Campania de informare a cetatenilor din municipiul Oradea si comuna Sanmartin privind fuziunea dintre cele doua localitati, un proiect unic in tara, va demara miercuri, 15 aprilie, si se va desfasura pana in 9 mai, informeaza Agerpres. In comuna bihoreana Sanmartin se afla statiunile Baile Felix si 1 Mai.

Referendumul prin care cetatenii se vor pronunta prin DA sau NU la intrebarea: "Sunteti de acord cu alipirea comunei Sanmartin la Municipiul Oradea?" va avea loc pe 10 mai a..c., simultan atat in Oradea, cat si in comuna Sanmartin.

Conform calendarului postat pe site-ul Primariei Oradea, aprobat de Consiliile Locale Oradea si Sanmartin, campania oficiala va incepe miercuri. Timp de trei saptamani, promotorii acestui proiect unic in tara vor desfasura o serie de activitati de informare si evenimente publice in scopul prezentarii argumentelor pentru care cetatenii sa voteze cu 'Da' la referendum extinderea limitelor administrative a unitatii-administrativ teritoriale Oradea. Desigur, in limita legii, si oponentii acestui proiect, asa cum a anuntat deja PSD, vor avea ocazia sa isi mediatizeze opiniile. In 10 mai, votarea va incepe la ora 7 si se va incheia la ora 23.

In aceasta perioada se vor constitui, in Oradea si comuna Sanmartin, birouri electorale de circumscriptie, se vor organiza sectii de votare, asa cum s-au organizat si la ultimele alegeri: 143 de sectii in Oradea si 8 in Sanmartin, partidele care au reprezentanti in Consiliile Locale vor avea reprezentanti in birourile de circumscriptie si in sectiile de votare. Totodata se va colabora cu Prefectura Bihor in vederea organizarii, iar Tribunalul Bihor va numi presedintii birourilor de circumscriptie.

Referendumul este valabil daca la acesta participa cel putin 30% din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente. De asemenea, pentru ca referendumul sa poata fi validat, 25% din cei inscrisi in liste trebuie sa voteze pentru fuziune. Aceasta inseamna in Oradea 47.488, iar in Sanmartin, 2043 de voturi.

In cazul unui rezultat favorabil al referendumului, se va inainta Parlamentului Romaniei un proiect de lege privind fuziunea celor doua localitati, iar din 1 ianuarie 2016 va putea avea loc fuziunea prin absorbtie cu Oradea

Consiliul Local al Municipiului Oradea a aprobat, in sedinta ordinara din 21 iulie 2014, strategia pentru alipirea comunei Sanmartin la municipiul Oradea.