SIMULARE 3D Cum se vede intr-o simulare video 3D blocul pe care un investitor privat vrea sa il ridice langa Ateneu

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Miercuri, 16 septembrie 2015, 15:59 Actualitate | Administratie Locala


FOTOGALERIE Cum va arata blocul de la Cina - varianta prezentata de proiectanti
Proiectul imobiliar care presupune construirea unui bloc de 22 metri inaltime pe terenul pe care se afla restaurantul Cina, chiar langa Ateneul Roman, in Piata Revolutiei, este unul dintre cele mai controversate  proiecte de urbanism ce asteapta aprobare de la Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Primaria Capitalei a avizat constructia inca din 2013, insa in urma protestelor venite din partea societatii civile si a scandalului care escaladat in presa, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a evitat sa ia o decizie in acest sens. Hotnews.ro impreuna cu Esri Romania au realizat o simulare 3D cat mai realista a zonei  inainte si dupa construirea blocului de 22 metri pentru ca cei interesati sa poata vedea in detaliu cum va schimba aspectul pietei noua cladire si cum este afectat vizual Ateneul. Simularea arata si cum va cadea umbra pe cladirile vecine la diferite ore si cum se vede noua constructie din diverse puncte din zona.

In 2013, Primaria Capitalei, a avizat Planul Urbanistic de Detaliu str. Rosetti 1-3 care propune construirea  un bloc de 22 metri naltime pe terenul pe pe care se afla restaurantul Cina, chiar langa Ateneul Roman. Acum terenul este spatiu verde, pentru ridicarea cladirii urmand sa fie defrisati 15-20 de copaci, potrivit Asociatiei Salvati Bucurestiul. Imobilul nou construit ar fi mult mai inalt decat restaurantul Cina, monument istoric, si cu doua etaje mai inalt decat Ateneul Roman (la cornisa acestuia), mai sustin reprezentantii ONG-ului. Societatea civila este de parrere ca o astfel de constructie nu are ce cauta langa Ateneul Roman.

Parcela pe care ar urma sa se construiasca proiectul are circa 3000 mp, iar proprietar este firma Bucuresti Turism, investitorul de la fostul Hotel Bucuresti (Radisson Blu).

PUD-ul a fost supus de mai multe ori aprobarii Consiliului General al Municipiului Bucuresti, insa pana in prezent nu a fost aprobat, din cauza presiunii publice si a scandalului pe care proiectul l-a generat.

Citeste aici mai mult.

Desi exista tehnologia necesara pentru a face simulari 3D, georeferentiate, macar pentru proiectele foarte importante din centrul Capitalei, municipalitatea nu cere acest lucru. Proiectantii si dezvoltatorii la randul lor nu fac astfel de simulari, deoarece inseamna costuri suplimentare. In alte tari europene, atunci cand proprietarul unui teren cere voie municipalitatii sa construiasca ceva in plus fata de regulamentul de urbanism al zonei, asa cum se intampla in cazul acestui proiect, municipalitatea isi impune mai multe conditii, iar dezbaterea pe proiect este reala, vecinilor si cetatenilor interesati prezentandu-li-se simulari foto si video din care chiar pot intelege ceva.Utilizarea tehnologiei moderne 3D ajuta la luarea unor decizii mai bune de care sa beneficieze comunitatea pentru zeci de ani de acum inainte. Utilizarea platformelor moderne, intuitive, ce permit crearea unui context realist 3D pentru a analizea modul in care va cadea umbra la diferite momente ale zilei pe cladirile vecine, caldura pe care o va emana noua constructie, design-ul propus comparativ cu cel al cladirilor din zona, sunt tipuri de analize ce ar fi necesar a fi realizate in cazul unor astfel de proiecte.

In Bucuresti, atunci cand se aproba un astfel de proiect, municipalitatea cere doar un plan de situatie din care un om obisnuit nu intelege mare lucru, iar eventualele simulari foto se refera de cele mai multe ori doar la volumul cladirii pentru care se cere aprobare, fiind scos din context.

Astfel, cetatenii interesati si vecinii pot vedea clar si pe intelesul lor care va fi impactul vizual al noii cladiri asupra zonei si daca vor avea sau nu lumina in case, astfel incat sa participe informati la dezbaterea publica pe aceasta tema.


Informatii tehnice


Plecand de la seturi de date vectoriale (strazi, amprente cladiri, vegetatie) si imagini satelitare disponibile, s-a creat scena 3D utilizand ArcGIS Pro si City Engine. Pentru a realiza modelele 3D cat mai realiste a strazilor, adaptate la realitatea din zona (2 benzi, marcaje albe, trotuare de ambele sensuri, autovehicule), a cladirilor si arborilor (inaltimi conforme cu realiatea, arhitectura, formele si culorile aproximate conform realitatii, coronamentul si pozitia arborilor) au fost definite si utilizate regulile procedurale in City Engine. Noua constructie a fost realizata pornind de la zero pe baza informatiilor descriptive disponibile precum si a pozelor din proiect. 

Dupa realizarea modelului 3D, s-au creat analizele de vizibilitate si de umbrire in zona  in aplicatia ArcGIS Pro, analize ce permit o analiza a impactului noii constructii asupra cladirilor,vegetatiei si zonei.

Analiza de vizibilitate s-a realizat pe un raza de 150 m, iar cea de umbrire in intervalul 9AM-4PM, din ora in ora, pentru data de 15 Decembrie 2015.

Aplicatia dispune de functionalitati de navigare  la diferite puncte de interes prestabilite, de a naviga liber, de a activa sau dezactiva layerele ce reprezinta analizele din zona sau de a realiza o comparatie intre starea initiala si cea finala (Inainte de constructie / Dupa constructie) a proiectului.

Pentru realizarea proiectului au fost necesare 2 zile. Prima zi a constat in realizarea datelor 2D si realizarea scenei 3D, iar cea de-a doua in realizarea analizelor 3D si partajarea scenei in web.

Nota: Harta poate fi vizualizata cu Windows XP doar cu Google Chrome si doar pe sistemele care suporta tehnologia WebGL.


Mod de utilizare a aplicatiei 3D


1.
    Click pe butonul “Play”
 
  din partea stanga-jos pentru o navigare automata in scena in anumite zone de interes;

2.    Primul bookmark ofera o alta vedere asupra zonei in care este propusa constructia

- Se activeaza comparatia pentru a putea observa zona din prezent si zona viitoarei constructii

3.    Al doilea bookmark ofera o vizualizare asupra analizei de vizibilitate.

- Ca si observator, se propune prin absurd prezenta unei persoane de pana la 2 metri inaltime, pe acoperisul noii constructii. Ceea ce apare cu galben reprezinta ceea ce acesta poate observa, in jur, de la acea inaltime

4.    Ultimul bookmark duce catre modul de vizualizare a analizei de umbre

- Umbrele pot fi vizualizare separat prin activarea layer-elor sau prin comparatie ( Ex: se compara modul de influenta a cladirii prin umbrele create la 9 AM si la 15 PM)
 
Acesta este scenariul predefinit pentru modul de utilizare a scenei 3D. Utilizatorul poate naviga liber in scena in functie de zonele dorite utlizand butoanele de navigare din partea stanga jos(Rotire in scena, Zoom In, Zoom Out, Modificare altitudine).

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4310 vizualizari

 • +6 (6 voturi)    
  alta insulta (Miercuri, 16 septembrie 2015, 16:18)

  ana [anonim]

  Nu ajung doi ani de respingere a socitatii civile a acestui proiect, care n-are ce cauta langa Atheneu. In plus, nu stiu daca s-au facut si teste geodezice, pentru ca zona a fost puternic afectata de cutremurul din 1977. Nu vrem ca nicio cladire din zona sa fie impovarata in plus de un asemenea colos.
  Dar unde sunt locurile de parcare aferente?
  Cum sa te plasezi la o distanta mai mica de 50 de m fata de intrarea la un lacas de cultura?
 • -6 (6 voturi)    
  Pareri. (Miercuri, 16 septembrie 2015, 16:26)

  Moneda [anonim]

  Cu timpul , vom vedea ca atitudinea unor asazisi reprezentanti ai opiniei publice ( cine oare i-o fi ales ? ) este complect deplasata . Oricum , cladirea de patrimoniu va ramane doar un muzeu in ceva timp . Nu mai corespunde cerintelor secolului 21 in ceea ce priveste acustica si spatiul . Nu inseamna ca va fi demolata dar va deveni o amintire .
  • +4 (4 voturi)    
   Acustica restaurantului Cina! (Miercuri, 16 septembrie 2015, 17:10)

   EuSiCuMine [utilizator] i-a raspuns lui Moneda

   Pazea, ca ramane restaurantul Cina fara acustica. E plina Europa de astfel de cladiri care dupa mintea unora nu mai "orespunde cerintelor secolului 21 in ceea ce priveste acustica si spatiul " si sunt folosite bine merci. Ba chiar lumea vrea sa emigreze in astfel de locuri!
  • +3 (3 voturi)    
   muzeu? (Miercuri, 16 septembrie 2015, 17:13)

   Dan [anonim] i-a raspuns lui Moneda

   Ateneul va rămâne "doar un muzeu"? Nu văd ce ar fi rău în asta, dar ideea că Ateneul devine ceva decrepit pe lângă un bloculeț de trei lei complet lipsit de valoare arhitecturală mi se pare complet stupidă. Ce înseamnă cerințele secolului 21 în materie de acustică și spațiu? Nu le mai ajung melomanilor fotoliile actuale? Au nevoie de șezlonguri? Vă rog, puțină decență.
 • +5 (5 voturi)    
  Bucurestiul merge pe spaga, ca intotdeauna (Miercuri, 16 septembrie 2015, 16:41)

  emil bobu [utilizator]

  Desfiguram ce a ramas nedesfigurat, ca sa aiba mafia politica (P$D sau cine e, ca sunt toti la fel) bani de excursii.
 • -2 (2 voturi)    
  reclama soft (Joi, 17 septembrie 2015, 9:06)

  Nicusor [anonim]

  Mai nou, punem de un scandal si scoatem si un ban in plus pe reclama sotf... Doi iepuri dintr-un foc! Si nici nu conteaza ca ne pricepem la arhitectura si urbanism ca baba la fotbal... scandal sa fie si bistari!


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by