Tribunalul Bucuresti a admis actiunea Primariei Sectorului 1 privind suspendarea Planul Urbanistic de Detaliu care permite construirea unor blocuri cu trei etaje pe Soseaua Kiseleff la nr. 45-45A, unde se afla o copie in miniatura a gradinilor din Versailles, demolata in urma cu cateva saptamani. Decizia poate fi atacata cu recurs.

Kiseleff 45 - copie a gradinilor de la VersaillesFoto: Hotnews

"Iau act cu sincera bucurie de aceasta decizie a instantei, de natura sa blocheze, fie si pentru moment, o catastrofa imobiliara care-i rapeste Bucurestiului una din cele mai frumoase parti ale mostenirii sale urbanistice. Le atrag atentia dezvoltatorilor imobiliari care au inceput sa distruga "Micul Versailles" cu buldozerul, la sfarsitul lunii februarie 2015, ca orice lucrare pe care o vor efectua din acest moment intra in sfera penalului. Pe acest temei, daca vom constata ca actiunea de distrugere a gradinilor va continua sau va fi reluata, vom intocmi, imediat, plangeri penale indreptate impotriva celor responsabili. Consider ca este de datoria mea, ca primar, sa apar patrimoniul istoric al orasului. Am emis, de aceea, un aviz negativ motivat pentru inceperea lucrarilor si am cerut in instanta anularea Hotararii CGMB pentru ca aceasta incalca flagrant legea", a declarat p[rimarul sectorului 1, Andrei Chiliman, cel care a cerut instantei sa suspende Planul Urbanistic de Detaliu.

Edilul spune ca va cere instantei si anularea Planului Urbanistic de Detaliu, urmatorul pas dupa suspendare.

"Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) adoptat de consilierii generali ignora faptul ca parcela de pe Sos. Kiseleff nr. 45 se afla in zona de protectie a monumentelor istorice si reprezinta spatiu verde amenajat, Ordonanta de Urgenta nr. 114/2007 interzicand demolarea acestor perimetre sau construirea pe aceste perimetre. Voi continua lupta pentru salvarea "Micului Versailles" in instanta, pana la anularea hotararii ilegale a CGMB. De asemenea, cer public Ministerului Culturii sa stopeze avalansa de avize favorabile distrugerii unor cladiri si perimetre care fac parte din mostenirea frumoasa si valoroasa a Capitalei si a Romaniei", a mai spus Chiliman.

Copia in miniatura a gradinilor de la Versailles aflata in curtea vilei de pe Soseaua Kiseleff nr.45 a fost demolata pe 25 februarie 2015.

Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat pe 4 septembrie 2014 Planul urbanistic de Detaliu care prevede construirea unor blocuri cu trei etaje pe Soseaua Kiseleff la nr. 45-45A. Proiectul a obtinut toate avizele necesare de la Primaria Capitalei, Ministerul Mediului, Directia pentru Cultura a Municipiului Bucuresti.

Potrivit Planului Urbanistic de Detaliu aprobat, cele doua case construite in perioada interbelica se pastreaza, blocurile urmand sa fie construite in spatele lor, pe terenul pe care sunt amenajate gradinile. Primaria Capitalei a dat aviz favorabil acestui proiect, desi terenul pe care se vor ridica cladirile figureaza ca spatiu verde. Pe langa faptul ca este spatiu verde, terenul se afla in zona protejata Averescu si zona de protectie a mai multor cladiri monument istoric. Legea interzice construirea spatiilor verzi.

Cladirile propuse au o inaltime de 16 metri, un procent de ocupare a terenului de 40% si coeficient de utilizare al terenului 1,4, iar circa 5.800 mp vor fi amenajati ca spatiu verde. Indicatorii urbanistici respecta valorile impuse de planul urbanistic care reglementeaza ce se poate construi in zona protejata Averescu. Terenul are o suprafata de circa 11.600 mp.

Proprietarul terenului este avocata Lucia Chereches si societatea Residence Kiseleff 45, iar proiectant arhitect - Cristina Enache.

Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul, a declarat la vremea respectiva ca autorizatia de demolare pentru bazin si anexe, emisa de Primaria Municipiului Bucuresti, este ilegala, intrucat nu are un aviz valabil al Ministerului Culturii. "Pentru acelasi motiv, Curtea de Apel Bucuresti a anulat in mod irevocabil o autorizatie de desfiintare anterioara pentru imobilele din Sos. Kiseleff nr. 45, inclusiv pentru bazin. Decizia nr. 2598/18.06.2012 a fost pronuntata in dosarul 36904/3/2011, la cererea Asociatiei Salvati Bucurestiul. Singura institutie care poate salva in timp util bazinul de la demolare este Prefectul Municipiului Bucuresti. Asociatia Salvati Bucurestiul a solicitat acestuia atacarea in instanta a autorizatiei de desfiintare", se arata intr-un comunicat trimis de Asociatie.

Reprezentantii Primariei Capitalei spun ca autorizatia de demolare este legala. "Exista aviz de la Ministerul Culturii emis in iulie 2014, in care este prevazuta demolarea constructiilor anexa, inclusiv a bazinului. De asemena, in dosar se regaseste si toata documentatia (avize, studii, proiect) ceruta prin certificatul de urbanism", se arata intr-un raspuns trimis de municipalitate la solicitarea HotNews.ro.

Istoric proiect

Curtea de Apel Bucuresti a anulat definitiv si irevocabil autorizatiile de demolare pentru cele doua imobile construite in perioada interbelica, pe Soseaua Kiseleff 45 A si B, in iunie 2012. Procesul a fost initiat de Asociatia Salvati Bucurestiul. Lucia Chereches, proprietara cladirilor, a obligat prin hotarare judecatoreasca primarul Sectorului 1 sa emita autorizatii de desfiintare, pe 15.02.2011 si vrea sa construiasca in locul lor un ansamblu de blocuri. Tribunalul Bucuresti s-a pronuntat pentru anularea autorizatiilor pe 24.01.2012 . In paralel, proprietara, Lucia Chereches a solicitat Asociatiei Salvati Bucurestiul si membrilor fondatori daune de 600.000 de euro pe motiv ca ONG-ul a lipsit-o de dreptul de folosinta a imobilelor de pe Soseaua Kiseleff 45, obtinand in instanta suspendarea si anularea autorizatiilor de desfiintare. Procesul se afla pe rol.

Dupa anularea autorizatiei de demolare in iunie 2012, in luna octombrie a aceluiasi an, Directia de Cultura a Municipiului Bucuresti a dat un nou aviz pentru demolarea celor doua cladiri.

Prin acest aviz, Directia de Cultura Bucuresti, o institutie care ar trebui sa apere patrimoniul construit din Romania, redeschide calea catre demolarea celor doua cladiri interbelice. Reamintim ca, dupa anularea autorizatiei de demolare de catre Salvati Bucurestiul, fiul proprietarei a incendiat una dintre cele doua imobile, dar pompierii au intervenit la timp si au reusit sa stinga focul.