Primarul Timisoarei, Nicolae Robu, anunta ca va face "un plan de bataie" impreuna cu Politia si Jandarmeria pentru amendarea celor care tulbura linistea publica prin organizarea de nunti sau petreceri pe strada, edilul fiind indignat ca un grup de romi a petrecut cu bautura pe treptele Catedralei.

Primarul municipiului Timisoara, Nicolae Robu (PNL), a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, ca a stabilit o intalnire cu reprezentantii Politiei nationale si locale si cu cei ai jandarmilor pentru a realiza un plan de interventie in cazul in care va fi tulburata linistea publica prin organizarea de "paranghelii", transmite Mediafax.

"Am stabilit pentru luni dimineata o intalnire cu reprezentantii Politiei Locale, Politiei nationale si Jandarmeriei pentru a ne face un plan de bataie astfel incat sa putem interveni prompt in perioada care urmeaza si sa ii protejam pe cetatenii Timisoarei de posibile tulburari ale linistii lor, tulburari ale orasului, ale traficului din oras prin paranghelii specifice perioadei de vara", a afirmat primarul.

Nicolae Robu le-a transmis celor care planuiesc sa organizeze nunti sau botezuri in strada, in aceasta vara, ca vor fi amendati si li se vor opri manifestarile.

"Vreau sa le spun cat se poate de categoric celor care au in plan sa faca astfel de paranghelii, nunti, botezuri, ca nu isi vor putea face de cap in Timisoara. Vor fi amendati si li se vor opri manifestarile ilegale. Daca nu se multumesc sa petreaca civilizat, atunci nu au decat sa plece in afara orasului, unde nu deranjeaza pe nimeni si sa se manifeste asa cum le place. Ar fi bine sa inteleaga ca sunt cetateni europeni, ai unui stat civilizat, traiesc intr-un oras civilizat si prin urmare trebuie sa respecte normele de convietuire intr-un astfel de spatiu", a spus Robu.

Edilul a mentionat ca un numar important de cetateni de etnie roma traiesc in conditii precare in Timisoara, iar copiii acestora sunt ajutati de Primarie sa urmeze cursurile unor scoli.

"Nimeni nu are nimic cu ei pentru etnie. Cand le spun "tigani" nu o fac peiorativ, pentru ca ei insisi isi spun asa. Nu e important cum ii numim sau se numesc ei, ci este important ceea ce fac. Este evident ca un numar de cetateni de etnie roma traiesc in conditii precare si trebuie sa le purtam de grija, pentru ca in primul rand sa isi poata da copiii la scoala. Am facut asta si anul trecut, fac asta si anul acesta. Necazul este ca, pe langa aceasta patura care reprezinta cea mai mare parte a populatiei etniei rome, patura saraca ramasa la marginea societatii, exista un grup sfidator care a ajuns foarte bogat prin mijloace pe care eu nu le pot cataloga drept legale sau ilegale, ci doar suspecte si care nu inteleg sa isi foloseasca bogatia printr-o conduita de oameni emancipati, nu inteleg sa profite de bogatie pentru a se educa, fie si la o varsta mai avansata, daca nu au avut parte de educatie la varsta educatiei, nu inteleg sa isi caute respectul in societate prin conduita lor, ci opteaza pentru a-i sfida pe ceilalti", a afirmat Nicolae Robu.

Primarul Timisoarei s-a aratat indignat ca un grup de cetateni de etnie roma a petrecut, zilele trecute, chiar pe treptele Catedralei Mitropolitane si au intrat cu doua calesti trase de cai pe platoul din fata lacasului de cult.

"Un grup de cetateni, intamplator tigani, sau hai sa le spun romi ca sa nu fiu amendat, pur si simplu au sfidat orasul si s-au dedat la o adevarata blasfemie intrand pe platoul din fata Catedralei cu o caleasca sau doua, asezandu-se pe treptele Catedralei si scotand acolo bautura. Sunt indignat ca nimeni nu a facut o sesizare si ca nimeni de la Catedrala nu a sesizat. Nimeni nu a reclamat nici la Politia Locala, nici la Politia nationala, nici la Jandarmerie", a declarat Robu.

Edilul a spus ca un cetatean care a trecut intamplator prin zona Catedralei in timp ce avea loc petrecerea a anuntat echipajul de la Politia Locala aflat in zona centrala a orasului, iar politistii i-au amendat pe cei care petreceau cu suma de 400 de lei, pentru ca au intrat cu calestile trase de cai pe domeniul public fara a avea o autorizatie.

Robu a mentionat ca au fost oameni care i-au fotografiat pe cei care au petrecut pe treptele Catedralei cu bauturi alcoolice si ca din fotografii acestia vor fi identificati si amendati.