Dupa arestarea primarului Capitalei, Sorin Oprescu, se declanseaza automat procedura de suspendare din functie a edilului. Potrivit legii administratiei publice locale, instanta trebuie sa comunice prefectului Bucurestiului decizia de arestare, iar prefectul trebuie sa constate prin ordin suspendarea mandatului. Apoi, Ordinul este comunicat Consiliului General al Municipiului Bucuresti, iar forul alege prin vot secret un inlocuitor dintre cei doi viceprimari ai Capitalei.

Sorin Oprescu, in catuseFoto: Mediafax

Potrivit Legii administratiei locale, art. 71 si 72, procedura este urmatoarea:

(1) Mandatul primarului se supenda de drept numai in cazul in care acesta a fost arestat preventiv. Masura arestarii preventive se comunica de indata de catre instanta de judecata prefectului care, prin ordin, constata suspendarea mandatului.

(2) Ordinul de suspendare se comunica de indata primarului.

(3) Suspendarea dureaza pana la incetarea situatiei prevazute la alin. (1).

(4) Daca primarul suspendat din functie a fost gasit nevinovat, acesta are dreptul, in conditiile legii, la plata drepturilor salariale corespunzatoare perioadei in care a fost suspendat.

(5) In caz de vacanta a functiei de primar, precum si in caz de suspendare din functie a acestuia, atributiile ce ii sunt conferite prin prezenta lege vor fi exercitate de drept de viceprimar sau, dupa caz, de unul dintre viceprimari, desemnat de consiliul local cu votul secret al majoritatii consilierilor locali in functie.

(6) In situatia prevazuta la alin. (1), consiliul local poate delega, prin hotarare, din randul membrilor sai, un consilier local care va indeplini temporar atributiile viceprimarului.

(7) In situatia in care sunt suspendati din functie, in acelasi timp, atat primarul, cat si viceprimarul, consiliul local deleaga un consilier local care va indeplini atat atributiile primarului, cat si pe cele ale viceprimarului, pana la incetarea suspendarii.

(8) Data organizarii alegerilor pentru functia de primar se stabileste de Guvern, la propunerea prefectului. Alegerile se organizeaza in termen de maximum 90 de zile de la vacantarea functiei de primar.

In ceea ce priveste alegerea inlocuitorului lui Sorin Oprescu, pana la rezolvarea situatiei, Consiliul General al Municipiului Bucuresti are de ales intre cei doi viceprimari, Dan Darabont (PSD) si Cornel Pieptea (PNL). Intrucat de cateva luni PNL si PSD au o alianta tacita este greu de spus care dintre cei doi viceprimari va fi desemnat.

Cum s-a derulat in practica procedura de suspendare pentru alti primari

In aprilie 2015, primarul Constantei, Radu Mazare, a fost suspendat din functie dupa ce a fost arestat preventiv, fiind acuzat de luare de mita - circa 9 milioane de euro - si trafic de influenta. In mai 2015, Mazare si-a dat demisia din functia de primar.

Marian Vanghelie, primarul sectorului 5 al Capitalei, a fost suspendat din functie pe 6 aprilie 2015, dupa circa 3 saptamani de arest preventiv, acesta fiind acuzat de procurorii DNA de fapte de coruptie.

Potrivit procurorilor, incepand din 2007 pana in prezent, Marian Vanghelie, in schimbul unor foloase materiale, l-a ajutat pe omul de afaceri Marin Dumitru sa obtina, pentru societatile pe care acesta din urma le controleaza, acordarea a numeroase contracte de lucrari publice, in valoare totala de aproximativ doua miliarde de lei.

Pentru atribuirea si plata contractelor de executie de lucrari publice, Vanghelie a perceput un "comision" de aproximativ 20% din valoarea contractelor incheiate intre Primaria Sectorului 5 si institutii din subordinea acesteia, pe de o parte, si societatile controlate de Dumitru, pe de alta parte.

"Comisionul" respectiv a fost platit de catre omul de afaceri lui Marian Vanghelie, prin intermediul lui Mircea-Sorin Niculae si a unei alte persoane apropiate lor, respectiv Daniel-Nicolae Dinut, potrivit unor documente ale anchetatorilor.