Cristian Cojocaru, bucuresteanul care a cerut banii inapoi de la Casa de Asigurari de Sanatate pentru ca a fost nevoit sa isi plateasca singur medicamente vitale supravietuirii, desi statul ar fi trebuit prin lege sa i le puna la dispozitie - caz prezentat in Campania Reteaua Citostaticelor- lupta din nou cu autoritatile. De aceasta data acesta cere institutiilor sa acopere de urgenta vidul legislativ din cauza caruia masinile parcate neregulamentar nu se mai pot ridica. Situatia a aparut dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit pe 25 mai 2015 ca aceasta activitate nu trebuie reglementata prin hotarari ale consiliilor locale, ci de Guvern sau Parlament, iar activitatea de ridicare a masinilor parcate neregulamentar, inclusiv pe locurile persoanelor cu handicap, a fost suspendata. Cristian Cojocaru sustine ca hotarirea luata de Inalta Curte referitor la ridicarea masinilor oprite neregulamentar creeaza o mare problema pentru persoanele cu handicap care beneficiaza de locuri de parcare specifice si le cere autoritatilor sa rezolve situatia.

Cristian CojocaruFoto: Hotnews

"In baza acestei hotariri mi s-a refuzat eliberarea locului de parcare pentru persoana cu handicap de care beneficiez, cu toate ca persoanelor cu handicap li se aplica hotarirea legii 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, articolul 100 litera b: parcarea altor mijloace de transport pe locurile de parcare adaptate, rezervate si semnalizate prin semn international pentru persoane cu handicap, cu amenda de la 200 lei la 1.000 lei si ridicarea mijlocului de transport de pe locul de parcare respectiv. Pina la aceasta decizie a ICCJ, Politia Locala a raspuns intotdeauna cu maxima promptitudine si in conformitate cu legea legii 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, prin aplicarea amenzii si ridicarea autoturismului parcat ilegal.

Deaorece prin aceasta hotaririe a ICCJ am fost direct afectat atit eu cit si celelalte persoane in situatii similare cu mine, va rog sa imi spuneti care sint actiunile pe care le veti intreprinde in vederea protejarii drepturilor pentru persoanele cu handicap care sint incalcate de hotarirea ICCJ, in contextul in care organizatia dumneavastra a fost initiatorul acestei stuatii", se arata in petitia trimisa de tanar Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Avocatului Poporului, Primariei sectorului 1, Primariei Capitalei, Ministerului Muncii, Primului Ministru si senatorului local, Calin Popescu Tariceanu.

Cristian Cojocaru spune ca raspunsurile autoritatilor sunt in bataie de joc, cu exceptia Primariei Sectorului 1 "care a trimis un raspuns concret care se refera la situatia reclamata si raspunde la intrebarea referitoare la actiunile corrective pe care le inteprind".

"Primaria Capitalei a trimis petitia la Politia Locala a Capitalei, care nu are competente pe tema ridicarilor auto. Acestia imi raspund ca au anumite responsabilitati, dar in nici un caz nu se refera la petitie. Am revenit, si astept al doilea raspuns. Avocatul Poporului, in primul raspuns, se refera la faptul ca as fi pierdut un proces in instanta si ca nu e de competenta lor. Adica nici macar nu au citit petitia. Am revenit, si de data aceasta Ionel Oprea, adjunct de Avocat al Poporului, citeste petitia si spune in final ca nu sint incalcate drepturile persoanelor cu handicap. Am revenit inca odata si in paralel am solicitat audienta la Avocatul Poporului. Ministerul Muncii imi raspunde referindu-se la neacordarea unui loc de parcare pentru persoana cu handicap¬. Primul ministru imi raspunde ca problema a fost inaintata la Ministerul Muncii, desi adresarea era clara catre functia primului ministru. Am revenit asupra raspunsului si le-am comunicat ca de la Ministerul Muncii am deja un raspuns aberant si din aceasta cauza m-am adresat PM-ului. Cit despe Senatorul meu, petitia a ajuns la o comisie de unde un alt senator a trimis-o la Primaria Sector 1. Am revenit si i-am spus ca asteptarile sint altele. ICCJ inca nu a raspuns", spune dezamagit tanarul.

Ridicarea masinilor parcate neregulamentar pe domeniul public a fost oprita in toata tara dupa ce Inalta Curte a stabilit pe 25 mai 2015 ca aceasta activitate nu trebuie reglementata prin hotarari ale consiliilor locale, ci de Guvern sau Parlament. Instanta a analizat aceasta situatie la cererea Avocatului Poporului.

Pana in 2012, toate sectoarele din Bucuresti, cu exceptia Sectorului 5, aveau contracte pentru ridicarea masinilor parcate neregulamentar. In preajma alegerilor locale din 2012, Sectorul 2 si Sectorul 3 au renuntat, masura fiind una nepopulara, desi foarte eficienta pentru eliberarea traficului. De la inceputul anului 2015 a renuntat si Primaria Sectorului 4 la aceasta masura, mai fiind ridicate doar masinile parcate neregulamentar in sectorul 1 si 6. De asemenea, Sectorul 3 dorea sa reia aceasta activitate, licitatia pentru desemnarea firmei care ar urma sa ridice masinile parcate neregulamentar fiind in desfasurare. http://m.hotnews.ro/stire/20189515

Pe 26 iunie 2015, Asociatia Municipiilor din Romania a cerut Guvernului si Parlamentului sa adopte de urgenta regulamentul pentru ridicarea masinilor parcate neregulamentar."O alta chestiune este legata de masinile stationate pe trotuare, care blocheaza spatiile pietonale. Bucurestiul este un exemplu in acest sens. Prin anularea posibilitatii ca local sa se adopte regulamente in acest sens practic este blocata punerea in practica a acestor prevederi legale. Se impune ca Guvernul Romaniei sa adopte hotarari care sa stabileasca norme pentru intreaga tara, astfel incat pentru cei indisciplinati in totalitate sa putem lua aceste masuri si sa cream posibilitatea de circulatie normala si acces a vehiculelor care intervin in situatii de urgenta", a declarat Ilie Bolojan, presedintele executiv al Asociatiei Municipiilor din Romania si primarul municipiului Oradea.