Izvoarele minerale din statiunea balneara Slanic Moldova, din judetul Bacau, inchise in urma cu o luna de proprietarul terenului pe care se afla, vor fi redeschise, joi, pentru turisti si societatile balneare din zona, dupa ce primaria a obtinut in instanta o ordonanta presedintiala in acest sens, informeaza Mediafax.

Judecatoria Onesti l-a obligat pe proprietarul terenului unde se afla puturile de captare a izvoarelor din statiunea balneara Slanic Moldova "sa lase sa functioneze izvoarele cu apa minerala terapeutica prin redeschiderea vanelor care deservesc aceste obiective".

Decizia instantei, care este executorie, vine in urma plangerii facute de catre Primaria Slanic Moldova, dupa ce proprietarul terenului, consilierul local Gheorghe Dascalu, a oprit functionarea pompelor din statia de captare a apei minerale.

"S-a luat legatura cu firma de insolventa, care se ocupa de lichidarea societatii detinute de consilierul local Gheorghe Dascalu, cel care are in proprietate zona izvoarelor, si, maine (n.r.-joi) dimineata, se va trece la redeschiderea izvoarelor astfel incat locuitorii din Slanic Moldova si turistii sa se poata bucura din nou de apele minerale. Totodata, asteptam solutionarea plangerii penale si plata daunelor materiale de catre cel care a inchis abuziv izvoarele", a declarat miercuri, pentru Mediafax, primarul orasului Slanic Moldova, Andrei Serban.

Potrivit acestuia, banii care s-ar putea obtine din daunele materiale vor fi virati in contul Institutului National de Balneologie, institutie care va asigura de sumele respective servicii gratuite de tratament localnicilor cu probleme medicale.

Izvoarele minerale din statiunea balneara Slanic Moldova, unul din principalele puncte de atractie pentru turisti, au fost inchise in luna iunie de catre proprietarul terenului care, potrivit autoritatilor locale, nu ar avea dreptul si asupra respectivelor resurse. In fapt, detinatorul terenului a inchis pompele din cladirea in care apa este adusa prin conducte din munte, fiind blocata inclusiv usa de acces in imobil.

Potrivit autoritatilor locale din Slanic Moldova, inchiderea izvoarelor reprezinta un abuz din partea proprietarului terenului, in conditiile in care acesta nu ar avea dreptul si asupra resursele minerale, respectiv a apelor cu efect terapeutic.

"Este un sabotaj asupra bunei functionari a statiunii, aducand prejudicii imense intregului oras. Proprietarii de pensiuni si hoteluri se plang deja ca le fug turistii care vin in statiune special pentru apa minerala cu efect terapeutic. Cel care a inchis izvoarele trebuie sa raspunda pentru actiunea sa fara precedent in istoria statiunii si, in consecinta, am facut plangere penala la Politie", declara primarul Andrei Serban.

Statiunea Slanic Moldova este renumita pentru cele 20 de izvoare de ape carbonatate, bicarbonatate, usor sulfuroase, clorate, sodice, hipertonice, hipotonice si oligominerale. Izvoarele au fost descoperite inca din anul 1801, iar in 1852 s-au facut primele teste chimice, 25 de ani mai tarziu aparand primele instalatii balneare. De-a lungul timpului, calitatile apelor minerale descoperite aici au fost confirmate prin medaliile obtinute la expozitiile internationale de la Paris, Viena si Frankfurt.