La inaugurarea lucrarilor de modernizare a Pietei Universitatii, in toamna anului 2012, primarul Sorin Oprescu a promis ca va planta pomi si va aduce jardiniere in "marea" de piatra si beton din zona statuilor. Si in vara anului 2013, reprezentantii municipalitatii au spus ca vor "inverzi" aceasta zona. Astfel, de la inaugurare si pana acum au trecut aproape 3 ani in care nu s-a intamplat nimic, desi jardiniere cu arbori si flori sunt puse in tot Bucurestiul, chiar si acolo unde nu este nevoie. In timpul verii, fara niciun pic de verdeata, acest loc se transforma intr-un "cuptor", insuportabil pentru cei care tranziteaza zona.

Piata Universitatii, un desert de betonFoto: Hotnews

La inaugurarea pietei, in noiembrie 2012, primarul Sorin Oprescu declara ca va rezolva problema cu spatiul verde pana "la primavara". "Pana la primavara o sa rezolvam. Mai sunt lucruri de amenajat, de pus banci, niste gradene verzi, visez la o cafenea prezenta aici, sa aiba mesele afara, ca vizavi de Primaria din Viena, unde nu deranjeaza pe nimeni. Din moment ce au fost cateva tuse nereusite, incercam sa le indreptam", spunea atunci Oprescu. Din promisiunile edilului, nu s-a concretizat decat partea cu terasa. De fapt, in piata au aparut doua terase. In rest, nimic.

Si in 2013, dupa ce HotNews.ro a scris despre aceasta situatie, reprezentantii Primariei Capitalei au spus ca vor pune jardiniere cu copacei in cateva saptamani. Pana acum insa municipalitatea nu s-a tinut de cuvant.

Singura vegetatie care a aparut in Piata Universitatii sunt cativa pomisori si flori care au fost pusi in ghivece, in jurul terasei care a rasarit pe amplasament .In timplul sezonului cald, acest spatiu "frige" la propriu, fiind aproape imposibil sa stai in zona pe timpul zilei.

Cum a ajuns Piata Universitatii sa arate ca un deşert

Dupa demararea lucrarilor la parcarea subterana de la Piata Universitatii, in urma criticilor facute in presa de arhitecti, Primaria Capitalei si Ordinul Arhitectilor din Romania au facut concurs de idei pentru amenajarea acestui spatiu public. Rezultatele concursului au fost publice pe 7 noiembrie 2011. Locul I a fost castigat de o echipa din Italia, compusa din arhitectii Simona Dirvariu (Romania), Ambra Fabi (Italia), Carole Lenoble (Franta). Costul realizarii proiectului a fost estimat de proiectanti la 500.000 de euro.

Cu cateva saptamani inainte de inaugurarea pietei, in toamna anului 2011, cele ele trei arhitecte care au castigat concursul de amenajare a Pietei Universitatii au trimis Primariei Capitalei o scrisoare deschisa in care acuzau Primaria ca "proiectul castigator al concursului a fost complet distrus si executat intr-o maniera mai mult decat mediocra".

Principalele nemultumiri ale echipei castigatoare au fost ca municipalitatea nu a respectat proietul de iluminat prevazut in proiect si nu s-a plantat vegetatie.

In replica, Primaria Capitalei a declarat ca proiectul facut de cele trei arhitecte costa de trei ori mai scump decat suma specificata in cadrul competitiei.

In lipsa vegetatiei, desi este unul dintre cele mai importante spatii publice din Bucuresti, unde cetatenii ar trebui sa stea de vorba, sa se odihneasca, sa aiba loc evenimente, oamenii trec in graba, in rest locul fiind pustiu.

FOTOGALERIE Cum arata in prezent Piata Universitatii

Cum trebuia sa arate Piata Universitatii - solutia castigatoare a concursului de arhitectura

Cum arata Piata Universitatii inainte de reamenajare