Un bloc cu patru niveluri ar putea aparea pe un parculet din cartierul Militari. Vecinii cer Primariei sectorului 6 sa pastreze spatiul verde

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Joi, 26 martie 2015, 10:52 Actualitate | Administratie Locala


Parculet Veteranilor
Foto: Hotnews
Un bloc cu subsol, parter, doua etaje si mansarda ar putea aparea pe un parculet cu loc de joaca aflat intre blocurile din Cartierul Militari, chiar langa Piata Veteranilor. Terenul a fost retrocedat, iar proprietarul a obtinut deja un Plan Urbanistic de Detaliu care permite ridicarea acestei cladiri, urmatorul pas fiind autorizatia de construire pentru edificarea imobilului. Intrucat parculetul se afla intre patru blocuri de zece etaje si este singurul spatiu verde din zona, cetatenii care locuiesc in blocurile vechi se opun proiectului si cer Primariei sector 6 sa nu emita autorizatia de construire.


Parculetul se afla in spatele blocului 19 din B-dul Iuliu Maniu nr. 94-100 si are o suprafata de circa 650 m, avand pe fiecare latura blocuri de 10 nivele cu cate cate 6 scari fiecare. Locul de joaca din parculet a fost dezafectat in urma cu cativa ani, dar lucrarile de construire a noii cladiri nu au inceput inca.

"Aici a fost un parc de joaca de cand s-a construit blocul acesta in 1967. Pe locul de joaca au fost 4 proprietari. Pe trei i-a despagubit in bani si celui de-al patrulea i-a retrocedat locul. A obtinut hotararea judecatoreasca si acum vrea sa planteze un bloc aici. Nu stim ce vrea sa construiasca. Vedeti ca aici a mai aparut un bloc nou, langa parculet. Initial ziceau ca il fac cu doua etaje si masarda, iar acum l-au facut cu patru. Daca legea nu prevede demolarea constructiilor ilegale, nu fac nimic. Ei au platit o amenda de cativa lei si au luat pe bloc 1 milion de euro. Deci nu stim exact ce se va construi pana la urma  Eu cred ca autoritatile puteau sa il despagubeasca si pe al patrulea proprietar si sa lase locul de joaca", spune Negoi Marian, administratorul unuia dintre blocurile vechi.

"Noi am cumparat apartament in acest bloc nou tocmai fiindca aveam in fata un parc superb. Dupa ce s-a semnat ultimul antecontract de vanzare-cumpare s-a desfiintat parcul. De atunci, din 2011 stam cu locul viran in fata. Cand au inceput sa stranga locul de joaca din parc, ni s-a spus ca terenul nu mai apartine Primariei si ca este proprietate privata. Noi am facut mai multe sesizari la Primaria sector 6 insa raspunsurile sunt asa, de cate un rand, nimic concret. Ne-ar deranja daca s-ar construi un bloc pe acest teren pentru ca nu am mai avea lumina, nu am mai avea presiune la apa, curent, canalizare. Cea mai mare problema este ca ramanem fara spatiu verde, fara locuri de parcare. Am stran semnaturi, am mers la primarie, am facut plangeri peste plangeri. Anul trecut am facut plangere penala impotriva Primariei si Consiliului Local fiidca au restituit terenul in conditiile in care fostii proprietari au fost despagubiti cu apartamente. Deocamdata nu am primit raspuns", a spus Andra Arvunescu, 30 de ani, unul dintre vecinii care doresc pastrarea spatiului verde.

"Nu este pacat ca oamenii care au copii in aceste blocuri sa nu aiba unde sa-i aduca sa se joace. Nu mai este niciun loc de joaca in zona. Daca se construieste blocul, unde se mai joaca copiii? Sunt impotriva acestui bloc, nu vedeti cate blocuri sunt in zona? Copii unde sa se joace, pe trotuar", spune si doamna Vasilica Popa, 71 ani, vecina.Cetatenii au strans sute de semnaturi si le-au trimis Primariei sector 6, cerand sa nu dea autorizatie de construire pentru blocul care ar urma sa le betoneze parcul. Intr-un raspuns trimis cetatenilor, reprezentantii Primariei sector 6 spun insa ca nu au ce face fiindca terenul este proprietate privata.

"Pentru imobilul situat la adresa str. Dealul Tugulea nr. 1C s-a inregistrat la registratura Primariei Sectorului 6 cerere de emitere autorizatie de construire pe data de 9 aprilie 2014 pentru imobil cu regim de inaltime subsol, parter, doua etaje si mansarda avand destinatia de locuinte colective. Terenul in suprafata de 651 mp reprezinta proprietate privata persoana fizica. Intrucat dreptul de proprietate este garantat de Constitutia Romaniei, iar terenul permite construirea unui imobil de locuinte colective in baza unei documentatii PUD aprobata, in acest caz cu Hotararea Consiliului Local sector 6 nr. 70/31.03.2014. In situatia in care documentatia este completa, neemiterea autorizatiei de construire in 30 de zile constituie contraventie conform Legii 50/1991 si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 30.000 lei. Prin urmare, daca documentatia va fi conform cu legislatia in vigoare nu exista motiv real si legal de neemitere a autorizatiei de construire", se arata in raspunsul Primariei sector 6.

Pana in prezent, Consiliul Local sector 6 a aprobat un Plan Urbanistic de detaliu care permite ridicarea unui bloc cu subsol, parter, doua etaje si mansarda. Proprietarul terenului, Ilie Enache, a facut cere pentru certificat de urbanism  pe 13.11.2013 pentru obtinerea unei autorizatii de construire pentru un bloc cu subsol, parter, doua etaje si mansarda. Potrivit unui raspuns trimis de Primaria sectorului 6 la solicitarea HotNews.ro, institutia nu a emis pana acum autorizatia de construire.


In ultimii zece ani, zeci de parculete si locuri de joaca dintre blocuri au fost retrocedate in locul lor aparand costructii noi, in anumite cazuri chiar la cativa metri de ferestrele blocurilor vechi, construite in perioada comunista.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9815 vizualizari

 • +8 (10 voturi)    
  Era prea mult spatiu verde in Militari? (Joi, 26 martie 2015, 10:55)

  emil bobu [utilizator]

  Lasati bai spatiul verde acolo!
  • -3 (3 voturi)    
   zzz (Joi, 26 martie 2015, 16:00)

   doom [anonim] i-a raspuns lui emil bobu

   Cumpara TU spatiul de la actualul proprietar si apoi doneaza-l primariei. In caz contrar, abtine-te sa faci planuri cu proprietatile altora :)
 • -3 (5 voturi)    
  bloc, la singular? (Joi, 26 martie 2015, 11:23)

  iodixit [utilizator]

  ce va tot plingeti atita ca niste spalatorese? la constanta e plin de astfel de plombe si n-a mai murit nimeni. vedeti cumva ca mazare sufera ca a dat aprobarile de constructie? nooooooo!
 • -1 (1 vot)    
  gramatica (Joi, 26 martie 2015, 11:54)

  ilidia [anonim]

  Atentie, in l.romana corect este: patru NIVELURI, nu nivele!
 • -2 (4 voturi)    
  Fara suparare (Joi, 26 martie 2015, 12:22)

  CititorulComentator [utilizator]

  Dar ce se vede in poze numai SPATIU VERDE nu se poate numi, si nu are legatura cu lipsa verdetii pe perioada asta, se vede ca nu exista copaci nimic care va inverzi (pe teren, doar cei de pe margine care presupun ca raman acolo unde sunt).

  Deci oamenii astia practic traiesc cu un camp sterp acolo si acum sar in sus ca li se ia SPATIUL VERDE.
  • +3 (3 voturi)    
   . (Joi, 26 martie 2015, 13:12)

   TTN [utilizator] i-a raspuns lui CititorulComentator

   Strict din ce citesc, eu înțeleg că era un părculeț cu un loc de joacă până în 2011, când au început problemele (ce se vede în poză fiind segmentul de loc de joacă din părculeț).

   Poate n-o fi așa, dar sigur dispar și copacii de pe margine dacă se apucă de construit bloc.

   Pe de altă parte, la cum sunt blocurile pe acolo, nu i-aș condamna nici dacă ar zice că vor doar o zonă mai aerisită, fie ea verde sau nu.
   • +1 (1 vot)    
    Inteleg (Joi, 26 martie 2015, 16:30)

    CititorulComentator [utilizator] i-a raspuns lui TTN

    Ambele parti, dar sa-i zica loc de joaca atunci, nu spatiu verde (versiune dramatizata pentru site-urile de stiri) :)

    Nu stiu cum arata inainte de 2011, si nici inainte de 1958 :)
 • +5 (5 voturi)    
  Haos imobiliar in toata tara (Joi, 26 martie 2015, 12:35)

  Anti haos imobiliar [anonim]

  O lege a urbanismului modificata in rau de parlament in 2013 a dat startul haosului imobiliar, se construieste oricum si oriunde, fara reguli arhitectonice de bun simt, fara locuri de parcare, cu distrugerea oricarei urme de verdeata, cu nerespectarea unei linii de inaltime, blocuri in zone de case...
 • +4 (4 voturi)    
  Sa se faca o ancheta temeinica!!! (Joi, 26 martie 2015, 14:26)

  Atcika [utilizator]

  Stie primaria sectorului 6 cite astfel de blocuri cu 4, 5 etaje plus mansarde peste mansarde s-au construit in ultima vreme in cartierul Militari? Locuiesc pe o strada cu case unde terenul permite constructia unei cladiri cu maximum un nivel, deaorece pinza freatica este la suprafata si terenul este foarte slab...ei bine, s-a construit un bloc cu 5 etaje plus doua mansarde, fara nici un fel de studiu geotehnic sau altceva, apartamentele s-au si vindut, si-buna-ziua...am facut reclamatii peste reclamatgii, am scris la televiziuni, la ziare,( de exemplu la Ziarul " Adevarul"-si domnului cartianu personal, fiindca am vazut ca dinsul se da mare democrat si cautator de dreptate.... si ABSOLUT NIMENI nu ne-a luat in seama. Este o mafie, o jungla, de ce nimeni nu ancheteaza si aceste constructii care s-au facut si continua sa se faca?Blocul despre care vorbesc este in Militari, pe strada CASTRANOVA..daca intereseaza pe cineva sa afle ce autorizatii de constructie a avut aceasta hardughie, si cine sta in spatele ei?
  • +3 (3 voturi)    
   confirm (Joi, 26 martie 2015, 16:16)

   cristi [anonim] i-a raspuns lui Atcika

   Pot confirma ce se spune mai sus...in zona de case unde erau imobile de P sau maxim P+1, au aparut blocurifacute de baieti destepti, fara nici o parcare subterana....de genul 5+ 2 retrase ( de fapt la acelasi nivel)...mi se pare ca si pe Ghirlandei colt cu Blandiana a aparut unul..
   Astfel de blocuri au aparut si pe langa piata Gorjului, etc...
   in spatele bulevardului iuliu maniu 158 A, bl J, era la fel un loc de joaca pentru copii , cu o corabie mare de lemn...in ultima saptamana a lui Poteras la primaria S6...a fost demolat, mutat altundeva, si terenul....ai da...retrocedat...si din 2012 sta asa...abandonat; chiar langa s-a trocedat si o alee care duce la un bloc, langa deja s-a facut 1 bloc....Manescu=Poteras=....
   • 0 (2 voturi)    
    erau (Vineri, 27 martie 2015, 14:48)

    mihai [anonim] i-a raspuns lui cristi

    asta pentru ca la momentul respectiv regimul de inaltime era p+1 dar intre timp s-a modificat PUZ-ul si poate zona permite P+2+M sau p+4 :) in alta ordine de idei daca ai un teren si vrei sa construiesti mai mult decat permite regimul de inaltime al zonei poti face PUD pentru teren si ii cresti regimul de inaltime:) va agitati degeaba... asta e situatia traim in romania si asta ne ocupa tot timpul
 • +3 (3 voturi)    
  Rusine! (Joi, 26 martie 2015, 15:36)

  militar [anonim]

  Cetatenii din blocurile de langa, platitori de taxe si impozite la sectorul 6 nu au niciun drept? nu le cere nimeni parerea?.
  DE CE NU SE RETROCEDEAZA INTERSECTIA DE LA LUJERULUI? DE CE NUMAI ACOLO UNDE SUNT LOCURI NUMAI BUNE DE CONSTRUIT MIZERII
  • 0 (2 voturi)    
   tot militar (Vineri, 27 martie 2015, 14:45)

   mihai [anonim] i-a raspuns lui militar

   dar de ce nu cumpara locuitorii acesc teren? nu intelegeti ca este dreptul cuiva de proprietate? cumparati-l si va construiti ce vreti, faptul ca platiti impozite nu are nicio legatura cu terenul acestui om :)
  • -1 (1 vot)    
   zzz (Luni, 30 martie 2015, 14:43)

   doom [anonim] i-a raspuns lui militar

   iti doresc tie si familiei tale sa va loveasca vesnic Legea 119/1948. Doar atat va doresc astora care faceti planuri cu bunurile altora! Acum haideti cu minusurile!
 • +1 (1 vot)    
  proprietar (Vineri, 27 martie 2015, 14:50)

  mihai [anonim]

  este terenul omului si poate construi ce ii permite certificatul de urbanism, nu mai faceti voi planuri pe proprietatea altuia "sa lase locul de joaca"... si eu daca aveam acest teren in proprietat cu siguranta construiam tot bloc! daca nu va convine faceti cerere la primarie sa cumpere ei terenul si sa va faca loc de joaca sau mai simplu faceti cheta si cumparati-l voi
 • 0 (0 voturi)    
  Parc (Joi, 2 aprilie 2015, 12:33)

  Maria [anonim]

  Daca este terenul omului (in situatia in care a fost despagubi o data de catre primarie, deci terenul trebuie sa fie al primariei fiindca omul si-a primit cu varf si indesat banii) atunci sa il ingradeasca si sa isi faca casa nu bloc la care cere autorizatie de P+3 si se ajunge la P+5+2M.
  Panza freatica este destul de ridicata si nu stiu ce om competent ar aproba constructia unui bloc in zona.
  Ca spatiu verde pentru sectorul 6 se poate considera si un tufis... iar cei 30 de pomi ce inconjoara terenul cred ca sunt insuficienti oricum.

  Daca as avea posibilitatea sa va atasez poze cu parcul pentru copii inainte ar fi minunat si poate ar intelege toata lumea de ce este necesar un parc in zona
 • +1 (1 vot)    
  Este o minciuna marca Rares Manescu (Marţi, 6 octombrie 2015, 14:47)

  Comentatorul-x [utilizator]

  Acest primar mafiot ofera autorizatii de constructii pe banda rulanta. Nu tine cont de nimic. In realitatea faptul ca ai un teren liber intr-o aglomeratie urbana nu iti garanteaza automat ca poti sa si construiesti. Societatea civila, cetatenii mai concret, au dreptul sa se pronunte asupra oportunitatii cladirii. Si in autorizatia ed constructie e trecut acest drept. E o intoxicare prdinara ca primaria nu are ce face, ca constitutia garanteaza. Sa fim seriosi, daca tu vrei sa construiesti un bloc de 10 etaje langa o unitate militara s-ar putea s aprimesti refuz, la fel si pentru terenuri pe sub care trece metroul, sau utilitati publice. Bineinteles ca cetatenii au dreptul sa aiba un parc, aer curat, liniste. Rares Manescu o sa fie amintit ca primarul dezastru al sectorului 6, cel mai slab primar din istoria orasului si a sectorului.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by