Institutul pentru Dezvoltare Locala, un ONG din Timisoara, ii cere primarul Nicolae Robu sa consulte cetatenii, arhitectii si reprezentantii mediului de afaceri, privind utilitatea fantanii arteziene-muzicale, de doua milioane de euro pe care edilul vrea sa o construiasca pe Bega. Nicolae Robu spune ca nu are ce discuta cu "toti carcotasii care vor sa franeze dezvoltarea Timisoarei".

Nicolae RobuFoto: Agerpres

"Consideram ca un asemenea proiect este kitsch, de prost gust, si nu reprezinta imaginea orasului Timisoara. Suma de doua milioane de euro poate fi investita in evenimente culturale care pot contribui cu adevarat la imaginea orasului si care pot aduce Timisoarei titlul de Capitala Culturala Europeana in 2021. Cu astfel de investitii in proiecte neo-comuniste, grandioase si lipsite de substanta, Timisoara nu are nici o sansa in aceasta competitie europeana", sustine Gratian Mihailescu, presedintele IDL, citat de ziarul deBanat.ro. Mihailescu si-a exprimat nemultumirea si pe pagina de Facebook a primarului Nicolae Robu si sustine ca a primit interdictie de a mai posta acolo.

Nicolae Robu spune ca nu are ce discuta cu "toti carcotasii care vor sa franeze dezvoltarea Timisoarei".

"Nu am ce discuta cu toti carcotasii, cu toti protestatarii. Nu pot ei sa franeze dezvoltarea Timisoarei. Pe Facebook si acum este un sondaj. Cel putin 80% din cei ce raspund la sondaj, si nu sunt putini, agreeaza. Nu o sa fim la cheremul celor care sunt impotriva la absolut toate proiectele, pe ei nu-i intereseaza Timisoara, pe ei ii intereseaza sa boicoteze proiectele administratiei Robu, despre asta vorbim", spune edilul, citat de deBanat.ro.

Cat despre o eventuala dezbatere publica, raspunsul primarului a fost si mai evaziv. "Nu va fi nicio dezbatere, facem ce ne obliga legea, nu ce ne obliga ei. Cand va fi, vom face, deocamdata suntem la faza de studiu de fezabilitate. Este un sondaj pe pagina Public Figure. De oriunde poate sa voteze oricine, ma linisteste sondajul, nu am emotii", a mai declarat Robu, citat de deBanat.ro.

Primaria Timisoarei vrea sa construiasca o fantana arteziana cu jocuri de lumini si apa, in zona Falezei Flora de pe Canalul Bega, in imediata apropiere a Catedralei Mitropolitane. Proiectul a fost scos recent la licitatie de catre municipalitate, institutia fiind dispusa sa dea maxim doua milioane de euro pentru edificarea obiectivului. Arteziana a fost scoasa si anul trecut la licitatie, insa nu s-a prezentat nimeni.

"Avem din nou lansata licitatia pentru sistemul de spectacole cu muzica, apa si lumina pe Bega. Speram ca de data aceasta sa avem mai mult noroc, sa avem ofertanti pentru aceasta lucrare foarte importanta, care va creste gradul de atractivitate al orasului nostru", a declarat, saptamana trecuta, primarul orasului, Nicolae Robu, citat de Agerpres

Fantana a fost gandita astfel incat sa aiba doua zone distincte: una formata din cate un aliniament cu 40 de jeturi de apa pe fiecare dintre malurile Canalului Bega, fiecare jet iluminat cu un proiector cu led care sa permita schimbarea culorii pe muzica, si o zona-platforma plutitoare in centrul canalului. Jeturile de apa vor atinge inaltimea de minimum 20 de metri. Sistemul ar urma sa fie retractabil, pentru a nu impiedica navigatia pe Bega. Asta deoarece de la finele acestui an Bega va intra in circuitul navigabil cu ambarcatiuni destinate transportului de persoane.

Primarul Nicolae Robu este de parere ca aceasta va deveni principala atractie a orasului.

'Vor putea fi organizate inclusiv concerte simfonice, rock, avand un decor asigurat de jocurile de apa si lumina, corelate cu muzica. Fie ca este vorba de evenimente speciale sau doar de seri obisnuite, zona va deveni atractia principala a orasului, locul unde se va asculta muzica buna, se vor urmari proiectii laser si video, spectacole multimedia de amploare, fantana putand fi chiar si parte interactiva, o componenta a orchestrei unui concert live', a explicat Nicolae Robu.