Aproximativ 350 de persoane, majoritatea de etnie roma, dar si reprezentanti ai unor ONG-uri, au participat, vineri, la Cluj-Napoca, la un mars impotriva rasismului, protestatarii pornind de la Pata Rat, pe un traseu de circa 15 kilometri, pana la sediul CJ Cluj, unde au depus un memoriu, potrivit Mediafax. Prin aceasta manifestare, protestatarii au dorit sa atraga atentia asupra modului cum au fost evacuate, in anul 2010, peste 300 de persoane de etnie roma de pe strada Coastei, din Cluj-Napoca, fiind mutate langa groapa de gunoi de la Pata Rat.

Participantii la mars au urmat un traseu de circa 15 kilometri printre dealuri, iar dupa ce au ajuns in Cluj-Napoca s-au oprit cateva minute pe strada Coastei, de unde o parte dintre ei au fost evacuati in 2010. De acolo, au continuat marsul pana in fata Consiliului Judetean Cluj, unde au depus un memoriu prin care revendica mai multe drepturi pentru romii care traiesc la Pata Rat. Pe toata durata marsului, participantii au purtat pancarte inscriptionate cu mesaje precum: "Opriti sclavia romilor", "Opriti evacuarile fortate" sau "Spune NU rasismului" si au scandat "Solidaritate" sau "Opriti sclavia romilor".

"Prin Marsul de solidaritate al romilor, cei care am ajuns cu sau fara voia noastra sa locuim in Pata Rat, impreuna cu alti cetateni ai orasului Cluj-Napoca si cu sustinatorii nostri din Romania si alte tari europene, revendicam fata de autoritatile locale, judetene, nationale si europene urmatoarele: masuri prin care sa se dezvolte fondul locativ public, masuri prin care sa se garanteze accesul persoanelor marginalizate la locuinte sociale adecvate, interzicerea evacuarilor fortate, masuri de legalizare a locuirii informale, inclusiv de sprijinire financiara a eforturilor de legalizare a locuintelor informale, masuri de protectie pentru persoanele care lucreaza in regim informal in industria deseurilor si in alte domenii economice", se arata in memoriul manifestantilor.

La Pata Rat, inaintea inceperii marsului, a fost prezent si Mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului, Andrei Andreicut, care le-a spus celor prezenti la manifestatie ca "aceasta comunitate aflata intr-o situatie materiala dificila trebuie ajutata" si ca "biserica ar dori ca acestor oameni sa li se faca niste case".

Cei peste 350 de romi au fost mutati pe motiv ca traiau in locuinte improvizate pe un teren al primariei clujene, care insa nu a oferit detalii la acea vreme privind aceasta decizie. Ulterior, in 2011, acel teren a fost concesionat Arhipiscopiei Clujului si a fost inceputa constructia Campusului Teologic "Nicolae Ivan", care a fost inaugurat in 6 decembrie 2013 de catre premierul Victor Ponta.

In februarie 2014, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, spunea ca primaria a procedat corect in cazul romilor mutati in 2010 de pe o strada din oras langa groapa de gunoi de la Pata Rat, nefiind vorba despre o evacuare fortata, ci despre "o mutare cu acceptul oamenilor, care au semnat contracte de inchiriere".