare constituind instrumentul de autoritate in acest domeniu", se arata in punctul de vedere al Guvernului.