Primaria sectorului 6 a finalizat miercuri ancheta disciplinara in cazul copilului cu dizabilitati dintr-un complex de servicii sociale ce apartinea de institutie si care a fost lasat legat cu sfoara de o usa, de supraveghetori. Astfel, s-a dispus concedierea sefului Complexului de Servicii Sociale "Istru" in grija caruia se afla copilul si desfacerea contractelor de munca a trei ingrijitoare si a asistentului medical, persoane angajate in cadrul Complexului de Servicii Sociale Istru.

"Rezultatele au fost inaintate Politiei Sectorului 6, in scopul clarificarii imprejurarilor in care faptele au avut loc si al completarii procedurilor de cercetare care se impun in cazul suspiciunii unei situatii de abuz. In plus, s-a inaintat catre Autoritatea Nationala Pentru Protectia Drepturilor Copilului toata documentatia, masurile si demersurile efectuate de catre DGASPC Sector 6 (deciziile de suspendare din functie, deciziile de desfacere a contractelor de munca, referatele cu propunerile directorului executiv). Primarul Sectorului 6, Rares Manescu, a cerut DGASPC emiterea unei dispozitii prin care s-au constituit deja comisii de monitorizare si verificare a tuturor centrelor din cadrul Directiei. Activitatea comisiilor presupune vizite inopinate saptamanale in centre si raportari imediate asupra situatiilor constatate, impreuna cu intensificarea monitorizarii permanente a activitatii desfasurate in centrele din subordine. Mai mult, primarul a dispus implementarea imediata a unui program de supervizare a personalului, impreuna cu ONG-uri cu vasta experienta in domeniu, pentru a se putea evita pe viitor o astfel de situatie", se arata intr-un comunicat al Primariei sector 6.

Reprezentantii institutiei spun ca acest incident regretabil reprezinta o situatie izolata si fara precedent in activitatea Directiei de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului Sector 6.

Procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorlui 6 au deschis marti un dosar penal in acest caz. Ancheta deschisa de procurori a fost demarata in urma unei sesizari facute de reprezentantii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Sector 6, conform procurorului Sebastian Mierlita, purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 6, citat de Mediafax.

La randul sau, Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie (ANPDCA) a facut sesizare penala la Politia Sectorului 6.

Un copil cu dizabilitati din Complexului de servicii sociale Istru din Sectorul 6 al Capitalei a fost legat de o usa de catre supraveghetori. Cazul a ajuns in atentia presei si a autoritatilor dupa ce au aparut un filmulet in care copilul era legat de usa unui garaj, cu sfoara, si lasat in soare.

Presedintele ANPDCA, Gabriela Coman a precizat ca imaginile au fost surprinse de o persoana care locuieste in vecinatatea centrului si au fost trimise presei luni dupa-amiaza, cand DGASPC Sector 6 ar fi inceput o ancheta.

Presedintele ANPDCA a spus ca marti dimineata a trimis Corpul de control sa verifice la acel centru ce s-a intamplat cu exactitate si sa stabileasca masurile care trebuie luate de catre angajator, care in acest caz este DGASPC Sector 6.

"Pana cand vom stabili ce s-a intamplat si ce masuri trebuie luate, trebuie ca acelui copil sa i se acorde ingrijiri, iar persoana care l-a legat trebuie indepartata de copii", a declarat presedintele ANPDCA.

Copilul are 16 ani si dizabilitati asociate, iar din primele informatii a rezultat ca supraveghetorii ar fi decis sa-l lege pentru a-l putea controla mai bine, deoarece acesta ar fi fost agitat, a precizat Gabriela Coman.

"O astfel de masura este inadmisibila. Este o metoda total neinspirata de protectie a unui copil", a mai spus presedintele ANPDCA.

La Complexului de servicii sociale Istru sunt doua casute sociale care au fost construite de catre Organizatia Neguvernamentala HHC Romania si inaugurate cu DGAGPC Sector 6, adapostind in total 21 de copii. Tanarul care a fost legat de o usa locuieste intr-una din aceste casute, alaturi de alti copii cu dizabilitati grave.

Directorul HHC Romania, Stefan Darabus, a declarat pentru Mediafax ca cele doua casute au fost predate DGASPC Sector 6, institutie care s-a ocupat de angajarea de personal si de sustinerea ulterioara a centrului.

Darabus a spus ca dupa inaugurarea casutelor a mai venit in vizita la Bucuresti, dar acele vizite au fost anuntate, astfel incat nu a remarcat niciodata vreo problema.

"Colegele mele au mai venit si neanuntate si ne-au semnalat ca au sesizat mici probleme de relationare intre personal si copii. Am cerut rapoarte de atunci", a spus directorul HHC Romania.

Intrebat despre ce fel de probleme de relationare este vorba, Stefan Darabus a spus ca, in general, despre neglijenta, intrucat copiii ar fi fost lasati in fata televizoarelor.

"Pe de alta parte, cand sunt doi ingrijitori la 11 copii cu dizabilitati grave, uneori poate fi de inteles ca mai apeleaza si la astfel de masuri, dar nu se justifica in niciun caz legarea copiilor. Vrem clar ca cei care erau de serviciu in momentul in care copilul a fost legat sa fie dati afara", a spus Stefan Darabus.