Hotararea Consiliului Local (CL) Miercurea Ciuc, prin care a fost aprobat un memorandum initiat de CNS, privind infiintarea Tinutului Secuiesc cu statut autonom, si care a fost atacata de Prefectura, a fost anulata definitiv de Curtea de Apel Targu Mures, care a respins recursul autoritatii locale.

Hotararea CL Miercurea Ciuc din primavara anului 2014, prin care a fost aprobat memorandumul Consiliul National Secuiesc (CNS) privind infiintarea regiunii administrative Tinutul Secuiesc cu statut autonom, a fost atacata in instanta de contencios administrativ, in 3 iulie 2014, de prefectul judetului Harghita, Jean-Adrian Andrei, actiunea acestuia fiind admisa de magistratii Tribunalului Harghita in luna octombie a anului trecut, transmite Mediafax.

Potrivit deciziei acestora, documentul nu a fost emis pe baza legii, propunerea privind Statulul de autonomie a Tinutului Secuiesc fiind avizata negativ de Consiliul Legislativ, "intrucat viza crearea unei entitati statale distincte, paralela cu statul national unitar roman, ceea ce contravine Constitutiei".

Ulterior, Consiliul Local Miercurea Ciuc a atacat cu recurs, in februarie 2015, sentinta Tribunalului Harghita la Curtea de Apel Targu Mures, care a respins actiunea acestuia si a anulat definitiv hotararea adoptata, fiind comunicata Prefecturii Harghita in urma cu doua zile.

Potrivit magistratilor Curtii de Apel Targu Mures, CL Miercurea Ciuc "a ales sa ignore aria de competenta si a adoptat un act care vizeaza demersuri si solicitari concrete ce tind sa stabileasca regimul teritorial-administrativ al populatiei din 153 de localitati, din care doar 68 se afla in Harghita", celelalte fiind situate in judetele Covasna si Mures.

De asemenea, acestia au precizat ca in decizia lor au mai tinut cont de "respingerea de catre Comisia Europeana" a doua cereri de inregistrare a unor initiative cetatenesti "al caror obiect il constituia infiintarea de regiuni dupa criterii entice".

"Prin Decizia C (2013) 4875 final, din 25 iulie 2013, a fost respinsa cererea de inregistrare a initiativei cetatenesti depuse de Consiliul National Secuiesc cu titlul "Politica de coeziune pentru egalitatea regiunilor si pentru sustenabilitatea culturilor regionale", iar prin Decizia C (2013) 5969 final, din 13 septembrie 2013, a fost respinsa cererea de inregistrare a initiativei cetatenesti depuse de Hans Heinrich Hansen si Kelemen Hunor, cu titlul "Minority Safe-Pack - un million de semnaturi pentru diversitate in Europa", precum si, in acelasi sens, respingerea de catre Plenul Senatului, in sedinta din 25 septembrie 2012, a propunerii legislative privind Statutul de autonomie a Tinutului Secuiesc", au motivat magistratii Curtii de Apel Targu Mures.

Decizia Curtii de Apel Targu Mures este definitiva.

Prefectul Jean-Adrian Andrei, a declarat presei, joi, ca Prefectura va ataca in instanta toate hotararile autoritatilor locale care contravin legislatiei in vigoare si incalca Constitutia Romaniei.

"Prin aceasta decizie a Curtii de Apel ne aflam in fata autoritatii de lucru judecat si a practicii judiciare, motiv pentru care orice demers prin acte administrative, care va avea ca obiect aceasta tema, va fi respins din start", a spus prefectul.

Pana in prezent, in judetul Harghita au fost adoptate de catre consilii locale 35 de hotarari prin care a fost aprobat memorandumul initiat de CNS privind infiintarea regiunii administrative Tinutul Secuiesc cu statut autonom, toate fiind atacate de Prefectura in instanta de contencios administrativ.

In cazul a 30 din hotarari, magistratii Tribunalului Harghita au admis actiunea prefectului, iar alte cinci se afla pe rol. Cinci dintre sentintele adoptate de instanta de fond au fost atacate cu recurs de consiliile locale la Curtea de Apel Targu Mures.

Potrivit motivarii inaintata instantei de Prefectura, "prin solicitarea crearii unei regiuni administrative numite Tinutul Secuiesc este incalcata Constitutia Romaniei, orice reorganizare administrativ-teritoriala nefiind posibila decat prin revizuirea legii fundamentale a tarii".

Cat priveste solicitarea recunoasterii limbii maghiare ca limba oficiala, juristii Prefecturii au apreciat ca este neconstitutionala, din moment ce in Articolul 13 din Constitutie se precizeaza ca in Romania, limba oficiala este limba romana.

In februarie 2014, CNS a cerut celor 153 de consilii locale din judetele Harghita, Mures si Covasna sa adopte cate o hotarare in care sa solicite crearea unei regiuni administrative a Romaniei, denumita Tinutul Secuiesc, un statut autonom pentru regiune, decizii care sa fie trimise apoi inclusiv forurilor internationale.

Potrivit proiectului de hotarare pe care CNS il propunea spre aprobare consiliilor locale, acestea urmau sa solicite Parlamentului si Guvernului sa respecte toate angajamentele internationale ale Romaniei adoptate in domeniul protectiei minoritatile nationale.

De asemenea, consiliile locale urmau sa solicite crearea unei regiuni administrative denumite Tinutul Secuiesc, care sa aiba statut autonom, iar delimitarea subdiviziunilor administrative din cadrul regiunii s-ar realiza prin referendum local.

In proiectul pe care CNS il propunea spre aprobare consiliilor locale se mai solicita ca in unitatile teritorial-administrative in care ponderea unei minoritati nationale depaseste zece la suta, limba acesteia sa fie recunoscuta ca limba oficiala, avand acelasi statut ca limba oficiala a statului.