VIDEO Primaria Capitalei, inca un pas pentru amenajarea BioParcului ce ar urma sa se construiasca pe 57 ha din Padurea Baneasa. Vezi cum arata o astfel de gradina zoologica in Valencia

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Marţi, 7 aprilie 2015, 17:42 Actualitate | Administratie Locala


Pelicani Zoo 2
Foto: Hotnews
Primaria Capitalei a mai facut un pas pentru amenajarea BioParcului din Padurea Baneasa, practic o noua gradina zoologica de ultima generatie aflata langa Gradina Zoologica Bucuresti. Consiliul General al municipiului Bucuresti a alocat luni pentru realizarea acestui proiect inca 6,8 milioane lei, bani ce ar urma sa fie folositi pentru realizarea proiectului tehnic al parcului. Anul trecut CGMB a mai alocat 7 milioane lei pentru realizarea mai multor studii de specialitate pentru acest proiect. Aceste sume sunt insa minuscule raportat la suma estimata pentru amenajarea parcului - 473 milioane lei.

"Proiectul este relativ intarziat datorita subfinantarii. Mentionam ca proiectul este unul foarte complex, desfasurandu-se in mai multe etape, intr-o perioada mare de timp, conditionat fiind de existenta finantarii. Pana in acest moment, Primaria Municipiului Bucuresti a cheltuit suma de 5.630.000,00 lei, bani utilizati pentru prima etapa a proiectului, si anume elaborarea Proiectului general Bioparc - Planul Colectiei de animale, Master Plan si arhitectura specifica zoo, in concordanta cu cele mai bune practici de mediu si protectia faunei. A fost declarata castigatoare oferta depusa de asocierea formata din  S.C. CMS INTERNATIONAL INC S.R.L., WILMOTTE & ASSOCIES S.A. si  MAGUARI - ONEZOO CONSULTANTS. Contractul de achizitie publica a fost atribuit in urma rundei de licitatie, pentru suma de 5.630.000, 00 lei", se arata intr-un raspuns trimis de Primaria Capitalei la solicitarea HotNews.ro.

Lucrarile de amenajare a BioParcului vor incepe dupa aprobarea finantarii fie din fonduri UE, fie de la organisme financiare internationale. "Aceste lucrari vor fi realizate dupa elaborarea proiectului tehnic. Pentru elaborarea proiectului tehnic va fi organizata o alta procedura de licitatie la nivel international. Dupa finalizarea proiectului tehnic, in functie de finantare vor fi demarate procedurile pentru lucrari, care se vor desfasura in mai multe etape. Intregul proiect are indicatori aprobati de CGMB prin HCGMB nr.18/2013, iar marea majoritate a banilor vor fi atrasi din finantari externe", se mai arata in raspunsul Primariei Capitalei.


Cum va arata BioParcul din Bucuresti

Proiectul BioParcului a fost aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucuresti la inceputul anului 2013. Atunci, o suprafata de teren de 57 de hectare din Padurea Baneasa a fost data in administrare Gradinii Zoologice Baneasa, iar pentru realizarea proiectului CGMB a alocat circa 470 milioane lei, bani ce ar urma sa vina din fonduri europene.

Din cele 473 milioane lei, circa 215 milioane sunt destinate amenajarii terenului, 130 milioane racordarii la utilitati, 90 de milioane pentru spatii de cazare si spatii comerciale, 18 milioane lei pentru spatii administrative si 18 milioane lei proiectarea parcului zoo. Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat la vremea respectiva ca proiectul nu va fi finantat cu bani de la bugetul local ci va fi atrasa finantare de la banci sau fonduri europene. Tot atunci s-a estimat ca proiectul va fi gata pana in anul 2020.

"Pentru sectiunea de amenajare-populare costurile sunt estimate la 750 euro/mp. Daca se respecta parametrii asumati, estimam ca la finalul celor 8 ani se va ajunge la un numar de 7.000 de animale din cadrul a 500 de specii. In interiorul parcului se vor amenaja constructii comerciale reprezentate de spatii de cazare, unitati de alimentatie publica, zone de agrement in suprafata de aproximativ 25.000 mp cu un cost mediu de 500euro/mp. La suprafata mentionata se adauga o suprafata de 3.000 mp care va fi dedicata mediului cultural, cercetarii, diverselor colaborari cu institutii de profil din tara si de peste hotare. Vor fi amenajate si spatii tehnice si administrative pentru activitatea BioParcului", se arata in hotararea adoptata la vremea respectiva de CGMB.

In prezent, Gradina Zoologica are o suprafata de 5,8 ha, 3,5 ha din teren fiind revendicate. Locatia actuala a gradinii zoologice va fi pastrata, acest spatiu fiind alocat animalelor exotice. Gradina Zologica are in intretinere o colectie de aproximativ 1839 de exemplare, gazduite in circa 47 de amplasamente.

Dan Trifu, vicepresedintele fundatiei Ecocivica, spune ca nu este de acord cu amenajarea BioParcului in Padurea Baneasa. "Nu suntem de acord cu proiectul deoarece se realizeaza pe o zona impadurita si se vor face defrisari. Se vor face restaurante, hotel, in padure. Pare a fi o forma mascata de a pune mana pe padure. Ma deranjeaza integrarea intre animalele din padure a altor specii din alte zona fiindca se poate ajunge la distrugerea habitatului. Putem face o astfel de gradina zoologica in alta locatie, unde nu este padure si nu sunt necesare defrisari", a spus acesta pentru HotNews.ro.

Cum arata BioParcul din Valencia, inaugurat in 2008

Un BioParc cum Primaria Capitalei ar  vrea sa faca a fost deschis in 2008 in Valencia. Parcul se intinde pe o suprafata de 80.000 de metri patrati langa Parque de Cabecera in vechea Turia, iar in el traiesc impreuna impreuna aproximativ 4.000 de animale din 250 de specii de animale din Africa.

Bioparc Valencia este un parc zoologic de noua generatie, a creat dupa conceptul de zoo-imersiune care presupune "cufundarea completa a vizitatorul in habitatele salbatice".
Barierele sunt ascunse, dand un sentiment de continuitate intre incintele in care traiesc animalele si spatiul ocupat de public.

Parcul este dedicat conservarii animalelor, participand la mai multe programe de reproducere in captivitate pentru speciile pe cale de disparitie, dar in acelasi timp, ofera o experienta educationala bogata  care ajuta la marirea gradului de constientizare a necesitatii de a conserva ecosistemele naturale.

Bioparc Valencia este un proiect conceput de RainForest Design SL, o companie spaniola infiintata in 1995 care are ca obiect de activitate proiectarea, dezvoltarea si gestionarea de parcuri zoologice o noua generatie.


Ce s-a facut pana acum si care sunt pasii urmatori in amenajarea BioParcului din Bucuresti
Pana in prezent, municipalitatea a facut licitatia si a platit elaborarea "Proiectului general Bioparc - Planul Colectiei de animale, Master Plan si arhitectura specifica zoo".

Proiectul general - Master plan - reprezinta documentul in cadrul caruia este defint si proiectat la nivel general ansamblul elementelor componente ale BioParcului, care determina conexiunile reale aplicabile in principal intre animale, natura, vizitatori si personal administrativ. Importanta Master planului este determinata atat de constituirea Bioparcului - primul in Romania,  cat si ca baza pentru urmatoarele etape ale acestuia (proiectare tehnica, obtinere certificat de urbanism, autorizatii de constructii, autorizatii de mediu, racordare utilitati si instalatii, executie - construire efectiva). Proiectul general - Master plan urmareste in principal: protectia biodiversitatii si a specificului zoo al Bioparcului, acordarea unei atentii deosebite dublei conservari a faunei si a florei prin realizarea unui proiect care sa contina solutii aplicate care sa vizeze reducerea defrisarii, proiectarea unui plan de circulatie integrat aplicabil in cadrul BioParcului pentru vizitatori si personal, respectarea cerintelor legale specifice in domeniul gradinilor zoologice la nivel national, comunitar si international, precum si obtinerea de catre Autoritatea Contractanta a statutului de membru al Asociatiei Europene a Gradinilor Zoologice si a Acvariilor", mai spun reprezentantii institutiei.

Documentele platite pana acum au ca scop:

- identificarea, descrierea si reprezentarea zonelor si habitatelor propuse a fi create in cadrul Bioparcului prin raportare la: specificul zonei, specificul animalelor incluse in cadrul zonelor create, identificarea si descrierea planului de vegetatie adaptat pentru zonele propusa si incadrarea vegetatiei specifice in raport de fiecare zona, planul integrat de circulatie care va curpinde caile de acces pentru vizitatori, personal, echipaje de urgenta etc, aplicabil BioParcului, perspectiva vizuala a vizitatorilor asupra zonelor si a habitatelor create;

- reprezentari grafice (planse) aplicate per ansamblu si pentru fiecare zona si habitat creat;

- identificarea, descrierea/prezentarea si proiectarea generala a amplasamentelor/habitatelor pentru fiecare animal sau grupuri de animale prin raportare la habitatul natural al speciei si la posibilitatea de indeplinire a necesitatilor biologice, fiziologice si psihologice ale animalului;

- descrierea si proiectarea planului de circulatie (1) vizitatorilor, (2) personalului administrativ, (3) Interconectarea circuitului vizitatorilor cu amplasamentele animalelor si cu facilitatile propuse, (4) interconectarea circuitului administrativ cu amplasamentele si zonele adminstrative;

- descrierea si proiectarea generala a zonelor de intrare - iesire prin identificarea, descrierea si proiectarea generala tuturor elementelor componente;

- proiectarea descriptiva generala a parcarii Bioparcului;

- identificarea, prezentarea si proiectarea generala a facilitatilor pentru vizitatori - constructii si zone destinate vizitatorilor;

- identificarea, prezentarea si proiectarea generala a zonelor administrative din cadrul Bioparc;

- elaborarea Planului Colectiei de Animale care vor fi incluse in cadrul Bioparcului - identificarea si prezentarea din punct de vedere al  comportamentului social al animalului, al adaptabilitatii acestuia la mediul amplasamentului, al conservarii speciiilor.

Referitor la costurile proiectului, reprezentantii municipalitatii au dat exemplu mai multe proiecte realizate in ultimii ani in lume:

- Master plan Bioparc Roma - 2.000.000 euro
- Rezervatia Blue Hills - Boston - Master plan (2008) - 17.000.000 USD
- Charles Paddock Zoo, California - Concept Master Plan - buget de proiectare 24.000.000 USD
- Anvers Zoo - modernizare, proiectare zone noi, reamenajare spatii existent, inclusiv facilitati pentru vizitatori - Buget total 20.000.000 euro (2014)
- Taronga Zoo  - habitat Sumatran Tiger Adventure (2014) - 791,010.00 USD
- Henry Villas Zoo - realizare habitat Arctic (Arctic Passage Exhibit) - 8.600.000 USD (proiectare si executie)
- Bioparc Colombia - cuantumul bugetului aferent proiectarii pentru o suprafata de 44,7 ha cat si constructiei a fost de 100.000.000 USD
- Bioparc Valencia (2008) cuantumul bugetului aferent proiectarii, pentru o suprafata de 10 ha, cat si constructiei a fost de 60.000.000 Euro


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4040 vizualizari

 • +7 (7 voturi)    
  distrugere Padurea Baneasa? (Marţi, 7 aprilie 2015, 18:01)

  Dragos [anonim]

  "o suprafata de teren de 57 de hectare din Padurea Baneasa a fost data in administrare Gradinii Zoologice Baneasa,"
  Intrebare: Asta inseamna ca se taie arborii de pe o suprafata de 57 ha din Padurea Baneasa?
  • +3 (3 voturi)    
   Bioparc my ass (Marţi, 7 aprilie 2015, 20:24)

   Clop [utilizator] i-a raspuns lui Dragos

   http://inhabitat.com/costa-rica-is-closing-its-zoos-and-freeing-all-captive-animals/

   Sunt pentru desfiintarea gradinilor zoologice. In locul acestora se pot face parcuri. Ducem lipsa de spatiu verde.
 • +5 (5 voturi)    
  Nu distrugeti plamanul verde al Bucurestiului! (Marţi, 7 aprilie 2015, 18:28)

  civism [utilizator]

  Practic prin realizarea acestui asa zis parc o parte din padurea Baneasa va fi distrusa: "Din cele 473 milioane lei, circa 215 milioane sunt destinate amenajarii terenului, 130 milioane racordarii la utilitati, 90 de milioane pentru spatii de cazare si spatii comerciale, 18 milioane lei pentru spatii administrative si 18 milioane lei proiectarea parcului zoo."
  Ce spatii de cazare si comerciale, ce spatii administrative, ce amenejare de teren cand acolo ai o padure? Cum faci aceste lucruri fara sa defrisezi padurea? Chiar nu mai exista terenuri pe langa Bucuresti unde poti muta gradina zoologica. Populatia acestei tari scade si noi nu mai gasim terenuri di distrugem plamanul verde al Bucurestiului. O sa ne sufocam in acest oras, unde spatiul verde si asa deficitar este betonat cu stranicie cu incuviintarea lui Oprescu si a mafiei din Primaria Generala. Chiar numai pe spatiile verzi se pot face toate magariile primariei? Trebuie neaparat protestat! Asa ceva nu trebuie sa se intample.
 • +5 (5 voturi)    
  sigur (Marţi, 7 aprilie 2015, 18:37)

  Natasa [utilizator]

  Practic d'aia nu mai poate Oprescu de conditiile in care sta leul, lui nu-i pasa nici de jegul in care stau bolnavii in spitale, daramite de niste animale captive. Interesul cel mare e distrugerea padurii Baneasa! Sub masca largirii gradinii zoologice, pe hartie vor aparea 57 de hectare date "bioparcului", iar in realitate vor aparea cinci cartiere de vile, un hotel si si mult asfalt! Daca vrea sa faca gradina zoologica nu e nevoie sa distruga o padure, se duce undeva in camp la marginea Bucurestiului si amenajeaza ce vrea fara a taia copaci! Dar evident ca nu asta vrea, impertinentul si golanul de Oprescu ne trateaza ca pe idioti!
 • +8 (8 voturi)    
  SOS Padurea Baneasa! (Marţi, 7 aprilie 2015, 18:47)

  EuSiCuMine [utilizator]

  Am intrat pe google maps la intamplare pe doua din parcurile date ca exemplu de primarie(primul si ultimul): Bioparc Roma si Bioparc Valencia. Ambele sunt parcuri facute de mana omului, nici vorba de o padure naturala defrisata si transfirmata in gradina zoologica. Oprescu si oamenii din Consiliul General chiar nu sunt intregi la cap daca vor sa defriseze padurea pentru hoteluri, restaurante si alte amenajari! Este legal asa ceva? Parca era ilegal sa se construiasca pe spatiul verde. Intr-un oras si asa poluat, un asa zis doctor si primar, vrea sa defriseze din putinul spatiu verde ramas. Faceti parcul in alta parte. Poate intra DNA pe fir!
 • +4 (4 voturi)    
  nu puteau lasa (Marţi, 7 aprilie 2015, 22:06)

  mary [anonim]

  padurea in pace ?!
  "bioparc", my ass, o alta metoda de devalizat, defrisat si aruncat banii statului de pomana.
  Vreun ONG ceva, nu se sesizeaza sa-i opreasca ?!
  • +2 (2 voturi)    
   EcoCivica! (Marţi, 7 aprilie 2015, 23:00)

   Chiar Eu [utilizator] i-a raspuns lui mary

   Deja in continutul articolului este dat numele lui Dan Trifu care da o replica de bun exprimandu-si opozitia fata de defrisarea padurii si posibilitatea de a ameneja Gradina Zoologica in alta parte. Ecocivica a castigat procese impotriva primariei care distrugea spatiului verde. Sunt sigur ca si alte ONG-uri se vor sesiza, dar si noi cetatenii trebuie in numar mare sa protestam inclusiv in strada. Acest proiect nu se va intampla! Nu trebuie sa se intample. Trebuie protestat masiv si poate ne ajuta si DNA cu doctorasul Oprescu. Gradina zoologica va fi amenajata in alta parte si nu defrisata padurea.
  • +1 (1 vot)    
   de acord, dar... (Miercuri, 8 aprilie 2015, 0:35)

   Cryogen [anonim] i-a raspuns lui mary

   Dar de ce neaparat un ONG sa se ocupe, din cei 2 milioane de bucuresteni nu se gasesc cateva sute sa mearga la Primarie si sa-i explice domnului primar Oprescu si consilierilor generali cum sta treaba cu dreptul la un mediu curati?! Insa se pare ca asta e conduita bucurestenilor (si a celorlalti cetateni ai tarii, din pacate), ei se revolta doar virtual contra nedreptatilor si vor ca altii sa se ocupe concret de problema respectiva (un ONG sau presa, de exemplu). Singura lor implicare in viata civica este o data la 4-5 ani (in cel mai bun caz), cand merg sa voteze, dupa care tac malc alti 4-5 ani. Si atunci de ce sa ne mire ca politicienii sunt corupti si comit abuzuri daca insesi alegatorii sunt pasivi?
 • +5 (5 voturi)    
  Din cate observ...... (Marţi, 7 aprilie 2015, 22:14)

  oxxxxxyyyyya [utilizator]

  Se doreste mai mult organizarea unui parc de distractii , prezenta animalelor, va fi doar asa de fatada..................deci un nou spatiu verde defrisat, se pare ca primarii astea au mania betoanelor si sticlei....da e normal de aici ies si banii.
 • +1 (3 voturi)    
  in atentia Curtii de conturi si DNA (Miercuri, 8 aprilie 2015, 0:14)

  tepesh [anonim]

  licitatie adjudecata pentru proiect la valoarea de 5.630.000, 00 lei fara certificat de urbanism !!! terenul este extravilan... este nevoie de PUZ. cum se poate contracta proiectul !!!!??? ALOOO!!! Curtea de conturi !!! se aude !!! DNA !!!
 • +3 (3 voturi)    
  Alt chici alta hotie ,alti bani aruncati pe prosti (Miercuri, 8 aprilie 2015, 8:49)

  andreesanu [utilizator]

  Primaria capitalei prin Oprescu arunca banii pe timpenii
  Nu-s bani pentru consolidari de cladiri,nu-s bani pentru anvelopare blocuri ca sa scada consumul de gaze si alti combustibili pe timp de iarna,nu-s bani pentru spitale si scoli !,dar sunt bani de aruncat pe visele de om bolnav a lui Oprescu.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by