Cum se face urbanism in Romania: Primaria Capitalei a aprobat construirea unor cladiri pe fasia de protectie a unui poligon de tragere din Baneasa. Ministerul de Interne cere remedierea situatiei

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Joi, 13 august 2015, 10:15 Actualitate | Administratie Locala


Poligon tragere str. Jandarmeriei
Foto: Google Maps
Ministerul Afacerilor Interne cere Primariei Capitalei sa revoce o parte dintr-un plan urbanistic zonal care ar  permite edificarea unor cladiri pe fasia de protectie a unui poligon de tragere din Baneasa ce apartine Jandarmeriei Romane. In cazul in care municipalitatea nu va anula de buna voie aceasta prevedere, MAI se va adresa instantei. Planul Urbanistic Zonal la care face referire MAI a fost aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucuresti pe 30 ianuarie 2014 si reglementeaza din punct de de vedere urbanistic un teritoriu urias, cuprins intre Sos. Odai, Soseaua Bucuresti-Ploiesti, bd. Gheorghe Ionescu Sisesti si Sos. Bucuresti-Targoviste, respectiv 730 de hectare.

Initiatorul documentatiei de urbanism este Primaria sectorului 1. In spatele poligonului de tragere in acest PUZ sunt prevazute blocuri de 3-4 etaje.

"Prin adresa inregistrata la Cabinet Secretar General cu nr. 2940/6/17.07.2015 si la Directia de Asistenta Tehnica si Juridica cu nr. 2702/20.07.2015, Ministerul Afacerilor Interne si Baza de Administrare si Deservire a Jandarmeriei Romane - UM 0260, au formulat plangere prealabila impotriva hotararii consiliului General al Municipiului Bucuresti nr. 21/2014 privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal Zona de Nord a Municipiului Bucuresti Sos. Odai - Sos Bucuresti Ploiesti - str. Jandarmeriei - Sos. Gheorghe Ionescu Sisesti - Sos. Bucuresti Targoviste, sector 1. In motivarea plangerii prealabile, contestatarii sustin ca la elaborarea PUZ-ului trebuie avute in vedere si normele privind amenajarea poligoanelor de tragere cu armamentul din dotare si modul de omologare, autorizare si avizare a acestora, prevazute de Ordinul MAI nr. S/655/2008, referitoare la fasiile de siguranta laterale, situate in lungul poligonului, precum si fasia de siguranta in adancime, astfel incat prin PUZ sa nu fie afectata functionarea poligonului si sa fie clar prevazute utilizarile interzise cu privire la terenul aferent acelor fasii", se arata intr-un document oficial al municipalitatii.

MAI cere revocarea in parte a acestui PUZ astfel incat sa se interzica ridicarea de constructii in fasia de siguranta a poligonului, in mod contrar urmand sa se adreseze instantei.

Planul Urbanistic Zonal la care face referire MAI a fost aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucuresti pe 30 ianuarie 2014 si reglementeaza din punct de de vedere urbanistic un teritoriu urias, cuprins intre Sos. Odai, Soseaua Bucuresti-Ploiesti, bd. Gheorghe Ionescu Sisesti si Sos. Bucuresti-Targoviste, respectiv 730 de hectare. Initiatorul documentatiei de urbanism este Primaria sectorului 1.

In urma cu zece ani, aceasta zona era teren agricol. Dupa 2000, campul a inceput sa fie ocupat de case cu 1-2 etaje, insa dezvoltarea urbanistica a fost haotica. Practic, au aparut ici-colo, in mijlocul campului, cateva locuinte, fara drumuri asfaltate, fara utilitati. Desi este elaborat dupa ce in zona s-a construit destul de mult, acest PUZ traseaza o retea de strazi si stabileste un regulament de construire pentru viitoarele constructii. Totodata, creste regimul de inaltime in anumite zone unde sunt case de unul/doua etaje ajungandu-se pana la blocuri de 14 etaje. In spatele poligonului de tragere in acest PUZ sunt prevazute blocuri de 3-4 etaje.

10162 vizualizari

 • +15 (19 voturi)    
  sa mai adaugam cateva detalii (Joi, 13 august 2015, 10:48)

  subcultura [utilizator]

  1. Sunt o multime de proprietari in zona care au cumparat de la cei care au primit teren agricol si ... hopa ... a aparut PUZ-ul ... s-a dublat (cel putin) si valoarea proprietatilor.

  2. Avizul MAI, data fiind existenta poligonului, trebuia sa fie o conditie prealabila emiterii PUZ-ului.

  3. Concluzie: iti cumperi un teren in mijlocul campului pe 3 lei, faci valuri (si alte manevre) sa se aprobe PUZ-ul, Primaria iti trage utilitati si iti face strazi (pe banii fraierilor din sector) si ... capitalist de Dambovita te numesti.
  • -1 (5 voturi)    
   Pt informatia dv (Joi, 13 august 2015, 11:55)

   Cristina [anonim] i-a raspuns lui subcultura

   Terenurile au fost introduse in intravilan si au devenit construibile in anul 2000 prin aprobarea PUG-ului pentru Bucuresti.

   PUG-ul a avut avizul de la MI nr. 787846/2000.

   Practic poligonul functioneaza ilegal deoarece nu respecta PUG-ul.

   Mai mult, cei de la Jandarmeria in 2005 au declarat in fals ca ca acolo nu erau constructii.

   Din anul 2000 de la aprobarea PUG-ului pana in anul 2005 cad au obtinut autorizatia de functionare acolo s-au construit zeci de case, iar acum sunt cateva sute.
   • 0 (0 voturi)    
    Sigur (Joi, 13 august 2015, 17:19)

    subcultura [utilizator] i-a raspuns lui Cristina

    Dar mai am o nelamurire:

    Cum de existau case in 2005 daca PUZ a fost aprobat abia anul trecut?

    Si cum se pot construi "case" de 14 etaje in zona cu constructii maxim P+4?

    Aveti si poze pe site-ul asociatiei din care banuiesc ca faceti parte:
    http://www.asociatiacartierpadureabaneasa.ro/vesti-bune-apropo-de-poligon/

    Chiar un domn indemna pe acolo sa faceti presiuni la primarie sa va traga asfalt, iluminat public etc. Se mai plangeau anumiti proprietari ca in toata zona aceea cadastrul este miscat, dar se rezolva, la primarie se rezolva orice.
    • 0 (0 voturi)    
     raspuns unor nelamuriri (Joi, 13 august 2015, 19:33)

     ABSOLUT [anonim] i-a raspuns lui subcultura

     Case exista din 2002 pentru ca PUZ in discutie este doar unul dintre multele PUZ aprobate si apoi contestate!
     Vi se pare normal ca locuitorii zonei sa plateasca taxe si impozite identice ce cele din Primaverii, de ex (pt ca e tot in s1), cand nu au nicio utilitate publica din banii primariei catre care platesc ?
 • +14 (18 voturi)    
  puz (Joi, 13 august 2015, 10:51)

  alupigus [anonim]

  si dupa ce o sa construiasca locatarii se vor plange de zgomotul de la antrenamentele de la poligon; si o sa ceara desfiintarea poligonului...
  • +1 (5 voturi)    
   Ca la noi... (Joi, 13 august 2015, 12:45)

   bfc [utilizator] i-a raspuns lui alupigus

   La noi este ceva normal, altundeva nu se aprobau case in apropiere de poligoane de tragere :)

   Iti faci casa pe albia unui rau cu debin doar primavara si apoi ceri statului sa devieze raul pt ca tu ai casa acolo :)
  • +5 (5 voturi)    
   Ce cunosti vreun aeroport in aceasta situatie? (Joi, 13 august 2015, 12:51)

   Je__ [utilizator] i-a raspuns lui alupigus

   Imi amintesc cat de disperata era Dragoteasca la TV ca nu poate dormi din cauza avioanelor.

   Si era si foarte desiderata de cum a aparut aeroportul la gardul ei, ca atunci cand si-a facut ea casa dupa anii 2000, parca aeroportul ala nu era acolo!
  • +2 (2 voturi)    
   Clasic (Joi, 13 august 2015, 13:10)

   Y [utilizator] i-a raspuns lui alupigus

   Deja e patentata metoda :)
 • +15 (15 voturi)    
  Opre$cu (Joi, 13 august 2015, 11:08)

  Trojan.H [utilizator]

  Daca vreau, pot sa construiesc pe Casa Poporului un Lacto-Bar.
  • +2 (2 voturi)    
   Nu cred (Joi, 13 august 2015, 15:13)

   Ion_RoaitaDA [utilizator] i-a raspuns lui Trojan.H

   E deja menajerie inauntru, nu ti-ar da voie Zgonica.
 • +4 (14 voturi)    
  PUGul si Poligonul (Joi, 13 august 2015, 11:16)

  PUG [anonim]

  Ce nu se spune in articol este ca terenurile au fost introduse in intravilan prin PUG in anul 2000 (PUG care a avut avizul MI) si s-au construit case. Poligonul a fost autorizat in anul 2005 fara sa aibe aprobarea primariei si a locuitorilor din zona, deci s-a incalcat legea.
  Mai mult, s-au folosit declaratii false ca nu erau case in anul 2005.
  Chiar daca se anuleaza partial PUZ-ul ce se intampla cu sutele de case existente in acest moment ?
  Anularea PUZ-ului implica revenirea la regulametul de la PUG unde scrie tot ca terenurile sunt intravilane si construibile.
  In Regulamentul de Urbanism (525/27 iunie 1996) scrie ca in intravilanul localitatilor sunt permise doar poligoane de tir sportiv.

  Prin cererea introdusa de MI, se incearca taraganarea lucrurilor pentru a se prescrie neregulile folosite pentru pentru autorizarea poligonului.
  • +2 (6 voturi)    
   sau invers! (Joi, 13 august 2015, 11:48)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui PUG

   Prin PUG se incearca sa se legalizeze casele construite acolo NElegal!! adica in conditiile in care terenul NU era scis din regim agricol! :P
  • +2 (4 voturi)    
   ... (Joi, 13 august 2015, 12:09)

   bfc [utilizator] i-a raspuns lui PUG

   Cred ca articolul nu urmareste dezinformarea citiorilor; relateaza absurdul tarii: poligon de tracere si exercitii cu arme de foc si edificarea unei cladiri in spatiul destinat ca protectie pentru persoanele care locuiesc, trec prin zona respectiva.

   Eu cred ca aprobare de construire a poligonului a existat (de la o autoritate mai puternica decat Primaria); daca primaria a fost de acord sau nu este irelevant pt ca este un obiectiv al unei institurii de aparare a statului si cetatenilor. Nu cred ca un comandant al Jandarmeriei s-a dus cu masina si a plantat un bat unde sa fie edificat poligonul ....
  • +3 (3 voturi)    
   Ei na (Joi, 13 august 2015, 12:24)

   jeanvaljeanro [utilizator] i-a raspuns lui PUG

   Lasa, boss, mai sunt si alte terenuri in Bucuresti. Vinzi la generali si dormi linistit!
  • +4 (4 voturi)    
   Sau alt scenariu (Joi, 13 august 2015, 12:52)

   Je__ [utilizator] i-a raspuns lui PUG

   Cativa din MAI trag sforile ca in instanta poligonul sa fie desfiintat.
   Astfel cate zeci de ha de teren devin o buna afacere imobiliara.
  • +8 (8 voturi)    
   Poligonul e acolo de peste 40 de ani (Joi, 13 august 2015, 12:54)

   Ritzi Pitzi [utilizator] i-a raspuns lui PUG

   In 2005 probabil a fost reinnoita autorizatia. Cineva a construit complexul Stejari chiar in padure, langa poligon si cine stie ce mari oameni sunt deranjati de tiruri...
   Acum vor sa scape de zgomot si fac ca si cu aeroportul Baneasa, adica ii desfiinteaza poligonul.

   Urmeaza Scoala de ofiteri MAI care e peste drum de DN1...
   • +6 (6 voturi)    
    cine? cine? (Joi, 13 august 2015, 14:49)

    Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Ritzi Pitzi

    Cine o fi construit complexul Stejarii?
    Pai CINE sa fie: Insusi Maretzul Om de Afaceri Tziriac - care a defrisat NElegal cateva hectare de padure si pentru asta... a primit o amenda de 4000 (patru MII, nu milioane!!) euroi!!
    Cam cat priza fiu-sau intr-o seara! :P
 • +1 (7 voturi)    
  si ce ca e poligon de tragere?! (Joi, 13 august 2015, 11:27)

  ember [utilizator]

  "jmecherii" care o sa faca acolo mastodonti de 15-20 de etaje au bani sa puna geamuri antiglont
  • +4 (4 voturi)    
   Completare (Joi, 13 august 2015, 13:14)

   Y [utilizator] i-a raspuns lui ember

   Reabilitarea termica o sa fie cu kevlar in loc de polistiren.
 • +9 (11 voturi)    
  Caz clasic de DNA (Joi, 13 august 2015, 11:28)

  Idealistu [utilizator]

  Baietii din Consiliu General impreuna cu d-l Oprescu isi fac si ei viata mai buna, ca de la Stat mai e de furat.
  • 0 (4 voturi)    
   va contrazic (Joi, 13 august 2015, 12:10)

   CrisRadutoiu1 [anonim] i-a raspuns lui Idealistu

   CGMB si Oprescu or fi pasibili de DNA, dar nu in acest caz. Cunosc f bine cazul si de fapt MAI este in offsaid aici:
   Terenurile au fost introduse in intravilan si au devenit construibile in anul 2000 prin aprobarea PUG-ului pentru Bucuresti.

   PUG-ul a avut avizul de la MI nr. 787846/2000.

   Practic poligonul functioneaza ilegal deoarece nu respecta PUG-ul.

   Mai mult, cei de la Jandarmeria in 2005 au declarat in fals ca ca acolo nu erau constructii.

   Din anul 2000 de la aprobarea PUG-ului pana in anul 2005 cad au obtinut autorizatia de functionare acolo s-au construit zeci de case, iar acum sunt cateva sute.
   • +1 (1 vot)    
    pai chiar NU exista!! (Joi, 13 august 2015, 14:51)

    Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui CrisRadutoiu1

    Au avut constructiile alea toate avizele legale? Au, cumva, strada si numar? S-au incadrat intr-un PUZ?
    Atata timp cat nu exista acele avize, legal vorbind, acele constructii NU exista!!
    • 0 (0 voturi)    
     Pai chiar EXISTA ! (Joi, 13 august 2015, 19:21)

     ODAI [anonim] i-a raspuns lui Codruta N

     Si eu sunt unul dintre locuitorii zonei, care am avut din partea primariei toate avizele, care platesc de 15ani impozite, care a donat o parte din terenul proprietate pentru ca Primaria sa -si duca la indeplinire angajamentele ! De ce nu reusim sa vedem imaginea de ansamblu care ne-ar face sa sesizam ca toate avizele, atat ale primariei cat si ale Jandarmeriei, au fost date din birou, fara o minima responsabilitate ! Nu trebuie totdeauna sa ne agatam de un investitor mare, poate dubios, trebuie sa vedem ca acum, in zona locuiesc mii de persoane care platesc si asteapta.
 • 0 (6 voturi)    
  Fâșie de protecție pe terenul altuia! (Joi, 13 august 2015, 11:31)

  vali47 [utilizator]

  Dacă jandarmii au un poligon de tragere în zonă care necesită o fâșie de protecție,trebuiau să cumpere acel teren.Altfel nu au dreptul să interzică unui proprietar să folosească neîngrădit dreptul de proprietate.Vina este la MAI și nu la Consiliul General.Dacă sa dat aprobarea le-au făcut un bine,poate se trezesc cei de la jandarmi și află că trebuie să respecte și păzească proprietatea,indiferent a cui este.
 • 0 (4 voturi)    
  Aiurea (Joi, 13 august 2015, 11:37)

  je [anonim]

  De ce nu a reactionat MAI cata vreme PUZ-ul a fost in dezbatere publica timp de 7 ani? MAI e stat in stat, ei nu au nevoie de aprobari de la nimeni pentru a face poligoane deschise, pot sa tranteasca poligon chiar si in centru si apoi cer restricii pe terenurile invecinate, unde s-a mai pomenit poligon deschis in oras? Ce facem cu constructiile realizate inainte de 2008, cand a aparut acest ordin?
  Decat sa protejeze ei oamenii si sa inchida poligonul prefera sa tergiverseze dezvoltarea zonei.
  Apropo, poate voua va trimit acel ordin, eu unul nu l-am gasit.
 • 0 (2 voturi)    
  stejarii (Joi, 13 august 2015, 11:59)

  alupigus [anonim]

  sa nu uitam de "Stejarii" chiar daca e putin mai departe; eu am trecut prin zona cu masina si zgomotul de la poligon se aude destul de tare.
  • +1 (1 vot)    
   ar trebui daramat! (Joi, 13 august 2015, 14:52)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui alupigus

   Dtejarii a fost construit pe baza unei defrisari ILEGALE - complexul acela ar trebui daramat!!
 • -2 (6 voturi)    
  Hotnews sa se informeze inainte.. (Joi, 13 august 2015, 11:59)

  CrisRadutoiu1 [anonim]

  Sa se informeze inainte de a publica articole la cererea Jandarmeriei:

  Terenurile au fost introduse in intravilan si au devenit construibile in anul 2000 prin aprobarea PUG-ului pentru Bucuresti.

  PUG-ul a avut avizul de la MI nr. 787846/2000.

  Practic poligonul functioneaza ilegal deoarece nu respecta PUG-ul.

  Mai mult, cei de la Jandarmeria in 2005 au declarat in fals ca ca acolo nu erau constructii.

  Din anul 2000 de la aprobarea PUG-ului pana in anul 2005 cad au obtinut autorizatia de functionare acolo s-au construit zeci de case, iar acum sunt cateva sute.
 • 0 (4 voturi)    
  Anulare PUZ? (Joi, 13 august 2015, 12:12)

  asociatia cartier padurea baneasa [anonim]

  Buna ziua. am citit articolul publicat de dv . prin care Jandarmeria a solicitat anularea PUZ Janadrmeriei, dar din pacate lucrurile nu stau asa cum sunt prezentate. In 2008 cand s-a facut autorizarea poligonului, zona era in INTRAVILAN, inca din anul 2000 conform PUG. Iar pentru ca era in intravilan, s-au obtinut autorizatii legale pentru construire. Jandarmeria nu a tinut cont de prevederile PUG pentru care si-a dat avizul in 2000, nu a tinut cont de constructiile existente, nu a tinut cont de faptul ca acolo sunt proprietati private si la autorizarea poligonului a declarat ca ``nu exista constructii , este o zona parasita ce a apartinut fostului CA P Otopeni``. in acest moment sunt 2 procese pe rol impotriva jandarmeriei. Vor urma si altele pentru expropriere mascata, si tulburare de posesie. Este vorba de o suprafata de circa 200ha, unde in prezent functioneaza firme ce au creat locuri de munca, blocuri si case locuiesc sute de familii si copii care sunt expusi riscului de a fi impuscati pe proprietatile lor. Desi Jandarmeria prin UM0260 stia ca in zona existau case ( cea mai veche are 106 ani) , desi in ultimii 15 ani in care s-a construit in zona, jandarmeria prin UM 0260 nu a facut nici un demers impotriva constructiilor ce se ridicau, desi incalca dreptul la viata si la proprietate, desi a existat in 2003-2004 un proces pentru ca gloantele au ajuns in casa unui vecin, Jandarmeria refuza orice dialog pentru deblocarea situatiei prin reomologarea poligonului si mai mult vrea sa anuleze PUZ care ar permite aducerea utilitatilor si dezvoltarea zonei. Daca se anuleaza PUZ , si proprietarilor care inca nu au construit le este interzis sa isi exercite dreptul de proprietate, cum vor fi despagubiti? totusi ce se va intampla cu casele si blocurile existente din zona? vor fi demolate? asta inseamna aparararea interesului national? expropriere mascata, tulburare de posesie si punerea in pericol a vietii locuitorilor si proprietarilor de buna credinta?
 • +2 (4 voturi)    
  puz (Joi, 13 august 2015, 12:38)

  Dana [anonim]

  Nu se tine seama de niciun plan de urbanism. Se construieste dupa "bunul" plac si "gust" al celor cu bani care stiu cui si cat sa dea pentru a obtine ceea ce vor. Nu este nicio sistematizare in zona. Apar blocuri la 3-4 m de case. Toti smecherii cu bani care construiesc si obtin aprobari pentru constructie in zona nu respecta nici cele mai elementare legi. Isi bat joc de zona asa cum si-au batut joc de toate zonele din Bucuresti. Se inghesuie bloc langa case si fara parcari, masini pe trotuare si totul arata oriental cand ar fi putut arata occidental!
  • +1 (3 voturi)    
   prostii (Joi, 13 august 2015, 13:35)

   je [anonim] i-a raspuns lui Dana

   nici nu sunt trotuare inca, ce vorbesti :)
  • +1 (1 vot)    
   Prostii (Joi, 13 august 2015, 13:51)

   doar_eu [utilizator] i-a raspuns lui Dana

   Ce blocuri,ce trotuare, nu se construieste aproape nimic de ani de zile acolo,totul e blocat!
 • 0 (0 voturi)    
  Perfect (Joi, 13 august 2015, 15:15)

  Ord [utilizator]

  Bine ca nu avem bomba nucleara si zone unde au fost testate, ca sigur cineva cumpara terenul si dupa, cei din primarie dadeau aviz de urbanism.
 • 0 (0 voturi)    
  FRIZEAZA ABSURDUL (Joi, 13 august 2015, 19:47)

  europa [anonim]

  Oriunde intr-o lume civilizata cand se autorizeaza o constructie, autoritatile fac toate demersurile care tin de ele: apa, canalizare, iluminat, etc. si de-abia dupa acestea se incepe constructia.
  Doar in capitala europeana Bucuresti acest lucru nu se intampla ! Se bucura doar ca se mareste bugetul (al cui oare?) cu taxele provenite din autorizatii, din impozite !
  Pana si in comuna Berceni, primaria a reusit in cativa ani sa se achite de angajamentele luate prin autorizare, si nu cred ca bugetul acesteia este comparabil cu cel al Primariei sectorului 1.
  Esential este ca aceste autorizatii date indiferent cum, dar cu siguranta fara o minima verificare in teren, au deja o finalitate = locuiesc oameni in acea zona !
  Ce facem acum: pedepsim locuitorii sau autoritatile care nu i-au vazut in 2005 cand ei existau din 2000, asa cum rezulta dintr-un comentariu pertinent si documentat ?
 • 0 (0 voturi)    
  Cine a mai vazut poligon in oras? (Vineri, 14 august 2015, 15:22)

  dinica [anonim]

  Cine a mai vazut poligon in oras?
  Daca era de acum 100 de ani la Athenee Palace, nu se construia nimic ca e poligon de pe vremea lui Cuza?
  Bai tata, toate serviciile, militia, securitatea, au de toate si noi ne-nvartim dupa ei, nu ei dupa noi cum ar trebui!


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version