Primaria Capitalei are banii necesari pentru a acoperi o crestere a tarifului la gigacalorie cu circa 5% astfel incat pretul la populatie sa ramana nechimbat, a declarat miercuri primarul interimar al Capitalei, Stefanel Dan Marin. Acesta a dat din nou asigurari ca bucurestenii nu vor ramane la iarna fara caldura, iar RADET isi va plati o parte din datoriile la ELCEN astfel incat producatorul de energie termica sa isi poata plati furnizorii de gaze.

Stefanel Dan MarinFoto: Hotnews

"Am observat in ultimele zile in media diverse comentarii legate de fuziunea RADET cu ELCEN. Am auzit declaratii de la ELCEN ca pretul gigacaloriei s-ar putea mari si bucurestenii ar fi afectati. Am mai auzit ca bucurestenii ar fi vaduviti in aceasta iarna de agentul termic. Vreau sa demontez pe rand aceste afirmatii. In acest moment sistemul energetic centralizat se afla in urmatoarea situatie. ELCEN are anumite datorii catre furnizorii sai, in special catre cei de gaz si energie electrica. Aceste datorii trebuie achitate pana la un anumit termen. RADET are la randul sau o datorie istorica la ELCEN. Atunci am convenit sa prioritizam. Bucurestenii garantez ca vor primi apa calda si caldura in aceasta iarna. Noi ne aflam cu bugetul pe masa la rectificare si voi incerca sa scot anumite sume de bani si sa le aloc catre RADET. Sunt in discutii si urmeaza sa inaintam la nivel guvernamental suma care va fi dislocata din buget ca si ajutor de incalzire.Daca ELCEN mi-a cerut 450 milioane lei, aceasta suma este nerealista. Inteleg ca dl. director de la ELCEN a cerut diverse sume. Eu i-am oferit garantia ca noi vom oferi banii necesari pentru a-si plati furnizorii ca sa poata livra agent termic. Va fi o intalnire cu premierul pe aceasta tema, cel mai probabil saptamana asta", a declarat Stefanel Dan Marin.

Mircea Raicu, consilier general PNL a declart la randul sau ca Guvernul trebuie să transfere Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) din proprietatea statului în cea a Municipiului Bucureşti.

''Ponta minte atunci când spune că fuziunea dintre RADET şi ELCEN stă într-o hotărâre a Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Adevărul este că Guvernul prin Ministerul Energiei trebuie să transfere ELCEN din proprietatea statului în cea a Municipiului Bucureşti. CGMB a adoptat încă din 2013, printr-o hotărâre de Consiliu, memorandumul privind trecerea ELCEN la Municipiul Bucureşti. Ponta trebuie să înţeleagă că nu poate să se joace cu sănătatea unui oraş de 2,8 milioane de locuitori, dintre care 1,7 milioane depind de acest sistem de încălzire'', a spus Raicu.

Potrivit acestuia, prăbuşirea RADET va atrage şi prăbuşirea ELCEN.

''Solicităm în numele bucureştenilor primului-ministru Victor Ponta să sprijine finalizarea acestei fuziuni ca singura soluţie a unui dezastru social şi de mediu în Bucureşti'', a declarat Mircea Raicu.

Electrocentrale Bucuresti (ELCEN) a anuntat ieri ca a ajuns la un acord impreuna cu Romgaz, compania care asigura gazele naturale pentru centralele termice din Capitala, astfel incat furnizarea de gaze sa nu fie intrerupta dupa 15 octombrie, din cauza datoriei de circa 362 milioane lei.

"Subliniem faptul ca ELCEN a acumulat aceste datorii catre furnizorii de gaze, ca urmare a faptului ca societatea nu a incasat, in ultimii ani, de la RADET Bucuresti, distribuitorul de energie termica din Capitala, sumele aferente livrarii energiei termice. Astfel, datoriile totale ale RADET catre ELCEN, la data de 31.08.2015, erau in valoare de 3,58 miliarde lei. In decembrie 2008, RADET/Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) au esalonat integral datoriile inregistrate la acel moment (din perioada 2007 ¬ noiembrie 2008), in valoare 743 milioane lei, pe o perioada de trei ani. Din aceasta esalonare, PMB a ramas restanta cu 259 milioane lei. Desi, prin protocolul semnat in 2008, RADET si PMB s-au angajat sa achite facturile curente la scadenta, acest lucru nu s-a intamplat. Mai mult, RADET a acumulat noi datorii in perioada 2009 ¬ 31.08.2015, in valoare de 3,3 miliarde lei, cu toate ca in Bucuresti gradul de incasare de la populatie este de peste 90%, fiind cel mai ridicat nivel din tara. Doar in 2014, ELCEN a livrat si facturat catre RADET energie termica in valoare de 1.033,2 milioane lei (exclusiv penalitati de intarziere) si a incasat, conform contractului escrow, 735,9 milioane lei, inregistrand o neincasare de 297,3 milioane lei. In primele noua luni ale acestui an, ELCEN a livrat energie termica in valoare de 736,8 milioane lei si a incasat 565 milioane lei, rezultand o restanta de 171,8 milioane lei. Mai mult, in ultimele 20 de luni, RADET a acumulat o datorie de 469,1 milioane lei (exclusiv penalitati). Bugetul Municipiului Bucuresti nu a fost niciodata gandit sa acopere integral subventia pentru energia termica livrata populatiei. Pentru 2015, Consiliul General al PMB a aprobat cu titlu de ¬subventie¬, reprezentand diferenta de pret la energia termica livrata populatiei, doar suma de 570,4 milioane lei, fata de 720 milioane lei, cat a fost fundamentat de RADET. Pana in prezent, din suma de 570 milioane lei, PMB a achitat 430 milioane lei, ramanand de achitat 140 milioane lei", a explicat ELCEN situatia.