Consilierii generali au folosit in premiera la sedinta de miercuri a Consiliului General al Municipiului Bucuresti sistemul de vot electronic. Procedura a intampinat insa probleme din cauza faptului ca o parte dintre consilieri nu au vrut sa foloseasca sistemul, motivand ca in regulamentul de functionare a CGMB nu este trecut acest tip de vot, iar altii nu si-au luat cartelele. Pana la urma s-a decis ca alesii locali sa voteze si prin ridicarea mainii si prin vot electronic pana se vor obisnui cu sistemul, urmand sa treaca la votul electronic in sedintele urmatoare. In plus, s-a propus modificarea regulamentului CGMB astfel incat sa fie introdusa notiunea de vot electronic.

Vot electronic CGMBFoto: Hotnews

"In acest moment inteleg ca discutiile sunt legate de legalitatea votului, daca votul electronic va fi validat sau nu. Cert este ca am discutat cu toti liderii grupurilor de consilieri la sedinta in care am discutat ordinea de zi, am convenit cu toti sa votam electronic. Vad ca apar diverse discutii legat de legalitate. Punctul meu de vedere este ca acest vot electronic este legal si consider ca este doar o tergiversare a momentului in care toti ne vom asuma asta. Sistemul exista de mai bine de un an. El a costat peste 150.000 de euro. Doar ca vechea conducere a primariei nu a dorit sa-l implementeze. Daca acum consilierii nu doresc sa voteze acest sistem, trebuie sa isi asume", a declarat primarul interimar al Capitalei, Stefanel Dan Marin. Inca de la numirea in functie, Stefanel Dan Marin a propus folosirea votului electronic si a anuntat ca se va folosi incepand cu aceasta sedinta.

Sistemul a fost instalat inca din luna martie 2014, iar Primaria Capitalei a platit 812.000 lei (aproape 180.000 euro) acesta, insa alesii locali au refuzat sa il foloseasca motivand cca pentru a vota, sistemul de vot le cerea scanarea retinei si amprenta si nu au fost de acord cu asta.

Acum, sistemul a fost modificat astfel incat sa fie permis votul cu cartele personalizate, iar alesii locali il folosesc.

Consilierii generali au declarat inca de la inceput spun ca nu doresc sa foloseasca sistemul de vot deoarece li se cere amprenta si nu sunt de acord cu acest lucru, solicitand cartele de vot. Aproape la fiecare sedinta, cate un grup de consilieri are obiectii la numaratoarea voturilor, care se face prin ridicarea mainii. Firma care a castigat licitatia pentru instalarea sistemului de vot electronic de la Consiliul general este Aniva Consult Technology.

In comparatie, sistemul de vot de la Camera Deputatilor, instalat in 2009 a costat 755.000 lei plus TVA si se foloseste cartela. Acesta a fost achizitionat de la firma HELINICK, iar sala de la Camera este considerabil mai mare - avand 387 deputati, fata de 55 de consilieri cat sunt la Consiliul General al Municipiului Bucuresti.

Un alt exemplu este la Consiliul Judetean Timis, care a platit in 2010 circa 88.600 lei pentru un sistem de vot electronic cu cartela.