Arhitectul german Frei Otto a fost desemnat, marti, castigatorul Pritzker Prize pe 2015, cea mai prestigioasa distinctie din domeniul arhitecturii, potrivit site-ului pritzkerprize.com. Anuntul a fost facut la o zi dupa ce arhitectul a murit la varsta de 89 de ani. Frei Otto este cunoscut publicului larg pentru acoperisurile sale fascinante care dau senzatia de "plutire".

Frei OttoFoto: 2015 The Pritzker Architecture Prize / The Hyatt Foundation

Printre cele mai cunoscute lucrari ale sale se numara: Pavilionul Germaniei de Vest de la Expo 67 Montreal (1967), acoperisul pentru stadionul olimpic din Munchen (1972), acoperisul pentru pavilionul japonez la Expo 2000 - Hanovra Germania, Tuwaiq Palace - Arabia Saudita (impreuna cu Buro Happold).

Pritzker Architecture Prize a fost initiat in 1979 de Fundatia Hyatt pentru a rasplati anual, un arhitect in viata "a carui opera construita dovedeste calitati precum viziune, angajament si talent, care a adus o contributie importanta si constanta la dezvoltarea umanitatii si la construirea lumii prin intermediul artei arhitectonice". Fundatia Hyatt este sustinuta de familia Pritzker, o veche familie de antreprenori din Chicago care activeaza în domeniul turismului. Premiul consta într-un cec de 100.000 de dolari.

Vezi aici imagini cu cladirire realizate de Frei Otto.