​FOTOGALERIE Un bloc de 55 de metri inaltime - 10 etaje - ar putea aparea langa turnul de birouri Cathedral Plaza

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Miercuri, 27 mai 2015, 14:51 Actualitate | Administratie Locala


PUZ Luterana 6
Foto: Hotnews
​Un bloc de zece etaje care va adaposti spatii comerciale si birouri ar putea aparea pe strada Luterana, la numerele 7-13, langa turnul de birouri Cathedral Plaza. Arhitectii propun ca imobilul sa aiba o inaltime de 55 metri, fata de 75 metri cat are turnul Cathedral Plaza. In prezent pe teren se afla trei cladiri abandonate, o casa parter, un bloc de trei etaje si unul de sase etaje. Langa terenul pe care se doreste edificarea cladirii de zece etaje se afla insa doua blocuri de 5 etaje si mai multe cladiri monument istoric, printre care catedrala Sf. Iosif si biserica Luterana. Dezvoltatorul cladirii este omul de afaceri grec Ioannis Papalekas, proprietarul clădirii Cathedral Plaza, pentru care exista o decizie judecatoreasca de demolare.

Proiectul a fost prezentat miercuri, la Comisia Tehnica de Urbanism de pe Langa Primaria Capitalei, fiind la faza de aviz de oportunitate. Membrii comisiei au fost de acord cu edificarea cladirii.
Potrivit planselor prezentate, terenul pe care se doreste edificarea cladirii are circa 6620 de mp si in prezent este ocupat de  trei cladiri abandonate, o casa parter, un bloc de trei etaje si unul de sase etaje, care ar urma sa fie demolate. Terenul se invecineaza cu Cathedral Plaza in partea dreapta si cu doua blocuri de locuinte de 5 etaje, in partea stanga. Vizavi se afla Biserica Lutherana, iar un pic mai in fata se afla biserica Sfantul Iosif.

Blocul de zece etaje va avea si patru nivele in subteran ce vor fi amenajate ca parcare. La strada Luterana, cladirea va avea cinci etaje inaltime, iar retras inca cinci. La parterul cladirii si mezanin ar urma sa functioneze o galerie comerciala, iar la etajele superioare birouri. Cladirea va avea o suprafata construita de circa 5.000 mp si o suprafata desfasurata de 26.480, un Procent de Ocupare al Terenului de 75% si Coeficient de Utilizare Al terenului de 4.

Proiectantii, firma Western Outdoor, unde este actionar si presedintele Comisiei de Urbanism de pe langa Primaria Capitalei, propun Primariei Capitalei sa transforme partial strada Luterana in strada pietonala si sa fie amenajat un "pietonal ecumenic" care sa uneasca bisericile din zona: Kretzulescu, fosta biserica Sf. Ionica - demolata, Stejar, fostul  templul Calvin, Luterana, catedrala Sf. Iosif si Biserica Alba. In plus, acestia propun amenajarea Pietei Walter maracineanu, unde Primaria Capitalei intentioneaza sa construiasca un parcaj subteran.

Urmeaza sa vedem daca Primaria Capitalei isi va da acordul pentru acest prooiect, iar Consiliul General al Municipiului  Bucuresti il va aproba.

Pe strada Luterana la nr 7-9 a mai fost propusa edificarea unei cladiri de 10 etaje, in anul 2010. Proiectul a fost aprobat la vremea respectiva de Primaria Capitalei, insa Consiliul General al Municipiului Bucuresti nu si-a dat acordul. Elaboratorul acestui proiect era Viorel Hurduc, fostul presedinte al Comisiei Tehnice de Urbanism de pe langa Primaria Capitalei in mandatul lui Adriean Videanu.

Cum arata in prezent terenul pe care se doreste edificarea blocului de 10 etajeCe doresc in prezent investitorii sa construiasca pe str. Luterana 7-13


Proiectul propus in 2010, dar neaprobat
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10260 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  adica un pitic (Miercuri, 27 mai 2015, 15:11)

  snowflake [utilizator]

  .
 • -8 (18 voturi)    
  very good (Miercuri, 27 mai 2015, 15:21)

  Havel [anonim]

  Foarte bine, sa se faca. S-a ajuns in Romania ca orice s-ar propune, indiferent daca e frumos sau nu, se gasesc 10 hipsteri care sa comenteze, sa protesteze si sa "salveze Bucurestiu"
  • -2 (8 voturi)    
   sa se faca... in Ferentari. (Joi, 28 mai 2015, 4:59)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Havel

   acolo este liceul Sf Sava. cum sa lipesti de el o cladire comerciala cu 3 nivele de pacarare subterana si sa mai vii si cu propuneri ipocrite de "pietonala"?..

   nu e nimic frumos in proiectul asta.
 • +11 (19 voturi)    
  Not bad at all (Miercuri, 27 mai 2015, 15:37)

  tavyy [anonim]

  Felicitari primariei pentru acest minunat proiect. Chiar era nevoie de o astfel de cladire in acea zona.

  Un sfat pt arhitectii primariei: daca nu mai gasiti spatiu puteti pune noile cladiri in :
  1.centrul intersectiilor in sensul giratoriu ca oricum este un spatiu nefolosit si sta degeaba
  2. in cimitire ca oricum este spatiu că..lău acolo, in plus locuitorii garsonierelor cu usa-n tavan din acea zona nu protesteaza
  3. deasupra blocurilor deja existente (se mai pot construi lejer 10 nivele)
  4. in spatiul verde dintr-e blocuri deoarece oamenii pot trai si fara ferestre (s-a inventat becul eco de ceva timp)
  5. in parcuri ca oamenii sa admire privelistea direct de pe geamul din propriul ap. In felul asta se va reduce considerabil costul cu mentinerea curateniei si inlocuirea bancilor
  6. in parcarile mall-urilor si a supermarcheturilor (au o gramada de spatiu in plus noii locuitori pot cobora in slapi si panataloni scurti la supermarket sa-si cumpere o paine)

  Felicitari inca odata pentru initiativa!!!
  • +8 (12 voturi)    
   DNA-ul de ce nu intervine? (Miercuri, 27 mai 2015, 16:05)

   Mihai [anonim] i-a raspuns lui tavyy

   Incepe sa puta rau de toata mocirla asta cu arhitecti, primaria, investitorii, etc.
   • +5 (5 voturi)    
    Pentru că... (Joi, 28 mai 2015, 5:05)

    Sakura [utilizator] i-a raspuns lui Mihai

    ...cam totul pute în țara asta, iar DNA-ul este unul singur.
  • 0 (6 voturi)    
   No (Joi, 28 mai 2015, 8:57)

   rutger [utilizator] i-a raspuns lui tavyy

   mai bine lasam ruinele in mijlocul orasului sa le populeze tiganii si sa producem gunoaie pe strazi si mai ales pe spatiile verzi atat de dragi tuturor neavenitilor !
 • +10 (12 voturi)    
  Cum se face un dezastru urbanistic! (Miercuri, 27 mai 2015, 15:57)

  Chiar Eu [utilizator]

  Presedintele Comisiei Tehnice de Urbanism, smecherul Sorin Gabrea, isi trece propriile proiecte de urbanism prin comisia pe care o conduce. Ba chiar el le prezinta in fata colegilor! Asa arata un conflict de interese ca la carte! Bravo!
  Se cere demolarea unor cladiri din zona protejata, pe motiv ca individual nu au valoare, dar care se afla intr-o zona protejata unde prin lege cladirile sunt procejate ca ansmablu, nu individual! S-a obtinuta aviz pentru demolarea acestor cladiri? Nu asta e cursul normal: demolare, apoi proiect nou? Dar ce e aia zona protejata pentru niste smenari?
  Care sunt reglementarile urbanistice pentru aceasta zona si anume indicatorii urbanistici: CUT, POT, inaltime maxima? Daca s-a facut PUZ e clar ca acesti indicatori urbanistici vor fi calcati in picioare. In zona s-au construit in ultimul timp cladiri cu etaje fara numar inclusiv una cu decizie definitiva si irevocabila de demolare Cathedral Plaza, detinuta de acelasi Papalekas. Poate ca ar fi cazul ca reglementarile urbanistice sa fie respectate ca la carte.
  Cum se incadreaza estetic acesta noua magaioae din beton si sticla intre Biserica Luterana, Catedrala Sf. Iosif si Colegiul National Sf. Sava? Raspuns: ca nuca in perete! Asa se pune in valoare patrimoniul construit?
  Domnul Papalekas are niste probleme penale!
  Daca mai punem la socoteala si coruptia autoritatilor, asa se face un dezastru urbanistic!
 • +8 (10 voturi)    
  nu prea ma pricep (Miercuri, 27 mai 2015, 15:58)

  Reader [anonim]

  asa ca nu aruncati cu pietre, dar 55m pt 10 etaje nu e cam mult?!
  • +7 (9 voturi)    
   3 intr-unul! (Miercuri, 27 mai 2015, 17:14)

   EuSiCuMine [utilizator] i-a raspuns lui Reader

   Sunt etaje din acelea 3 intr-unul. Sau poate e o cladire cu 3 niveluri de demisol, 7 mezaninuri si apoi vin etajele. Nu e deloc absurd se practica. Sunt proiecte propuse cu demisol care e de fapt un fel de parter, parter care e mai degraba etajul 1, mezanin (eu auzisem ca nici nu exista in legislatia de urbanism aceast etaj), plus cateva etaje tehnice. Si de la o cladire de P+4 ajungi la P+8.
 • +8 (10 voturi)    
  ... (Miercuri, 27 mai 2015, 16:47)

  a.nonim [utilizator]

  Desenele ar trebui refacute. Cu turnul demolat...
  • +1 (1 vot)    
   chiar si mai mult (Joi, 28 mai 2015, 14:01)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui a.nonim

   Refacute cladirile si jegul aferent. In totalitate.
 • +5 (7 voturi)    
  Adică nu se dărâmă (Miercuri, 27 mai 2015, 17:10)

  mr_mojo [utilizator]

  Ci se construiește? Interesant, deci nu au învățat nimic...Comuniștii de la putere nu știu decât de bâtă se pare.
 • -4 (10 voturi)    
  De ce e asta stire? (Miercuri, 27 mai 2015, 17:47)

  titirica [utilizator]

  A trecut cineva prin zona respectiva in ultimii .. 5 ani?

  Eu zic sa nu se aprobe constructia cladirii si sa se mentina darapanatura aia de cladire! Arata mai bine in peisajul orasului si e si Eco: gunoiul ramane acolo si se transforma....

  Hai sa fim seriosi. Mai usor cu ipocrizia si vorba de mai sus: mereu sunt 10 hipsteri care se opun la orice.
 • -2 (10 voturi)    
  arata decent (Miercuri, 27 mai 2015, 20:50)

  Nevermind [utilizator]

  fata de tigania care pare ca este acum acolo. Dar... e la moda sa fim hipsteri eco. E funny ca majoritatea, cei care nu mai sunt pe bani mamica/taticu, lucreaza in cladiri de birouri fix ca aia si apreciaza confortul/locatia, nepasandu-le de aerele conditionate care omoara planeta. Ziua sunt corporatisti conformisti mandri si dupa program hipsteri rebeli si ecologisti. Daca-i etichetez, se supi prietena mea de stanga Catiusa si nema aprobare comentariu.

  Apropo, hipsterasilor... ati avut curiozitatea sa va uitati pe dosarul cladirii ce se vrea a fi demolata? Sa vedeti ca popa si-a dat acordul in schimbul unui etaj, dar dupa aia a vrut mai mult si a pornit scandalul? Eh... detaliile astea...
  • 0 (4 voturi)    
   Perfect adevarat, (Joi, 28 mai 2015, 8:58)

   mopsu [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

   Si eu , ortodox , intreb, catedrala are autorizatie sau ar trebui si ea demolata ?
 • +2 (8 voturi)    
  Mai nou toate (Joi, 28 mai 2015, 9:20)

  Cuca [utilizator]

  ruinele insalubre, pline de gunoaie, homelessi si aurolaci, sint monumente care trebuie protejate. Ce sa mai zic, in felul asta nu se mai poate construi nimic niciodata. Data pina si tigania aia de pe linga piata Matache era "valoroasa"...
  • +2 (2 voturi)    
   Dlui sau Dnei Cuca (Vineri, 29 mai 2015, 11:12)

   RRP [anonim] i-a raspuns lui Cuca

   Stimate Domn, cladirile vechi trebuie reabilitate asa cum se intampla in totae tarile civilizate. Tiganii, cocalarii, etc trebuie stirpiti. Trebuie legi in aceasta privinta. Cat despre constructii noi, acestea sunt monstruozitati. In Paris toate aceste tipuri de cladiri se mai construiesc doar in zona stricta de birouri si asta, dupa ce in mijocul Parisului au aparut doua monstruozitati in zona Montparnasse. Oamenii acestui oras au iesit in strada si au condamnat distrugrea unui oras vechi plin de istorie.
   Daca am demola tot ce este vechi stimate Cuca, am ramane sa ne aducem aminte de istorie doar din cartile cu poze.
   Cu stima si respect pentru istorie
   • 0 (0 voturi)    
    Reply (Joi, 17 septembrie 2015, 13:58)

    Kronos [anonim] i-a raspuns lui RRP

    Nu toate cladirile vechi trebuie reabilitate. Doar daca au valoare istorica si reprezinta un interes anume pt patrimoniul cultural, iar asta ar trebui s-o decida comisia pentru monumente a orasului. Ti se pare ca imobilele aflate intre Cathedral Plaza si coltul opus au vreo valoare istorica? Uneori iti este si frica sa mergi pe acolo sa nu sara vreun tigan din gheretele alea. Nu sunt monstruozitati deloc, daca nu iti plac tie nu inseamna ca trebuie sa fie toti de acord cu tine.

    Nu uita ca vis-a-vis de ruinele alea se afla un hotel, restaurant cu pretentii, imobile de locuit. Zona Cathedral Plaza poate deveni un pol atractiv pt cei din zona.

    Ce te recomanda pe tine sa spui ca tiganii trebuie starpiti, poate esti un rasist anomin, dar arhitect/urbanist mai putin.
 • +3 (3 voturi)    
  uite ca nu s-a prabusit catedrala (Joi, 28 mai 2015, 12:51)

  horace [anonim]

  ploaie, vant, interese, catedrala rezista!
 • 0 (0 voturi)    
  garajul (Luni, 29 august 2016, 16:18)

  silvia c. [utilizator]

  La nr. 9 e un garaj-service interbelic, o bomboană de clădire plină de pitoresc, cu un automobil colorat pe frontispiciu. A fost garaj acolo cred că până în ultimii ani ai comunismului. Apoi clădirea s-a "valorificat" în sensul că acolo s-au aciuit niște magazine, parcă și un soi de bar etc. După ce au plecat și astea (ce dever să ai pe Luterană, între două biserici? Întrebați-i pe cei de la Burberry, cu magazinul mai mult gol), clădirea a fost lăsată să se ruineze, fiind mult mai puțin "valoroasă" în bani decât terenul. Și iată că acum vor să o termine și pe asta...
 • 0 (0 voturi)    
  proiect luterana (Joi, 23 martie 2017, 16:10)

  adela serban [anonim]

  Foarte bine,chiar avem nevoie de asa ceva in zona ,decind cu bulina rosie este moarta zona ,demarati mai repede acest proiect ,merge prea greu ,va urez succes.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by