​​Simulare video 3D Cum va arata zona Mantuleasa daca se va construi un proiect imobiliar controversat

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Vineri, 7 august 2015, 10:58 Actualitate | Administratie Locala


3D Mantuleasa
Foto: ESRI Romania
Proiectul imobiliar care prevede construirea unui bloc de 5 etaje (25 metri inaltime) pe strada Mantuleasa este unul dintre cele mai controversate proiecte de urbanism ce asteapta aprobare de la Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Cetatenii din zona se opun proiectului in forma actuala si spun ca blocul este prea inalt si masiv fata de cladirile din zona. Primaria Capitalei a facut dezbatere publica cu cateva simulari foto, dar imaginile realizate de proiectanti sunt insuficiente pentru a intelege cum se va transforma vizual zona si daca vecinii vor mai avea lumina sau nu (un studiu de umbrire). Hotnews impreuna cu Esri Romania a realizat o simulare 3D cat mai realista a zonei Mantuleasa inainte si dupa construirea blocului de 5 etaje. Simularea arata cum va cadea umbra pe cladirile vecine la diferite ore si cum se vede noua constructie din diverse puncte din zona.


Blocul va fi construit pe terenul unde s-a aflat scoala unde a invatat Mircea Eliade si alte cladiri construite in secolul XIX, demolate in 2002 fara aviz de la Ministerul Culturii.


Nota: Harta poate fi vizualizata cu Windows XP doar cu Google Chrome

Desi exista tehnologia necesara pentru a face simulari 3D, georeferentiate, macar pentru proiectele foarte importante din centrul Capitalei, municipalitatea nu cere acest lucru. Proiectantii si dezvoltatorii la randul lor nu fac astfel de simulari, deoarece inseamna costuri suplimentare. In alte tari europene, atunci cand proprietarul unui teren cere voie municipalitatii sa construiasca ceva in plus fata de regulamentul de urbanism al zonei, asa cum se intampla in cazul Mantuleasa, municipalitatea isi impune mai multe conditii, iar dezbaterea pe proiect este reala, vecinilor si cetatenilor interesati prezentandu-li-se simulari foto si videio din care chiar pot intelege ceva.Utilizarea tehnologiei moderne 3D ajuta la luarea unor decizii mai bune de care sa beneficieze comunitatea pentru zeci de ani de acum inainte. Utilizarea platformelor moderne, intuitive, ce permit crearea unui context realist 3D pentru a analizea modul in care va cadea umbra la diferite momente ale zilei pe cladirile vecine, caldura pe care o va emana noua constructie, design-ul propus comparativ cu cel al cladirilor din zona, sunt tipuri de analize ce ar fi necesar a fi realizate in cazul unor astfel de proiecte.

In Bucuresti, atunci cand se aproba un astfel de proiect, municipalitatea cere doar un plan de situatie din care un om obisnuit nu intelege mare lucru, iar eventualele simulari foto se refera de cele mai multe ori doar la volumul cladirii pentru care se cere aprobare, fiind scos din context.

Astfel, cetatenii interesati si vecinii pot vedea clar si pe intelesul lor care va fi impactul vizual al noii cladiri asupra zonei si daca vor avea sau nu lumina in case, astfel incat sa participe informati la dezbaterea publica pe aceasta tema.
Date tehnice – Proiect Mantuleasa

Plecand de la seturi de date vectoriale (strazi, amprente cladiri, vegetatie) si imagini satelitare disponibile, s-a creat scena 3D utilizand ArcGIS Pro si City Engine. Pentru a realiza cat mai realist modelul 3D al zonei, respectiv al cladirilor si arborilor (inaltimi conforme cu realiatea, arhitectura, formele, textura si culorile aproximate conform realitatii, coronamentul si pozitia arborilor), ale strazilor, adaptate la realitatea din zona (2 benzi, marcaje albe, trotuare de ambele sensuri, autovehicule) au fost definite si utilizate regulile procedurale in City Engine. Noua constructie a fost realizata pornind de la zero pe baza informatiilor descriptive disponibile precum si a pozelor din proiect.  

Dupa realizarea modelului 3D, s-au creat analizele de vizibilitate si de umbrire in zona  in aplicatia ArcGIS Pro, analize ce permit o analiza a impactului noii constructii asupra zonei.

Analiza de vizibilitate s-a realizat pe un raza de 150 m, iar cea de umbrire in intervalul 8AM-6PM, din ora in ora, pentru data de 06 August 2015. Toate datele sunt georeferentiate, metrice, pozitia lor din scena 3D corespunzand pozitiei din teren.

Aplicatia dispune de functionalitati de navigare la diferite puncte de interes prestabilite, de a naviga liber, de a activa sau dezactiva straturi ce reprezinta analizele din zona sau de a realiza o comparatie intre starea initiala si cea finala (Inainte de constructie / Dupa constructie) a proiectului.

Pentru realizarea proiectului au fost necesare 2 zile. Prima zi a constat in realizarea datelor 2D si realizarea scenei 3D, iar cea de-a doua in realizarea analizelor 3D si partajarea scenei in web.

In conditiile unei dezbateri publice, scena 3D, poate fi partajata cu diferite platforme de social media precum facebook sau integrata cu aplicatii de mesagerie (email) pentru a crea prerogrativele unei dezbateri publice reale.  

Despre proiectul imobiliar de pe str. Mantuleasa

Potrivit Planului Urbanistic Zonal aflat pe site-ul municipalitatii, pe str. Mantuleasca nr. 7-9 proprietarul terenului, firma Leader Properties, vrea sa construiasca pe terenul in suprafata de 2.715 mp mai multe corpuri de cladire, corpul cel mai inalt urmand sa aiba subsol, demisol, parter si 5 etaje.

Cladirile vor fi dispuse pe parcela astfel (Vezi foto), potrivit documentelor de pe site-ul Primariei:

- corpul alipit calcanului imobilului amplasat in Str. Dr. Paleologu nr. 15 va avea acelasi regim de inaltime: P+4, cu o inaltime maxima de 18,50 m;
- corpul alipit calcanului imobilului amplasat in Str, Mantuleasa nr. 11 va fi cu maxim 3 m mai inalt, cum permite regulamentul PUZ Zonei Protejate - H max = 8,00 m, respectiv S+P+1E;
- corpul central va fi cel mai inalt, S+D+P+5, va atinge inaltimea de 25,00 m, raportandu-se la cladirea amplasata in Str. Mantuleasa nr. 5, care prezinta 7 niveluri (25 m).
- corpul central va fi legat de cel S+P+1E printr-un corp in regim de Inaltime S+D+P+3E, inaltime maxima de 15,00 m.

Acesta ar urma sa adaposteasca locuinte, comert si birouri.

ndicatorii urbanistici aprobati in prezent de Primaria Capitalei sunt:
- inaltimea maxima: subsol plus demisol plus parter plus cinci etaje - 25 metri;
- Procent de Ocupare al Terenului : 65%
- Coeficient de Utilizare al Terenului: 2,4.
- Functiune: servicii, comert, birouri

Indicatorii urbanistici din zona protejata Mantuleasa sunt:
- inaltimea maxima: 16 metri;
- Procent de Ocupare al Terenului : 65%
- Coeficient de Utilizare al Terenului: 2.

Proiectant este firma KXL si beneficiar Leader Properties. Arhitectii spun ca, la proiectul propus, culorile folosite pentru fatada sunt in tonul zonei, iar din punct de vedere al inaltimii se incadreaza in zona. Atat Primaria Capitalei cat si Ministerul Culturii si-au dat acordul pentru realizarea acestui proiect imobiliar.

Ce spun cetatenii
Primaria Capitalei a organizat dezbatere publica pe acest proiect in luna mai a acestui an. Atunci cativa cetateni din zona si mai multe ONG-uri s-au declarat impotriva proiectului.

"Eu am cateva intrebari pentru realizatorii proiectului. Cele 104 locuri de parcare pervazute pentru aceasta cladire ajung la cei 6.000 mp construiti? Eu sunt un locuitor de pe strada Mantuleasa. Aceasta strada este in acest moment un canal de circulatie. In acest canal de circulatie sa gasesti un loc de parcare este o dementa. Poarta noastra este blocata in fioecare zi de masini parcate. Noi ii dam afara, ei ne injura. 104 locuri de parcare sunt un banc. Noi traim prost pe strada Mantuleasa care era o strada linistita si frumoasa. Eu m-am nascut acolo, am mers la scoala care a fost demolata. Era o scoala impecabil construita, de ce s-a demolat, nu stie nimeni, cum a ajuns din proprietatea Ministerului Educatiei in proprietate privata, nu stie nimeni. De ce nu se construieste o scoala acolo? D-voastra de la Primarie ar trebui sa faceti ceva fiindca locuitorii din zona au nevoie de o scoala. Problema noastra cu acest proiect este ca vreti sa construiti in fata unui bloc de patru etaje, o cladire echivalentul unui bloc de sapte etaje ca inaltime. Nu se poate! Ne stricati calitatea vietii a celor care deja locuim acolo", a spus Marina Echeriu, unul dintre locuitorii de pe strada Mantuleasa, la vremea respectiva.

"Nu ne opunem proiectelor de dezvoltare, nu spunem ca nu trebuie construit, spunem ca trebuie construit decent, respectuos fata de istorie si fata de cetateni. Acest proiect a inceput cu 17 etaje, a ajuns la 25 de metri inaltime (5 etaje) si ar trebui sa fim recunoscatori. Dar nu suntem recunoscatori pentru ca eu citez din regulamentul zonei protejate unde se afla terenul pe care se doreste ridicarea blocului si care spune ca inaltimile admise sunt maxim 13 m si minim 10 metri. Peste inaltimea maxima se permite un etaj in plus. Cladirea prezentata aici are 25 de metri inaltime. Este adevarat ca legea permite majorarea indicatorilor urbanistici cu 20%, dar nu scrie nicaieri ca este obligatoriu. Ma intreb care este rolul Primariei, sa dea dreptate numai beneficiarilor si sa ignore cetatenii, istoria orasului, sau sa modereze intre cele doua pareri. Eu cred ca opinia cetatenilor este la fel de importanta ca cea a beneficiarilor. Beneficiarului nu ii spui sa nu construioasca. Ii spui sa construiasca mai putin. Cand s-a cumparat acest teren este clar ca s-a inceput cu o ilegalitate pentru ca demolarea caselor vechi a fost ilegala, fara aviz de la Ministerul Culturii. S-a mai incercat odata sa  se obtina ilegal 17 etaje si numai o mobilizare masiva a oprit acel proiect. In forma in care se afla acest proiect, acum, noi nu suntem de acord cu el fiindca nu respecta regulamentul zonei protejate. Nu suntem de acord cu el fiindca zona aceasta este ansamblu de arhitectura si in zona de protectie sunt inca 13 monumente istorice. Nu ne convinge nici modul in care vrea sa se integreze in tesutul zonei. Eu nu stiu cum fatada, culorile, finisajele se integreaza in tesutul zonei. Nu am vazut niocaieri studii de impact, studii de trafic, cum vor supravietui vecinii cu tot traficul generat de aceasta cladire. Din toate aceste puncte de vedere cred ca proiectul trebuie reintors expertilor, redus ca volum si ca inaltime si create niste fatade care sa fie respectuoase cu contextul. Si as vrea sa stiu de ce este oportuna construirea acestei cladiri - va creste valoarea zonei, suprafata de spatiu verde, se va crea un centru de cartier etc", a spus si Roxana Wring, presedinta Asociatiei ProDoMo, la vremea respectiva.

Reprezentantii investitorilor care doresc sa construiasca blocul spun ca nu nicio legatura cu demolarea scolii unde a invatat Mircea Eliade.

"Leader Properties apartine grupului de firme Avantia, dezvoltatori spanioli, deci nu un grup de infractori, care au venit in Romania cu cele mai bune intentii, de a dezvolta. Asta au facut in Spania si asta intentionau sa faca si in Romania. Terenul din strada Mantuleasa a fost cumparat in anul 2006 de Leader Properties de la societatea Monolit SA. In momentul in care a fost cumparat terenul, acesta era liber de constructii. Nu exista nicio fel de insemnare in cartea funciara. Deci nu este Leader Properties cea care a demolat cladirea in care  a studiat Eliade. Eu locuiesc in zona si imi pare rau pentru lucrul acesta, dar aceasta este realitatea. Tot reluam povestea aceea cu blocul de 17 etaje. Leader Properties a cumparat terenul cu un certificat de urbanism emis de Primaria sectorului 3 care permitea aceasta constructie. A fost un document emis de o autoritate publica. la acel moment aceste constructii  erau posibile, potrivit legii. Era inainte de modificarea Legii urbanismului. Fiindca vorbeati de intentiile beneficiarului care dorea sa obtina profit si sa faca foarte multi bani, in cazul acesta va asigur ca este vorba de diminuarea pierderilor. Pe de alta parte nu este nimic rau ca un dezvoltator sa faca profit fiindca de asta exista. Nu este o societate de binefacere", a declarat Mona Gheorghe, reprezentant Lider Properties:

Reprezentantii investitorilor care doresc sa construiasca blocul spun ca proiectul lor respecta normele privind numarul de locuri de parcare si va aduce plus - valoare zonei.

Istoricul proiectului

Consiliul local al sectorului 3 a aprobat la sfarsitul anului 2008 construirea unui turn de 17 etaje pe Mantuleasa. Cladirea a fost aprobata printr-un Plan Urbanistic de Detaliu, la pachet cu alte doua constructii de patru si de zece etaje, pe data de 6 noiembrie 2008.

Turnul avea aviz de la Primaria sectorului 3, semnat de arhitectul-sef de sector, Stefan Dumitrascu, insa lipsea avizul obligatoriu de la Ministerul Culturii.

Dupa ce HotNews.ro a sesizat acest abuz, iar proprietarii din zona si ONG-urile s-au mobilizat, Consiliul Local sector 3 a abrogat hotararea prin care s-a aprobat PUD-ul.

Proprietarii au revenit in 2010, cerand la data respectiva permisiunea sa construiasca un bloc de 8 etaje. Nici acesta nu a fost aprobat.

Pe terenul din strada Mantuleasa nr. 7-9 au fost mai multe constructii datand de la inceputul secolului XIX, dar acestea au fost demolate in 2002, fara aviz de la Ministerul Culturii si Cultelor. Una dintre ele a fost chiar scoala unde a invatat scriitorul Mircea Eliade. De aceste locuri este legata actiunea nuvelei "Pe Strada Mantuleasa".

Mod de utilizare aplicatie

1.    Click pe butonul “Play”
 
  din partea stanga-jos pentru o navigare automata in scena in anumite zone de interes;
2.    Primul bookmark ofera o alta vedere asupra zonei in care este propusa constructia
Se activeaza comparatia pentru a putea observa zona din prezent si zona viitoarei constructii

3.    Al doilea bookmark ofera o vizualizare asupra analizei de vizibilitate.
- Ca si observator, se propune prin absurd prezenta unei persoane de pana la 2 metri inaltime, pe acoperisul noii constructii. Ceea ce apare cu galben reprezinta ceea ce acesta poate observa, in jur, de la acea inaltime

4.    Ultimul bookmark duce catre modul de vizualizare a analizei de umbre
- Analiza a fost realizata pentru a arata umbra/umbrele create de noua cladire in intervalul orar 8 AM – 6PM pentru ziua de 06.08.2015.
- Umbrele pot fi vizualizare separat prin activarea layer-elor sau prin comparatie ( Ex: se compara modul de influenta a cladirii prin umbrele create la 9 AM si la 15 PM)
 
Acesta este scenariul predefinit pentru modul de utilizare a scenei 3D. Utilizatorul poate naviga liber in scena in functie de zonele dorite utlizand butoanele de navigare din partea stanga jos(Rotire in scena, Zoom In, Zoom Out, Modificare altitudine).
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


5117 vizualizari

 • +2 (4 voturi)    
  Inaltime crescuta de la 16m la 25m!!!!! (Vineri, 7 august 2015, 11:42)

  EuSiCuMine [utilizator]

  Cand tu cresti inaltime cu aproape 60%, de la 16m la 25m ce sa mai zici! Asta e urbanism?
  Interesant cum ajunge o scoala de stat din secolul al XIX-lea pe maini private!!!!
  Eu sper odata si odata sa ajunga DNA si pe la Sorinel si adunatura de corupti din Primaria Generala!
 • +6 (6 voturi)    
  Nu vad nicio problema (Vineri, 7 august 2015, 11:50)

  sile [anonim]

  E doar un bloc care nu se incadreaza deloc in arhitectura zonei, construit pe un spatiu verde.
  Un proiect tipic de autorizat de primarie, pentru ca nu merge decat uns cu spagi.
 • +2 (2 voturi)    
  DISTRUGETI TOT ! (Vineri, 7 august 2015, 12:24)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Mafia securito-fesenista asta a facut - u distus si furat tot. Mai rau decit Ceausescu. Romania nu va mai avea trecut si nici viitor. Va disparea de pe harta Europei gratie acestor TICALOSI, ESCROCI, HOTI si NESIMTITI, cu Nastase, criminalul Iliescu, plagiatorul POnuta, hotul de voturi Cragnea, groparul invatamintullui Andronrscu, si clientela lor de baroni Mazare, Nichita etc. CEI MAI MARI TICALOSI DIN INSTORIA ROMANIEI sunt pesedistii de azi
 • 0 (0 voturi)    
  Interesant, dar... (Vineri, 7 august 2015, 12:33)

  dragos_k [utilizator]

  ...ar fi trebuit sa analizati insorirea la solstitiul de iarna. Asa spun normele si, evident, impactul este mult mai mare (din punct de vedere al insoririi) in timpul iernii.
  • +1 (1 vot)    
   Analiza se poate realiza si interactiv (Vineri, 7 august 2015, 13:13)

   florin_b [utilizator] i-a raspuns lui dragos_k

   Buna ziua,

   Pentru a analiza insorirea la solstitiul de iarna si impactul produs de lumina solara (umbrele) in acea perioada a anului puteti da click in scena pe butonul "Setari" ( al 3lea de la dreapta la stanga, de sus), bifati sa apara umbrele produse de lumina solara, va alegeti o luna din timpul anului, fusul orar si apoi interactiv, utlizand slider-ul, puteti vizualiza impactul produs de umbrire de-a lungul zilei.

   Practic aveti posibilitatea de a realiza chiar dvs. propria analiza de umbrire,intr-un mod interactiv, in perioade ale anului si ale zilei alese, in functie de preferinte.

   Ionut Florin
 • -1 (5 voturi)    
  nu pricep o chestie.... (Vineri, 7 august 2015, 12:34)

  dr_bear [utilizator]

  Acolo, vrea cineva sa faca niste bani, sa construiasca mult, sa vanda/inchirieze si sa isi ia banii. Ceea ce scapa din vedere toate organizatiile si asociatiile care lupta pentru pastrarea cladirilor vechi, scapa din vedere insa un lucru foarte important. Ele sunt in paragina si nimeni nu vrea sa investeasca in ele. Proprietarii sunt de cele mai multe ori oameni fara posibilitati. Municipalitatea deasemenea nu vrea/poate sa investeasca in restaurarea lor, firmele nu vor sa cumpere si sa reabiliteze cand mai bine darama si fac ceva cu spatiul mai bine structurat/utilat, samd.
  Sa nu uitam ca majoritatea caselor din zona au o arhitectura si o utilitate scazuta atat pentru locuit cat si pentru birouri. Stilul vagon, tavanul de 3 metri, dispunerea in curte a casei,dependintele ,totul este neconform cu standardele actuale. Si atunci cine ce face cu ele?
  Multi proprietari au renovat anapoda cu garduri si culori care NU sunt in ton cu stilul arhitectural al zonei, cu asta ce facem?

  Mi se pare o ipocrizie fara margini sa vrei sa conservi o zona, dar doar atat. Ori se renoveaza de la primarie, ori sunt obligati proprietarii sa o faca, ori ii lasi pe investitori sa cumpere si sa darame tot si sa toarne blocuri de 15 etaje si sa se sufoce toti acolo cu locurile de parcare pana ce vor invata sa foloseasca bicicleta si metroul, dar zona sa functioneze. Sa fie curat, renovat, intretinut. Sa se plateasca taxe si sa se desfasoare activitati economice. Sa se mai disperseze din birourile din zona de N si spre centru si alte zone.
  Singura chestie pe care as cere-o e ca un consiliu independent de arhitecti sa decida daca proiectul se incadreaza in arhitectura zonei, si atat.
  • +2 (4 voturi)    
   Ok, dar... (Vineri, 7 august 2015, 13:10)

   dragos_k [utilizator] i-a raspuns lui dr_bear

   ...de ce "sa se sufoce toti acolo cu locurile de parcare"? Gandeste-te ca sunt afectati si oameni care n-au nicio vina. Impactul unui imobil trebuie analizat din toate punctele de vedere: arhitectura, trafic, parcare, retele de utilitati, etc. Altfel inlocuim casele alea vechi si urate care nu-ti plac cu niste mizerii de beton care vor distruge zona pentru un secol (ca nimeni nu le va darama peste doi ani).
  • -1 (3 voturi)    
   Felicitari (Vineri, 7 august 2015, 13:13)

   Unu din multime [utilizator] i-a raspuns lui dr_bear

   Este imbucurator sa vezi ca mai exista si oameni care gandesc.
  • +1 (3 voturi)    
   Te lamuresc eu (Vineri, 7 august 2015, 13:42)

   Razvan [anonim] i-a raspuns lui dr_bear

   ... ca stau in zona,de fapt, chiar vis-a-vis:

   1. Orice popor isi respecta istoria, si-o conserva si se da mare cu ea.
   2. Strada Mantuleasa isi are originile in Mahalaua Mantuleasa, care a aparut in secolul 18. Biserica Mantuleasa este facuta prin donatia familiei boierului Mantu, la 1734. La vremea la care a fost zidita biserica, mahalaua exista deja.
   3. Locul (nu doar strada Mantuleasa, ci si tot cartierul, cu Plantelor, Sfintilor, Sf. Stefan pina la Hala Traian) e incarcat de istorie. De la casele vechilor neguostori armeni, evrei si romani, la locuinte de doctori si arhitecti in perioada interbelica, de la mentiuni in literatura (Mahalaua Mantuleasa a lui Eliade) la locuri pe unde si-au purtat pasii Eminescu (sanatoriul de pe Plantelor) sau Mircea Vulcanescu, la locul unde a locuit o vreme Marin Preda (Popa Soare)
   4. Acest cartier este important pentru identitatea noastra istorica, pentru identitatea noastra culturala, pentru identitatea noastra de bucuresteni si pentru modul in care au trait impreuna diverse etnii (romani, armeni, evrei, de-a lungul timpului).
   5. Ca urmare este extrem de ingust, daca nu de-a dreptul obtuz, sa aplici criterii pur economic-utilitariste la dezvoltarea lui urbana.
   6. Pentru ca daca ar fi facut asta si Parisul (sa luam doar un exemplu rapid si evident), astazi n-ar mai vedea nimeni unde a locuit Zola sau Hugo... chestie care atrage ZILNIC milioane de turisti si contribuie enorm la prestigiul culturii franceze.
   7. Nu este nicio ipocrizie ca vrem ca la noi in cartier sa fie un anumit tip de dezvoltare armonioasa, in ton cu farmecul si istoria locului si nu in raport cu "dezvoltarea tip business", ce vine fix, dar fix ca nuca in perete.
   8. Scopul nu justifica mijloacele.
   • 0 (0 voturi)    
    ipocrizie ca de obicei (Duminică, 9 august 2015, 21:48)

    furlescu [utilizator] i-a raspuns lui Razvan

    bine bine
    sa asteptati voi toti cei de pe strada sa vina cineva sa va igienizeze zona aia care este pestilentiala, tot timpul se arunca gunoaie iar statuia lui Eliade este in paragina un pic mai incolo
    de asta nu va pasa? de ce sunteti ipocriti?
  • 0 (2 voturi)    
   partial de acord (Vineri, 7 august 2015, 14:21)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui dr_bear

   ipocrizia la care te referi este ca niste ONG-uri se lupta in acelasi timp cu primaria ca sa nu mai dea aprobari pentru constructii aberante dar si ca sa inceapa sa se ingrijeasca de cladirile existente? e adevarat ca sunt niste cladiri in paragina acolo, dar la 20 de metri sunt si niste vile superbe ale caror proprietari au avut grija sa le intretina. daca se da o aprobare de constructie, zona este compromisa definitiv si irevocabil. daca ramane asa, tot mai exista o sansa ca celelalte case din zona sa fie conservate si eventual refacute, in cel mai rau caz, demolate si inlocuite pe viitor de altele care sa respecte un plan de urbanism coerent.
   cea mai mare greseala este sa acceptam ca "investitorii" sunt oarecum obligati sa construiasca zeci de etaje, altfel nu-si scot banii. fals. pe terenul ala se pot construi fara nici o problema niste cladiri care sa respecte istoria si arhitectura zonei, care sa se incadreze armonios in peisaj. cine cumpara o casa in zona nu da aceiasi bani pe teren + banii pt casa? deci se poate.
   • -1 (1 vot)    
    penibili (Duminică, 9 august 2015, 21:52)

    furlescu [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    zeci de etaje? sunt (dupa cate se vede in planurile din articol 5 etaje precum cladirile din vecinatate deci va rog nu fiti penibili
    apropos ... celor care au construit anterior la inaltimile respective nu le-au sarit niste bordeiasi in cap ca le fac umbra?
    • +1 (1 vot)    
     cine e penibil?.. (Luni, 10 august 2015, 8:29)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui furlescu

     Tu nu te-ai uitat pe aceeasi simulare? Sunt in jur blocuri de peste 5 etaje care nu ajung nici cu varful acoperisului la inaltimea proiectului propus.. un bloc "normal" de locuinte are 3 metri/etaj. Inaltimea maxima admisa in zona este de 13 metri... pana la 25 mai e mult si faptul ca isi doreau initial sa construiasca 17 etaje arata clar intentia dezvoltatorului si dispretul fata de vecini. Ia-ti lopatica si fa mai departe in nisip castele cu 5 etaje..
 • 0 (2 voturi)    
  Nu mai acolo se intampla? (Vineri, 7 august 2015, 13:03)

  gigi [anonim]

  Nu, in tot Bucurestiul.
  Pe Dudesti (la intrarea la Mall) sa construit, pe un fost stadion, un bloc de 10 etaje in mijlocul caselor.
  Nu a intrebat nimeni nimic si ia lasat pe aia din jur fara soare, dar ce conteaza cand sa dat ce trebuia, unde trebuia.
 • 0 (0 voturi)    
  Manevrabilitatea in scena 3D (Vineri, 7 august 2015, 14:25)

  florin_b [utilizator]

  Configuratia calculatorului influenteaza viteza de reactie si manevrabilitatea in scena ( memoria RAM, GPU, procesor etc.) insa si viteza conexiunii la internet .
 • 0 (2 voturi)    
  niste nedumeriri (Vineri, 7 august 2015, 16:41)

  Natasa [utilizator]

  Eu nu inteleg de ce orice constructie noua trebuie sa arate ca un cub de sticla si beton. Asta vor sa faca si in spatele vilei din fata ASE-ului, asta se vrea si pe Mantuleasa. Nu mai exista arhitecti care sa gandeasca niste proiecte armonioase, dincolo de spagile date la primarie si de dorinta de a scoate de 20 de ori mai mult decat s-a investit? Ca un oras se schimba si e normal sa apara constructii noi este firesc, dar ca toate constructiile noi par facute de niste copii netalentati, asta e reavointa. NU mai exista arhitecti talentati pentru care sa fie o provocare construirea unei cladiri intr-un centru istoric? Nu mai stiu sa faca decat cuburi de sticla sau daca asa vrea clientul (adica omul cu relatii la primarie si la arhitectul sef al capitalei), asta se construieste, pentru ca nu-i asa, el da spaga, el decide stilul? Vad ca cei implicati in realizarea proiectului sunt pe aici si dau raspunsuri, pot sa raspunda de ce nu pot iesi din cliseul modern=sticla si forme anoste? In orasele vechi si turistice cladirile de genul asta sunt izolate la periferie, iar daca din greseala sunt in centru, vezi Bruxelles, atunci asta a capatat si un nume, bruxellisation, adica un design urbanistic aberant in care blocuri de sticla de 20 de etaje au fost construite printre monumente istorice din sec 18. Noi construm haotic si urat de aproape 70 de ani, dar chiar nu putem incerca sa salvam putinul frumos care a mai ramas in orasul asta??
  • -1 (1 vot)    
   fiindca mc-ul arata a mc asa biroul arata a birou (Sâmbătă, 8 august 2015, 21:06)

   v.o. [utilizator] i-a raspuns lui Natasa

   arhitectura corporatista este inca inecata in modernism si minimalism de aceea, in opinia generala la birou te duci cu costum drept urmare si biroul trebuie sa fie la fel de sobru si eficient. Materialele si tehnicile sunt standardizate pentru paralelipiped fiindca este cea mai eficienta forma.

   proiectul poate fi greșit din punctul de vedere al însorii, nu acorda durata de insorie directa minima pentru cladrile din spate, spre nord, asta daca este la o distanta mai mica decat inaltimea propusa fata de acele fatade, daca distanta este mai mare sau egala nu mai conteaza.

   înălțimea este mascata decent, cu retrageri și ruperi de volum care nu creează masivitate, deci volumetric poate fi acceptabila

   in rest totul este discutabil, dar mai bine un cub de sticla decat o cladire noua construita in stil clasic din polistiren precum se mai practica

   este bine ca se discuta, este bine sa se ceara o rezolvare a situatiei monumentelor din tara si este bine ca societatea civila incepe sa se dezmorteasca si incet, incet poate nu vor mai aparea situatii precum disparitia acestei scoli
   • 0 (0 voturi)    
    in sfarsit un om normal la cap (Duminică, 9 august 2015, 22:08)

    furlescu [utilizator] i-a raspuns lui v.o.

    felicitari ... asa gandesc si eu ... unde erau revoltatii astia de serviciu cand le-a facut Ceausescu circurile foamei? si cand se juca de parca facea Lego prin Bucuresti? cand le-a construit cladiri de birouri si apt precum monstruozitatile din zona Unirii? va spun eu stateau si citeau in zatul de cafea cand o sa aia intalnire cu buldozeru la drum de seara
  • 0 (0 voturi)    
   mai plimbati-va prin lume (Duminică, 9 august 2015, 22:02)

   furlescu [utilizator] i-a raspuns lui Natasa

   absolut in toata lumea normala la cap europa occidentala in special cladirile noi sunt integrate perfect in zonele asazis istorice etc .... lumea civilizata arata altfel decat in mintea unor trogloditi ... mai plimbati-va prin EU si o sa vedeti absolut peste tot chestii de bun simt ... bineinteles fara gresie pe fatade si balustrade de inox la balcoane
   mie nu mie pare nimic gresit cu proiectul acesta sunt miliarde astfel de cladiri in Europa
   toti dacopatzii propovaduiesc suprematia localnicilor de parca daca nu veneau romanii stiau ei ce-i apa calda sa fim seriosi
   podurile termele apeductele nu au fost inventate de dacopatzi
 • +1 (1 vot)    
  putin cam tendentios (Duminică, 9 august 2015, 11:47)

  ioana [anonim]

  Ador cartierele vechi si cladirile vechi, e cartierul in care am copilarit si in care ma simt ca acasa, reprezentativ pentru orasul acesta.
  Dar...

  1. terenul acela e in paragina si mizerabil de ani buni, mai bine e să fie un pol de civilizatie
  2. tot pe Mântuleasa, spre Carol, e un exemplu de construcție modernă și bine integrată în zonă - un aparthotel.
  3. mai sunt în cartier câteva clădri moderne tot așa bine integrate printre celelalte, cei care nu cunosc zona ar putea crede că sunt renovări radicale.
  4. locuri de parcare se găsesc încă destule pe străzile adiacente
  5. dacă retrocedarea a fost dubioasă, de ce nu există un proces pe rol?
 • -1 (1 vot)    
  super (Duminică, 9 august 2015, 17:32)

  Adrian Balteanu [anonim]

  Super demersul de a realiza o prezentare 3D!
  O mica nota: cel mai recent plan facut public de PMB, avizat de arhitectul-sef, este cel de la pag. 63 din http://www4.pmb.ro/wwwt/institutii/CGMB/dezb_publica/sedinte/proiecte_2015/01_20150428.pdf.
  Potrivit acestuia, corpul de cladire cel mai inalt de pe parcela a fost tras mult mai spre strada (iesit si din alinierea cu cladirea de pe colt), astfel incit se vede din intersectia de la sud.
  Si doua mici sugestii: daca se poate bifa ca in animatie copacii sa fie desfrunziti si ca deplasarea sa se faca doar la nivelul pietonului.
  Prezentari de acest tip ar trebui sa insoteasca toate dezbaterile PMB privind aprobarea unor planuri urbanistice. Si ar trebui platite de investitor/ municipalitate.
  Felicitari!
  • 0 (0 voturi)    
   asteptam infrigurati (Duminică, 9 august 2015, 22:19)

   furlescu [utilizator] i-a raspuns lui Adrian Balteanu

   asteptam febril si tremurand o animatie 3D cu terenul dintre nerva traian si mircea voda, de zeci de ani in paragina
   sau pestilentialele imobile dintre coltei si sf.ghe nou din care
   sa nu lipseasca maidanezii, ei sunt cei care dau un aer boem si aparte locului, sa nu ne pierdem identitatea si Doamne fereste izul de Orient
 • 0 (0 voturi)    
  dubla masura in 3D (Luni, 10 august 2015, 1:16)

  anaerobik [anonim]

  Prea frumos sa fie adevarat, domnule Balteanu. Dumneavoastra faceti jurnalism de specialitate, tintit exclusiv obiectivul urbanistic si social. Catiusa Ivanov stie bine meserie, dar are o agenda dubla, as putea zice si duplicitara:. de ani de zile urmareste consecintele urbanistice nefaste ale mafiei pesediste si ale celei opresciene, dar stttt! niciun cuvant despre toate mitocaniile mafiei lui Basescu. Culmea e ca nici acum, ca base+whoodrea=love nu mai investeste un "chior" in hotnius, ochisorii scaparatori ai Catiusei nu se arunca asupra, de exemplu, cartierului Floreaa, marilor lotizari rezidentiale ale capitalei, capusate de acolitii fostului presedinte. Sa fie primit!


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by