Vila de langa ASE va fi restaurata, iar in spatele ei va aparea o cladire de 7 etaje. Spatiile vor fi folosite de academie pentru invatamant si cercetare

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Miercuri, 29 iulie 2015, 19:41 Actualitate | Administratie Locala


Piata Romana 7 - 1
Foto: Graphic Studio
Academia de Studii Economice din Bucuresti a inceput lucrarile de restaurare si consolidare a casei Nanu-Muscel, cladire monument istoric aflata langa academie, in Piata Romana nr. 7. In spatele imobilului vechi, pe terenul ramas liber, va fi ridicata o cladire noua, de 7 etaje, care va adaposti spatii de invatamant si cercetare. Arhitectii care realizeaza proiectul, biroul Graphic Studio, spun ca noua cladire va avea aceeasi inaltime ca ASE-ul si se va lipi la calcanul (n.r. perete comun intre doua case) cladirii vechi, care se vede din Piata Romana. Primaria Capitalei a reautorizat proiectul zilele trecute, pentru acesta existand o autorizatie inca din 2012.Simulare cum va arata proiectul/ Foto: Graphic Studio

"Academia de Studii Economice din Bucuresti a inaugurat marti, 28 iulie a.c., Santierul din Piata Romana nr. 7 pentru continuarea lucrarilor de Consolidare, Restaurare si Extindere la constructia existenta (Corp C1) S+P+1E+M, care va avea regim de inaltime S+P+1E+M, cu un corp nou (C2) in regim de inaltime 3S+P+7E. Proiectantul general este SC Graphic Studio srl, Bucuresti (sef proiect - lector doctor REMUS ARTENIE HARSAN - arhitect), iar Antreprenorul General este SC Palex srl, Bucuresti.    Valoarea    contractului    de construire    este    de    23 320 380 lei    (fara    TVA),   iar termenul de realizare este de 24 de luni. Suprafata totala desfasurata va fi de 6.500 m2, dintre care 4.600 m2 constituie suprafata utila. Lucrarile de consolidare si restaurare ale Cladirii C1, care este monument istoric, vor fi realizate de catre experti atestati in restaurarea monumentelor istorice. Cladirea restaurata va avea acces public din Piata Romana si    va    fi    un spatiu destinat culturii, care va gazdui  Muzeul ASE, Galeria de Arta Cecilia  Cutescu-Stork (deschisa din anul 2007 la etajele 1    si    2 ale    Cladirii    Ion N. Angelescu) si    spatii    pentru activitati cultural-artistice. Avand in vedere valoarea si destinatia acesteia, ASE intentioneaza sa includa cladirea in circuitul obiectivelor culturale ale Capitalei", se arata intr-un comunicat al ASE-ului.


Reprezentantii biroul Graphic Studio, arhitectii care fac proiectul, au explicat cum va arata cladirea care se construieste in spatele casei Nanu-Muscel, langa ASE. "Cladirea va fi ca un ecran neutru, realizat din sticla cu insertii metalice. Acest tip de fatada este folosita des la muzee. Imobilul se va alinia la cornisa si la calcanul cladirii ASE. Nu va fi mai inalt decat acesta si va iesi in consola peste casa Nanu-Muscel. Prima autorizare pe acest proiect a avut loc in 2007. Aceasta autorizatie a expirat, iar in 2012 s-a emis una noua. La vremea respectiva erau alti proprietari. In 2012 ASE-ul a cumparat cladirea, iar autorizatia fiind valabila, in baza acesteia a inceput lucrarile in mai 2013. In luna martie a acestui an am cerut prelungirea acesteia, iar legislatia prevede emiterea unei autorizatii pentru finalizarea lucrarilor. Nu am luat alt aviz de la Ministerul Culturii deoarece exista avizele vechi si legea nu cere acest lucru. Nu s-a schimbat cu nimic situatia prin faptul ca imobilul a devenit monument istoric", a declarat arhitectul Remus Harsan, sef de proiect.


Constructia cea noua are ca destinatie spatii de birouri si laboratoare de cercetare, inovare si dezvoltare, Academia de Studii Economice din Bucuresti fiind deficitara din acest punct de vedere. "Constructia va avea in subsol un garaj pe trei niveluri cu 50 de locuri de parcare pentru cadrele didactice ale universitatii. Intrucat ASE are acum peste 22 mii de studenti si peste 830 de cadre didactice, crearea acestor spatii suplimentare va permite desfasurarea activitatilor didactice in conditii optime. In completarea investitiei, pentru dotarea constructiei cu logistica necesara universitatea intentioneaza sa acceseze fonduri europene nerambursabile", se arata in comunicatul ASE.

ASE a cumparat cladirea din Piata Romana nr. 7, in 2012, cu suma de 3,8 milioane de euro de la firma Proconces Ro, aflata in insolventa la momentul tranzactiei. In 2013, Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru restaurarea si extinderea cladirii, alocand pentru proiect circa 40 milioane lei.

Pentru edificarea acestui proiect exista o autorizatie de construire emisa de Primaria Capitalei in 2012 pentru vechiul proprietar, iar casa a fost cumparata impreuna cu proiectul autorizat, sustine rectorul ASE, Pavel Nastase. In 2014, ASE-ul a scos la licitatie contractul pentru executia lucrarilor. Pe 26 mai 2015, contractul a fost atribuit firmei PALEX CONSTRUCTII INSTALATII S.R.L. pentru suma de 23,32 milioane de lei fara TVA.

Casa din Piata Romana nr. 7, denumita Casa Nanu-Muscel, a apartinut  profesorului dr. Ion Nanu-Muscel (1862-1938) si sotiei sale Ana, nascuta Staicovici, scrie arhitecta Silvia Colfescu pe blogul sau. "Casa a apartinut Academiei Comerciale, fiind donata in 1940 de vaduva Nanu-Muscel pentru a adaposti profesori pensionari ai Scolii si studenti. Dupa care a ajuns in proprietate privata. Initial cu doua corpuri, casa a ramas numai cu corpul principal; cel auxiliar a fost demolat abuziv in 2007. Distinsul cuplu Nanu-Muscel si-a construit casa prin 1890, in gustul vremii, un stil compozit, care inmanuncheaza elemente ale stilurilor Louis XV si Louis XVI, in maniera arhitectului I. D. Berindey-fiul", scrie arhitecta Silvia Colfescu.

Dupa demolarea corpului din spate al cladirii, au aparut informatii in presa ca va fi demolata si casa Nanu-Muscel care la vremea respectiva nu era clasata ca monument istoric. Dupa proteste din partea societatii civile si scandalul aparut in presa, in 2013, dupa ce a fost cumparata de ASE, Ministerul Culturii a decis clasarea imobilului. Initial, au aparut in presa si declaratii ale rectorului ASE ca institutia ar vrea sa demoleze cladirea, daca este posibil. Acestea au fost apoi retrase, rectorul declarand in mai multe randuri ca isi doreste sa restureze acest imobil.

In prezent, societatea civila cere ASE-ului o dezbatere publica privind proiectul, fiind vorba de o cladire noua intr-un loc emblematic pentru capitala.
"Pentru o abordare transparenta a acestui proiect de interes public, care afecteaza nu numai Academia de Stiinte Economice, dar si istoria si patrimoniul arhitectural al Bucurestiului, solicitam conducerii ASE sa faca publica autorizatia de construire impreuna cu toate avizele emise de Ministerul Culturii, de Ministerul Dezvoltarii si de Primaria Municipiului Bucuresti. De asemenea, organizarea unei dezbateri publice pe acest subiect ar servi consolidarii prestigiului intelectual si moral al Academiei de Stiinte Economice", a declarat Roxana Wring, presedinta Asociatiei Pro_Do_Mo pentru Romania Curata.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13246 vizualizari

 • +14 (16 voturi)    
  HIDOS.. (Miercuri, 29 iulie 2015, 19:59)

  MSN [anonim]

  si eu sunt caru didactic la UAUIM (la fel ca seful de proiect invocat pompos) si pot sa spun doar atat: HIDOS. Alta magarie in Bucuresti, in centru: banal corp de sticla si o saraca casa sufocata. Bine ca i-a pus dom' arhitect o palarie, probabil din aluminiu, ca sa fie "modern".
  Culmea mitocaniei este faptul ca noul corp este destul de mare incat sa agreseze si corpul vechi al ASE-ului.
  • 0 (0 voturi)    
   vai de mine ce autodenunt (Joi, 30 iulie 2015, 12:44)

   bb [anonim] i-a raspuns lui MSN

   De ce nu va postați numele adevarat doamna/domnule cadru didactic? Nu aveți curajul opiniei? Sau poate sunteți unul dintre membrii catedrei de urbanism care umple orașul cu tot felul de P.U.D.-uri si P.U.Z.-uri derogatoare? Sau unul dintre membrii catedrei de istorie care face studii istorice de declasare pentru demolarea clădirilor valoroase din oraș?
   Știm ca e comod sa stai la căldurica salariului pe care îl încasați din banii contribuabilului și sa va faceți proiectele private în timpul în care ar trebui sa va instruiți studenții sau sa întreprindeți cercetări în domeniul arhitecturii și urbanismului sau sa faceți o critica onesta a acestor domenii, dar chiar asa sa va denigrați colegii de bresla ca niște turnători staliniști e cam mult și va perfect reflecta caracterul.
   • 0 (0 voturi)    
    comentariu cladire noua ASE (Vineri, 31 iulie 2015, 16:33)

    Lukulus [anonim] i-a raspuns lui bb

    stimate domnule bb anonimus, ceea ce fac sau nu fac unele cadre didactice indiferenta de catedra la care predau nu are nici o legatura cu hidosenia proiectului.
    Dar atata timp cat in tara asta proiecte ca cel despre care este vorba, vor fi facute pe ochi frumosi sau in urma unei licitatii unde castiga cel mai ieftin in loc sa fie realizate in urma unui concurs de arhitectura ca in alte tari civilizate, ne vom umple de astfel de uratenii care vor dainui multe zeci de ani. Sigur ca proiectantul acestei monstruozitati are tot dreptul sa o apere, dar de ce nu o face public, de ce nu scrie un articol in care sa explice ce constructie exceptionala a proiectat si de ce este ea exceptionala. Sloganuri cu turnatori stalinisti care stau la caldurica unui salariu (fie vorba intre noi-de rahat) nu le poate face decat un fost turnator stalinist, sau unul care cu siguranta ar fi fost recrutat ca turnator daca ar fi avut o anumita valoare...dar asa sa ma scuze. Stimate domn, nu stiu in ce calitate, poate de autor sau colaborator, dar esti chiar atat de orb sa nu vezi ca aperi un proiect de care ar trebui sa-ti fie rusine? Dar daca tot insisti sa il aperi, atunci te rog sa o faci cu explicatii la subiect!
   • 0 (0 voturi)    
    proiect (Sâmbătă, 1 august 2015, 2:40)

    rares [anonim] i-a raspuns lui bb

    unul dintre proiectanti sau colaboratori. Probabil ca n-au fost platiti. Inceperea constructiei este singura sansa de a primi si restu de bani dintr-un contract mare (e cladire mare).

    ) Proiectul este proprietatea ASE din Bucureşti fiind achiziţionat odată cu terenul;
    utilizarea lui elimină alte cheltuieli de proiectare limitând semnificativ timpul de
    execuţie al acestuia. Conform claselor de tarifare ale Ordinului Arhitecţilor din
    România, proiectarea generală pentru acest obiectiv ar costa aproximativ 210.000
    euro;

    http://www.ase.ro/ase/conducere/pdf/2013/28.05.2013/H%2083+Anexa.pdf
 • +11 (13 voturi)    
  Bull shit (Miercuri, 29 iulie 2015, 20:09)

  Casaroz [anonim]

  M-am saturat de proiecte care ocupa 100% cu beton orice suprafata.
  Iar restaurarea este o o eviscerare fara mila si o pastrare de forma a fatadei: ieftin si bun. Betonul mult si bun te face sanatos tun.
 • +11 (11 voturi)    
  O glumă bună! (Miercuri, 29 iulie 2015, 20:11)

  Barosanu#1 [anonim]

  Am râs la partea cu „Cladirea va fi ca un ecran neutru [...]”. Câștigau Bank Show cu asta.
 • +12 (14 voturi)    
  prost gust (Miercuri, 29 iulie 2015, 20:22)

  lambda [utilizator]

  Sunt eu singurul caruia i se pare ca cele doua cladiri ale ASE nu se potrivesc deloc, ba mai mult arata mai rau impreuna decat intr-un desen de gimnaziu?
 • +11 (13 voturi)    
  Facutatea de Arhitectura Ion Mincu (Miercuri, 29 iulie 2015, 20:23)

  Casargoz [anonim]

  Ce se invata la arhitectura? Cum sa construiesti cati mai multi metri cubi pe suprafata?
  Arhitectura ar trebui desfiintata, iar studentii ar trebui mutati in noul corp de la ASE ca sa aiba baze temeinice privind arhitectura: un model de eficienta imobiliara. Prostitutie si semnare de proiecte revolutionare cu mult open space.
  Din PUnct de vedere arhitectural nu e nevoie de facultate, ai o travee de si vezi cati metri poti ocupa, fatada este prefabricata. In privinta eficientei insa lucruriule sunt complicate.
  Deci o petitie pentru desfintarea facultatii de arhitectura si transformarea in scoala de studii economice este de dorit.
 • +13 (13 voturi)    
  oribil!! (Miercuri, 29 iulie 2015, 20:47)

  Popescu [anonim]

  Oribil!! Sunt cadru didactic in Ase si mi-e RUSINE!!! Avem cea mai slaba echipa manageriala ever, iar acest proiect monstruos este modul in care isi imagineaza ca vor ramane in istorie! Penibil si...penal.
 • +10 (10 voturi)    
  .... (Miercuri, 29 iulie 2015, 22:43)

  tirolez [utilizator]

  De-aia au desfiintat admiterea si primesc pe oricine e dispus sa plateasca taxa, ca sa faca rost de bani pentru hidosenia asta? Dar acum vor avea si locuri de parcare :)
 • +7 (7 voturi)    
  Pozele nu corespund cu textul! (Miercuri, 29 iulie 2015, 22:53)

  Chiar Eu [utilizator]

  Domana Ivanov, va rog o clarificare! In fotografii casa Nanu Muscelu este practic demolata, sunt pastrate doua ziduri si este construit altceva in ea. Ori in text spune ca "constructia existenta (Corp C1) S+P+1E+M, care va avea regim de inaltime S+P+1E+M". Pe Romania Curata citeam ca vor extinderea la P+3. Cum este? O demoleaza sau o pastreaza?
  Oricum proiectul este oribil!
 • +8 (8 voturi)    
  Imi amintesc cand au spart cu ciocanul scarile (Miercuri, 29 iulie 2015, 23:08)

  Maniu [utilizator]

  de marmura, era semn sigur de condamnare. Bravo celor care s-au luptat sa salveze casa asta, un element cheie al singurei piete care ne-a mai ramas din Bucurestii aceia cosmopoliti si civilizati. In rest, ma bucur ca si-au spus parerea oameni de arhitectura. Intrebare: de ce nu s-a facut UN CONCURS INTERNATIONAL DE ARHITECTURA, ca sa iasa ceva remarcabil?
  • +7 (7 voturi)    
   pentru ca de fapt ... (Joi, 30 iulie 2015, 6:09)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Maniu

   au alte interese si care pot sa nu le iasa pentru ca au venit astia care vor sa protejeze patrimoniul Bucuresti-ului...

   Incredibil!

   Foarte multi straini au fotografiat cladirea care parea sa fie abandonata intentionat.

   Proiectul propus este o mare mizerie.
   Nu exista locuri de parcare pentru o ditamai cladirea pe care unii o vor amplasata acolo...

   Cum se gandea arhitectura atunci si ce se intampla acum - timpuri noi dar oameni mici!
 • +6 (6 voturi)    
  Oribil!!!! (Joi, 30 iulie 2015, 7:50)

  Emil [anonim]

  Cum a putut aproba primaria capitalei asa ceva? E o bataie de joc proiectul asta, nu se potriveste absolut deloc cu nimic din Piata Romana. Cata spaga au luat cei din conducerea ASE si functionarii din cadrul primariei capitalei?
 • +6 (6 voturi)    
  Intr-adevar, mizerabil. (Joi, 30 iulie 2015, 10:15)

  Cuca [utilizator]

  O porcarie - exact ca nuca-n perete. Nu se potriveste absolut deloc cu nici o alta cladire din zona. Va strica si piata asta.

  Chiar nu mai exista nici macar un minim de decenta in tara asta - totul e pe bani ? Totul e de vinzare ? Si asa orasul asta arata ca un bazar de provincie....
 • +4 (4 voturi)    
  Horror (Joi, 30 iulie 2015, 10:46)

  Vasilake [utilizator]

  Arata groaznic sticla aia. E ca nuca-n perete.
 • +4 (4 voturi)    
  bai, ce urateznie!! (Joi, 30 iulie 2015, 11:03)

  Codruta N [utilizator]

  CUI naiba i-a venit ideea sa faca asa ceva in piatza aia? Chiar nu mai avem arhitevti deloc, DELOC??!!
  Sa o faca sa se incadreze in stilul cladirii vexhi! CE e mizeria aia din sticla? aia e potrivita pentru zona Pipera! Si doar AU la UAUIM sectie de "peisaj"!!

  In afara de asta, in articol scrie ca "imobilul se va alinia la cornisa cladirii ASE" - ori eu vad ca inaltimea depaseste MULT cornisa si depaseste si acoperisul propriu-zis, ajungand la inaltimea celebrei "bile".
  De fapt, scade dramatic valoarea intregii zone, ducand la un peisaj teribil uratzit!
 • +3 (3 voturi)    
  Arata ca un rahat (Joi, 30 iulie 2015, 11:23)

  RRP [utilizator]

  Scuze dar asa este. Eu inteleg ca e ieftin sa faci o cladire din fier si sticla dar, char in buricul targului langa asa cladiri frumoase? Chiar ne batem joc de Bucuresti? Chiar nu mai poate nimeni sa construiasca cladiri cu arhitectura clasica?
 • +4 (4 voturi)    
  ... (Joi, 30 iulie 2015, 11:24)

  a.nonim [utilizator]

  Daca si asta e cladire neutra atunci... Neutra poti sa spui ca e cladirea facultatii de Finante care se vede in spate, care nu agreseaza cu nimic.
  Cladirea propusa domina, in sensul cel mai negativ cu putinta, toata piata, din orice unghi ar fi privita. Contrastul este un mijloc de expresie, dar atunci cand e facut cu cap. Avem deja un exemplu care evident nu merge, caricatura de hotel de pe amplasamentul fostului Teatru National.
  Bucurestiul e recunoscut pentru amestecul de stiluri, de aici si farmecul sau, dar intotdeauna (pana si in perioada comunista) s-a construit astfel incat noul sa nu domine vechiul, ci sa formeze un ansamblu. Chiar n-a mai ramas nimic din scoala romaneasca de arhitectura, care iesea in evidenta tocmai prin echilibru, simplitate si eleganta?
 • +5 (5 voturi)    
  Societatea civila (Joi, 30 iulie 2015, 11:24)

  RRP [utilizator]

  Unde este societatea civila ca sa blocheze acest proiect?
 • +4 (4 voturi)    
  Hidos (Joi, 30 iulie 2015, 11:38)

  Stefan85 [utilizator]

  Cu adevarat hidos e porcaria aia de www.ase.ro de pe acoperisul unei cladiri monument. Si mai hidos e jocul de lumini zici ca e sala de pacanele.

  Cea mai tare poanta mi se pare treaba cu cercetarea pe care vor sa o intreprinda in noua cladire. Probabil tre sa isi instaleze aparatura, mediul de test, laboratoare etc etc, ahhh dar vai stupoare simularile econimice se fac pe calculator, la un birou ai nevoie de maxim 10 metri patrati pt asta.
 • +2 (2 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 30 iulie 2015, 13:01)

  [anonim]

 • 0 (0 voturi)    
  A existat un concurs arhitectonic? (Joi, 30 iulie 2015, 14:09)

  lupulsas [anonim]

  Am studiat la ASE, am sapat, ca student, la fundatzia noului corp ASE. Din punct de vedere estetic nu ma convinge solutzia arhitectonica prezentata in articol. Ar fi fost mai interesant, sa fie incorporata casa istorica, shi in plus sa fie facuta o fatzada spre Piatza Romana in acelash stil, ca vechiul ASE, la inaltzimea cladirii vechi, nu a turnului, shi in spate corp de cladire modern, eventual + 2 nivele subterane in plus, ptr. div. utilitatzi. Asha s-ar fi putut impaca dezideratul consevarii imaginii de ansamblu al ASE shi a Pietzii Romane shi necesatitatzilor suplimentare de spatziu ale ASE.
 • +1 (1 vot)    
  da, sigur! laboratoare de cercetare la ASE! (Joi, 30 iulie 2015, 14:24)

  21unas [utilizator]

  vor face cercetare in ele de-alde fiu-su lui hrebenciuc si alte beizadele care n-au nimic de-a face cu activitatea stiintifica dar sunt cadre didactice
  si vor invata toate paparudele care se asteapta sa treaca prin facultate ca prin club doar pentru ca au platit

  stai, de fapt va folosi la ceva monstrul acela: birouri pentru secretarele frustrate ale ASE-ului care au program de femei gravide si ii trateaza pe studenti ca pe niste sobolani.

  ASE-ul este doar o fabrica de diploma sponsorizata cu banii nostri. Nu are nimic de-a face cu cercetarea sau activitatea stiintifica. E perfect tangentiala si cu mediul de afaceri pentru care se presupuna ca ar trebui sa instruiasca forta de munca. Adica menirea ei principala.
 • -1 (1 vot)    
  Proiect cumparat de-a gata (Vineri, 31 iulie 2015, 12:06)

  Andrei [anonim]

  Daca schimbi putin pozitia si unghiul de vizualizare, observi usor contrastul cu imensul Howard Johnson. La Piata Universitatii avem “micutul” Intercontinental care e pur business, insa nu vad militanti care vor sa il distruga. Nu e o idee rea, este declarat clar ca proiectul a fost cumparat ca atare. Daca totul era initiat direct de ase, ar fi rezultat un proiect similar cu reabilitarea cladirii din calea Grivitei.
 • -2 (2 voturi)    
  New style (Vineri, 31 iulie 2015, 13:32)

  Daniel [anonim]

  In sfarsit un plus de nou in Piata Romana, felicitari domnului rector al ASE pentru eforturile depuse pentru modernizarea si suplimentarea spatiilor de cercetare si inovare nu numai al Academiei de Studii Economice din Bucuresti dar si al imaginei si aspectului Pietei Romane. Fortza ASE!!!
  • 0 (0 voturi)    
   Tzutzer al rectorului (Duminică, 2 august 2015, 11:56)

   Maniu [utilizator] i-a raspuns lui Daniel

   ar trebui sa va fie nick-ul ....
 • 0 (0 voturi)    
  Bucuresti de inima albastra (Joi, 18 februarie 2016, 23:35)

  mariana [anonim]

  Nu era de ajuns ca Bucurestiul arata ca dupa razboi, mergi pe strada si simti ca orasul asta nu are suflet, simti ca nimeni nu-l iubeste si nu si-l doreste, iar cand apare ceva nou pentru care cineva s-a straduit putin - are alura de tzoapa care vrea sa castige bani ... asta este ce se afla la vedere, mai bine nu mai faceti naibii nimic, ca mi-e teama de tot ce faceti ...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by