Asociatia Municipiilor din Romania cere introducerea in Codul Fiscal a suprataxarii cladirilor si terenurilor abandonate, precum si reintroducerea taxei hoteliere, venit pe care autoritatile locale il foloseau pentru promovarea turismului, a declarat presedintele executiv al AMR, Ilie Bolojan, citat de Mediafax.

Hanul Solacolu din BucurestiFoto: Hotnews

Presedintele executiv al AMR a afirmat ca proiectul de Cod Fiscal, in forma trimisa initial in Parlament, prevederea suprataxarea cladirilor si a terenurilor abandonate, insa, la dezbaterea din Comisia de buget a Camerei Deputatilor, alesii au votat pentru respingerea acestei masuri.

"Noi am discutat si cu reprezentantii Guvernului si am trimis solicitari la toate conducerile partidelor parlamentare, in urma cu aproximativ o saptamana. Cerem partidelor parlamentare, daca tot se discuta Codului Fiscal, inca o data, sa introduca posibilitatea de a supraimpozita imobilele si terenurile neingrijite, precum si reintroducerea taxei hoteliere, pe care au anulat-o, taxa care exista de 20 de ani, in Romania", a declarat pentru Mediafax Ilie Bolojan.

Bolojan a mai precizat ca prin introducerea in Codul Fiscal a prevederii referitoare la imobile si cladirile neingrijte, autoritatile locale nu sunt obligate sa aplice aceasta supraimpozitare, ci doar le ofera aceasta posibilitate. Acesta a subliniat ca in politica romaneasca, alesii "vor sa dea doar vesti bune" si cum suprataxarea este considerata "o veste proasta", oamenii politici se feresc de adoptarea acestei masuri.

Ilie Bolojan a mai atras atentia ca decizia Parlamentului de a scoate taxa hoteliera din Codul Fiscal, taxa pentru care fiecare turist platea intre 0,5 si 1,5%, din valoarea cazarii, face ca Romania sa fie singura tara din Europa care nu ar mai avea aceasta taxa.