VIDEO-FOTOGALERIE Proiect gigant al Primariei Bucuresti: In ce stadiu se afla lucrarile de amenajare a lacurilor Herastrau - Floreasca - Tei

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Vineri, 28 august 2015, 14:58 Actualitate | Administratie Locala


Floreasca Tei
Foto: Hotnews
Incepand de anul viitor, bucurestenii ar putea trece cu vaporasul sau cu barca din lacul Herastrau in lacul Floreasca si apoi in lacul Tei, iar cele trei lacuri vor fi legate intre ele printr-un traseu turistic ce va putea fi parcurs pe jos sau cu bicicleta. In plus, pe insula din Parcul Bordei va fi amenajata o sala de spectacole cu o capacitate de 360 de persoane, iar pe lacurile Floreasca si Tei cate un amfiteatru. Proiectul este realizat de Primaria Capitalei, iar investitia se ridica la 88 milioane lei, dintre care 23 milioane lei fonduri europene nerambursabile. Proiectul va fi terminat anul viitor, an cu alegeri locale.


Simulare cum vor arata cele doua lacuri dupa finalizarea lucrarilor


In principal, proiectul presupune decolmatarea si curatarea celor doua lacuri - Tei si Floreasca, reabilitarea malurilor si conectarea lor printr-o ecluza cu lacul Herastrau. Astfel, proiectul isi propune realizarea unui traseu turistic ce va putea fi parcurs cu bicicleta, pietonal si nautic. Pe apa, traseul porneste din Lacul Herastrau, trece prin ecluza in Lacul Floreasca si va ajunge, printr-o noua ecluza, in Lacul Tei.

De-a lungul circuitului turistic vor fi amenajate 2 amfiteatre pentru activitati culturale si de agrement (1 pe Lacul Floreasca si 1 pe Lacul Tei), o sala poli-functionala cu o suprafata de 260 mp si o capacitate de 360 de persoane (Lacul Floreasca), 5 platforme pentru activitati culturale si de agrement (4 pe Lacul Floreasca si 1 pe Lacul Tei), care ofera posibilitati de filmare, fotografiere a peisajului albastru si verde, relaxare), 3 piscine destinate agrementului (2 in Floreasca si 1 in Tei), 6 porturi turistice (4 in Floreasca si 2 in Tei), 12 debarcadere (8 pe Floreasca si 4 pe Tei) pentru ambarcatiuni mici de agrement si ambarcatiuni turistice (vaporase, barcute, echipamente pentru wind surf si kite surf, canoe si hidrobiciclete), un loc de joaca pentru copii cu o suprafata de 832 de mp (Lacul Floreasca) si piste de biciclete cu o lungime de 4.410 metri.

Primaria Capitalei a demarat lucrarile la inceputul acestui an lucrarile, in prezent acestea fiind realizate in proportie de 30% potrivit reprezentantilor municipalitatii, care spera ca vor finaliza toata treaba la inceputul anului 2016.

"Proiectul a fost structurat in cadrane de interventie, iar pana in acest moment au fost realizate lucrarile privind crearea celor trei peninsule si lucrarile de decolmatare si de refacere a malurilor, acestea fiind si cele mai complexe tipuri de lucrari. De asemenea se pregatesc lucrarile pentru constructia cladirii polifunctionale pe lacul Floreasca si a pasarelei ciclopietonalae si ecluza Floreasca - Tei", a declarat managerul de proiect, Cristina Parvulescu.  Pasarela ciclo-pietonala va asigura legatura intre cele doua maluri ale lacului Floreasca. Pasarela permite continuitatea traseului ciclo-pietonal intre Parcul Bordei si malul de nord al lacului fiind situata in zona podului de pe Bd. Aviatorilor. Aceasta va avea  o latime de 3 m si o lungime desfasurata de 200 m.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat recent ca lucrarea se va finaliza in primele luni ale anului viitor.Simulare cum va arata sala de spectacole din Parcul Bordei

Daca ideea de a amenaja cele doua lacuri aflate in prezent in paragina este o idee laudabila, asteptata de multi ani de bucuresteni, construirea unei sali de spectacole in Parcul Bordei, pe spatiu verde, ar putea genera controverse. Primaria sectorului 3 a fost nevoita sa renunte la ideea de a construi o sala de spectacole in parcul IOR in urma protestelor cetatenilor, iar sute de locuitori din cartierul Drumul Taberei cer Primariei sector 6 sa demoleze serele pe care institutia le-a construit in parc, tot cu fonduri europene.


Proiectul de amenajare a unui circuit turistic pe lacurile Floreasca si Tei este finantat prin Programul Operational Regional 2007-2013, axa prioritara 5 "Dezvoltarea durabila si promovarea turismului", Domeniul major de interventie 5.2 "Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale si cresterea calitatii serviciilor turistice". Valoarea investitiei este de 88.355.487,98 lei, din care asistenta financiara nerambursabila 23.519.736,61 lei, contributie proprie 47.859.566,60 lei si 16.976.184,77 lei TVA. Proiectul de finantare pentru fonduri europene a fost semnat la sfarsitul anului 2013.

In data de 16.12.2014 a fost semnat contractul pentru executia lucrarilor intre Municipiul Bucuresti si Asocierea  SC CONSTRUCTII ERBASU SA & SC GARDEN CENTER GRUP SRL & SC ECO HORTICULTURA SRL & VEGA 93 SRL & SC AEDILLIA CONSTRUCT 90 SRL, desemnata prin licitatie. Valoarea contractului este de 61.328.313,90 lei, din care cheltuieli diverse si neprevazute in valoare de 4.087.027,83 lei, la care se adauga TVA de 14.718.795,34 lei. Potrivit contractului, termenul de finalizare al lucrarilor este 31 decembrie 2015.


Despre starea jalnica in care se afla lacurile din Bucuresti
Cu exceptia lacurilor care se afla in marile parcuri, salba de lacuri a Capitalei este lasata in paragina de 20 de ani.  Pe luciul apei plutesc insule de gunoi (pungi de plastic, pet-uri, mobila veche, chiar cate un vas de WC), malurile sunt surpate, iar drumul care serpuieste pe malul apei este murdar si darapanat. Cuprinsi de dorinta de a vedea o imagine cat mai frumoasa, oamenii si-au ticsit casele cat mai aproape de lac venind in anumite situatii cu gardul pana in apa. Asta desi Planul Urbanistic General al Capitalei prevede ca noile constructii sa se departeze intre 30 si 50 de metri fata de malul apei.

In 2007, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat indicatorii economici pentru un proiect de reabilitare a salbei de lacuri Colentina, curatarea zonelor adiacente si introducere acestora intr-un circuit turistic.  Proiectul, in valoare de circa 33 milioane de euro, ar fi trebuit finantat in proportie de 85 la suta din fonduri europene. Cu un an inainte, in 2006, Primaria Capitalei a cerut Guvernului sa-i transfere in patrimoniu si cele 3 lacuri aflate la Apele Romane pentru a putea realiza un proiect unitar de amenajare. O data cu schimbarea primarului general, in 2008, acest proiect a fost dat uitarii desi a fost singurul, din ultimii 20 de ani, care a tratat in ansamblu salba de lacuri Colentina. In 2010, Primaria Capitalei a venit cu un nou proiect, amenajarea unui circuit turistic pe lacurile Floreasca si Tei si zona adiacenta lor, proiect care se realizeaza in prezent.

Primaria sectorului 2 in parteneriat cu Primaria sectorului 1 are si ea un proiect de amenajare a salbei de lacuri Colentina, proiect care prevede construirea unei telegondole intre Casa Presei si capatul Soselei Pantelimon. Telegondola va pleca de la nivelul solului si va circula la o inaltime de circa 50 de metri. In cel mai inalt punct va ajunge la inaltimea de 85 metri. Viteza de deplasare va fi de 5 metri pe secunda, iar capacitatea de transport a unei singure telecabine va fi de 1.500 de persoane pe ora.

"Construirea unei telegondole peste salba de lacuri din Capitala va avea la baza mai multe functiuni si anume: turism, agrement si transport public, oferind tuturor utilizatorilor posibilitatea de a admira zonele verzi de-a lungul traseului si a luciul de apa. Se preconizeaza amenajarea de parcari de descurajare la capetele liniei telegondolei care sa permita descongestionarea traficului rutier prin traversarea Capitalei prin acest sistem de transport. Un alt avantaj al realizarii acestui proiect este amplasarea unor zone pietonale sub traseul telegondolei", sustin reprezentantii Primariei sector 2.

Proiectul nu prevede insa si curatarea salbei de lacuri astfel ca turistii vor putea admira in voie gunoaiele si saracia din zona. Deocamdata acest proiect nu a fost aprobat.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

15239 vizualizari

 • +11 (11 voturi)    
  Vin alegerile,încep laudele. (Vineri, 28 august 2015, 15:42)

  vali47 [utilizator]

  Degeaba.Bucureștiul administrat de Oprescu tot un oraș mohorât, murdar,zgomotos,cu circulație haotică rămâne.Serviciile publice de transport,termoficare,iluminat public,canalizare ,salubritate și parcare autoturisme s-au deteriorat de la an la an devenind tot mai precare.Toate astea crează un stres suplimentar locuitorilor.Ieșirea într-un spațiu public te indispune în loc să te destindă.
  • +4 (6 voturi)    
   indiferent de cine ar administra Bucurestiul... (Vineri, 28 august 2015, 15:57)

   EMC2*2/2#@4 [utilizator] i-a raspuns lui vali47

   acesta nu se va schimba atata timp cat oamenii vor ramane pasivi.

   Vrei sa schimbi ceva...incepe cu tine (ca idee...nu am nimic cu tine :) )... si de la tine poate va coipa inca 2 si de la ei si altii si tot asa...

   stiu ... e de durata procesul ... dar e singura solutie.
   • +6 (6 voturi)    
    Unele reguli se impun. (Vineri, 28 august 2015, 16:55)

    vali47 [utilizator] i-a raspuns lui EMC2*2/2#@4

    Și de aceia sunt autoritățile locale.să facă și să impună regulile de conviețuire.Impunerea nu-i plăcută,dar este de multe ori necesară.
   • +4 (4 voturi)    
    Pe jumătate fals (Vineri, 28 august 2015, 17:14)

    war4peace [utilizator] i-a raspuns lui EMC2*2/2#@4

    Nimeni, în lumea asta, nu are (la modul general, ca popor) de la început un mod de gândire sănătos.
    Ţările civilizate sunt astfel dintr-un singur motiv: teama de repercursiuni.
    Când rişti o amendă de 1000 de Euro în Italia fiindcă ai aruncat ceva pe jos, te gândeşti de şapte ori înainte să o faci. Când vin autorităţile şi te ard la buzunar fiindcă nu ţi-ai curăţat zăpada din faţa casei, o cureţi şi cu mâinile goale (sau tocmeşti pe cineva s-o facă).
    La noi nu există repercursiuni. Şi astea trebuie să vină de la autorităţi.
 • +9 (9 voturi)    
  Autostrazi suspendate (Vineri, 28 august 2015, 16:28)

  don giovanni [anonim]

  "Autostrazi suspendate": deocamdata Lacul Floreasca s-a transformat intr-o noua Delta. Teiul la fel. In final, se va face loc pentru carciumi de lux pe malul lacurilor, pentru 'baetzi'.
 • +11 (11 voturi)    
  am vazut rezultatul in Drumul Taberei (Vineri, 28 august 2015, 16:40)

  gigicu [anonim]

  dezastruos. Un parc frumos a fost chelit de verdeata, pentru a face loc pietrelor, podurilor, schelelor de metal.

  Parcul Herastrau nu are nevoie de asa ceva, e un parc superb asa cum e acum. E nevoie doar de toaletare, ingrijire.. nimic mai mult.

  Nu aveti pe ce cheltui banii? Suma aia de 88 de milioane e pusa de ochii lumii, varianta finala va fi mult mai mare, asa se intampla la noi.
  • -1 (1 vot)    
   Herastrau ? (Vineri, 28 august 2015, 19:12)

   alex [anonim] i-a raspuns lui gigicu

   nu va fi asta in parcul Herastrau ba fi in parcul bordei care are amre nevoie de o noua fata
 • +5 (5 voturi)    
  Bun Primar... (Vineri, 28 august 2015, 16:43)

  Tati [anonim]

  Intradevar, bun Primar General; are bani numai pentru investitiile din nordul Capitalei, centrul Capitalei pentru cei din margini, lasa ca o sa ne promita in campanie ca o sa faca , o sa deraga, etc...
  Va rog sa-l intrebati cand reabilitarea liniei de tramvai 19 din cartierul Titan ( intradevar numai muncitori sau fost muncitori, pensionari ! ) va fi terminata, ca de 7 ani, ati citit bine, 7 ani, nu se mai termina ! Ce sa-i faci ,aici nu mai sunt bani....si nici cartierul nu merita truda Primarului General...
 • +4 (4 voturi)    
  Nu cred (Vineri, 28 august 2015, 16:53)

  Liviu [anonim]

  O sa fie scandal cu rechini imobiliari, pescari, dinu pescariu sau cum naiba il chema, marii nababi care au vile si firme in vile pe langa lacu floreasca si multi altii.

  Mai degraba o sa se mai faca vreo 2-3 ansambluri rezidentiale in herastrau, asta dupa 30 discoteci si baruri si eventual 2-3 bordeluri in parcul bordei. pe malul lacului, bun de groapa de gunoi.
  • +5 (5 voturi)    
   Acum ca au secat floreasca (Vineri, 28 august 2015, 17:36)

   TheLionKing [anonim] i-a raspuns lui Liviu

   Cei care construiesc pe langa nu au nicio problema in a-si mari un pic curtea sau a-si intinde santierul pe fundul secat al lacului.
 • 0 (0 voturi)    
  Chiar asa sa fie ? (Sâmbătă, 29 august 2015, 12:21)

  xxx [anonim]

  1)1500 persoane intr-o cabina ? Asta inseamna peste 4 trenuri IC "full" pe relatia Bucuresti_Constanta ! Mai sa fie ! Mare primar, mare gogomani !
  2) In final care va fi suprafata de lac libera si cat va reprezenta ea din cea actuala ? Ca folos pentru comunitate cred ca asta e un criteriu de baza in a aprtecia aceasta lucrare !
  3) acum se vorbeste din ce in ce mai des de acest proiect, dar nu retin sa fi fost discutat in prelabil, in public, cu cei ce voteaza grupurile si sefii lor din Primarii !
  Numai bine!
 • 0 (0 voturi)    
  Lacul Floreasca (Luni, 28 decembrie 2015, 22:30)

  xxx [anonim]

  Intrebare, cred eu , ce merita atentie si raspuns competent :
  1) Care este raportul final dintre suprafata de apa a lacului "modernizat" si cea dinainte ? Dupa cate intuiesc, apa aduce oxigenul, nu stuful actual, nisipul tot felul de carciumi, alei si telecabine ! Va iesi un imens closet !
  2) Proiectul are viza de mediu si daca DA, cine l-a dat ? Cu nume si prenume, functie si competente !
  3) De ce legile, de bine- de rau sunt cumva discutate in prealabil "in mase", nu insa si asemenea proiecte-planuri-decizii urbanistice, cu repercusiuni de lunga durata si de cele mai multe ori ireversibile asupra mediului, oamenilor, frumosul urban ? Primarii astia si cetele lor de farfurizi chiar au ajuns sa taie si sa spanzure dupa bunul plac si interesele lor personale ?
 • 0 (0 voturi)    
  realitate (Vineri, 29 iulie 2016, 11:44)

  Bogdan31415 [anonim]

  se reduce suprafata lacurilor : acestea sunt astupate acum, in loc sa le refaca malurile.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by