Primaria Capitalei a lansat licitatia pentru realizarea unui expertize care sa stabileasca impactul demolarii turnului Cathedral Plaza asupra bisericii Sf. Iosif. Oprescu spune din 2013 ca a comandat aceasta expertiza

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Joi, 30 aprilie 2015, 10:12 Actualitate | Administratie Locala


Cathedral Plaza
Foto: Hotnews
Primaria Capitalei a lansat la sfarsitul lunii aprilie licitatia pentru desemnarea unui consultant in vederea realizarii unei expertize care sa stabileasca impactul asupra bisericii Sfantul Iosif in cazul demolarii turnului Cathedral Plaza, construit langa acest edificiu si siguranta in exploatare a cladirii de birouri. Pentru acest studiu, care ar urma sa stabileasca si modalitatile de desfiintare a turnului de birouri si costurile aferente,  municipalitatea este dispusa sa plateasca cel mult 1 milion lei fara TVA. Studiul ar urma sa fie gata in cel mult 6 luni de la semnarea contractului, potrivit site-ului de licitatii publice.

Millennium Building Development (Millennium), proprietarul cladirii Cathedral Plaza, lauda demersul Primariei Capitalei intr-un comunicat de presa trimis miercuri, imediat dupa lansarea licitatiei..
"Millennium Building Development (Millennium), proprietarul cladirii Cathedral Plaza, considera ca demersul Primariei Municipiului Bucuresti de a initia o procedura publica si transparenta pentru evaluarea tehnica a situatiei cladirilor Cathedral Plaza si Catedrala Sf. Iosif   reprezinta o decizie corecta si legala in analiza ambelor cereri cu care institutia Primarului General a fost investita (cererea Millennium de reautorizare a cladirii si cea a ARCB de demolare). Este  o masura rationala si in interesul orasului, manifestand intreaga diligenta necesara pentru o decizie care trebuie sa urmareasca atat respectarea legii, cat si  protectia Catedralei Sf. Iosif",  se arata in comunicatul de presa.


Reamintim ca in ianuarie 2013 de Curtea de Apel Ploiesti a decis definitiv si irevocabil demolarea Cathedral Plaza, dupa ce instanta a decis ca imobilul a fost ridicat ilegal. Procesul a fost deschis de Arhiepisciopia Romano-Catolica Bucuresti, deranjata ca turnul a fost construit chiar langa Catedrala Sf. Iosif, monument istoric. Desi au trecut aproape doi ani de la aceasta sentinta, Primaria Capitalei nu a facut nimic pentru punerea ei in aplicare.

Interesant este ca primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat intr-un interviu acordat HotNews.ro la inceputul acestui an ca a dispus deja realizarea unei expertize pentru evaluarea riscurilor in cazul demolarii turnului Cathedral Plaza.

"Au venit structuristii si mi-au explicat ca daca iau capacul, incep sa tai etajele de pe Cathedral Plaza, se produce alunecare de pamant si catedrala sufera. Cand m-au speriat asa, ce sa fac? Cand am intrebat specialistii, Institutul de arhitectura a lasat-o sine die in pronuntare, de frica, Urbanismul la fel, iar Institutul de Constructii la fel. Asa ca am angajat o firma de specialitate, o platim noi, Primaria, ca sa facem studiul sa vedem daca se intampla ceva cu catedrala daca demolam Cathedral Plaza. Daca studiul imi spune ca riscul este foarte mic, eu acum la inceputul anului pun in bugetul pe 2015 suma necesara demolarii, si o demolez. Trebuie dusa la indeplinire hotararea judecatoreasca", a explicat Oprescu in interviul acordat HotNews.ro.

Acesta spune ca estimativ demolarea cladirii costa intre 15 si 20 milioane de euro. Oprescu spunea ca a comandat o astfel de expertiza si la sfarsitul anului 2013.

Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti l-a acuzat in mai multe randuri pe primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, ca a devenit un apropiat al cladirii ilegale si "incearca prin toate tertipurile sa amane momentul  implacabil al demolarii turnului". Asta in conditiile in care municipalitatea in loc sa puna in aplicare decizia instantei de demolare a Cathedral Plaza a cerut  in instanta clarificari in legatura cu cine va face demolarea Cathedral Plaza.

In luna martie a acestui an, Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti (ARCB) a depus la Directia Nationala Anticoruptie o plangere penala impotriva primarului general Sorin Oprescu, a oamenilor de afaceri Dragos Bilteanu si Ioannis Papalekas, cat si a unor angajati ai Primariei Municipiului Bucuresti. ARCB ii acuza pe acestia de apartenenta la un grup infractional organizat, iar functionarii publici sunt acuzati in plus si de abuz in serviciu, referitor la refuzul de a pune in executare hotararea judecatoreasca de demolare a turnului Cathedral Plaza si refacerea parcului public existent anterior.In replica, primarul spune ca procedurile referitoare la Cathedral Plaza se desfasoara in conformitate cu prevederile legale, la acest moment existand mai multe proceduri judiciare in derulare, iar demolarea cladirii si felul cum aceasta se va face depinde de ele.

Informatie de context
Proiectul Cathedral Plaza al dezvoltatorului Millennium Building Development (MBD) a fost autorizat de Primaria Sectorului 1 pe 24 februarie 2006. Lucrarile au inceput pe 9 martie a aceluiasi an. In aprilie 2006, autorizatia a fost contestata in instanta de reprezentantii Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucuresti pe motiv ca afecta atat imaginea, cat si structura Catedralei Sfantul Iosif. Din iulie 2007, lucrarile au fost intrerupte de mai multe ori din cauza litiigiilor dintre Arhiepiscopie si dezvoltatorii proiectului. Imobilul a fost finalizat in mod oficial in iunie 2011. O luna mai tarziu, in iulie 2011, Curtea de Apel Suceava a respins cea de a sasea si ultima cale extraordinara de atac promovata de MBD "stabilind irevocabil nulitatea autorizatiei de construire a auto-intitulatei cladiri Cathedral Plaza".

In anul 28 iunie 2012, Tribunalul Dambovita l-a obligat pe Primarul Municipiului Bucuresti sa emita decizia privind desfiintarea turnului Cathedral Plaza realizata fara autorizatie de construire legala, autorizatie emisa la solicitarea SC Millennium Building Development SRL Bucuresti, de Primaria sectorului 1. Sentinta a devenit definitiva si irevocabila in ianuarie 2013, in urma deciziei Curtii de Apel Ploiesti. Desi au trecut doi ani de atunci, primarul Sorin Oprescu nu a pus in aplicare inca decizia instantei.

Reprezentantii Primariei Capitalei au declarat la inceputul anului 2014 ca au cerut in instanta clarificari in legatura cu cine va face demolarea Cathedral Plaza.

"Cele doua cereri introduse de Primaria Municipiului Bucuresti au fost formulate pentru clarificarea de catre instanta a modalitatii de punere in executare a Sentintei Tribunalului Dambovita (nr.2520/2012) avand in vedere ca imobilul Cathedral Plaza este construit si pe proprietate privata, nu doar pe domeniul privat al Municipalitatii", se arata in raspunsul trimis de Primaria Capitalei la solicitarea Hotnews.ro, la vremea respectiva.

Pe 17 septembrie 2013 un executor judecatoresc l-a somat pe primarul general al capitalei, Sorin Oprescu, sa demoleze turnul de birouri.

Oprescu insa a declarat imediat dupa somatie ca a dispus realizarea unei expertize tehnice in vederea stabilirii modalitatilor de desfiintare a constructiei Cathedral Plaza, estimarea costurilor si determinarea impactului asupra cladirilor aflate in vecinatate, insa pentru demolarea cladirii acesta sustine ca este nevoie de inca o sentinta judecatoreasca.

"Prin Dispozitia Primarului General nr. 1024/25.09.2013, emisa in executarea sentintei civile nr. 2520/28.06.2012 pronuntata de Tribunalul Dambovita s-a dispus efectuarea unei expertize tehnice in vederea stabilirii modalitatilor de desfiintare a constructiei - imobil de birouri Cathedral Plaza, estimarea costurilor si determinarea impactului asupra cladirilor aflate in vecinatate. De asemenea, prin acelasi act administrativ s-a stabilit cu privire la demararea procedurilor prevazute de Legea nr 50/1991, privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, cu modificarile si completarile ulterioare, in vederea desfiintarii constructiei mentionate. Acest lucru trebuie sa aiba in vedere faptul ca imobilul in cauza nu este edificat pe un teren apartinand exclusiv domeniului public sau privat al municipiului Bucuresti, astfel incat acesta nu poate fi desfiintat pe cale administrativa conform dispozitiilor art 32 si 33 alin 4 din Legea nr 50/1991. In conformitate cu dispozitiile art 28 din acelasi act normativ, in cazul constructiilor fara autorizatie de construire, inclusiv ca efect al anularii autorizatiei, primarul va sesiza instanta de judecata in vederea demolarii acestora", se arata intr-un raspuns trimis de Primaria Capitalei la solicitarea HotNews.ro.

Costurile necesare demolarii se vor recupera de la persoanele responsabile conform art. 32 din Legea nr 50/1991, sustin reprezentantii municipalitatii.

La inceputul acestui an, Sorin Oprescu a declarat intr-un interviu acordat HotNews.ro ca nu demoleaza Cathedral Plaza, deoarece se teme ca lucrarile vor afecta Catedrala Sfantul Iosif, langa care se afla turnul de birouri construit ilegal.

Edilul spune ca a mai comandat o expertiza suplimentara, ca sa fie sigur ca lucrurile sunt in ordine si ca va prevedea in bugetul pe 2015 banii necesari demolarii, respectiv 5 milioane lei. In cazul in care expertiza va certifica ca nu exista riscuri, Oprescu sustine ca va demola turnul de birouri.

"Au venit structuristii si mi-au explicat ca daca iau capacul, incep sa tai etajele de pe Cathedral Plaza, se produce alunecare de pamant si Catedrala sufera. Cand m-au speriat asa, ce sa fac? Cand am intrebat specialistii, Institutul de Arhitectura a lasat-o sine die in pronuntare, de frica, Urbanismul la fel, iar Institutul de Constructii la fel. Asa ca am angajat o firma de specialitate, o platim noi, Primaria, ca sa facem studiul sa vedem daca se intampla ceva cu Catedrala daca demolam Cathedral Plaza. Daca studiul imi spune ca riscul este foarte mic, eu acum la inceputul anului pun in bugetul pe 2015 suma necesara demolarii, si o demolez. Trebuie dusa la indeplinire hotararea judecatoreasca", a explicat Sorin Oprescu, intr-un interviu acordat HotNews.ro la inceputul lui 2015. Acesta spune ca estimativ demolarea cladirii costa intre 15 si 20 milioane de euro.

Intre timp insa, Millenium Building Developement, dezvoltatorul turnului Cathedral Plaza cere instantei sa oblige Primaria Capitalei sa emita o noua autorizatie pentru turnul de birouri, procesul fiind in prezent pe rol.

Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti l-a acuzat in repetate randuri pe primarul general al capitalei, Sorin Oprescu, ca a devenit un apropiat al celor care detin cladirea ilegala si ca "incearca prin toate tertipurile sa amane momentul implacabil al demolarii turnului".


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.
2908 vizualizari

 • +8 (8 voturi)    
  In tara mafiotilor, parca vad ! (Joi, 30 aprilie 2015, 10:26)

  NicolaeA [utilizator]

  Parca vad ca "expertiza" va concluziona ca trebuie daramata catedrala !
 • +9 (9 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 30 aprilie 2015, 10:39)

  [anonim]

 • +6 (6 voturi)    
  Bun. Si? (Joi, 30 aprilie 2015, 10:56)

  sile [anonim]

  Toate cheltuielile astea i se imputa cozii de topor care a semnat avizele de constructie? Sau primeste o prima pentru ca a facut posibil ca spagile sa-si urmeze calea si cheltuielile le suportam tot noi, fraierii care platesc taxe?

  Pe de alta parte, daca dupa primul mandat bucurestenii l-au preferat tot pe Oprescu (in fata lui Nicusor Dan!), capata exact ce merita.
 • +7 (7 voturi)    
  Pai parca era expertizata! (Joi, 30 aprilie 2015, 10:58)

  Chiar Eu [utilizator]

  Nu ne mintea Oprescu ca a facut expertize peste expertize si ca nu se poate? Si se pare ca este platita si regeste cu 281000 euro conform B365.ro!
 • +8 (8 voturi)    
  Pierdere de vreme. DNA este in sala ? (Joi, 30 aprilie 2015, 11:26)

  Comentatorul-x [utilizator]

  Se cauta motive pentru a trage de timp inca vreo cativa ani. PMB nu respecta o hotarare judecatoreasca definitiva si cauta subrefugii penibile.
  Eu consider ca cineva ar trebui sa cheme PMB in instanta pentru neducerea la indeplinire a unei hotarari judecatoresti definitive.
  Mafia imobiliara traieste prin Primaria Bucuresti.
  Alo, DNA ?
 • +8 (8 voturi)    
  Sa plateasca demolarea cine a dat autorizatia (Joi, 30 aprilie 2015, 11:27)

  rov [utilizator]

  si arhitectii si primarul. De ce sa platim tot noi cei pagubiti ?
  DNA, hai sa vedem daca poti...
 • +6 (6 voturi)    
  ! (Joi, 30 aprilie 2015, 11:41)

  tudorr [utilizator]

  Sper ca expertiza e din banii proprietarilor cladirii sau a celor care au dat autorizatia de constructie si nu din impozitele platite de populatie!
 • +4 (4 voturi)    
  Sa plateasca arhitectul si beneficiarul (Joi, 30 aprilie 2015, 11:58)

  mihai [anonim]

  Cine e arhitectul care a facut porcaria asta?
  Sa i se retraga licenta si sa plateasca GREU.
 • +6 (6 voturi)    
  demers mafiot (Joi, 30 aprilie 2015, 12:35)

  codo [anonim]

  de genul: ti-am construit ilegal o hardughie in spate, ne arde grija sa nu iti daunam daca o daramam. Pe cine mai prosteste tataie asta? ah, pe bucurestenii pregatiti de al treilea mandat, desigur.
 • +4 (4 voturi)    
  ... (Joi, 30 aprilie 2015, 12:51)

  a.nonim [utilizator]

  Cauta o scuza ca sa n-o demoleze. Stie deja ca nu se poate demola in intregime, pentru ca are fundatia la 20 de metri adancime, deci tehnic e imposibil de readus la situatia initiala.
  O solutie fezabila e demolarea partiala, pana la nivel zero (eventual 3-4) si reamenajarea zonei, iar spatiile rezultate sa revina primariei pentru acoperirea costurilor. Dar in mod cert se vor gasi experti care vor spune ca singura solutie este intrarea in legalitate.
  • +1 (1 vot)    
   Asa-i... (Joi, 30 aprilie 2015, 15:22)

   DinuA [utilizator] i-a raspuns lui a.nonim

   subsolul nu trebuie demolat și, prin urmare, nu au cum să apară alunecări de teren. Asta o știe orice inginer constructor, nu e nevoie să se cheltuiască alte sute de mii pe un "specialist" străin.
 • +1 (1 vot)    
  subiect 0 (Joi, 30 aprilie 2015, 13:37)

  sergiu [anonim]

  Marea arhitecta a romaniei a participat (cica a condus echipa de proiectanti) la Marele proiect al casei poporului, n-a condamnat-o nici macar un roman (in public) macar pentru pupincurism. Alaturi, o alta opera de mare arta arhitecturala se ridica din banii tuturor romanilor, aproape la fel, aceeasi reactie a poporului. In schimb acum ne indignam pentru un subiect egal cu 0 pentru un litigiu intre doua entitati (destul de private) si toti se simt critici de arhitectura si voce a poporului. Natie de cacao.
 • +2 (2 voturi)    
  Sirinel da bani fiindca nu da de la el! (Joi, 30 aprilie 2015, 16:53)

  hotnewsfil [utilizator]

  Ca orice imobil, si Cathedral Plaza s-a realizat de jos (de la fundatie) in sus.
  Procesul de dezafectare este invers : de sus in jos, se face bland, prin folosirea unor macarale adecvate.
  Cladirea va fi demolata 'bucata cu bucata', fara a se provoca nici cea mai neinsemnata afectare catedralei catolice din apropiere.
  Asadar, nu trebue sa se arunce bani pe expertiza aflata in intentia lui Sorinel, daca nu cumva elare de dat niste bani unor prieteni de-ai lui, pentru alte servicii, personale. de
 • 0 (0 voturi)    
  biserica vs birouri (Joi, 30 aprilie 2015, 21:56)

  dad [anonim]

  Daca dezvoltatorul ar fi dat si "saracilor" popi cateva sute de mii de euro n-ar mai fi trebuit sa darame nimic. Dar asa.... asta e!..... ghinion....


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by
mobile version