FOTOGALERIE Primaria sectorului 3 vrea sa construiasca un cartier de turnuri cu 25 de etaje inaltime in incinta Halei Laminor, monument istoric

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Miercuri, 30 septembrie 2015, 20:52 Actualitate | Administratie Locala


Hala Laminor 3D
Foto: Hotnews
Primaria sectorului 3 prin societatea Administrare Active Sector 3 vrea sa construiasca in incinta fostelor uzine Republica un cartier de turnuri cu 25 de etaje inaltime, potrivit unui proiect prezentat miercuri la Comisia Tehnica de Urbanism de pe langa Primaria Capitalei.  O parte dintre blocuri vor fi construite in interiorul Halei Laminor, realizata dupa planurile arhitectulu Horia Creanga, si care este monument istoric de categorie A.

Potrivit proiectului prezentat la Comisia Tehnica de Urbanism, pe terenul de 130.750 mp se doreste construirea unui ansamblu de blocuri cu inaltimea maxima de 25 etaje (80 m)  (POT 40, CUT 2) dar si cu cladiri mai mici.  Initiatorul proiectului este Primaria sectorului 3 prin societatea Administrare Active Sector 3 la care este actionara, iar proiectul este realizat de Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu, sef de  proiect fiind Constantin Enache. Ansamblul va adaposti in principal locuinte.
Simulare proiect imobiliar propus de Primaria sector 3 - varianta I si II; Foto: Florin Balteanu

Proiectul nu a fost adoptat acesta fiind doar in consultare la Comisia de Urbanism.

Primaria sectorului 3 a cumparat anul trecut Hala Laminor din cadrul uzinelor Republica platind pentru ea circa doua milioane de euro. Inainte de a face achizitia, reprezentantii institutiei spuneau ca doresc sa dezvolte un parc stiintific acolo.


"Primarul Sectorului 3 a incheiat, inca de anul trecut, parteneriate de colaborare cu principalele universitati din Bucuresti, unul dintre obiectivele principale ale colaborarii fiind realizarea unui parc stiintific in Sectorul 3. Conform studiului de oportunitate, realizarea acestui proiect va conduce la formarea unui nou pol urban de dezvoltare intr-un sector care, in prezent, nu detine decat un singur pol urban de dezvoltare, in zona Centrului Istoric.   Realizarea unui nou pol urban major va avea un impact semnificativ in crearea de locuri de munca, cresterea calitatii vietii comunitatii, cresterea nivelului educational in comunitate, atragerea unui segment de populatie bine pregatit profesional, asigurarea spatiului fizic pentru munca, locuire, petrecerea timpului liber si furnizarea de servicii.  Proiectul este, de asemenea, necesar intrucat ponderea persoanelor angajate in activitati, precum invatamant, sanatate, activitati profesionale stiintifice si tehnice, informatii si telecomunicatii - unde nivelul de salarizare este catre limita superioara - este mult mai redusa comparativ cu ponderea numarului de angajati in totalul populatiei angajate de la nivelul Bucurestiului. Primaria Sectorului 3 intentioneaza sa aleaga varianta de proiect care se inscrie ca obiectiv, cat mai exact, in Planul de Dezvoltare Regionala, astfel incat sa poata fi accesate din alocarile Uniunii Europene. Acest proiect va permite Primariei Sectorului 3 sa reabiliteze si sa protejeze toate cladirile de patrimoniu, unele monumente de arhitectura de interes national, care vor fi achizitionate", se arata intr-un comunicat al Primariei sector 3 din 2014.

Hala Laminor a fost construita in 1936 dupa planurile arhitectului Horia Creanga pentru familia Malaxa care detinea uzinele. Hala are o dimensiune impresionanta 180x300m.


Arhitectura Uzinelor Malaxa, Horia Creangă articol de Nicolae Lascu in catalogul expoziției organizate la împlinirea a 100 de ani de la nastere, Uniunea Arhitectilor din România, 1992


In prezent, Hala se afla in paragina. Foto: Florin Balteanu


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

21279 vizualizari

 • -3 (11 voturi)    
  .... (Miercuri, 30 septembrie 2015, 21:31)

  uncetateansimplu [utilizator]

  Macar daca s-ar construi ceva acolo, oricum acum arata ca dupa un razboi nuclear...
 • +4 (12 voturi)    
  hm (Miercuri, 30 septembrie 2015, 21:58)

  alex [anonim]

  Faceti bai cercetare, universitate, ceva...laboratoare.
  • -1 (1 vot)    
   "faceti bai" ? (Joi, 1 octombrie 2015, 12:58)

   xela [anonim] i-a raspuns lui alex

   cui te adresezi tu cu faceti bai ? statului ? pai poti s-o vinzi, poti face profit acolo din ceva ?
   "faceti bai" e expresie folosita numai de alegatorii lui iliescu, aia care asteapta sa le faca statul si apoi sa se declare nemultumiti.
 • +6 (8 voturi)    
  parkinguri sunt prevazute ? (Miercuri, 30 septembrie 2015, 22:55)

  Elena si Dorin Parking [anonim]

  Si parkinguri subterane, vreo 3500 de locuri sunt prevazute, sau o sa fie cu masinutele pe iarba din jurul blocului.

  Arhitectura e foarte "reusita" / as fugi ca de dracu de cozile de topor de la Ion Mincu, daca in 2015 sunt capabile de un proiect de tot kketul, ca cel din imaginile de aceeasi culoare.
 • +10 (12 voturi)    
  Pana cand? (Miercuri, 30 septembrie 2015, 22:57)

  tibi [anonim]

  Este normal ca Dl. Negoita (Primarul PSD de la Sector 3) sa vina cu astfel de initiative indraznete deoarece acesta se afla in domeniu imobiliar inainte sa devina primar. El sta in spalete lantului de hoteluri RIN (Fostul Confort) = Robet Ionut Negoita (Ionut fratele acestuia - manager la Dinamo) si alte complexe "rezidentiale" din Bucuresti si zonele limitrofe. Din experienta va spun ca blocurile facute de acesta sunt facute cu materiale ieftine si au o calitate tehnica indoielnica! Poate ne ajuta cineva cu o investigatie pentru acest Domn Negoita - in anul 2006, cand deja detinea o avere impresionanta din diverse business-uri - in special din domeniu hotelier si comert cu mocheta/linoleum, nu avea BAC-ul luat. Ma intreb daca intre timp a resuit sa treaca peste acest "HOP" si daca DA cum?
 • +6 (8 voturi)    
  Negoita se lanseaza in afaceri cu bani publici! (Miercuri, 30 septembrie 2015, 23:10)

  EuSiCuMine [utilizator]

  Negoita se pare ca se lanseaza in afaceri cu bani publici. Probabil ca il va urma pe Oprescu la Beciul Domnesc! Si-a gasit si un bun asociat pe acest Constantin Enache care e si el lipitoare la banii publici: ba un PUZ, ba un proiect, ba o demolare pe Buzesti-Berzei.... banul curge!
 • -1 (7 voturi)    
  pentru cine le faceti? (Miercuri, 30 septembrie 2015, 23:30)

  BT [anonim]

  pe romani nu prea-i lasati sa cumpere case, ii trimiteti sa emigreze in strainatate. Cand vor veni islamistii sa vezi cum se vor gasi programe guvernamentale de ajutor si le vor da gratis.
 • +6 (8 voturi)    
  SMECHERUL ajuns primar (Joi, 1 octombrie 2015, 7:49)

  sun [utilizator]

  Ma intreb cu cine imparte banii acest tip de este protejat de ,, organele statului ,, ? A venit la primarie in pragul executarii de catre banci pt datoriile facute si acum dupa 3 ani infloreste ca un crin si ne tine lectii cat de altruist este! Tara de smecheri si hotomani !
 • -2 (2 voturi)    
  Infrastructura (Joi, 1 octombrie 2015, 8:34)

  Camelia [anonim]

  Fiind un proiect al primariei ar trebui sa se gandeasca si la drumurile de acces, ca sa nu se intample ca in alte cartiere noi unde circulatia e sugrumata.
 • +6 (8 voturi)    
  Arhitectura de Balta Alba (Joi, 1 octombrie 2015, 8:40)

  termopan [utilizator]

  Pedonita a rezolvat aproape toate problemele sectorului si terenu asta ramasese fara amprenta acestui mare lider, amator de minore.

  Liviu Negoita macar ne-a lasat un sector aproape civilizat, Robert a fost ales pe o strachina de ciorba si promisiunea imbracarii blocurilor in ambalaje alaturi de gunoi gratuit in s3.
  • 0 (0 voturi)    
   arhitecturade balta alba (Joi, 20 octombrie 2016, 7:53)

   cristina [anonim] i-a raspuns lui termopan

   robert negoita a fost ales pe nesimtirea noastra de a nu ne prezenta la vot
 • -3 (5 voturi)    
  Foarte bine (Joi, 1 octombrie 2015, 9:10)

  Cuca [utilizator]

  Macar sa se faca ceva - demolati, de exemplu, ruina aia de hala.... Arata ca dupa bombardament, si oricum, frumoasa nu a fost ea niciodata - ce sa fie frumos ? O hala industriala, o uzina nenorocita, de la inceputurile industrializarii Romaniei....
 • +3 (3 voturi)    
  ce-i aia "monument istoric"? (Joi, 1 octombrie 2015, 9:33)

  Radu_Luci [utilizator]

  în Iaşi, au pus la pământ o întreprindere cel puţin la fel de mare, Nicolina, împreună cu un vechi turn de apă din cărămidă roşie, de dinainte de 1900. uzina electrică soră, la fel de veche şi cu aceeaşi arhitectură, a scăpat la limită, dar a fost lăsată să se degradeze - aşa cum se întâmplă cu multe alte imobile de valoare. cele două clădiri erau trecute doar verbal în patrimoniu - după cum se lăuda prin 2002 un inutil viceprimar pesedist. proprietarul terenului a promis reconstruirea turnului de apă, dar au trecut aproape cinci ani de atunci şi nu s-a mai întâmplat nimic.
 • 0 (4 voturi)    
  se poate mai bine (Joi, 1 octombrie 2015, 9:34)

  davio01 [utilizator]

  ideea nu e rea, trebuie sa recunosc. ramane ca proiectul arhitectonic sa fie facut de un profesionist (cuburile alea inscrise intr-un spatiu dreptunghiular sunt la nivel de gradinita) si punerea in practica de un primar onest , dupa ce Negoita va fi saltat de DNA.
 • 0 (2 voturi)    
  ... (Joi, 1 octombrie 2015, 9:39)

  klaudyuxxx [utilizator]

  f dragut, nema parcari, sau spatiile verzi sunt parcarile?
 • +2 (4 voturi)    
  dar asta este conflict de interese... (Joi, 1 octombrie 2015, 10:40)

  Lucky1 [utilizator]

  ...si concurenta neloiala.
  Cum poate un particular sa concureze cu primaria? Primaria poate cumpara terenuri ieftine la sursa carora un privat nici nu apuca sa viseze, ca sa nu mai mentionez si instrumentele de care dispune o astfel de Institutie pentru fortarea achizitionarii de terenuri...
  Si de cand Primaria are voie sa desfasoare activitati cu generare de profit?
  Nu am mai auzit de asa ceva. In loc sa ne privatizam institutiile statului vor sa se capitalizeze prin nationalizarea abuziva si neproductiva a careibaza este coruptia.
  • 0 (2 voturi)    
   unde este conflictul de interese? (Joi, 1 octombrie 2015, 17:34)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Lucky1

   daca ar scoate un profit, atunci profitul ar fi al comunitatii, nu al "primariei".
   primaria poate construi apartamente pe care sa le inchirieze cu prioritate cazurilor sociale, preferabil pe un model care sa ajute dezvoltarea orasului - tinerii in centru sau aproape de zonele de birouri , familiile cu copii mici ceva mai departe, (pe inelul median, unde sunt parcurile) si batranii in afara zonei centrale, unde se poate dezvolta infrastructura specifica nevoilor lor.
   un exemplu occidental de succes cu astfel de politici este Amsterdam.. unde jumatate din locuinte sunt proprietate publica si astfel se controleaza foarte usor nivelul chiriilor.

   sa nu confundam persoana cu institutia. un primar compromis vine si pleaca. primaria, locuitorii.. raman.
 • +3 (3 voturi)    
  ... (Joi, 1 octombrie 2015, 10:53)

  a.nonim [utilizator]

  Asta se intampla cand in loc de arhitecti la primarie exista ciobani... Horia Creanga a fost un mare arhitect, din pacate toate cladirile ramase de la el se afla intr-o stare deplorabila. E incredibil cat s-a putut degrada scoala romaneasca de arhitectura...
 • +2 (4 voturi)    
  Asta este proiect facut de studentii din UAUIM (Joi, 1 octombrie 2015, 14:34)

  :)) [anonim]

  Asta este proiect facut de studentii din Universitatea de arhitectura si urbanism "Ion Mincu". Fosilele de acolo s-au gandit sa scoata si ele un ban cinstit din munca studentilor :)) :P
  • 0 (0 voturi)    
   Slab proiect (Joi, 1 octombrie 2015, 16:42)

   Dan G [anonim] i-a raspuns lui :))

   Foarte slab proiect!
   Integrarea cu ce e vechi e dezastu sunt niste blocuri comuniste, nu se foloseste structura veche.

   Vedeti in Germania in zona Ruhr care e a fost capitala europeana culturala in 2010 conceptul de cultura industriala.
   Cautati Ruhr2010 si Zollverein. https://www.zollverein.de/

   Poti face si blocuri de locuinte daca vrei, dar proiectul trebuie facut cu cap, forma cladirilor altfel conceputa ...

   Sau cautati fosta zona industriala portuara din Hamburg sau Dusseldorf.
   ... aveam asteptari mai mari de la arhitecti, fie si ei studenti
   • 0 (0 voturi)    
    ... (Joi, 1 octombrie 2015, 17:58)

    a.nonim [utilizator] i-a raspuns lui Dan G

    Eu nu mai am nicio asteptare de la arhitectii romani. Scoala produce arhitecti pe banda rulanta, de construit se construieste putin si in general pe proiecte tip, deci chiar daca ar buni (ceaa ce nu prea e cazul) tot ar trebui sa faca compromisuri ca sa traiasca.
    Despre arhitectura romaneasca nu putem vorbi decat la trecut. Ca sa se mai intample ceva, ar trebui reduse locurile din facultati cu 90%, eliminata gratuitatea, si sa asteptam sa iasa la pensie toti arhitectii formati din '80 incoace.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by