Prefectul Capitalei, Paul Petrovan, nu a primit inca de la Tribunalul Bucuresti comunicarea oficiala a arestarii primarului Sorin Oprescu, pentru a putea dispune suspendarea acestuia, astfel incat sa poata fi desemnat un interimar, au aratat viceprimarii Cornel Pieptea si Dan Darabont, transmite Mediafax.

Viceprimarii Capitalei, Cornel Pieptea (PNL) si Dan Darabont (PSD), au avut, luni, o intalnire cu prefectul Paul Petrovan, privind situatia din primarie generata de arestarea lui Sorin Oprescu, dar si de retinerea directorului economic.

Potrivit celor doi viceprimari, prefectul le-a precizat ca nu a primit deocamdata comunicarea oficiala de la instanta privind arestarea lui Sorin Oprescu, pentru a putea dispune suspendarea acestuia din functie, urmand sa fie desemnat un primar interimar, dintre viceprimari.

Dupa momentul primirii acestui document, prefectul trebuie sa dispuna suspendarea in termen de 48 de ore.

Consiliul General al Muncipiului Bucuresti (CGMB) trebuie sa se intruneasca apoi in sedinta de indata pentru a alege, dintre cei doi viceprimari, un primar intermar.

Intrebat daca este pregatit sa preia el interimatul, Cornel Pieptea a raspuns afirmativ, precizand insa ca trebuie sa se consulte cu colegii si ca el nu si-ar dori functia, fiind mai degraba "un tehnocrat".

La aceeasi intrebare Dan Darabont a raspuns ca nu este o optiune personala si nici un premiu, la primarie fiind in prezent "o situatie foarte grea, care trebuie gestionata corect si urgent".

In prezent, PNL detine majoritatea in CGMB, in timp ce PSD are 13 consilieri din totalul de 54.

Dan Darabont a declarat, mai devreme luni, ca Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) a ajuns intr-o situatie de avarie deoarece nu exista ordonator principal de credite, nu exista nici director economic, deci nimeni nu poate sa semneze pentru o suma mai mare de un milion de lei.

"Pe termen foarte scurt, zilele acestea, trebuie sa se plateasca salariile, atat ale functionarilor din primarie, cat si pentru angajatii RATB si RADET. Deci discutam despre peste 20.000 de persoane. Multe dintre aceste 20.000 de familii se bazeaza pe acest salariu ca unica sursa de venit. Deci trebuie urgent sa gasim o solutie pentru conducerea executiva a primariei si pentru delegarea tuturor atributiilor si obligatiile aferente", a spus Dan Darabont.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a fost retinut de procurorii DNA sambata noapte, iar duminica noapte, cu putin inainte de miezul noptii, magistratii Tribunalului Bucuresti au emis mandat de arestare preventiva pentru 30 de zile pe numele edilului, care a fost dus in arestul Politiei Capitalei. Decizia nu este definitiva si a fost contestata de Sorin Oprescu la Curtea de Apel Bucuresti.

Directorul economic al Primariei, Mircea Octavian Constantinescu, a fost si el retinut, duminica seara, de procurorii DNA, in dosarul in care Sorin Oprescu este acuzat de luare de mita.

Dupa arestarea primarului Capitalei, Sorin Oprescu, se declanseaza automat procedura de suspendare din functie a edilului. Potrivit legii administratiei publice locale, instanta trebuie sa comunice prefectului Bucurestiului decizia de arestare, iar prefectul trebuie sa constate prin ordin suspendarea mandatului. Apoi, Ordinul este comunicat Consiliului General al Municipiului Bucuresti, iar forul alege prin vot secret un inlocuitor dintre cei doi viceprimari ai Capitalei.