Lucrarile de amenajare interioara a sediului vechi al Primariei Bucuresti din bulevardul Regina Elisabeta au fost finalizate in proportie de circa 50%, a anuntat duminica primarul interimar al Capitalei, Stefanel Dan Marin. Acesta spune ca lucrarile trebuie terminate, conform contractului cu constructorul, in mai 2016, insa se vor face eforturi sa fie gata in ianuarie 2016. Sorin Oprescu, primarul general al orasului aflat acum in arest, a promis de mai multe ori ca lucrarile vor fi gata in acest an. Pana la finalizarea lucrarilor, angajatii municipalitatii stau fara contract de inchiriere in cladirea de birouri de pe Splaiul Independentei nr. 291-293.

Sediul vechi PMBFoto: Hotnews

Primarul general interimar al Municipiului Bucuresti, Stefanel Dan Marin, numit recent in aceasta functie, s-a declara nemultumit de stadiul lucrarilor de modernizare si reabilitare a sediului Primariei Capitalei din Bulevardul Regina Elisabeta, dupa ce a efectuat duminica o vizita pe santier.

"Vizualizand stadiul lucrarilor pot sa spun ca sunt foarte multe faze ale lucrarii care pot fi inaintate. Voi avea o discutie cu managerul de proiect, pentru a defini aceste intarzieri si din ce motive au fost ele facute. Inteleg ca, tehnic, in mare parte din echipamentele interioare au fost comandate. Mai este legatura cu utilitatile exterioare, eu mi-am exprimat din start toata disponibilitatea pentru a lucra impreuna pentru a definitiva lucrarile de bransare ale cladirii. Dar, in acest moment, ma declar nemultumit sincer pentru ca anumite lucrari care se puteau face si nu s-au facut", a declarat Stefanel Dan Marin, citat de Agerpres.

Acesta a promis ca lucrarile vor fi gata in ianuarie-februarie 2016, fata de mai 2016 cat prevede contractul cu constructorul.

"In opinia mea, daca se vor pune in aplicare masurile pe care eu le voi propune cred ca undeva la sfarsitul lunii ianuarie - inceputul lunii februarie se vor putea definitiva, cu mentiunea ca va trebui sa se structureze foarte bine stadii de executie exterioara si ramanand ca pe perioada iernii sa se execute lucrarile de amenajare , montaj de instalatii aer conditionat, instalatiile sanitare, placarile interioare", a completat Marin.

Noul edil sef al Bucurestiului a venit insotit la vizita de pe santier de primarii sectoarelor 2 si 4, Neculai Ontanu si Cristian Popescu Piedone, declarand ca doreste sa beneficieze de experienta acestora si ca este gata sa accepte pragmatismul si experienta administrativa a acestora.

Valoarea totala a contractului de modernizare si reabilitare a vechiului sediu al Primariei Capitalei din Bulevardul Regina Elisabeta este de circa 100 milioane lei cu TVA, din care cele de proiectare sunt de circa 14 milioane lei, si a fost atribuit asocierii SC Rotary Constructii SRL - SC Design Unit SRL - SC Showdown Design SRL.

Municipalitatea a terminat anul trecut lucrarile de consolidare a acestei cladiri. Acestea au durat aproape 5 ani si au costat circa 57 milioane lei fara TVA.

Potrivit edilului sef, contractul prezinta un termen de executie de 23 de luni , iar termenul de finalizare este de 25 mai 2016.

In urma vizitei de lucru pe santierul lucrarilor de modernizare si reabilitare a sediului Primariei Capitalei din Bulevardul Regina Elisabeta s-a mai constatat ca lucrarile de consolidare sunt finalizate in proportie 100%, iar cele de modernizare sunt terminate circa 50%.

Anul trecut municipalitatea a terminat lucrarile de consolidare la aceasta cladire, lucrari care au durat 5 ani.

Consolidarea sediului Primariei a inceput in 2010, iar lucrarile trebuie finalizate pana pe 1 august 2013. Proiectul tehnic a fost facut de firma Proescom, iar constructor a fost desemnat Rotary Constructii. In 2012, Primaria Capitalei a reziliat contractul cu proiectantul lucrarilor de consolidare, noul proiectant fiind firma Showdown.In plus, bugetul necesat consolidarii cladire a fost majorat de mai multe ori, ajungandu-se de la 10 milioane de euro initial, la circa 30 milioane de euro. In proiectul initial nu a fost prevazuta si parcarea subterana.

Cladirea din bd. regina Elisabeta nr. 47 este monument istoric, fiind realizata intre 1906-1911 dupa planurile arhitectului Petre Antonescu. Imobilul are subsol, parter si 4 etaje, suprafata acestuia fiind de 21.992 mp.

Pentru a putea consolida sediul vechi, Primaria Capitalei a inchiriat, in 2009, fara licitatie, turnul de 14 etaje din Splaiul independentei, nr. 291-293, in suprafata de 13.536 mp si de atunci plateste anual chirie 2,9 milioane de euro pe an, potrivit contractului de inchiriere aflat pe site-ul Primariei. Initial, primarul Sorin Oprescu a declarat ca aceasta chirie se va transforma intr-un leasing financiar, dupa expirarea perioadei de inchiriere, cladirea urmand sa devina proprietatea municipalitatii. Acest lucru nu s-a intamplat.

Initial, proprietarul cladirii a fost Iliotomi Grup, dar in 2010 firma a vandut catre Apatel Properties, proprietarul de fata al cladirii. Apatel este un off shore, deci nu se cunoaste cine sunt actionarii.

La sfarsitul anului 2012, Sorin Oprescu a vrut sa prelungeasca cu inca trei ani contractul de inchiriere, insa consilierii generali i-au aprobat prelungirea cu doar un an, pentru suma de 2,9 milioane de euro pe an, respectiv 17,84 de euro/luna. La sfarsitul anului 2013, Oprescu a cerut din nou prelungirea contractului, cu inca un an, insa consilierii au aprobat prelungirea doar pana pe 1 februarie 2014.

Pe 30 ianuarie 2014, CGMB a aprobat prelungirea cu inca 8 luni contractului de inchiriere pentru cladirea de birouri de pe Splaiul, aceasta prelungire expirand in luna octombrie 2014.

Firma care detine turnul unde Primaria Capitalei isi desfasoara activitatea a cerut in instanta evacuarea institutiei in 2014. Potrivit municipalitatii, Apatel Properties, proprietarul cladirii, refuza recunoasterea prelungirii de drept a contractului de inchiriere ulterior datei de 01.02.2014 refuzand si emitere facturilor fiscale pentru contravaloarea chiriei, precum si pentru utilitati. Primaria se judeca si ea cu Apatel pentru recunoasterea contractului de inchiriere si transformarea sumei platite pana acum drept chirie in avans la cumpararea cladirii, potrivit contractului de inchiriere. Acum municipalitatea sta in cladire fara contract de inchiriere, litigiul fiind pe rol.