¬Primaria Capitalei a dat unda verde construirii unui bloc cu o inaltime de 5 etaje pe strada Mantuleasa, pe terenul unde s-a aflat scoala unde a invatat Mircea Eliade si alte cladiri construite in secolul XIX, demolate in 2002 fara aviz de la Ministerul Culturii. Proiectul imobiliar s-a aflat in dezbatere publica pe site-ul Primariei Capitalei, iar acum urmeaza sa fie supus aprobarii Consiliului General al municipiului Bucuresti. Cetatenii care si-au exprimat parerea pe site-ul municipalitatii sunt de parere ca blocul de 5 etaje nu se incadreaza in zona si nu doresc aprobarea proiectului. In urma cu cativa ani, Consiliul Local sector 3 a aprobat ilegal construirea unui turn de 17 etaje pe acest teren. Aprobarea a fost revocata la vremea respectiva dupa un scandal public.

Foto:
  • Imaginile prezentate in FOTOGALERIE sunt realizate la inceputul anului 2014, la Comisia Tehnica de Urbanism de pe langa Primaria Capitalei, la sedinta in care a fost prezentat proiectul. La vremea respectiva, cladirea cea mai inalta avea sase etaje, iar in prezent are doar cinci.

Potrivit Planului Urbanistic Zonal aflat in dezbatere publica pe site-ul municipalitatii, pe str. Mantuleasca nr. 7-9 proprietarul terenului, firma Leader Properties, vrea sa construiasca pe terenul in suprafata de 2.715 mp mai multe corpuri de cladire, corpul cel mai inalt urmand sa aiba subsol, demisol, parter si 5 etaje.

Cladirile vor fi dispuse pe parcela astfel (Vezi foto), potrivit documentelor de pe site-ul Primariei:

- corpul alipit calcanului imobilului amplasat in Str. Dr. Paleologu nr. 15 va avea acelasi regim de inaltime: P+4, cu o inaltime maxima de 18,50 m;

- corpul alipit calcanului imobilului amplasat in Str, Mantuleasa nr. 11 va fi cu maxim 3 m mai inalt, cum permite regulamentul PUZ Zonei Protejate - H max = 8,00 m, respectiv S+P+1E;

- corpul central va fi cel mai inalt, S+D+P+5, va atinge inaltimea de 25,00 m, raportandu-se la cladirea amplasata in Str. Mantuleasa nr. 5, care prezinta 7 niveluri (25 m).

- corpul central va fi legat de cel S+P+1E printr-un corp in regim de Inaltime S+D+P+3E, inaltime maxima de 15,00 m.

Acesta ar urma sa adaposteasca locuinte, comert si birouri.

Indicatorii urbanistici aprobati in prezent de Primaria Capitalei sunt:

- inaltimea maxima: subsol plus demisol plus parter plus cinci etaje - 25 metri;

- Procent de Ocupare al Terenului : 65%

- Coeficient de Utilizare al Terenului: 2,4.

- Functiune: servicii, comert, birouri

Indicatorii urbanistici din zona protejata Mantuleasa sunt:

- inaltimea maxima: 16 metri;

- Procent de Ocupare al Terenului : 65%

- Coeficient de Utilizare al Terenului: 2.

Proiectant este firma KXL si beneficiar Leader Properties. Arhitectii spun ca, la proiectul propus, culorile folosite pentru fatada sunt in tonul zonei, iar din punct de vedere al inaltimii se incadreaza in zona. Atat Primaria Capitalei cat si Ministerul Culturii si-au dat acordul pentru realizarea acestui proiect imobiliar.

Ce parere au cetatenii despre proiect

"Strada Mantuleasa are, in cea mai mare parte a ei, cladiri de inaltime redusa (P... P+2). Consider ca interventia propusa de PUZ (RHmax = Demisol+Parter+5Etaje; 25m), pe locul unor cladiri P+1 incurajeaza schimbarea caracterului zonei (caracter recunoscut de PUZ Zone Construite Protejate a fi de generat de cladiri joase RH=10...13...16m) si deci schimbarea unui peisaj cultural prezent in opera lui Mircea Eliade. Tot in acest sens, a se vedea schimbarea la nivel morfologic fata de existent. Constat pozitionarea corpului de inaltime maxima fara a se avea in vedere contextul. Alinierea posterioara (spre vest si nord) prevazuta de proiect nu are legatura cu edificabilul propus de acesta. Exista un studiu de insorire privind efectele interventiei propuse? Este luni, ultima zi de consultare, ora 18:45. In acest moment nu este afisat nici un comentariu. Cred ca PMB ar trebui sa faca mai mult pentru popularizarea unei consultari publice referitoare la un loc cu o valoare culturala deosebita. Va rog sa organizati o dezbatere cu public anuntata din timp. Consider util ca la dezbatere sa fie prezentate publicului simulari ale volumetriei, generate pe calculator si o macheta", scrie Florin Balteanu pe site-ul Primariei Capitalei, in cadrul dezbaterii publice realizate de institutie inainte de a trimite Planul Urbanistic Zonal la Consiliul General al Municipiului Bucuresti pentru aprobare.

"Planul urbanistic zonal supus spre dezbatere este inca un pas spre distrugerea unei zone protejate foarte importante a Bucurestiului, Strada Mantuleasa. Practic reglementarile urbanistice pentru aceasta zona protejata sunt calcate in picioare aratand un mare dispret pentru patrimoniul Bucurestiului. Astfel, de la un CUTmax initial de 2 se ajunge la un CUT propus de 2,4 (o crestere cu 20%), si de la o inaltime maxima initiala de 13m se ajunde la 25m (practic inaltimea se dubleaza;crestere de 92%) adica S+D+P+5E. Asa inteleg domnul primar general Sorin Oprescu si domnul architect sef Gheorghe Patrascu sa respecte si sa puna in valoare o zona protejata? Nici protestele locuitorilor din zona impotriva acestui PUZ nociv nu au avut vreun efect asupra primarului general si asupra domnilor care “se ocupa” de urbanism in Bucuresti. Interesele cui le serviti domnule Oprescu si domnule Patrascu? Cu siguranta nu interesul public. Acesta este tipul de “urbanism” pe care il propuneti? Sunt profund dezamagit de dispretul pe care il aveti fata de patrimoniului din Bucuresti si fata de urbanism in general! Cum se poate dezvolta armonios o capitala europeana cu astfel de proiecte iresponsabile? Rog Consiliu General sa respinga acest plan urbanistic zonal toxic pentru Bucuresti", scrie si Andrei Stan un alt cetatean revoltat de proiect.

Istoricul proiectului

Consiliul local al sectorului 3 a aprobat la sfarsitul anului 2008 construirea unui turn de 17 etaje pe Mantuleasa. Cladirea a fost aprobata printr-un Plan Urbanistic de Detaliu, la pachet cu alte doua constructii de patru si de zece etaje, pe data de 6 noiembrie 2008.

Turnul avea aviz de la Primaria sectorului 3, semnat de arhitectul-sef de sector, Stefan Dumitrascu, insa lipsea avizul obligatoriu de la Ministerul Culturii.

Dupa ce HotNews.ro a sesizat acest abuz, iar proprietarii din zona si ONG-urile s-au mobilizat, Consiliul Local sector 3 a abrogat hotararea prin care s-a aprobat PUD-ul.

Proprietarii au revenit in 2010, cerand la data respectiva permisiunea sa construiasca un bloc de 8 etaje. Nici acesta nu a fost aprobat.

Pe terenul din strada Mantuleasa nr. 7-9 au fost mai multe constructii datand de la inceputul secolului XIX, dar acestea au fost demolate in 2002, fara aviz de la Ministerul Culturii si Cultelor. Una dintre ele a fost chiar scoala unde a invatat scriitorul Mircea Eliade. De aceste locuri este legata actiunea nuvelei ¬Strada Mantuleasa¬.