UPDATE Cele 7 hectare din Parcul Herastrau, vandute unei firme controlate prin interpusi de Bartolomeu Finis, redevin domeniu public. Oprescu: Este o decizie istorica!

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Marţi, 12 mai 2015, 12:58 Actualitate | Administratie Locala


Flori de mai
Foto: USER UPLOADED
Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a decis, marti, ca suprafata de 7 hectare din Parcul Herastrau, vanduta de Biroul de Turism si Tranzactii S.A. (BTT) in 1999 unei firme controlate prin interpusi de omul de afaceri Bartolomeu Finis, sa ramana in proprietatea Municipalitatii. Decizia este definitiva si irevocabila, iar Clubul Sportiv Sportul Studentesc si municipalitatea se judeca din 2002 pentru pastrarea terenului in domeniul public. Cele doua au sustinut ca BTT a vandut acest teren desi era domeniul public si nu avea dreptul sa faca tranzactia.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat marti intr-o conferinta de presa ca aceasta decizie este una istorica si ca cele 7 hectare raman amenajate ca parc.

Este o decizie istorica, prima data in ultimii 25 de ani. Cea mai mare victorie a Primariei Municipiului Bucuresti.  Prin decizia definitiva si irevocabila a Instantei, cele 7 hectare din parcul istoric Herastrau revin bucurestenilor! Completul de judecata a constatat nulitatea absoluta certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor, emis de Ministerul Tineretului si Sportului. De asemenea, a constatat nulitatea absoluta a contractului de vanzare - cumparare incheiat in data de 28.07.2003, intre SC BTT SA si SC Domino 94 Impex SRL, cu privire la imobilul teren din Soseaua Nordului 7-9, Sector 1.   Pentru a fi foarte clar pentru toata lumea. Prin decizia de astazi a Instantei cele 7 hectare de teren din parcul Herastrau revin in administrarea Primariei Municipiului Bucuresti. Astfel, Patrimoniul Capitalei a fost reintregit.  Multumesc domnului Liviu Doara pentru lupta pe care a dus-o pentru recuperarea acestui teren", a declarat Sorin Oprescu.


Cum a ajuns acest teren pe mana unei firme controlate prin interpusi de  Bartolomeu Finis

In 1999, printr-un ordin al Ministerului Tineretului si Sportului, condus la vremea respectiva de Crin Antonescu, Biroul de Turism si Tranzactii S.A. (BTT) a primit un certificat de proprietate asupra terenului in suprafata de sapte hectare din Parcul Herastrau.

Dupa ce BTT a intrat in posesia terenului, s-a asociat cu firma Domino 94 Impex SRL pentru exploatarea bazei sportive si realizarea unor investitii. Imediat dupa, Domino 94 Impex SRL a dat in judecata BTT motivand ca aceasta nu si-a respectat obligatiile luate in cadrul asocierii si a cerut instantei sa oblige BTT sa vanda activele si terenul. Intrucat BTT nu s-a prezentat la proces, spun surse apropiate cazului,  instanta a dat castig de cauza societatii comerciale si a obligat BTT sa vanda cladirile pentru 100.000 de dolari, iar terenul de circa sapte hectare pentru 1,5 milioane de dolari. Actionarii firmei Domino 94 Impex SRL sunt: Ion Petre (5%), Olimpia Ulrich (45%) si Mihaela Carmen Finis (50%). Carmen este sotia lui Bartolomeu Finis, controversat om de afaceri, apropiat al lui Dorin Cocos si Alexandru Bittner.

In 2002, reprezentantii Clubului Sportiv Sportul Studentesc, sectia de Yachting, (club ce se afla in subordinea Ministerului Educatiei si care isi desfasurau activitatea sportiva pe acest teren), au dat in judecata BTT si Ministerul Tineretului si Sportului, sustinand ca instrainarea terenului s-a facut ilegal deoarece nu a apartinut niciodata MTS.

"Terenul nu a apartinut niciodata Ministerului Tineretului si Sportului. El a apartinut intotdeauna Primariei Municipiului Bucuresti de pe vremea lui Carol I pana in prezent. MTS sustine ca a dat acest teren in baza HG 834/1991 care da posibilitatea de a da bazele sportive unor societati cu capital de stat, insa cu conditia ca ele sa nu fie domeniu public. Cele sapte hectare sunt domeniu public al Municipiului Bucuresti. In plus, MTS nu era ministerul de resort si nu putea emite niciun certificat de proprietate pe acest teren care este domeniu public. Ei nu au avut niciodata acest teren in proprietate. Cand am aflat asta, i-am dat in judecata. Lupt in instanta pentru acest teren deoarece am fost sportiv la acest club din 1978 si am avut o activitate incununata de succes ca si campion national, apoi ca antrenor. Acest teren a apartinut clubului nostru din 1932 si nu voi permite sa ajunga in mainile altcuiva. Ne-au facut diverse sicane, ne-au luat terenurile de tenis, ne-au taiat apa, curentul, ne-au pus lacate pe poarta, insa nu vom permite sa ne dea afara si din bucatica aceasta care ne-a mai ramas. Suntem sportivi si vom lupta pana la capat", a declarat pentru HotNews.ro, Liviu Doara, reprezentantul sectiei de Yachting a Clubului Sportiv Sportul Studentesc.

 La sfarsitul anului 2008, Tribunalul Bucuresti - Sectia a IV-a civila a constatat nulitatea absoluta a certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor, emis de Ministerul Tineretului, precum si nulitatea contractului de vanzare-cumparare incheiat intre BTT si SC Domino 94 Impex SRL, insa acestia au facut recurs.

"La momentul emiterii Certificatului de Atestare a Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor, seria M15 nr. 0053/22.12.1999, Ministerul Tineretului si Sportului nu reprezenta minister de resort pentru S.C. B.T.T. S.A., prin urmare nu putea emite un astfel de Certificat", se arata in sentinta data. Mai mult, este scris negru pe alb ca terenul, situat in Soseaua Nordului, nr. 7-9, face parte din domeniul public al Municipiului Bucuresti.

Din 2009, Primaria Municipiului Bucuresti a intrat in proces alaturi de Clubul Sportiv Sportul Studentesc. Reprezentantii Primariei spun ca acest teren le apartine de pe vremea regelui Carol I, cel care a infiintat Parcul Herastrau, iar acesta a despagubit la vremea respectiva toate persoanele care detineau terenuri in zona, parcul fiind trecut in domeniul public al statului.
In 2010, Curtea de Apel Bucuresti-Sectia III-civila a admis recursurile facute de Ministerul Tineretului si Sportului, BTT si SC Domino 94 Impex SRL. Astfel, s-a casat decizia si s-a trimis cauza spre rejudecare la Tribunalul Bucuresti.

"Curtea de Apel a intors dosarul la Tribunal pe motiv ca Clubul Sportiv Sportul Studentesc nu are interes in promovarea actiunii si ca nu s-a facut o expertiza din care sa reiasa clar ca terenul face parte din Parcul Herastrau. Terenul este in mijlocul parcului si a facut intotdeauna parte din parc" a declarat Liviu Doara.
In 2014, Tribunalul Bucuresti a dat o sentinta in care a spus ca cele sapte hectare nu fac parte din Parcul Herastrau. Aceasta sentinta a fost atacata de Primaria Capitalei si Clubul Sportiv Sportul Studentesc, la Curtea de Apel Bucuresti, probabil ultimul termen de judecata fiind marti, 17 februarie 2015.
Desi n-a fost usor, reprezentantii Clubului Sportiv Sportul Studentesc au incercat sa desfasoare in toata aceasta perioada activitatea pe terenul care le apartine inca din 1932.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11336 vizualizari

 • +19 (19 voturi)    
  Jos palaria pentru cei de la Sportul Studentesc (Marţi, 12 mai 2015, 13:28)

  v_sile [anonim]

  Care a avut puterea sa lupte atatia ani impotriva curentului.

  De fapt, ce pun eu aici "impotriva curentului". Au luptat impotriva mafiei, direct.

  Priviti actionarii din firma aia fantoma: Ion Petre (5%), Olimpia Ulrich (45%) si Mihaela Carmen Finis

  Cautati un pic pe net despre ei. O sa ii gasiti in afaceri comune pe filerele Alexandru Bittner – Dorin Cocos, Adrian Petrache-Dorin Cocos, Reteaua Golden Blitz-Euroconstruct-Dorin Cocos-Petre Ion, Bartolomeu Finis-Petre Ion-Marieta Anastasescu sau Gabriel Oprea-Cocos-fratii Crestin-Bebe Ionescu.

  Cam asta e mafia care sugruma Romania de 20 de ani incoace. Astia sunt papusarii din spatele oamenilor politici.

  De la cine a primit BTT certificate de proprietate fals? De la Crin Antonescu, in 1999.

  Asta spune tot.

  Sper ca DNA-ul sa fie destul de puternic sa mai taie din tentacule, ca vad ca doar in ei ne-a mai ramas nadejde.
 • +20 (20 voturi)    
  si dl Crin? (Marţi, 12 mai 2015, 13:29)

  codo [utilizator]

  un abuz in serviciu, ceva? altfel, fiecare isi insuseste bucati din Romania si le vinde dupa bunul plac.
 • +20 (20 voturi)    
  Era si timpul sa inceteze comedia asta !!! (Marţi, 12 mai 2015, 13:37)

  Carcalete [utilizator]

  Pasul urmator e sa verifice spaga data de carciumari pentru a isi deschide crasma in Herastrau pe baza de "club sportiv"
 • +17 (17 voturi)    
  Nu e singurul caz (Marţi, 12 mai 2015, 13:48)

  Mirel [anonim]

  Cu ocazia asta poate se verifica si terenurile retrocedate ilegal in anii 90 de judecatoarea penala Constanta Taiatu din parcul Herastrau
 • +13 (13 voturi)    
  bravo (Marţi, 12 mai 2015, 13:52)

  marius [anonim]

  slava Domnului ca mai sunt si oameni cu scaun la cap in tara asta.
 • +10 (10 voturi)    
  restaurantul herastrau (Marţi, 12 mai 2015, 15:10)

  mike_the_hunter [anonim]

  Herastrau arata groaznic pe alocuri. E ingradit, plin de carciumi, bodegi, bojdeuci la malul lacului. Abia poti merge, la concurenta cu biciclistii care suna din clopotel ca sa te dai la o parte, ca de ...s-a urcat scroafa in copac(bicicleta!). Ma intreb cate carciumi s-or mai construi pe cele 7 ha ale Primariei care isi bate jos de acest parc de ani de zile.
 • +7 (7 voturi)    
  e ciudat (Marţi, 12 mai 2015, 16:01)

  doru001 [utilizator]

  ca au aplicat legea

  numai la mine in cartier sint atitea terenuri furate si copaci taiati si constructii abuzive, si nici o problema
 • +2 (2 voturi)    
  NU INTELEG DE CE.... (Miercuri, 13 mai 2015, 7:42)

  schroedinger [utilizator]

  Felcerul da din aripi? Chiar nimeni din presa asta nu constata nulitatea acestui personaj?
  Iar in alta ordine de idei, ratatu ala de Crin, nu are nici o raspundere? Ca asta nu e singura isprava de acest fel. Mai are si standul Tineretului la activ!
  DNA sucks! In frunte cu codruta!
 • 0 (0 voturi)    
  Admirabil dar ..nu contabilizam nimic (Miercuri, 13 mai 2015, 11:13)

  Florin Oprescu [anonim]

  Au luat, au 'exploatat cu succes' respectivul teren.
  Aceia care au profitat, au profitat in favoarea lor.
  Firma, terasa, incasari, cheltuieli decontate pe firma...eventual firma inchisa, creditori cu ochii in soare ramasi...
  Pot sa mai continui.
  Terenul e tot acolo. Nu l-a luat nimeni acasa. Altii au facut bani frumosi cu investitie 'aproape minima' (fiindca nu au cumparat terenul, doar l-au folosit, si 'vadul' i-a ajutat enorm).
  Recuperam din profitul facut de altii ceva?
  Sigur nu. Nu avem legi care sa ne ajute.
  Unde e victoria defapt?
 • 0 (0 voturi)    
  Asta da Justitie! (Miercuri, 13 mai 2015, 12:35)

  EllenaS [utilizator]

  O mostra de cum s-a furat in aceasta tara! Fara institutiile statului nimeni nu putea sa-si insuseasca nimic! Acum, tot institutiile statului trebuie sa faca dreptate si sa-i pedepseasca pe toti cei care au profitat dupa bunul plac!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by