Primaria Oradea organizeaza pe 14 iunie un nou referendum local pentru unirea orasului cu comuna Sinmartin. Cum incearca administratia locala sa-i mobilizeze pe cetateni: putem deveni capitala turismului termal

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Luni, 25 mai 2015, 16:52 Actualitate | Administratie Locala


Pietonalul din Oradea 2
Foto: Primaria Oradea
Primaria Oradea organizeaza pe 14 iunie un nou referendum local pentru unirea orasului cu comuna Sinmartin. Miza referendumului este mare: daca cetatenii vor fi de acord,  Baile Felix si Baile 1 Mai vor face parte din Municipiul Oradea, astfel incat orasul de pe Cris ar deveni un pol important in turismul termal. Primariile din Oradea si Sinmartin au organizat pe 10 mai primul referendum, insa in Oradea referendumul nu a putut fi validat din cauza prezentei slabe la vot. In comuna Sinmartin, referendumul a fost validat, deoarece prezenta la vot a fost de 47,9%, iar majoritatea a votat pentru alipirea cu Oradea.

Acum, miza Primariei din Oradea este sa scoata la urme cel putin 30% dintre persoanele cu drept de vot pentru a putea valida referendumul. Pe 10 mai s-au prezentat la vot doar 19,68% din totalul cetatenilor inscrisi pe listele electorale.

Pentru a-i convinge pe cetateni sa iasa la vot, Primaria Oradea a facut un site si a inceput o campanie in acest sens, asemanatoare cu cea de la alegerile locale.

Administratia locala le-a dat oradenilor 20 de motive pentru care trebuie sa spuna da pentru alipirea localitatii Sinmartin de Oradea:

1. Atat de rar avem sansa de a schimba istoria!

Refendumul din 10 mai 2015 este o oportunitate unica si irepetabila pentru oradeni de a decide prin votul lor asupra unui moment istoric pentru viitorul comunitatii.

 
2. Sa intram in categoria oraselor mari

Cresterea numarului populatiei si a suprafetei teritoriului va ridica prestigiul Municipiului Oradea.

 
3. Sa putem aloca fonduri pentru renovarea statiunii Baile Felix si Baile 1 Mai

Dorim sa realizam investitii multiple pentru transformarea spatiilor publice din statiunile Baile Felix si Baile 1 Mai.

 
4. Sa ridicam nivelul de trai al locuitorilor metropolei Oradea

Oamenii simpli trebuie sa o duca mai bine! Accesul la servicii de apa, iluminat public si un transport public de calitate trebuie asigurat tuturor locuitorilor orasului.

 
5. Sa devenim capitala turismului termal din Romania

Baile Felix sunt, probabil, cea mai frumoasa destinatie termala din Romania si una dintre cele mai avantajoase alegeri pentru sanatate, refacere si odihna, din Europa. Acum e momentul sa o renovam si sa o facem cunoscuta alaturi de Oradea!

 
6. Sa ne promovam sub acelasi brand turistic

Oferta turistica complementara a celor doua localitati (Sinmartin ¬ turism balnear, Oradea ¬ turism de tip urban: cultural, arhitectonic) va oferi turistilor posibilitati multiple de a-si petrece vacanta.

 
7. Sa beneficiem cu totii de un transport public integrat de calitate

Alipirea administrativ-teritoriala a Comunei Sinmartin si a Municipiului Oradea va permite extinderea aplicarii facilitatilor de transport oferite locuitorilor celor doua localitati deopotriva:
    Calatorii gratuite pentru pensionari pe ruta Oradea ¬ Sinmartin si satele componente comunei ale Sinmartin (inclusiv Baile Felix)
    Calatorii subventionate cu 50% pentru elevi si studenti pe ruta Oradea ¬ Sinmartin si satele componente ale comunei Sinmartin
    Abonamentul unic valabil pentru toate liniile si mijloacele de transport din Oradea si Sinmartin, inclusiv in satele componente ale comunei Sinmartin.

 
8. Sa atragem fonduri europene pentru realizarea proiectelor propuse pe teritoriul comun al celor doua localitati
Sa valorificam la maxim experienta administrativa a Oradiei in atragerea fondurilor europene.

 
9. Sa profitam de oportunitatea unica de a accesa concomitent programe de finantare urbane si rurale

Alipirea administrativ-teritoriala nu ingradeste accesul Comunei Sinmartin la finantarea prin PNDR, pentru proiectele depuse si castigate inainte de acea data. Astfel, oportunitatea combinarii experientei Oradiei in accesarea de astfel de finantari inainte de data de 01 ianuarie 2016 nu trebuie ratata.

 
10. Sa asiguram o dezvoltare urbanistica integrata

Sa realizam planuri urbanistice unificate, o planificare urbana integrata, ordonata.

 
11. Sa asiguram premise pentru continuarea dezvoltarii economice

Cu o zestre demografica si patrimoniala sporita, Oradea isi poate mentine trendul superior de dezvoltare din ultimii ani.

 
12. Diversificarea profilului economic al Municipiului Oradea

Prin alipire teritoriala in profilul economic al Municipiului Oradea se vor integra si dezvolta domenii precum turismul si sanatatea pentru recuperare. Dezvoltarea industriala reprezentata in special de rezidentii parcurilor industriale din Oradea, alaturi de domeniul serviciilor cu cel mai ridicat aport in valoarea adaugata bruta (turism si sanatate) pot asigura o dezvoltare echilibrata orasului.

 
13. Oportunitati de angajare mai mari pentru locuitorii Comunei Sinmartin

Dobandirea statutului de oraseni va conduce la eliminarea discriminarilor la angajare.

 
14. Cresterea valorii imobiliare a locuintelor incadrate in oras

Urbanizarea acestor zone peri-urbane prin introducerea utilitatilor (apa, canalizare, iluminat public), combinata cu amenajarea unor spatii publice adecvate (spatii verzi, locuri de joaca pentru copii, piste de biciclete) va determina cresterea interesului spre aceste zone si implicit cresterea valorii imobiliare a terenurilor si locuintelor.

 
15. Se elimina obligativitatea detinerii rovinietei pentru utilizarea traseului Sinmartin - Oradea

Deplasarile catre si dinspre oras, pentru a ajunge la locul de munca, la scoli, spitale sau magazine, vor putea fi facute fara costuri suplimentare legate de detinerea rovinietei.

 
16. Sa dezvoltam un pol de medicina balneara in jurul Spitalului de Recuperare din Baile Felix

 
17. Sa realizam o statie locala pentru asigurarea serviciilor medicale de urgenta pentru Comuna Sinmartin

 
18. Sa transformam statiunile Baile Felix si Baile 1 Mai intr-un complex de recreere, agrement si sport pentru locuitorii Municipiului Oradea si ai Comunei Sinmartin

Baile Felix si Baile 1 Mai pot deveni locatia favorita pentru oradeni. Aleile amenajate, locuri de joaca pentru copii, locuri de odihna, baze sportive moderne, piste de biciclete si reabilitarea pistei de alergare pot transforma cele doua statiuni intr-un complex de recreere, agreement si sport pentru oradeni.

 
19. Sa organizam concerte de anvergura in perioadele estivale pentru turistii din statiunile Baile Felix si Baile 1 Mai

Existenta si promovarea unui calendar stabil de evenimente in perioada estivala va creste atractivitatea acestei destinatii turistice. Conectarea turismului balnear cu cel de tip urban, completat cu evenimente culturale de anvergura reprezinta o oportunitate imediata care trebuie valorificata.

 
20. Sa beneficiem cu totii de experienta administrativa a Oradiei
 
Primaria Oradea este preocupata de imbunatatirea continua a calitatii serviciilor oferite cetatenilor prin asigurarea transparentei in relatia cu acestia si cresterea vitezei de comunicare. Iar experienta personalului din primarie in atragerea fondurilor europene, in administrarea patrimoniului public si privat, precum si  in gestionarea serviciilor publice de utilitati va asigura dezvoltarea comunitatii locale in beneficiul tuturor oradenilor.


Oradenii care doresc sa se implice in campania pentru turul 2 al referendumului pot solicita detalii sunand la 0259.409.458 sau pot trimite E-mail pe adresa referendum@oradea.ro.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2107 vizualizari

 • -2 (12 voturi)    
  Taxele vor creste... (Luni, 25 mai 2015, 17:27)

  AdrianBorza [utilizator]

  Prin transformarea din comuna in oras taxele locale vor creste, iar cheltuielile de modernizare a fostei comune nu vor fi oricum acoperite, asa ca va fi "oras" cu numele si comuna cu infrastructura.

  Singura parte buna ar fi fost daca ar fi disparut un post de primar si inca o duzina de consilieri, secretari etc, dar daca Oradea creste vor fi mai multe posturi acolo platite la barem de oras.
  • +2 (12 voturi)    
   logica de inferior (Luni, 25 mai 2015, 17:55)

   stefan2008 [utilizator] i-a raspuns lui AdrianBorza

   Daca tu nu te dezvolti pe motivul sa nu ai taxe mari, atunci macar lasa-i pe altii sa o faca.
   • -2 (6 voturi)    
    problema e alta (Luni, 25 mai 2015, 18:58)

    numaiamnume [utilizator] i-a raspuns lui stefan2008

    De ce sa se reia referendumul in Oradea ? Pentru ca votam pana ne convine rezultatul ? Pe principiul asta trebuia reluat referendumul pentru demiterea lui TB pana cand se prezentau suficienti oameni si probabil inca mai votam, desi si-a incheiat mandatul, pentru ca nu se strangeau oameni :))
    • +1 (1 vot)    
     ma si gandeam... (Marţi, 26 mai 2015, 15:22)

     stefan2008 [utilizator] i-a raspuns lui numaiamnume

     ...ca a trecut ceva vreme de cand am citit vreun comentariu in care sa fie folosit Base intr-un subiect fara nicio legatura cu Base.
     Felicitari, mentii flacara vie! Cu siguranta Base-i de vina ca astia vor sa se dezvolte!
     • -1 (1 vot)    
      ai ctiti bine comentariul ? (Marţi, 26 mai 2015, 23:09)

      numaiamnume [utilizator] i-a raspuns lui stefan2008

      Ca ai raspuns total pe langa. Legea referendumului este aceeasi, deci avea legatura. Un referendum invalidat prin absenteism nu se reia pana o sa fie cvorum.
  • +3 (3 voturi)    
   Sanmartin (Luni, 25 mai 2015, 23:03)

   cristi767 [utilizator] i-a raspuns lui AdrianBorza

   Comuna Sanmartin e cea mai bogata comuna din judet. Si cel putin in resedinta de comuna, vorbim de o zona deja ruralizata. Se gasesc inclusiv blocuri de locuinte samd.

   Incasarile comunei sunt destul de mari, in raport cu alte comune ale tarii pt ca are incluse cele 2 statiuni turistice.

   Asadar, unde-i discrepanta de care vorbesti?
   • +2 (2 voturi)    
    Buget comuna (Marţi, 26 mai 2015, 11:26)

    Ovidiu Caba [anonim] i-a raspuns lui cristi767

    Comuna Sanmartin a avut anul trecut buget de 2 milioane de Euro. Daca iese fuziunea, la anul va avea buget de 20 de milioane. In acest context, bogatia comunei e irelevanta.
 • +1 (3 voturi)    
  Chiar puteti?"Capitalele:turismului termal-s HU (Luni, 25 mai 2015, 18:05)

  Plagarus [utilizator]

  De 25 de ani visati frumos, dar degeaba !
  În timp ce vecinii maghiari folosesc din plin apa termală, care le atrage turişti, românii construiesc parcuri în toate comunele şi satele din zonele de frontieră, care în doi-trei ani, vor fi complet distruse. Ei spun că dacă aceşti bani ar fi cheltuiţi corespunzător, ar fi fost amenajate câteva centre spa cu apă termală, moderne, care ar fi atras europenii ce se tratează acum în Ungaria.
  În condiţiile în care Ungaria se confruntă cu o criză economică fără precedent, banii turiştilor români sunt extrem de importanţi pentru operatorii turistici din Ungaria
  Capitala cu cele mai multe izvoare termale medicale din lume, este la doar 300 km V de dvs.
  Izvoarele naturale (in total 118 surse diferite) scot la suprafata zilnic 30.000 de metri cubi de apa la temperaturi de 26-70 grade Celsius . Exista acum 24 de bai termale, bai publice, piscine in interior si in exterior, 10 dintre acestea au capacitati medicale speciale si valoare terapeutica.
  Băi termale amenajate, cu medici specialişti există în oraşe, unde centrele de tratament sunt frecventate de bolnavi din toată Europa. Însă ştranduri cu apă termală funcţionează în aproape toate localităţile mai mari din apropierea frontierei cu România. Românii merg la băile termale de dincolo de graniţă pentru că sunt mai ieftine.
 • +2 (4 voturi)    
  Daca... (Luni, 25 mai 2015, 18:09)

  corneliu [anonim]

  se gandea cineva si la un punct 21. Salvarea si refacerea ecosistemului distrus de forajele ilegale pentru apa termala moca la tot poporul, poate aveau o sansa.
 • -2 (6 voturi)    
  Prioritatile sunt altele (Luni, 25 mai 2015, 19:43)

  PMC [anonim]

  Haideti sa va spun cum se gandeste primaria la turism, la statiuni sau la incurajarea sportului. Au facut un bazin de inot olimpic din bani europeni. 5,5 mil eur a costat cica. Pt ca sa poti inota in el, tre sa-ti faci abonament LA PRIMARIE deci nu la bazin. Iti trebuie adeverinta medicala de la medicul de familie. La orice bazin se semneaza o declaratie pe proprie raspundere si ai intrat. Nu, aici marii manageri s-au gandit sa te puna sa stai pe la usile medicilor. Apoi, trebuie sa vii cu poza tip buletin. Absurd, din nou. Un abonament costa minim 100 de lei pe luna cu acces de la 6 la 10 dimineata. Celelalte sunt mai scumpe. Concluzia: nu sunt capabili sa adminjstreze un bun existent. Sunt pt cateva zile in Oradea. Am ajuns sa ma uit la Debrecen de un bazin decent. Am cautat pe net. Ce sa vezi? Ungurii abia asteapta sa te duci sa inoti acolo. Ca sa nu mai spun ca arata cel putin in imagini infinit mai bine totul. Atractii turistice in zona, un site cu logo, specific zonei, IN LIMBA ROMANA. Uitati-va si voi: http://www.iranydebrecen.hu/ro/info/experiene/bi/bazinul-de-inot-debrecen.html. Un exemplu punctual. O situatie de care m-am lovit eu personal. Asta pe de o parte. Pe de cealalta parte, motivele "pro" largirea orasului sunt cel putin dubioase. Primaria Oradea NU are ce sa dezvolte statiunea Felix. Statiunea Felix se va dezvolta cu investitii private sau va disparea si asta indiferent de potentialele ajutoare sau interventii ale primariei Oradea. Primaria Orasului Oradea ar face bine sa se ocupe de atragerea investitiilor private in Oradea, ar trebui sa se implice direct in cresterea calitatii universitatii din Oradea. Ar trebui sa se asigure ca absolventii sunt oameni de buna calitate profesionala. Astea sunt obiective pe termen mediu si lung, singurele lucruri care vor evita intrarea orasului in faliment in cele din urma. Proiectele megalomane de genul astuia, propus de primarie, ar trebui sa fie pe locul 10. Exista lucruri mult mai urgente.
  • +3 (3 voturi)    
   Sigur ai abonament? (Luni, 25 mai 2015, 23:01)

   cristi767 [utilizator] i-a raspuns lui PMC

   Tu ti-ai facut vreodata abonament, sau vorbesti din auzite?

   Ca eu am unul si niciodata nu mi l-am facut la primarie, ci la CSM.

   Sau tu faci o confuzie intre cladirea primariei si Primaria ca institutie? Ca, intr-adevar... sediul CSM e in aceeasi cladire cu primaria, dar asta e cu totul altceva :)
   • -2 (2 voturi)    
    Bine ca esti tu destept (Marţi, 26 mai 2015, 14:18)

    PMC [anonim] i-a raspuns lui cristi767

    OK, da, la CSM se face, dar e langa primarie. Ai tinut tu sa precizezi. :) Probabil ca e important detaliul asta, nu stiu. :))
 • -1 (3 voturi)    
  Democratie romaneasca (Luni, 25 mai 2015, 20:10)

  Pui de dac [anonim]

  Imi vine sa vars. Asta este marea democratie romaneasca, marea natie europeana, repetam referendumul pana cand iese rezultatul dorit, totdata rezultatul partial care ne place o punem deoparte (ma refer la reultatul obtinut in satul din discutie). Propun ca in cazul in care nu iese nici acum sa o repetam si pentru a 3-a oara, caci 3 este adevarul lui dumenzeu, dumenzeul speciilor taratoare... Aveti o intelegere foarte speciala despre democratiei dragi rumuni.
  Sunteti de tot rasul lumii...
 • +3 (3 voturi)    
  premiera nationala (Luni, 25 mai 2015, 23:43)

  unu_anonim [anonim]

  foarte tare! in tara asta plina de comune ce s-au despartit din altele, or din orase, si au ajuns ca din veniturile proprii sa nu isi stranga destui bani la buget ca sa isi plateasca iluminatul stradal... ce sa mai zicem de salariul primarului si a secretarei, este si cazul sa se faca cateva alipiri. zona sub-urbana e logic ca se va dezvolta mult mai armonios fata de oras, si nu polarizat fata de centrul de comuna. mai multe drumuri de legatura, mai bun acces. oricum toti localnicii cred ca muncesc in oradea si naveteaza zi de zi..


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by