Crucea luminata de 25 de metri din Piata Universitatii naste controverse: mai multe ONG-uri cer Parlamentului sa respinga proiectul lui Sorin Iliesiu

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Luni, 28 septembrie 2015, 16:49 Actualitate | Administratie Locala


Piata Universitatii
Foto: HotNews / DP
Societatea civila cere Camerei Deputatilor sa respinga proiectul de Lege initiat Sorin Iliesiu si care prevede amplasarea unei cruci de 20-25 de metri inaltime, impodobita cu luminite, in rondul din Piata Universitatii. Proiectul a fost deja adoptat de Senat si trimis la Camera Deputatilor, iar daca va fi adoptat, monumentul ar urma sa fie amplasat in Piata Universitatii in 2016. Proiectul a fost initiat de Sorin Iliesiu, un fost membru al societatii civile transformat in traseist politic, dupa ce a trecut prin PNL si a ajuns la PSD.


" Solicitam Camerei Deputatilor sa respinga proiectul de Lege in forma sa actuala. Solicitam Ministerului Culturii, Consiliului General al Municipiului Bucuresti si Primarului General Interimar sa isi exprime punctul de vedere cu privire la propunerea legislativa, mai specific, cu privire la posibilitatea de a amplasa in centrul Capitalei un simbol religios (de dimensiuni mari si cu o instalatie luminioasa). Plecand de la premisa ca acest monument trebuie sa fie unul asimilat si recunoscut ca atare de toti cetatenii Romaniei, consideram ca trebuie sa existe o consultare a cetatenilor in vederea definitivarii formei sale. Desi consideram oportuna construirea unui monument al victimelor totalitarismului comunist, ne opunem formularii din prezentul proiect de lege. Apreciem ca initiatorul, senatorul Sorin Iliesiu, intre alte inadvertente, a confundat proiectul de lege cu un proiect de reamenajare a spatiului urban, ignorand total legislatia in domeniu", se arata in scrisoarea deschisa semnata de mai multe ONG-uri.

ONG-urile nu doresc adoptarea proiectului de lege din urmatoarele motive:

1. Prin descrierea detaliata a formei, materialului si a modalitatii de expunere si vizibilizare a monumentului, in chiar textul Legii, se anuleaza ideea de "concurs de proiecte", mentionat la aliniatul (2) al prezentei Legi.

2. Amplasamentul propus pentru ridicarea monumentului este intr-o zona protejata a orasului Bucuresti. Avand in vedere legislatia de patrimoniu, consideram ca monumentul trebuie sa tina cont de particularitatile zonei.  Mai mult, prin descrierea detaliata a amplasamentului se incalca procedurile legale de avizare (atat la nivelul Primariei Generale a Municipiului Bucuresti, precum si la nivelul Ministerului Culturii). Consideram ca este imperativ ca Parlamentul Romaniei sa se supuna legislatiei de aparare a patrimoniului si sa nu se angajeze in interpretari abuzive ale cadrului legal existent; in fapt, amplasamentul monumentului trebuie el insusi sa fie parte a competitiei de proiecte.

3. Avand in vedere ca monumentul se doreste a fi unul reprezentativ pentru "poporul roman", asa cum se arata in expunerea de motive,  consideram ca initiatorul Legii limiteaza posibilitatea cetatenilor de a se exprima cu privire la simbolistica pe care o considera potrivita. Organizarea unui concurs de proiecte (cu o tema care sa nu mentioneze din insasi formularea ei solutia) si dezbaterea publica a proiectelor propuse consideram ca reprezinta un bun exercitiu de democratie.

4. Avand in vedere Art. 4, litera 2 din Constitutia Romaniei: "Romania este patria comuna si indivizibila a tuturor cetatenilor sai, fara deosebire de rasa, de nationalitate, de origine etnica, de limba, de religie, de sex, de opinie, de apartenenta politica, de avere sau de origine sociala" si nevoia ca acest monument sa fie unul reprezentativ pentru toti romanii, consideram neoportuna alegerea unui simbol religios. De aceea, subliniem, o data in plus, nevoia unui concurs de idei cu privire la ce ar trebui sa infatiseze monumentul, astfel incat sa raspunda la tema propusa prin proiectul de Lege.

5. Sustinerea bugetara a proiectului este una incerta. Nu exista o estimare a costurilor implicate de realizarea acestui monument, iar finantarea propusa (de la fondurile de rezerva ale Guvernului si de la Ministerul Culturii) lasa loc arbitrariului atat in ceea ce priveste costul propriu-zis, cat si formula de alocare a fondurilor. O astfel de investitie trebuie planificata cu maxima transparenta si deschidere, mai ales avand in vedere importanta simbolica a monumentului pentru toti cetatenii-finantatori ai construirii acestuia.


 

Scrisoarea deschisa a fost semnata de urmatoarele organizatii: ActiveWatch, Asociatia Peisagistilor din Romania - filiala teritoriala Bucuresti-Ilfov, Asociatia pentru Tranzitie Urbana - ATU, Centrul de Resurse pentru participare publica - CeRe, Centrul pentru politici durabile ECOPOLIS, Funky Citizens, Organizatia pentru Promovarea Transportului Alternativ in Romania - OPTAR, ProDoMo si Pro Patrimonio.


Proiectul de lege initiat Sorin Iliesiu prevede amplasarea unei cruci de 20-25 de metri inaltime, in rondul din Piata Universitatii din Bucuresti. Monumentul ar urma sa fie iluminat zi si noapte de 40 de becuri si va fi flancat de steaguri. Crucea, care face parte dintr-un proiect mai amplu dedicat victimelor totalitarismului, ar trebui sa aminteasca de lupta impotriva comunismului.

 "In proiect se precizeaza ca crucea sa fie inalta de 20-25 metri si sa fie iluminata zi si noapte, tocmai ca sa se vada de la distanta ziua si noaptea. In viitoare carte a recordurilor, crucea va fi cea mai mare cruce inaltata la intretaierea drumurilor din centrul vreunei capitale", a declarat Sorin Iliesiu, senator PSD.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4855 vizualizari

 • +30 (36 voturi)    
  mai... (Luni, 28 septembrie 2015, 16:55)

  liviu_ [utilizator]

  eu sunt pentru...
  de ce sa ne ascundem?!
  sa aratam intregii lumi ceea ce suntem de fapt: o tara innapoiata cu o mentalitate de evu mediu, condusa de niste tampiti
  • +15 (17 voturi)    
   sa fie dotata cu sistem inteligent de detectie (Luni, 28 septembrie 2015, 17:38)

   rov [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   cum vede un politician hot si daunator natiei ce-l plateste, hop sa-l si rastigneasca.
  • -7 (7 voturi)    
   care ong-uri? (Luni, 28 septembrie 2015, 20:18)

   boricu [anonim] i-a raspuns lui liviu_

   spuneti-le pe nume, de ce le ascundeti? Cumva cele din care fac parte 'ilustri' luptatori anticomunisti, ca zoe petre, tismaneanu, si altii ?
  • +3 (3 voturi)    
   ...si doua minarete de aceiasi inaltime (Luni, 28 septembrie 2015, 21:32)

   kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   ca si crucea.
  • +6 (6 voturi)    
   da-da-da ... (Marţi, 29 septembrie 2015, 10:34)

   dana eugenia [anonim] i-a raspuns lui liviu_

   ... de o mie de ori "da" pentu monument, cu mentiunile:
   1 - sa fie "roz, de fier, cu luminite"
   2 - designul sa fie facut de MO si FOCA

   toti parlamentarii / politicienii sa treaca de doua ori pe luna sa pupe monumentul


   :))
 • +19 (19 voturi)    
  kitsch (Luni, 28 septembrie 2015, 17:13)

  GTT [utilizator]

  Va fi un mare kitsch.
  Intotdeauna arhitectura ortodoxa a fost delicata si discreta..
  In plus, centrul e deja aglomerat.
  Daca se doreste neaparat asemenea kitsch, macar sa nu fie in centru, ci alaturi de marea moschee si fosta Casa a Scanteii, ca sa fie un ansamblu consistent
  • +10 (10 voturi)    
   arhitectura ortodoxa (Luni, 28 septembrie 2015, 18:08)

   motolola [anonim] i-a raspuns lui GTT

   nu e nici delicata si nici discreta, poate a fost odata dar nu mai e. ceea ce ar trebui sa deranjeze e ca nu mai suntem voluntari la ceva discret si delicat ci ni se baga mana in buzunar ca la ultimii prosti ca sa construiasca m...ii care ne conduc o cruce gigantica in mijlocul capitalei, asta in conditiile in care mare parte din scolile din romanica au vc in fundul curtii. in ritmul asta doar ips-ul va mai putea citi biblia. in timpul cat nu va fi ocupat sa numere malaiul, desigur. restul vor asculta manele si-si vor face cruce. ca altceva nu vor avea ce.
  • +9 (9 voturi)    
   Bine zis (Luni, 28 septembrie 2015, 18:23)

   aniod [utilizator] i-a raspuns lui GTT

   Un foarte mare kitsch.
   O cadere in ridicol a credintei.
  • +1 (1 vot)    
   Pai, dupa comunisti.... (Marţi, 29 septembrie 2015, 9:23)

   Spiky [anonim] i-a raspuns lui GTT

   ... religia este opiul poporului, si din cand in cand, atunci cand exista riscul trezirii, il mai tii in coma cu o doza zdravana: Catedrala Neamului(... prost), crucea (lor de hoti) cu luminite, etc. ...
  • +2 (2 voturi)    
   arhitectura ortodoxa (Marţi, 29 septembrie 2015, 12:25)

   Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui GTT

   delicata si discreta??Ce vorbesti? Ai fost prin Rusia, Ucraina sa vezi ca numai delicata si discreta nu-i.
   Nici cu Grecia, Cipru, nu imi e rusine.
   Am vazut acum vreo 7 ani niste cruci prin Limasol, am spus ca nu-i adevarat (cruci de pus la gat9. iar un cipriot imi explica: cu cat crucea-i mai mare cu atat credintza-i mai mare.
 • +18 (20 voturi)    
  Doamne fereste (Luni, 28 septembrie 2015, 17:15)

  maria [anonim]

  sa le treaca prin cap sa planteze vreun copac!!! Peste tot se planteaza tevi, betoane si asfalt. Nu se gandeste nimeni la aerul din orase. Pentru romani orasul e beton nimic altceva. Un stejar, un artar, un brad, domnilor edili! Nu? nu, nimic? E produs de insusi dumnezo! Tot nimic?
 • -22 (22 voturi)    
  Problema (Luni, 28 septembrie 2015, 17:15)

  takadab [anonim]

  Care este problema unei cruci de piatra sau inox pusa in Piata Universitatii in memoria celor care au cazut in decembrie 1989?

  Cei care sunt atei sau alt gen sa nu se uite sau sa nu treaca pe acolo.
  Acele Ong-uri platite din banii unor neispraviti si rai la inima sa se abtina.
  • +15 (15 voturi)    
   niciuna (Luni, 28 septembrie 2015, 18:02)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui takadab

   este deja o cruce, de piatra.

   Nu o stii pentru ca de fapt te doare-n c, dar te dai patriot sensibil in special ortodox si habotnic.
   • +2 (2 voturi)    
    crucea de la Universitate (Marţi, 29 septembrie 2015, 12:26)

    Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

    Pai aia-i mica, nu se vede din cosmos.
  • +2 (2 voturi)    
   pai da ... (Marţi, 29 septembrie 2015, 10:35)

   dana eugenia [anonim] i-a raspuns lui takadab

   ... ca ong-urile nu va dau pomeni ... normal ca sunt neispraviti si rai ca-i pun talpa lu' monta ):
 • -13 (15 voturi)    
  Societatea civilă? (Luni, 28 septembrie 2015, 17:18)

  daniel2111p [utilizator]

  Titlul este corect (mai multe ONG-uri). Începutul articolului însă pune cu inepție egalitate între câteva ONG-uri și TOATĂ societatea civilă românească. Dacă nu reprezentăm „boborul” nu ne simțim bine...
 • +14 (14 voturi)    
  Tichia de margaritar (Luni, 28 septembrie 2015, 17:26)

  aniod [utilizator]

  Ne lipsea crucea asta ca apa! In rest avem de toate.
 • -14 (16 voturi)    
  ... (Luni, 28 septembrie 2015, 17:47)

  rocknum [utilizator]

  Pana la urma de unde atata inversunare?
  Cei care urla in stanga si in dreapta ca nu vor ca banii lor sa fie investiti in asa ceva: banii oricum s-ar evapora in sistem pe alte cheltuieli.
  Costa mult mai mult ca an de an sa fie montat brad sau instalatii electrice.
  Montat demontat, an de an.
  Pe termen lung, costurile sunt mai mari.

  Eu unul sunt pentru.
  • +10 (10 voturi)    
   Cu ce drept? (Luni, 28 septembrie 2015, 18:20)

   aniod [utilizator] i-a raspuns lui rocknum

   Sa polueze vizual intersectia pe termen lung?
   Sa voteze bucrestenii, asa cum au facut si iesenii cu teii.
   • 0 (0 voturi)    
    ... (Sâmbătă, 3 octombrie 2015, 16:17)

    rocknum [utilizator] i-a raspuns lui aniod

    intersectia e oricum poluata cu reclame
  • +3 (3 voturi)    
   pentru habotnicul din tine (Marţi, 29 septembrie 2015, 10:37)

   dana eugenia [anonim] i-a raspuns lui rocknum

   ... sa fie "roz, din fier, cu luminite" ... MO !
 • +15 (15 voturi)    
  Culmea prostului gust (Luni, 28 septembrie 2015, 17:53)

  charlie [utilizator]

  Acest domn, Sorin Ilieșiu, s-a gândit el ce s-a gândit, până ce și-a îndoit neuronul și apoi a decretat : ne trebuie musai o cruce maaaare, maaaare, de oțel inox, cu beculețe muuuulte, muuuulte, aprinse non-stop, în mijlocul capitalei. Ca un brad mare, de Crăciun.
  Domnule, fă-ți matale o cruce d-asta și puneți-o 'n curtea casei proprii, la țară, și nu în mijlocul capitalei !
  Chiar nu vă e rușine, măcar puțină rușine, dacă de bun simț și bun gust nu poate fi vorba ?!?
  Sper din tot sufletul să nu se facă așa ceva !!!!!!!!!
 • +11 (11 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 28 septembrie 2015, 18:02)

  [anonim]

  • +1 (1 vot)    
   chiar daca (Marţi, 29 septembrie 2015, 12:21)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui

   senatul nu e camera decizionala, nebunii de acolo si-au dat obolul.
   crezi ca cei de la deputati, vazand ce au facut sonatorii, se vor lasa mai prejos?
 • +10 (12 voturi)    
  . (Luni, 28 septembrie 2015, 18:17)

  I [utilizator]

  doar in tarile sarace sunt multe simboluri religioase pe strada.
 • +6 (6 voturi)    
  Prostia parlamentară. (Luni, 28 septembrie 2015, 20:53)

  vali47 [utilizator]

  Să se menționeze că va reprezenta prostia parlamentară.Sau o cruce unde să fie răstigniți hoții din politica,să arătăm că suntem urmașii lui Vlad Țepeș.
 • +6 (6 voturi)    
  Monument (Luni, 28 septembrie 2015, 21:08)

  Werwolf1 [utilizator]

  Ok . e ok sa ne amintim de mortii Revolutiei , victimele comunismului si e chiar obligatoriu sa le facem un monument . Dar de ce nu facem unul care sa nu aiba de-a face cu religia ? Pana si unul in stilul "realismului socialist " ,cu luptatori, steaguri, etc . De ce trebuie sa aducem mereu religia in prim plan ? Nu am nimic cu ideea de credinta dar am ceva cu lipitorile care aduc in derizoriu aceasta notiune . De ce trebuie sa fie o cruce ? Pana la urma este pentru mortii Revolutiei si victmele comunistilor sau este pentru credinciosii habotnici din toata tara ?
 • +6 (6 voturi)    
  intrebare (Luni, 28 septembrie 2015, 21:38)

  Natasa [utilizator]

  Intrebarea e: BOR vrea sau nu vrea crucea? :)) Daca le mananca din banii pentru lifturile din catedrala si limuzine nu vor vrea, daca au dreptul sa puna un popa sa stranga bani cand treci prin intersectie si nu te inchini, atunci s-ar putea sa le placa!
 • -6 (6 voturi)    
  Cruce!! Cu mult mai bine decat moschee! (Luni, 28 septembrie 2015, 21:44)

  Unul [anonim]

  Eu sunt pentru!! Cu mare bucurie! Sa se vada ca suntem crestin ortodocsi si nu dorim moschee!
  Am auzit ca "refugiatii" nici nu au dorit sa manance mancarea din pachetele pe care era simbolul crucii rosii.
  Dumnezeu si sfintii martiri ce s-au jertfit pentru acest neam in temnitele comuniste sa fie cu noi!
 • -4 (6 voturi)    
  Crucea (Luni, 28 septembrie 2015, 22:13)

  AT [anonim]

  "Esenta demonicului este ura fata de crucea lui Hristos"

  https://www.youtube.com/watch?v=FuCw8UT5y6c&t=11m47s
 • -7 (7 voturi)    
  Simboluri religioase (Luni, 28 septembrie 2015, 22:23)

  AT [anonim]

  Nu-mi vine sa-mi cred ochilor! ASUR lipseste de pe lista!

  Inca n-am auzit un evreu, budist sau musulman sa fie deranjat de crucea de pe Caraiman sau de cea de pe stema Romaniei. Bine ca s-au gasit o mana de romani toleranti, care sa nu mai poata de grija sentimentelor ranite ale minoritatilor religioase. Problema e ca acesti oameni printre cei mai intoleranti din cati exista, intr-un dispret total fata de cei care nu mai sunt printre noi sa-si apere cauza. Cum ar reactiona daca as cere eliminarea stelei lui David de pe un memorial al holocaustului?

  Motivarea de la punctul 4 este incorecta, inclusiv din punct de vedere juridic.

  http://www.charismanews.com/politics/51755-victory-montana-does-not-have-to-remove-jesus-statue-court-rules
  • +5 (5 voturi)    
   Nu e vorba.. (Marţi, 29 septembrie 2015, 11:50)

   CreativeEurope [anonim] i-a raspuns lui AT

   de simboluri religioase. E vorba ca vor sa faca DITAI crucea cu BECULETE in mijlocul CAPITALEI. Inca o data, si citeste bine CRUCE IMENSA CU BECULETE IN CENTRUL ORASULUI...Chiar trebuie sa fie un kitch?

   Nu zice nimeni sa nu faci un monument pentru victimele comunismului, dar de ce o cruce?

   De mana comunistilor au murit, si crestini, si atei. Trebuie sa fie un monument de incluziune pentru toate victimele indiferent de credinta, rasa, sex, varsta etc.

   Lasand la o parte ce am spus mai sus, Piata Universitatii e printre cele mai aglomerate artere din capitala, desi nu este foarte mare,cum crezi tu ca poti pune un asemenea monument acolo. De ce crezi ca Arcul de Triumf este pus unde este pus? De ce crezi ca bradul ala imens de acum cativa ani a fost pus la Piata Unirii?
   • -2 (2 voturi)    
    Crucea si eroii (Marţi, 29 septembrie 2015, 13:06)

    AT [anonim] i-a raspuns lui CreativeEurope

    Acum ca controversa a pornit, din acel monument nu poate sa lipseasca o cruce, cat de mica si cat de discreta. De acord, nu cu beculete si proportii faraonice. Motivele:
    Crucea a incetat de mult sa fie un simbol strict religios, si a devenit simbolul civilizatiei occidentale pentru care au murit acei oameni
    In civilizatia noastra, crucea e simbolul jertfei pentru semeni, exact ce au facut cei comemorati.
    Crucea e si simbolul celor plecati dintre noi.
    Daca ateii martiri chiar au crezut in valorile civilizatiei europene, printre care la loc de frunte este toleranta, incluziunea si diversitatea, sunt sigur ca nu s-ar supara daca colegii lor crestini ar fi reprezentati de un simbol atat de drag lor, Dca asta e problema, putem include si un simbol pentru atei pe monument.
    • +1 (1 vot)    
     Corect (Marţi, 29 septembrie 2015, 15:29)

     CreativeEurope [anonim] i-a raspuns lui AT

     Nu ar fi nici o problema daca monumentul respectiv ar fi ceva de bun gust, cu sau fara o cruce in compozitie. Dar trebuie per ansamblu sa fie ceva care sa fie semnificativ pentru toti cei care au murit la mana comunistilor.

     Adevarat in occident crucea nu mai are semnificatie strict religioasa, la noi insa inca are. Si avand in vedere monstruozitatea care se construieste, si se vrea sa fie Catedrala Neamului, ar fi bine, macar simbolul asta, sa nu fie asociat cu Borul (si o sa fie asociat cu borul, daca sunt bagate cruci si cruciulite ostentativ).
  • +2 (2 voturi)    
   Platforma Magurele (Marţi, 29 septembrie 2015, 12:30)

   Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui AT

   Mai AT, vezi ca e cruce cu becuri (asta are neoane) pe Platforma magurele (e aproape). Da o fuga si dupa ce-o vezi pe aia, mai ales noaptea, revino si explica-ne de ce e bine sa avem cruce cu beculetze de 25 m la piata Universitatii.
   Nu uita sa-i faci si o poza cu semnul atomului de Li in spate, sa fie cool.

   Dupa ce analizezi poza, revino.

   Aaa...si inca ceva, vezi ca tot pe raza Platformei Magurele, sunt vreo 7 cruci din alea identice.
   iti dau si un quiz-cauta-le si descifreaza enigma.
   • -2 (2 voturi)    
    Distinctie (Marţi, 29 septembrie 2015, 12:56)

    AT [anonim] i-a raspuns lui Ion Zapada

    Problema mea nu este cu scopul petitiei, acela de a respinge proiectul propus, ci cu motivatia, in particular cu punctul 4.
    • +2 (2 voturi)    
     pct.4 (Marţi, 29 septembrie 2015, 13:38)

     Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui AT

     pai si care-i problema ta? Sau pentru tine incalcarea Constitutiei e ceva natural.
     Constitutia zice clar si simplu "Romania tuturor romanilir, indiferent de regligie, sex"...deci punerea unui semn religios este inoportuna. Daca pui un copac, floare, fantana arteziana, te asigur eu ca ni vei auzi nici glasucior rascolit.

     cata vreme suntem stat laic si biseric anu are treaba cu statul, buna-ziua si la gara.
     Sa-si faca BOR, pe pamanturile proprii cate cruci vor.
     • -1 (1 vot)    
      E pe dos (Marţi, 29 septembrie 2015, 14:34)

      AT [anonim] i-a raspuns lui Ion Zapada

      Daca Romania e a tuturor romanilor, indiferent de religie, inseamna ca am dreptul a am un simbol religios in spatiul public. Sunt nevoit sa ma repet: altfel ar insemna ca stema Romaniei e ilegala si toate crucile trebuie indepartate.
 • +4 (4 voturi)    
  Cred ca stiu (Marţi, 29 septembrie 2015, 11:24)

  tudor74 [utilizator]

  Roz din fier cu luminite !
 • +6 (6 voturi)    
  parlamentu' si monumentele (Marţi, 29 septembrie 2015, 11:32)

  Eddie [anonim]

  discutia este pe tema "cruce sau nu cruce"
  dar vad ca nu deranjeaza pe nimeni ca parlamentu' se ocupa de monumentele din capitala.
  lege cu dedicatie?!

  de cand e rolul parlamentului?
  lege pentru un monument? si ce mai urmeaza? lege referitor la statuia lui hagi?
  • +1 (1 vot)    
   o sa vina (Marţi, 29 septembrie 2015, 12:28)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui Eddie

   momentul cand acest distins psd-ist va propune o lege care sa statueze mumificarea lui iliescu si ridicarea unui mausoleu in memoria nepieritorului hidrolog, mai inalt decat catedrala neamului. ce se va face insa cu libercugetatorul? ca nu o sa mai mearga cu crucea peste mausoleu. se stafideste mumia in galantar de necaz.
 • +4 (4 voturi)    
  Crucea (Marţi, 29 septembrie 2015, 12:18)

  Martinezu [utilizator]

  Locul ei este in varful Catedralei Neamului. Dar nu mai scunda de 25 m ca sa facem cea mai inalta cladire de cult religios din lume si din univers...
  Ce altceva ti-ai mai putea dori?
  Eventual la primul cutremur se scufunda cu totul si ramane crucea sa aminteasca posteritatii ce prost era poporul asta in anii 2000 si ce conducatori isi alegeau.
 • -3 (3 voturi)    
  Nu e Buna crucea (Marţi, 29 septembrie 2015, 14:14)

  Fight [anonim]

  Ca daca lezam drepturile vreunui musulman ce trece prin centru. Ong Funcky citizens ar dori 2barbati imbratisati ca sa fim europeni

  Nu se poate cruce ca nu e bine. Noi ong urile din romania vrem ca ateii sa nu fie tulburati cand trec prin piata.
 • +3 (3 voturi)    
  Idee (Marţi, 29 septembrie 2015, 14:18)

  Joliet [anonim]

  Propun ca monumetul se fie un copac din beton vospit rosu ca in sectorul 3 - in memoria celor taiati cand au facut parcarea subterana.
 • -1 (1 vot)    
  ONG urile amintite (Marţi, 29 septembrie 2015, 17:14)

  fight [anonim]

  sunt doar niste sifoane de bani ....Denumirile lor sunt hilare prin complexitatea lor , ai zice ca vegheaza de dimineta pana seara pentru o lume mai buna.. dar nu cumva sa vada vre cruce pe traseul lor ca li se duce naibii toata karma
  Dar astia de la Funcky Citizens - numele e cretinoid -duce mai mult catre o formatie de muzicanti - pt ce militeaza?

  Daca ma ajuta cineva sa inteleg mai multe , vreau sa fiu un funcky citizen Looool

  Acum dati mi minusuri voi astia de dormiti cu ONG urle sub perna...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by