Consiliul local sector 3 a alocat joi circa 3,4 milioane de euro pentru amenjararea mai multor spatii verzi din sector. Este vorba de suma de 1,8 milioane de euro pentru amenajarea spatiilor verzi cuprinse intre bulevardele Camil Ressu - Mihai Bravu - Baba Novac - Campia Libertatii si 1,6 milioane de euro pentru spatiile verzi cuprinse intre bulevardele Baba Novac-Mihai Bravu-Basarabia-Campia Libertatii.

Panselele, o miza mare la Primaria Sector 3Foto: Adrian Ilincescu/ HotNews.ro

Fiecare dintre cele doua zone are o suprafata de spatiu verde estimata la circa 108.000 mp, iar durata de realizare a investitiei este de 180 de zile. De acesti bani, care reprezinta suma maxima ce poate fi cheltuita pentru aceste proiecte, ar urma sa se amenajeze terenul, sa fie montate diafragme (n.r. acele borduri din beton turnat), sisteme de irigatii.

"In prezent, spatiile verzi aferente ansamblurilor de locuinte din sectorul 3 sunt constituite din zone de pamant deteriorat si neingrijit, plantatii de arbori si arbusti crescuti haotic care confera spatiului public un aspect deformat, fara componente atractive. Prin lucrari de terasament si modelare a terenului, plantatii, alei si irigatii vor fi create zone distincte in care toate categoriile de varsta isi pot gasi locul de relaxare, joaca, plimbare sau liniste dorit", se arata in expunerea de motive a proiectului.

Tot joi, Consiliul Local sector 3 a atribuit contractul de delegare de gestiune a serviciului de amenajare si intretinere pentru majoritatea spatiilor verzi din sector catre ADPB SA, ca urmare a finalizarii licitatiei.

Potrivit anuntului de demarare a licitatiei, valoarea estimata a contractului este de 243.315.007,00 lei fara TVA. In contractul aprobat de alesii locali nu este trecuta valoarea estimata a acestuia ci doar preturile la care se vor efectua aceste servicii, detaliate pe fiecare operatiune in parte. Primaria comanda in functie de necesitati serviciile de care are nevoie, deci valoarea contractului poate varia foarte mult.

Potrivit caietului de sarcini aprobat de consilierii locali, se concesioneaza activitatea de intretinere si amenajare a spatiilor verzi din urmatoarele locatii:

- zona delimitata de str. Campia Libertatii, bd. Basarabia, str. Dudesti-Pantelimon, Sos. Garii Catelu, Str. Drumul intre Tarlale, bd. Th. Pallady, bd. 1 Decembrie 1918 - str. Liviu Rebreanu

- zona delimitata de b-dul Camil Ressu, str. Fizicienilor, bd. Energeticienilor, str. Releului, str. Splaiul Dudesti, str. Nicolae Teclu, bd. Th. Pallady, bd. 1 Decembrie 1918, str. Liviu Rebreanu.

Delegarea de gestiune prin concesiune a serviciului de amenajare si intretinere a spatiilor verzi din Sectorul 3 al Municipiului Bucuresti presupune urmatoarele lucrari: toaletari si defrisari, cosit, taieri de corectie la arbusti, tuns garduri vii, intretinere si amenajare spatii verzi existente, scuaruri, alveole, fasii plantate, intretinere, reparatii si amenajare de locuri de joaca si miniparcuri, mobilier urban, intretinere, reparatii, amenajare, conservare si punere in functiune a sistemelor de irigatii, de ecologizare si igienizare spatii verzi, precum si orice alte activitati in legatura cu operatiunile enumerate.

Lucrarile efectuate de ADPB vor fi decontate lunar de primarie. Pretul serviciilor de amenajare si reamenajare se va deconta pe baza tarifelor cu care operatorul economic a castigat licitatia.

Concesionarul are obligatia sa realizeze din surse proprii investitii de 1,8 milioane lei in primul an, apoi 5% din valoarea serviciilor prestate in anul trecut. In plus, trebuie sa plateasca primariei o redeventa de 200.000 lei/an plus TVA.

S.C. ADPB S.A. Sector 3 este o societate pe actiuni in care pricipalul actionar este Primaria sectorului 3 cu cca 96% aport in actiuni si alti doi investitori privati care detin cca 4%.

La inceputul anului 2014, Primaria sectorului 3 a concesionat intretinerea celor patru mari parcuri din sector - Titan, Alexandru Ioan Cuza, Titanii si Gheorghe Petrascu - pe o perioada de 8 ani firmei Cris Garden. Pentru intretinerea spatiilor verzi, plantat panselute, copacei, pus bancute, locuri de joaca, cosuri de gunoi si arteziene, primaria estimeaza sa plateasca peste 200 milioane lei (circa 50 milioane de euro). Pe langa banii primiti de la Primarie, firma primeste dreptul de a exploata aceste parcuri, urmand sa dea institutiei o redeventa anuala minima de circa 30.000 lei (circa 6.500 de euro).